Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Древнобългарският език е първият човешки език

Featured Replies

А shet произлиза от древнобългарското шетиеб@ майката.

• Отговори 78
  • Прегледи 11,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 6 минути, аm-аm написа:

А shet произлиза от древнобългарското шетиеб@ майката.

А от любимата трибуквена дума на българина коя английска е произлязла?

на 18.10.2018 г. в 20:17, Radik Safin написа:

Българска дума "белки" / може да бъде, възможно е/ произхожда от башкирски-татарски дума "бәлки" –  може да бъде, може би, възможно, белки.

На турски език това дума липсва.

Белки не е българска, а турска дума и очевидно я има в турския език - belki, belkide, със значението "може би".

на 21.10.2018 г. в 2:42, аm-аm написа:

Белки не е българска, а турска дума и очевидно я има в турския език - belki, belkide, със значението "може би".

на 18.10.2018 г. в 23:17, Radik Safin написа:

Българска дума "белки" / може да бъде, възможно е/ произхожда от башкирски-татарски дума "бәлки" –  може да бъде, може би, възможно, белки.

На турски език това дума липсва.

на 21.10.2018 г. в 0:54, Radik Safin написа:

Български остарял дума "арслан" /лъв/ възможно произхожда от туркменски дума "арслан"  – лъв.

Туркменски дума "белки" – може би, възможно.

Български дума "милаим" /нежен, гален, ласкав/ възможно произхожда от туркменски дума

"мылайым"  – приятен, топъл; фигуративен смисъл – мек, сърдечен, задушевен, тактичен.

По-правилно е да се каже, че тези две думи са свързани (сродни).

Сродни думи:

уйгурски "мулайим" – простодушен, добродушен, мек по природа;

узбекски "мулойим" – мек, нежен, тихонравен;

татарски "мөлаем" – мек, нежен, ласкав;

таджикски "мулоим" – мек, нежен.

Всички тези думи произхождат от башкирската дума "мөләйем"  обаятелен, симпатичен, ласкав, миловиден.

Българската дума "мил" има башка произход.

на 6.04.2017 г. в 3:05, by_chechi написа:

За пристрастията на Aliya не се наемам да коментирам , но това по-долу все трябва да означава нещо за цивилизация...:

"...Летоброенето на предците ни е признато от ЮНЕСКО още през 1976 г....."

Тази измислица за уж признатият от ЮНЕСКО прабългарски календар е една от множеството зевзещини разпространявани в интернет. Доказателствата за това са в стил "плоска земя".

преди 18 часа, zemonti написа:

Тази измислица за уж признатият от ЮНЕСКО прабългарски календар е една от множеството зевзещини разпространявани в интернет. Доказателствата за това са в стил "плоска земя".

Дали пък не се правиш на повече знаещ и умен от тези които твърдят и доказват обратното ? :)

Отговор не искам......но е добре да се замислиш сериозно . :nono:

Много обичам, когато някой трол вместо доказващ линк ме праща да съм се замислял. 

преди 2 часа, by_chechi написа:

но е добре да се замислиш

на 17.10.2018 г. в 11:35, Radik Safin написа:

Българска дума "баш" /първи, главен/ произхожда от башкирска дума "баш" – глава, главен.

Сродни думи:

Киргизки "баш" – глава, горната част,  върх.

Хакаски "пас" –   глава,  начало, върх,  ръководител.

Българска дума "баш" /първи, главен/ сродна е румънска "baştina" – отечество, родина.

Холандска дума "baas" /господар, шеф, глава/ е сродна с казахска дума "бас" - генерален, главатар, главен, глава.

преди 7 часа, zemonti написа:

Много обичам, когато някой трол вместо доказващ линк ме праща да съм се замислял.

Много обичаш да дрънчиш с кофата....троле ! То пък пишман трол като трол ! :lol6:

Три линка съм дал . И един друг , "ама на много голям "авторитет" по история" линк съм оспорил .

Колко още ти трябват да си напълниш празната кофа ? Трябва сериозно да се замислиш - непостижимо за празни кофи ! :nono:

П.П. Тръгнал с празна кофа - онези му я напълнили ! Трудно ли ти е да се досетиш , че това им е целта на занятието..... :lol6:

Ето , тези :

на 21.10.2018 г. в 15:17, zemonti написа:

Нагледен пример как сляпата вяра е приложима към всичко - от богове до ЮНЕСКО. Границите са само човешката глупост, а според Айнщайн тя е по-вероятно да е безкрайна и от Вселената.

преди 10 часа, by_chechi написа:

Дали пък не се правиш на повече знаещ и умен от тези които твърдят и доказват обратното ? :)

Ако под "твърдящите" и "доказващите" имаш предвид сектантите с основно образование, всеки е по-умен и знаещ от тях. Точно това им позволява да твърдят небивалици с увереността на някой, който реално знае нещо.

