Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Намаляне на напрежение

Featured Replies

преди 24 минути, Без умствен капацитет написа:

не пракрикувам електроника но като студент е изучава - така че не съм толкова зле

току що измерих звънчевич ми дава стабилно 10,3 волта

сега ми кажи това как да го вържа

заемат контакти, а и се ползва 220 и има опасност от късо и високи градуси

Това е именно интегрална схем за - стабилизатор на напрежение - примерно 7812! Като погледнеш срещу нея, надписите пред очите ти - лявото краче е вход на схемата, където ще подадеш изправеното от греца напрежение. Средното е МАСА. Дясното е изход, на който ще получиш 12 волта. Разбира се последната да си свърши добре работата, трябва входното изправено напрежение на лявото краче да е по голямо с 2-3 волта, за да излезе стабилно напрежение от 12 волта. Ако напрежението е много голямо, схемата ще почне силно да нагрява и ще се повреди. Освен всичко това  трябва вторичното напрежение на трафа да ти дава нужният ток при това напрежение - примерно 2 ампера. За да имаш 2 ампера ток, то вторичната намотка на трафа трябва да е навита с проводник, на който диаметъра е около 1,2 мм или по формулата  D= на 0,8 x корен от I   И е силата на тока. Или  0,8х1,141=1,21 мм. И тъй нататък. Като си ги учил, къде си блеял, че не ги знаеш? Аз ти казах, че това е елементарно да го направи човек, но не и ти! Ама си уверен, че можеш. Пък аз казвам - че не можеш! Сега се сети, защо на вторичната съм дал два извода и съм написал 1 и 2 или   5 и 8 волта променливо - както искаш го приеми.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 72
  • Прегледи 9,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 9 минути, * СТЕФАН * написа:

това което имам гледам че има схема грец, значи нещо стабилизира

Редактирано от Без умствен капацитет (преглед на промените)

преди 10 минути, Без умствен капацитет написа:

това което имам гледам че има схема грец

Има, да , но за всички захранвания е слаб. Този е за около 200-300 милиампера. Абе ти наистина си точно това, което е на аватара ти! Не си ли представяш, че с този малък грец ще получиш и малък ток? Погледни му размерите бе момче! Не казвай поне на никого от форума, че си вишист! Ето и професорът е тук. Поне него помоли. и той е от Бургас доколкото зная.

преди 3 минути, * СТЕФАН * написа:

Има, да , но за всички захранвания е слаб. Този е за около 200-300 милиампера. Абе ти наистина си точно това, което е на аватара ти! Не си ли представяш, че с този малък грец ще получиш и малък ток? Погледни му размерите бе момче! Не казвай поне на никого от форума, че си вишист!

Лека по лека и нещата си отиват към бой.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

преди 3 минути, acnekt написа:

Лека по лека и нещата си отиват към бой.

Няма бой, но не разбира, че не може да го направи, а е уверен, "щото го е учил"

преди 6 минути, * СТЕФАН * написа:

Няма бой, но не разбира, че не може да го направи, а е уверен, "щото го е учил"

Забравил е.  кво е туй индукция. Може тогава да е липсвал от  лекции

преди 6 минути, acnekt написа:

Забравил е.  кво е туй индукция. Може тогава да е липсвал от  лекции

Това както и да е, няма сега да го мислим. Може да отиде направо при симтеч и той ще му обясни как и какво може да се направи, а не тук, някой да му дава указания. Аз не разбирам пък от други неща. Не може човек да знае всичко, но да е самонадеян, че ще се справи, го прави смешен!

Това както и да е, няма сега да го мислим. може да отиде направо при симтеч и той ще му обясни как ми какво може да се направи, а не тук, някой да му дава указания. Аз не разбирам пък от други неща. Не може човек да знае всичко, но да е самонадеян, че ще се справи, го прави смешен!

Да, как може https://bg.wikipedia.org/wiki/Ефект_на_Джаул-Ленц  Пускаш ток и има топлина. Както и да е. Да върви, щото нещата стават страшни. :D

:lol6:
тва е тема за раздел забава

преди 28 минути, Без умствен капацитет написа:

това което имам гледам че има схема грец, значи нещо стабилизира

Това, което има схема "ГРЕЦ" или 4 диода  значи, че изправя променливо напрежение, а не го стабилизира. След изправеното напрежение, следва стабилизацията му. В случая посочен от мен - със интегралните схеми.

преди 3 минути, дръндю написа:

:lol6:
тва е тема за раздел забава

Това на кого го казваш?

• Автор

ами ако взема 5 захранвания за мобилни телефони - отворя ги и им взема платките

скоро хвърлих един стар адаптор и вътре имаше някаква токоизправителна схема

преди 9 минути, Без умствен капацитет написа:

ами ако взема 5 захранвания за мобилни телефони - отворя ги и им взема платките

скоро хвърлих един стар адаптор и вътре имаше някаква токоизправителна схема

Не се ли сещаш, че адаптерите за мобилните телефони са на 5 волта и до максимум 1-2 ампера. Ти си на границата само със бокса. А и тези изправители са имулсни и ти ще бъдеш пребит от тока още като го включиш! Ясен ли съм? Намери си друго занимание, което не е свързано с 230 волта напрежение.

