Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Намаляне на напрежение

Featured Replies

• Автор

има проблем с посочените интеграли

на електрониката ми пише че се нуждае от 2А а в характеристиките на интегралите че осигуряват 1.5А

Редактирано от Без умствен капацитет (преглед на промените)

• Отговори 72
  • Прегледи 9,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 9 часа, Без умствен капацитет написа:

има проблем с посочените интеграли

на електрониката ми пише че се нуждае от 2А а в характеристиките на интегралите че осигуряват 1.5А

Ами сега??? Долните чипове за какво си ги изредил? Да ти каже някой, кой от тях ще ти свърши работа? Отваряш Datashift на всеки един от моделите и прочиташ. справочниците са за това, не е необходимо човек да говори наизуст. Ето ти пример: http://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchword=L78S05&sField=4 От тук изтегли PDF файла за схемата отвори го и там е написано всичко за нея. Имай предвид, че ако схемата позволява черпене на ток  2 ампера, то тя трябва да е монтирана на малко радиаторче, за да се охлажда.  Иначе, на магазина и купуваш нова. Напиши името на всяка една от тях в Google и така ще погледнеш къде е написано Data Sheet. Отваряш и...четеш! Давай!

Най добре е да ползваш последната, защото е за до 5 амера ток. Но и задължително трябва да я охлаждаш с радиатор (малка алуминиева плочка или от някакво устройство.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор
преди 19 минути, * СТЕФАН * написа:

изброих ги да се види че има и други подобно, значи и това става / LM1084IT-5.0 а за олаждането знам като заредя парички съм си ги харесал

https://www.aliexpress.com/item/10pcs-Aluminium-TO-220-Heatsink-TO-220-Heat-Sink-Transistor-Radiator-TO220-Cooler-Cooling-7805-21/32454598520.html?spm=2114.13010308.0.0.CpvaxI

преди 1 час, Без умствен капацитет написа:

изброих ги да се види че има и други подобно, значи и това става / LM1084IT-5.0 а за олаждането знам като заредя парички съм си ги харесал

https://www.aliexpress.com/item/10pcs-Aluminium-TO-220-Heatsink-TO-220-Heat-Sink-Transistor-Radiator-TO220-Cooler-Cooling-7805-21/32454598520.html?spm=2114.13010308.0.0.CpvaxI

Ама ти и ще ги поръчваш? Напиши ми точният си адрес на лично. Ще ти пратя няколко модела от тези от твоя линк, а ти ще си харесаш кой да ползваш. Зная какво ще правиш, поне да те зарадвам с нещо. Напиши ми и телефона си и утре ще ти се обадя за моя сметка.Не се притеснявай. Еконт е на 100 метра и ми е удобно. Ще ти изпълня поръчката на 8 април. По рано не мога.

• 2 седмици по-късно...

Спретни си по-добре един бък конвертор. Съвременните бък конвертори са всичко-в-един чип и даже крайните транзистори са в чипа. Това е ако не търсиш токоносимост по-голяма от 1А. За повече от 1А ти трябва нещо с външни транзистори.

В никакъв случей 7805 или подобни линейни стабилизатори за зареждане на телефон. Телефона си разпъва краката /контролира зарядния ток/, докъдето падне напрежението. 7805 моментално ще се опече или ще се включи защитата в него. Телефоните видят ли стабилизирани 5 волта, директно превключват зарядният контролер на режим "максимален заряден ток". И се сещаш какво става с линейния стабилизатор.

Редактирано от Atanas Pachov (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...
на 10.03.2017 г. в 0:23, Без умствен капацитет написа:

пред всяко устройство смятам да има токоизправителна схема, защото ще има и кабели, а ако се пренася 5 волта има по големи загуби отколкото при 10 волта, и това което имам схемата грец става за 1 рутер

а и ако имаш деца или домашни животно не е за предпочитане кабели с 220

Тези домашни животни по стените ли ще се качват да ръфат кабелите? И най-малки са загубите при кабелите на 220V. За ниско напрежение в зависимост от тока, кабелите трябва да са дебели и къси, докато за 220V може да прекараш само един тънък кабел, а не сноп от по 3-4 кабела за различните устройства. За 12V не е нужен стабилизатор, рутера ще работи без проблем и на 15-16V. Добре е трансформатора да е с изходно напрежение 8-10V, а кондензатора след изправителя ще го вдигне на 12-14V. За да не стане гасящият ток в стабилизатора прекалено голям, те могат да се свържат един след друг, като след 10V-волтовия свържем 8, а след него 5V, но трябва де да се има предвид че сумата от всички токове се пада на първия стабилизатор и той може да се претовари. Затова той трябва да е с най-голяма мощност.

Поставянето на отделни схеми Грец е идиотско решение. Но съм виждал в учебниците на висшисти да правят двуполярно захранване на усилвател с 2 Греца, което внася излишни загуби и осложнява схемата. Изправителят трябва да е общ, освен ако трансформатора няма и други по-ниски напрежения.

на 9.03.2017 г. в 20:08, nikolela написа:

Каква е тази звънчева система? Ако е трансформаторче за звънец, то е с променлив ток и няма мощност.