преди 8 часа, zemonti написа:

На ред са "помисли и ще прозреш", сякаш простотията, която са ти сервирали ще стане смислена, когато те накарат да се замислиш над нещо, което не ти е табу с елементи на мистерия откак се помниш. Как беше писала по-назад Ауми - ако сметките не ѝ излизат, значи ТИ не си сметнал правилно haha.png

преди 5 часа, Radik Safin написа:

Холандска дума "baas" /господар, шеф, глава/ е сродна с казахска дума "бас" - генерален, главатар, главен, глава.

В какъв аспект е сходна? То курва на испански значи завой, а в България така наричаме жена, която се навежда често за онождане и формира поза сходна на завой.

преди 37 минути, by_chechi написа:

Три линка съм дал .

Бях чувал нечии знания да са базирани на Уикипедия, но като прочета, че някой се смята за прав, защото го е прочел в онлайн парцал... ang.png

d1ya0.jpg

Аз ти пиша, че ЮНЕСКО има публични ВСИЧКИ документи и там за фантасмагоричния прабългарски или какъвто и да било друг календар няма обелена дума. В отговор - пишело го било в Интернет.

kg5af.jpg

преди 2 часа, by_chechi написа:

Три линка съм дал . 

Дал си линкове към ентусиасти, търсещи сензация в стил "български компютър".

Ако провериш директно в страницата на ЮНЕСКО ще намериш над 65000 статии, споменаващи календар, над 35000 споменаващи България/Български и нито едно споменаване за пустия, уж "официално признат" наш календар.

Въпреки всичко изписано и всичките усилия за прослава на този артефакт нито един от изследователите и ентусиастите/съмишленици не се е сетил да копира/публикува каквото и да е доказателство за това "официално признание".

Че ЮНЕСКО не е "правило"  подобно признание е ясно. Има си документи и т.н. На мен отдавна ми е интересно друго - дали този календар наистина е толкова точен, колкото го изкарват. Няма значение от кого и кога е създаден. Важното е дали е най-точният календар.

Да се самопреживяваш като Свръх Нова на небосклона - предава , но не приема ! Други му казват - да спориш с радио . Това е друга тема .......за клинично болни обявяващи : " Целият свят е на опаки ! ".....само те на терсене ! :lol6:

http://www.online.bg/euro2001/euro8/7BR97F11.htm

Не само с този , но и с много други легитимни професори по темата ще има да "поспорите"......т.е. да разчистите боклука целенасочено натъпкан в главите ви !

Освен указания в този линк и още : ".....проф. д-р Пламен Павлов – редактор на изданието, проф. дин Петър Ангелов, проф. дин Христо Матанов, проф. дбн Иван Танев, доц. д-р Александър Николов, доц. д-р Петър Голийски, ас. д-р Даниела Вичкова, ас. д-р Кръстьо Йрданов, д-р Християн Атанасов и Божидар Михайлов....."

https://www.blitz.bg/obshtestvo/chestita-7524-g-spored-blgarskiya-kalendar_news479356.html

Аз какво ? На сила можеш да вземеш ! На сила не можеш да дадеш !

преди 13 часа, аm-аm написа:

Нагледен пример как сляпата вяра е приложима към всичко - от богове до ЮНЕСКО. Границите са само човешката глупост, а според Айнщайн тя е по-вероятно да е безкрайна и от Вселената.

Ако под "твърдящите" и "доказващите" имаш предвид сектантите с основно образование, всеки е по-умен и знаещ от тях. Точно това им позволява да твърдят небивалици с увереността на някой, който реално знае нещо.

На ред са "помисли и ще прозреш", сякаш простотията, която са ти сервирали ще стане смислена, когато те накарат да се замислиш над нещо, което не ти е табу с елементи на мистерия откак се помниш. Как беше писала по-назад Ауми - ако сметките не ѝ излизат, значи ТИ не си сметнал правилно 

В какъв аспект е сходна? То курва на испански значи завой, а в България така наричаме жена, която се навежда често за онождане и формира поза сходна на завой.

Бях чувал нечии знания да са базирани на Уикипедия, но като прочета, че някой се смята за прав, защото го е прочел в онлайн парцал... 

Аз ти пиша, че ЮНЕСКО има публични ВСИЧКИ документи и там за фантасмагоричния прабългарски или какъвто и да било друг календар няма обелена дума. В отговор - пишело го било в Интернет.

Само схеми , които сами по себе си нищо не правят ! Типичен пример за неразбиране какво се случва в главата ти (по-меко да го кажа) !

Хубаво си се налапал с "умни" схеми за мислене , създаващи самочувствие за собствена значимост...... ! 