преди 4 минути, * СТЕФАН * написа:

Това, което има схема "ГРЕЦ" или 4 диода  значи, че изправя променливо напрежение, а не го стабилизира. след изправеното напрежение, следва стабилизацията му. В случая посочен от мен - със интегралните схеми.

дай му едно изпълнение с транзистори и токова защита, а може и един импулсен стабилизатор да му начертаеш
аве Стефане, тук се опитваме да помагаме, а не тепърва да го учиш на електроника

преди 8 минути, дръндю написа:

дай му едно изпълнение с транзистори и токова защита, а може и един импулсен стабилизатор да му начертаеш
аве Стефане, тук се опитваме да помагаме, а не тепърва да го учиш на електроника

Я да те чуем с какво ти му помогна? Или само знаеш ъ..ъ.ъъъ. Не прочетох нищо от теб, което да му помогне или и ти си като него аджамия? И още нещо, аз когато съм почнал да им помагам на тези момчета, не си спомням да те е имало. А и да те е имало, толкова и си им помогнал. Що не си седя в "забавата и да ъкаш?

преди 8 минути, * СТЕФАН * написа:

Я да те чуем с какво ти му помогна? Или само знаеш ъ..ъ.ъъъ. Не прочетох нищо от теб, което да му помогне или и ти си като него аджамия? И още нещо, аз когато съм почнал да им помагам на тези момчета, не си спомням да те е имало. А и да те е имало, толкова и си им помогнал. Що не си седя в "забавата и да ъкаш?

с това, а и ти в началото много правилно го насочи към Живко

преди 9 минути, дръндю написа:

с това, а и ти в началото много правилно го насочи към Живко

Отразил ли съм го? Мисля, че да. Трябва да знаеш какво и с кого говориш, а не да пишеш врели некипели. Дал съм му елементарна схема за работа. Това значеше, че ако види зор, ще се намеся след като ме попита. И понеже блондинката е любопитен, но само любопитен, реших да го видя с какъв умствен багаж разполага. Пък той се оказа че е и...вишист на всичкото отгоре.Дано не си като него. Не съм ти чел постовете на 100 %. Отивай в забавата, че те чакат. Тук е сериозен подфорум.

абе хайде сега   схемата грец ти е наопаки 

преди 5 минути, Yvan Sergeev написа:

абе хайде сега   схемата грец ти е наопаки 

На мен ли пишеш? Я помисли, ако се отнася за мен. Вярно бе. Грешката е при мен

Отразил ли съм го? Мисля, че да. Трябва да знаеш какво ис кого говориш, а не да пишеш врели некипели. дал съм му елементарна схема за работа.

да, елементарна е, но аз му знам номерата от темата за IPTV

преди 18 минути, дръндю написа:

да, елементарна е, но аз му знам номерата от темата за IPTV

Ти номерата явно му ги знаеш, но не мисли, че аз не ги зная. И не само неговите.Аз имам навика да чета всеки пост и то от край до край, а не на диагонал, както казваше някой. А за греца! Збъркал съм чертежа и ако е наложително за Блондинката, ще направя корекция. Ванка добре, че забеляза. Благодарско!

Завърташ греца малко надясно и всичко си идва по местата. В бързината се случва и го снимах с фотоапарата, та го намалявах и не погледнах хубаво, но не се оправдавам.

3.jpg

• Автор
преди 12 минути, * СТЕФАН * написа:

пред всяко устройство смятам да има токоизправителна схема, защото ще има и кабели, а ако се пренася 5 волта има по големи загуби отколкото при 10 волта, и това което имам схемата грец става за 1 рутер

а и ако имаш деца или домашни животно не е за предпочитане кабели с 220

Редактирано от Без умствен капацитет (преглед на промените)

преди 4 минути, * СТЕФАН * написа:

Збъркал съм чертежа и ако е наложително за Блондинката, ще направя корекция. Ванка добре, че забеляза. Благодарско!

те такива елементарни грешки имаше още на времето в списание "Млад конструктор", а малко по късно в "Радио телевизия и електроника"
и ако не ме интересуваха както в случая, просто не ги забелязвах, а Ванката е зевзек, той ако не ти намери кусур, нема кой друг
:clown:

преди 9 минути, Без умствен капацитет написа:

за това си прав и именно затова трябва да послушаш съвета на Стефан, да идеш при Живко

преди 15 минути, Без умствен капацитет написа:

пред всяко устройство смятам да има токоизправителна схема, защото ще има и кабели, а ако се пренася 5 волта има по големи загуби отколкото при 10 волта, и това което имам схемата грец става за 1 рутер

То всичкото ти хубаво, но ти трябва да седнеш и сериозно да помислиш кое как трябва да е направено. Тогава, ако имаш неясноти, можеш да направиш една консултация с хората от форума. И като чета за тези твои кабели, си представям че живееш в стая с кръстословица от кабели и се ориентирваш от далеч, за да не се поне спънеш в някой от тях.Всичко трябва да е направено и обезопасено така, че като ти дойде гостенин, да ахне, а не да търсиш БЪРЗА ПОМОЩ!

Младежо, вземи си добави умствен капацитет, ама много, защото сам казваш че никакъв го нямаш. И вземи прочети някоя книжка. Не знам как си отикал до след средно, но физиката около 6 клас си я пропуснал. Там нещо закони за енергията, на Ом и т.н.

Помисли си защо повечето адаптори са с импулсно, а не трансформаторно захранване. И колко ампера ток дават.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.