Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да разширя системния дял до 500 гигабайта...?

Featured Replies

Един приятел се занимава с видео заснемане на сватби, кръщенета и всякакви тържества. Донесе ми компютъра си защото му изчезвало свободното пространство в системния дял С:/

Почистих с PrivaZer и вече има около 31 гигабайта свободно място. Всички видео и аудио файлове са му в дял D:/ и не знам защо от 150 гигабайта му бяха останали 5, а след почистването 31 гигабайта. Всичкия му инсталиран софтуер най.много да е около 50 гб., и няма нищо друго в системния дял С:/
Проверено е за вируси с Аваст и МБАМ и не са открити такива. Уиндоуса е 7-ца ултимейт 64 бита. Процесора е Inel Xeon E5-1607 0, а рам паметта е 28 гигабайта. Според мен би трябвало да има поне 80 до 100 гигабайта свободни от 150 заделени за дял С:/ но се губят някъде. Не би трябвало да има остатъчни файлове след почистването с PrivaZer, но е възможно да не е почистено в дълбочина. Въпреки това ме интересува дали ще мога да преоразмеря дяловете и системния да стане 500 гигабайта, а останалите до единия терабайт да са за дял D:/ без да се налага преинсталиране. Възможно ли е това и как да го направя? Инсталирана е и програмата EaseUS Partition Master 11.8 но не открих как да увелича пространството на дял C:/,  а дял D:/ мога да го свия до 500 гб. Но след това не ми позволява заделеното да го добавя към системния дял С:/ Прилагам скрийншон на таблицата с дяловете:

589f7f63e1422_.thumb.jpg.b243450ca8bed3d4f760fe76ded2cc44.jpg

От тук също свивам дял D:/ до 500 гигабайта, но опцията за разширяване на системния дял е неактивна и не мога да ги добавя нужните гигабайти към него.
Надявам се с ваша помощ да се справя, че доста се рових из нета, но не открих как точно да го направя това.

До колкото знам първо трябва да се изтрие целия партишън който е D, и едва тогава маркираш С и избираш Разшири, и вече съветника те пита от изтритият дял колко искаш да сложиш в C то.

Точно преди няколко дни имах подобен случай, на един стар кошник инсталирах седмица на един хард 20 гб, но по-време на инсталационния процес разделих харда на 2 дяла, този системния 16 гб го направих и останалото пространство там за малки програми го оставих. И след като инсталирането приключи, видях че в С са останали само 1 гб свободни, 8 и половина гб, бяха заети.

Та от Disk Management това пространство дето го бях оставил за програми, докато не изтрих целия партишън, не ми даваше да разширя С то. Едва след като го изтрих, тогава ми се появи опцията Разшири за С то.

Глупости! Не е нужно да триеш втория дял, за да добавиш към системния колкото гиги искаш. 

Бако написал си, че имаш инсталирана програмата "Партишън Мастер" на EaseUS. 

Хвърли едно око тук (обяснено е подробно и то с картинки): Resize/Move Partitions with Free Partition Resizer

Не е сложно и вярвам, че ще се справиш, а и може да бъде полезно за тези, които не са го правили. ;) 

преди 2 часа, bmvtooo написа:

Глупости! Не е нужно да триеш втория дял, за да добавиш към системния колкото гиги искаш.

Бако написал си, че имаш инсталирана програмата "Партишън Мастер" на EaseUS.

Хвърли едно око тук (обяснено е подробно и то с картинки): Resize/Move Partitions with Free Partition Resizer

Не е сложно и вярвам, че ще се справиш, а и може да бъде полезно за тези, които не са го правили. ;)

Глупостите ги приказваш ти, а не аз. Преди да се изказваш неподготвен и да заблуждаваш хората, вземи да попрочетеш малко и да добиеш някаква представа кое как става. Защото съвсем случайно ще вземат да ти повярват на писаниците и ще стане страшно...С Disk Management ще разшириш системния дял без да изтриеш първо активния том от който искаш да добавиш към него, ама на 58 май...

Редактирано от pranjev (преглед на промените)

Съвсем спокойно се преоразмеряват дялове БЕЗ нужда от изтриване на каквото и да било!!!

преди 4 часа, pranjev написа:

До колкото знам първо трябва да се изтрие целия партишън който е D

Ако го направиш на моя машина ще ти счупя ръчичките.
Моля, не давай "компетентни" съвети за неща, за които само си чувал!