Не знам, какво точно ще свързваш, но ми се струва най удачно да използваш пц захранване. Има достатъчно мощност на 3v, 5v и 12v линия. 3+5v линия ще имаш 8v, които няма да са проблем за електроника, която работи на 9v.

Аз на пример си захранвам с такова пц захранване авто усилвател, дворно нощно осветление и в една стая - общо 60 лед диода с обща конумация на диодите от 12w и 60w за усилвателя.

Между 3 и 5V на това захранване ще вземеш точно 2V напрежение, тъй като масите са общи и то само от разряда на кондензаторите и най-много да гръмнат тези които са на 6.3V. Но при всички случаи ще включи защитата и нищо няма да стане.

на 4/14/2017 в 2:42, peppone1 написа:

За 12V не е нужен стабилизатор, рутера ще работи без проблем и на 15-16V.

Сигурен ли си ? На повечето рутери филтровите им кондензатори вътре са на 16V. И DC/DC конвертора /който е само един чип дори с вградени крайни транзистори в него/ най-масово поддържат напрежение до 14-15в. Отиваме към ръба. Справка от състава на поне 3-4 съвременни рутера.

Не давай такива съвети, без да си сигурен, дори в схемата на устройството, защото се възприемат буквално от питащият. Иначе че някои могат - могат. Ама дали нейния ще може ?

• 2 месеца по-късно...

Приятели,помогнете с най прости средства.Изгоря ми вентилатора на електроженчето,нов струва 120 еуро,намерих същите габарити ,но 12 в.Оригинала е 24. Какво да вържа за да натоваря веригата на 24 в,защото защитата  свети и електрожена не работи.

Редактирано от Atanas Georgiev (преглед на промените)

Свържи го през резистор, желателно мощен. Каква му е мощността на вентилатора/консумиран ток ? Нищо толкова няма да му стане и да работи над 12V, до 15-16 не е проблем.

Линеен стабилизатор ще се опече, дц/дц не си струва...Не знам какво друго.

Естествено, можеш да сложиш трафче или някаква импулсна щуротия тип въшка за лунички, ама не знам и това дали ще си заслужава за тоя електрожен.

Редактирано от TanazP (преглед на промените)

на 23.06.2017 г. в 19:55, Atanas Georgiev написа:

Приятели,помогнете с най прости средства.Изгоря ми вентилатора на електроженчето,нов струва 120 еуро,намерих същите габарити ,но 12 в.Оригинала е 24. Какво да вържа за да натоваря веригата на 24 в,защото защитата  свети и електрожена не работи.

Каква е консумацията вентилатора?

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

доста време мина, но сега ми дойде музата да си играя с поялника и ето резултата

само неразбрах защо без кондензатор е 3,66 V

sshot-9Eg3KRYV_sredna.png

Кондензаторът вдига по 1.4 напрежението. Най добре се насочи към импулсни схеми. Имат по-голяма ефективност и греят по-малко.

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

преди 21 часа, RagnerBG написа:

Кондензаторът вдига по 1.4 напрежението. Най добре се насочи към импулсни схеми. Имат по-голяма ефективност и греят по-малко.

Кондензаторът не вдига напрежението по 1.4 Неправилно ги разбираш нещата.

на 16.07.2017 г. в 21:29, Без умствен капацитет написа:

доста време мина, но сега ми дойде музата да си играя с поялника и ето резултата

само неразбрах защо без кондензатор е 3,66 V

И какво се опитваш да направиш?

• Автор
преди 23 минути, simtech написа:

И какво се опитваш да направиш?

Интересно ми е да си играя с поялника

иначе тази платка щеше да ни излезе по евтино а и по ефективна щеше да е, защото се регулира;)  XL4015

HTB1aez5LVXXXXc_XVXXq6xXFXXXL.jpg

преди 6 минути, Без умствен капацитет написа:

Интересно ми е да си играя с поялника...иначе тази платка щеше да ни излезе по евтино а и по ефективна щеше да е, защото се регулира  XL4015

Има линейни стабилизатори. Ако не ти харесва - има регулируеми захранвания.

• Автор
преди 32 минути, simtech написа:

Има линейни стабилизатори. Ако не ти харесва - има регулируеми захранвания.

ами идеята ми е в първия ми пост

преди 9 минути, Без умствен капацитет написа:

ами идеята ми е в първия ми пост

Искаш да крадеш ток от звънчевата инсталация на сградата или какво?

• Автор
преди 18 минути, simtech написа:

Искаш да крадеш ток от звънчевата инсталация на сградата или какво?

да разкарам адапторчетата които и без това намалят тока по безопасно е ако се мотаят кабели с 10 волта отколкото с 220 в

преди 55 минути, Без умствен капацитет написа:

HTB1aez5LVXXXXc_XVXXq6xXFXXXL.jpg

Такива платки си поръчвам на кило от Китай, защото ми идват с платка, дросели и т.н., които не се налага да ецвам, купувам и лепя, а само цената на изброените е поне 2 пъти над тази на готовата, китайска платка. Обаче не разчитай на това в готов вид, стабилизаторът е менте и грее здраво още на 1А консумация (от обявените 2А, 3А с радиатор). Аз за това го сменям с оригинален LM2575T от тук и нещата заспиват - почти студен и при 2А консумация.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.