Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Откъде мога да сравня цените на различни горива и енергии?

Featured Replies

Има ли място, където по-прегледно е събрана тази информация? Интересува ме по принцип не само крайните цени в момента, но и съответно калоричността(за въглища, пелети и др.) и к.п.д. на различни уреди - климатици, печки, бойлери... Гледах в сайта на КЕВР, но там намерих само за тока, а и стойностите в таблицата ми изглеждат съмнителни - към 12 стотинки за кВтч дневна.

В България има Олигопол. Тоест няколко фирми държат монопола на цените и пазара в различните сектори.

• Автор

Намерих един сайт с информация за горивата - може да е полезен и на други. За твърдите горива ще търся допълнително.

преди 5 часа, sten90 написа:

Има ли място, където по-прегледно е събрана тази информация? Интересува ме по принцип не само крайните цени в момента, но и съответно калоричността(за въглища, пелети и др.) и к.п.д. на различни уреди - климатици, печки, бойлери... Гледах в сайта на КЕВР, но там намерих само за тока, а и стойностите в таблицата ми изглеждат съмнителни - към 12 стотинки за кВтч дневна.

Трудно ще намериш подобни таблици, а и основният параметър "цена" е доста променлив и неизвестен! Общо взето отоплението излиза 1 : 1 т.е. няма някакви фрапиращи ралики! Най - неизгодон е отоплението с ток и уреди като печки с реотани, духалки и конвектори. Най-нездравословно и опасно е отоплението с газова печка!

Пак ли философски размисли? Каква е целта на занятието? Да мислиш с какво евентуално да се топлиш следващата зима или друго?

Твърдото гориво има някои неудобства - цапа. А можеш и да нямаш комин в панелката за да го ползваш. Едно е да си "набереш" дървата в гората до къщата ти и друго да купуваш, цепиш и съхраняваш.

Най-евтино е с крадена енергия - електро, топлинна, твърдо гориво. Но има и съответните рискове. Има и варианти да излиза по-евтино като цена на KWh (MJ), но затова пък иска инвестиции. Пример - духхалка срещу климатик, термопомпа или друго. Цената на топлинната енергия може и да е централно определена, но зависи от конкретния ТЕЦ, топлопреносна мрежа, абонатна станция и загубите на етажната собственост (от общи части до кражба на съседите).

Въпроси и неопределености бол. Взимай да мислиш и не чакай всичко наготово. От някакво пловдивско село ли беше?

• Автор
преди 18 часа, velislavvasilev написа:

Ни дей, уа. Ако се замисли, ще стегне куфара.

:) Лошото е, че в другите(близки) държави интернета е по-зле и като скорости и като цена/качество. Поне с това можем да се гордеем(че сме българи). ;) 

Относно повода за въпроса ми. В междинното пролетно и есенно време се случва понякога баща ми да каже "Ще пална печката, да не харчим ток с духалката..." Аз му казвам - ми тогава ще харчим въглища/дърва. Съответно като се разгори печката и стане 26 градуса и трябва да отваряме вратата, за да топлим и коридора...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.