@bakottv, пренасочи(не само да копираш/преместиш) папката с видео документите, папката на десктопа на дял D

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

не знам доколко подходяща е идеята в конкретния случай
та става въпрос за това:

да свие  дял d:
в освободеното място да сe направи нов партишън
да прехвърли всичко от дял  D: в новия партишън

така дял d: ще е празен и ще може да се изпълни процедурата по разширяването на c:

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Няма ли кой да му каже на човека, че в дял "С" не трябва да има повече от 25-6 ГБ, всичко останало се разполага в другия дял. Трябва ти програма , с която да видиш какво има в дял "С" и да разкараш всичко излишно от там. Даже можеш да си направиш папка "Програми " на дял "Д" и там да инсталираш повечето програми( които предлагат избор на папка за инсталиране). Виж и папка " System Volume Information"-ако е повече от 1ГБ, да изтриеш повечето точки за възстановяване, като си оставиш една -две. Ако аз трябваше да правя това, щях да свия дял "С" (след преместването на излишните файлове) до 50 ГБ и освободеното пространство да го пришия към дял "Д".  Това може да стане най-лесно с програма AOMEI , има свободна версия.

55.png

преди 28 минути, B3M2W0 написа:

Няма ли кой да му каже на човека, че в дял "С" не трябва да има повече от 25-6 ГБ, всичко останало се разполага в другия дял.

а ти прочете ли, че компа е чужд и такива изпълнения на чужд комп са недопустими

Какво значение има собствеността-нали му е даден да го оправя? Това е въпрос извън темата.

преди 13 часа, ExaFlop написа:

Съвсем спокойно се преоразмеряват дялове БЕЗ нужда от изтриване на каквото и да било!!!

Ако го направиш на моя машина ще ти счупя ръчичките.
Моля, не давай "компетентни" съвети за неща, за които само си чувал!

@bakottv, пренасочи(не само да копираш/преместиш) папката с видео документите, папката на десктопа на дял D

Хайде тогава недоносен професоре да обясниш защо не се получи.И не не съм чувал за тези неща само а както вече казах - изпробвал съм ги лично и при мен не се получи.

И много ама страшно много внимавай на кой какво си тръгнал да чупиш и също така и със заканите и заплахите по-мой адрес, да не би следващата ти пенсия на патерици да си я получаваш. Такива "чупачи" като теб много ги обичам аз, и ги очаквам с нетърпение,във останалите форуми не можаха да те изтърпят и 5 минути, и веднага ти теглиха шута.

преди 37 минути, pranjev написа:

Хайде тогава недоносен професоре да обясниш защо не се получи.И не не съм чувал за тези неща само а както вече казах - изпробвал съм ги лично и при мен не се получи.

И много ама страшно много внимавай на кой какво си тръгнал да чупиш и също така и със заканите и заплахите по-мой адрес, да не би следващата ти пенсия на патерици да си я получаваш. Такива "чупачи" като теб много ги обичам аз, и ги очаквам с нетърпение,във останалите форуми не можаха да те изтърпят и 5 минути, и веднага ти теглиха шута.

Явно ти липсват много неща, за да възприемеш правилно поста ми. Който си го няма, си го няма.
Я, ми обясни, от къде ще ми възстановиш съдържанието, което е на изтрития дял? От никъде. Повече нямам какво да напиша тук. А кой носен и кой недоносен - по-кротко с тона, моля. Гледам агресия те е налегнала и спрямо други членове на форума - има си заведения за целта

преди 10 часа, bakottv написа:

Един приятел се занимава с видео заснемане на сватби, кръщенета и всякакви тържества. Донесе ми компютъра си защото му изчезвало свободното пространство в системния дял С:/

https://www.jam-software.com/treesize_free/

Изтегли zip файла разархивирай го в папка и стартирай като админ ексето и погледни какво има на дял C:/

преди 3 часа, velislavvasilev написа:

Пък, според мен ще е най-добре силно да посъветваш човека да си купи едно SSD за системен дял. Това е много препоръчително, да не кажа и задължително за хора, които се занимават с фотография. Дори във Фотошоп се правят настройки да работи с два дяла, ако са HDD, защото много товари. А това не се налага при наличието на SSD за системен дял. Още повече, че този човек вади пари с този комп и ще спести доста време при използването на SSD. Компютърът е сериозна конфигурация, но с този HDD се излага.

Специално в този случай няма защо да си купува потребителя SSD или каквото и да е.

Ако иска да си ускори видеообработката и фотообработката, не само дискът иска ъпгрейд но и видеото. 

Подозирам че конфигурацията на потребителя е стабилна, имайки в предвид процесора и рамта, които има не вярвам да  е пожалил и средства за видео.
Ако потребителят не е доволен от диска си, може веднага да използва RAM паметта си като RAM диск, който ще направи на пух и прах производителността на SSD, бие го.