Ама "умни" схеми у празна глава работа не вършат ! Както и в задръстена с боклуци произвеждат боклуци....:nono:

Нищо , че схемите са "умни" , създаващи и у другите впечатление за значимост !

А "умни" е в кавички , защото схемите не са нито умни , нито глупави . Схемите не мислят ! И ако изобщо има мислене някакво , то е схематично......! Могат да бъдат само адекватни или неадекватни за конкретен случай !  Правилно си посочил за схемата "курва" примерно - в един конкретен случай е едно , а в друг конкретен случай е съвсем друго......Т.е. в поста ти освен посочени случайни схеми , няма нищо смислено по темата !

Казано даскалски и на кратко , обобщено и без повече обяснения : " Седни си ! " Слаб 2 " ! " . :lol6:

Когато пишеш постове като цитирания , добре би било горното вече да си го осмислил ! Ако го разбираш ! А не да го подминаваш "с презрение" като уж заяждане ! :nono:...........Освен ако желаеш бележник пълен с "Двойки" .......по мислене ! :lol6:А това е целта на занятието на "онези" ! Въпросът с календара е много повече от колкото показваш , че можеш да си го представяш....! :nono:

преди 17 часа, Radik Safin написа:

Българска дума "баш" /първи, главен/ произхожда от башкирска дума "баш" – глава, главен.

Сродни думи:

Киргизки "баш" – глава, горната част,  върх.

Хакаски "пас" –   глава,  начало, върх,  ръководител.

Българска дума "баш" /първи, главен/ сродна е румънска "baştina" – отечество, родина.

Английска дума "boss" /господар, шеф, издатина/ е сродна с узбекска дума "бош" - генерален, главен, глава, начало.

преди 3 часа, by_chechi написа:

Да се самопреживяваш като Свръх Нова на небосклона - предава , но не приема ! Други му казват - да спориш с радио . Това е друга тема .......за клинично болни обявяващи : " Целият свят е на опаки ! ".....само те на терсене ! :lol6:

Не само с този , но и с много други легитимни професори по темата ще има да "поспорите"......т.е. да разчистите боклука целенасочено натъпкан в главите ви !

Освен указания в този линк и още : ".....проф. д-р Пламен Павлов – редактор на изданието, проф. дин Петър Ангелов, проф. дин Христо Матанов, проф. дбн Иван Танев, доц. д-р Александър Николов, доц. д-р Петър Голийски, ас. д-р Даниела Вичкова, ас. д-р Кръстьо Йрданов, д-р Християн Атанасов и Божидар Михайлов....."

https://www.blitz.bg/obshtestvo/chestita-7524-g-spored-blgarskiya-kalendar_news479356.html

Аз какво ? На сила можеш да вземеш ! На сила не можеш да дадеш !

Първият линк води до:

Цитат

Има две версии за обяснение на цикъла от 12 години. Според едната броят на тези години отговаря на 12-те съзвездия, през които преминава Слънцето по своя видим път по небето. Тези съзвездия, наречени зодиакални, водят началото си още от древен Вавилон, където са си служили в сметките си с дванадесетична система на броене. Другата е, че 12-годишният цикъл е свързан с периода на обикаляне на кометата Юпитер около Слънцето, който е близък до 12 периода от обиколката на нашата планета.

През своя видим път по небето Слънцето преминава през 13 съзвездия.

Коя е тази комета? Както сам занеш Юпитер е планета и обикаля около Слънцето за приблизително 12 години.

Бива ли доктор на физическите науки, зав. катедра "Астрономия"  да пише такива глупости?

И пак стигаме до признанието от ЮНЕСКО през 1976 година - няма ли да се покаже поне един документ, че ЮНЕСКО е признал този календар?

преди 5 часа, by_chechi написа:

Първия линк не само че не е към публикация на unesco.org ами и изобщо нищо не се споменава за ЮНЕСКО. Дискусии за календара.

Вторият ти линк е без автор, защото всъщност е краден от фейсбук страница  2 години по-рано. Също без източник на твърдението за "официално признат от ЮНЕСКО".

Явно си неспособен да дадеш линк към статия от unesco.org. Можеш ли поне да намериш цитат на такъв професор, който да твърди за това признание?

Българска дума "есен" е сродна с руска дума "осень" /есен/.

Всички славяни имат тази дума.

Българска дума "есен" произхожда от унгарска дума "ősziesen" – есенен,  през есента.

Руска дума "осень" /есен/ произхожда от унгарска ост. дума "őszén" – есени.

Унгарски съвременни ­"ősz(en)" – 2) сив.

Унгарска дума "ősz" 1) /есен/ произхожда от башкирска дума "көҙ" – есен.

Татарски "көз" – есен.

Шорски "кÿскÿ" – есен, есенен.

Унгарска ост. дума "őszén" /есени/ произхожда от башкирска дума "көҙөн" – есени.