Тук те хващам да говориш за RAID 0, Ще може да ползва тази технология потребителя само ако има Raid контролер и два диска.
Със SAS  дискове се получава екстра.
Недостатъкът е че тук е налице компромис, производителност за сметка сигурност.

Относно по темата има елегантни решения, които видях горе в постовете.
Партишъните са добре организирани, прсото на потребителят му трябва малко култура по файлова организация и как и къде да си организира файловете.

• Автор

Искренно благодаря на @bmvtooo 

Линка който ми даде свърши перфектна работа и сега дяловете изглеждат така:

58a028a536245_1.jpg.843aff038ba07aea264b2653fd68ac27.jpg

преди 6 часа, ExaFlop написа:

Може ли да споделиш как точно да го направя (въпреки, че тези папки са празни)?

преди 1 час, Maxim Todorov написа:

https://www.jam-software.com/treesize_free/

Изтегли zip файла разархивирай го в папка и стартирай като админ ексето и погледни какво има на дял C:/

Това е всичко което показва въпросната програма?

58a02b0b24578_2.jpg.43571ea9ab8eb7c8a1432b5117db439e.jpg

преди 3 часа, pranjev написа:

Защо си предубеден?

Изпробвай сценарият отново и виж дали ще откриеш елегантно решение.
Защото ти се губят детайли по файлови системи и организация на твърдите дискове, като дизайн и архитектура и принципа на работа.
Пробвал си нещо но не си го доизпипал, знаеш някакви неща но не знаеш детайли, от които изпускаш чудесни възможности.

Да си предубеден е лоша черта.

В България хората често не са подготвени и компетентни на 100%.
Смешно ми е когато някой научи едва 5% от тази динамична област и парадира че е експерт на 101%.

Доказателствата са на лице над моя пост ;)

• Автор

Това е информация от Aida за системата:

58a03539890eb_3.thumb.jpg.66faf64f7e16ad57247e607421542d7e.jpg

Сега остава да разбера как да направя това пренасочване на папките за което спомена @ExaFlop

преди 4 минути, bakottv написа:

Това е информация от Aida за системата:

Сега остава да разбера как да направя това пренасочване на папките за което спомена @ExaFlop

Десен клавиш->properties->Location->избирате новото място за папката->Move

http://notebooks.com/2011/05/18/how-to-redirect-your-personal-folders-in-windows-7/

Техниката е същата за Win8/8.1/10

Колеги моля без да се заплашвате. Не ми се иска да редактирам или да изтривам постове, още по малко да предупреждавам или наказвам някой. Неделя е, почивайте си.

Към постващия: Ако информацията е ценна и няма откъде да се намери или да се възстанови задължително я премести на друг дисков носител и тогава прави каквото ще правиш. Не си работил явно преди с подобен род програми. Ако направиш грешка или нещо както не трябва ще загубиш информацията и ще ти се наложи да преинсталираш изцяло системата.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 55 минути, bakottv написа:

Искренно благодаря на @bmvtooo 

Това е всичко което показва въпросната програма?

58a02b0b24578_2.jpg.43571ea9ab8eb7c8a1432b5117db439e.jpg

Разгърни папка Users, за да може да се конкретизира разпределението на заетите 24.7GB
Такъв огромен дял за системен е безсмислен.

• Автор
преди 17 минути, ExaFlop написа:

Разгърни папка Users, за да може да се конкретизира разпределението на заетите 24.7GB
Такъв огромен дял за системен е безсмислен.

Заетите гигабайти ги показва в Pagefile.sys и сигурно трябва да се почисти. Не го ли чисти обаче PrivaZer програмата? Обаче като преместих папките ми направи впечатление, че папка документи е 22,9 гигабайта (останалите бяха някакви мегабайти).

pagefile.sys е в папка c:,  a аз имам предвид папката c:\Users, в частност %userprofile%\Documents
Най-доброто чистене на pagefile  е с изключването му, рестарт и повторното включване или с изчистването му при рестарт - тогава при всеки рестарт ще се изчиства, но, пък, от друга страна това ще забавя процеса на изключване.

Защо "цопна" този прозорец със свойството на Sara 4 върху данните за заетото място?
Премести папка sara4.pds на диск D:
Отвори cmd като сдминистратор и постави следния текст:
mklink /D "%userprofile%\documents\Sara 4.pds" "d:\Sara 4.pds"
и натисни Enter.

ПП Хм, виждам, че пише за папката, че е в папка D:\Biser All Folders
Действително пренасочена ли е? Защото няма стрелка за пряк път.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.