Татарски "көзен" – есени.

Английската дума shop(шоп) произхожда от българската дума шоп. Ако не ми вярвате питайте Нане и Вуте. :)

Бях на екскурзия, пирамидите, влязохме, вървим на вътре взе да става задушно, вкам на Иван пиши със спрея ХУЙ и да се връщаме, как ли ще го разбират туристите.

преди 2 часа, balki65 написа:

Бях на екскурзия, пирамидите, влязохме, вървим на вътре взе да става задушно, вкам на Иван пиши със спрея ХУЙ и да се връщаме, как ли ще го разбират туристите.

Друг път да знаеш, че трябва да пишеш КУР. Така местните власти има да се чудят това на латиница ли е написано или на някаква друга азбука. С това ХУЙ директно са те хвнали. :)

на 23.10.2018 г. в 7:50, by_chechi написа:

:lol6:

За пореден път само ти си четеш постовете и сам се смееш на тях.

преди 20 часа, A.com написа:

Английската дума shop(шоп) произхожда от българската дума шоп. Ако не ми вярвате питайте Нане и Вуте. :)

Изнамерих и древно знание от атлантидците, изкопано в тайнствена пещера, което ви споделям за да прогледнете - стенопис скрит под дебел слой боя на Мона Лиза:

0415165001418909841_447165_600x458_actua

преди 16 часа, A.com написа:

Друг път да знаеш, че трябва да пишеш КУР. Така местните власти има да се чудят това на латиница ли е написано или на някаква друга азбука. С това ХУЙ директно са те хвнали. :)

Все се сещам за онзи виц с китаеца Хой, на който все му бъркали името и го наричали бай Кор.

на 23.10.2018 г. в 15:07, Radik Safin написа:

Българска дума "есен" е сродна с руска дума "осень" /есен/.

Всички славяни имат тази дума.

Българска дума "есен" произхожда от унгарска дума "ősziesen" – есенен,  през есента.

Руска дума "осень" /есен/ произхожда от унгарска ост. дума "őszén" – есени.

Унгарски съвременни ­"ősz(en)" – 2) сив.

Унгарска дума "ősz" 1) /есен/ произхожда от башкирска дума "көҙ" – есен.

Татарски "көз" – есен.

Шорски "кÿскÿ" – есен, есенен.

Унгарска ост. дума "őszén" /есени/ произхожда от башкирска дума "көҙөн" – есени.

Татарски "көзен" – есени.

Някакъв норматив ли гониш, че споделяш неща, за които никой не пита?

на 22.10.2018 г. в 23:49, by_chechi написа:

Първия линк не само че не е към публикация на unesco.org ами и изобщо нищо не се споменава за ЮНЕСКО. Дискусии за календара.

Вторият ти линк е без автор, защото всъщност е краден от фейсбук страница  2 години по-рано. Също без източник на твърдението за "официално признат от ЮНЕСКО".

Явно си неспособен да дадеш линк към статия от unesco.org. Можеш ли поне да намериш цитат на такъв професор, който да твърди за това признание?

• Автор

"О неразумни и Юроде, поради що се срамиш да се наречеш Българин?" - Паисий Хилендарски

Родина не се хули, с родния език гаргара не се прави, защото този език е в устата ти и той е станал твоя същност откакто на този свят си дошъл.

Древнобългарският език е първият човешки език, защото той е възникнал по времето, когато човекът се е учил да говори. И само в нашия език думите носят в корена си връзката с конкретния феномен на изреченото. Например: Есен е времето на дългите Сенки. Е-Сен, Е Сенка.

Що се отнася до думата "баш", тя идва от времето на Древните българи, Хората на Богинята Прамайка Ба (Бабата). българската дума Баща (Баш-та) произлиза от корена Ба Аз - Божествения Аз. Бащата е носителят на Духа на Богинята Създателка, който препредава на своите деца. Ба Аз постепенно е преминало в Бас / Бес или в Баш (със значение голям, велик). 

Дори все още употребяваната в Северозападна България древна българска дума Събалем (Сутрин) е останка от Древнобългарската зора на човечеството, възникнало по нашите земи и почитащо Богинята на Светлината (Бъл / Бал) - СъБаЛеМ(ъ) означава Със Бабата на Светлината и наша майка.
Тук ще отворя една скоба и ще призова моите сънародници да не бързат да обявяват древни български думи и географски наименования за турцизми - когато българите са били, турци още не е имало!

преди 18 часа, Aliya написа:

"О неразумни и Юроде, поради що се срамиш да се наречеш Българин?" - Паисий Хилендарски //

Например: Есен е времето на дългите Сенки. Е-Сен, Е Сенка.

Българска дума "късен" /рус-поздний/ произхожда от башкирска дума "көҙөн" – есени.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.