Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Търся помощ за споделяне на папка с права

Featured Replies

Чакайте бе хора... Какви ftp/sftp клиенти и сървъри - тука доколкото разбирам става въпрос за мрежа от 3 компютъра с развноправен достъп и евентуално рутер - осигуряващ интернет-а на потребителите.

Сега - как се прави стъпка по стъпка пак...

1. Достъп от компютър 1 с потребител с име p1 и парола p1 към шерната папка на компютър 3 с потребител p3 и парола p3:

2. На компютър 3 се прави нов потребител с име p1 и парола p1. По подразбиране той става член на групата users. На този компютър вече имаш потребител с име p3 и парола p3.

3. След тази стъпка си готов да даваш права/достъп на потребителя p1 върху папка на компютър 3 - например с име papka3. Важно е и в двата таба sharing и security да са еднакви правата, които даваш на потребителя.

Това е моя принцип.

В отговор на Tanner Foost Foust:

условие 1 да са в една workgroup въобще не е вярно - работи и при различни workgroup.

Условие 2 е напълно задължително, ако се използва този вид осигуряване на достъп.

Правата върху директориите при шеринг (масово използваните) са 3: само за четене, за четене и писане (промяна), и пълен достъп - който дава цялостни права върху файловете и подпапките на шерната директория.

• Автор
преди 14 минути, krassleto написа:

1. Достъп от компютър 1 с потребител с име p1 и парола p1 към шерната папка на компютър 3 с потребител p3 и парола p3:

2. На компютър 3 се прави нов потребител с име p1 и парола p1. По подразбиране той става член на групата users. На този компютър вече имаш потребител с име p3 и парола p3.

3. След тази стъпка си готов да даваш права/достъп на потребителя p1 върху папка на компютър 3 - например с име papka3. Важно е и в двата таба sharing и security да са еднакви правата, които даваш на потребителя.

Това е направено. Няма узер с парола. Не сработва. Вади съобщение, че няма права. Факт. Или фак ...

Пак казвам, че като върна Everyone с каквито и да е права нещата се оправят. Особеното е, че искам на единия узер да му орежа правата, а другия да е с пълни права. Инак не ме бърка да си оставя Everyone.

Освен да направя снимки на всичко ...

Teствах нещата със и без еврийуан нещата при мен се получават, пипам на две места, при споделяне на папката посочвам потребител, и след това в опциите на папката в секюрити таба добавям юзъра на който съм дал права при споделяне.

Нямам под ръка машини които да не са в домейн присъединени за  да тествам точният сценарий, при мен нещата са малко по различни.
Аз работя с активна директория и потребителят ми е в сървъра създаден.

Всеки компютър в домейна вижда потребителите в активната директория на домейн контролера ми, тоест сървъра .

Ако на PC A шерна папка и му задам при правата само потребителят Ivan да има права четене, който съществува в сървър Z то ако в PC B се логна с потребител Ivan и достъпя айпи адреса на PC A то Ivan успешно ще има достъп до шернатата папка в PC A с права за четене.

Аз съм от онези параноичните потребители, нямам доверие на Everyone, не му е мястото там.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Аз съм направил модела, както е описан от Краси. Вече половин година нямам проблем  със мрежата, на кой компютър ще ограничавам или давам пълна свобода(става въпрос и за отделни папки).. Това мое съобщение е , за да има поне 1 човек, който работи по неговият модел. Извинявам се за намесата и дано съм помогнал.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Така или иначе темата започва да става безинтересна, защото вие сте предложили работещи варианти, но за съжаление те при мен не сработват.

Ако Краси се съгласи утре мога да дам TeamViewer достъп ...

Или ExaFlop да мине през офиса ...

Подхода нa krassleto е в правилната посока.

Някои уточнения, ако паметта не ми изневерява за Windows дилемите

1. Щом ще споделяш с права- изключваш simple file sharing, как става това ще видиш в нета

2. Акаунтите трябва да са с парола - може би в това ти е проблема.

3. Everyone не е никак за препоръчване и трябва да го махнеш от листата на споделената папка. Това означава, че всеки закачен в локалната мрежата ще има достъп до споделените ресурси. Демек идва гост връзва се в мрежата било безжично или по кабел и вече може да си влезе без проблем в споделените папки.

4. В Секюрити таба нямаш работа и не ти е необходим чак толкова. Там се пипа в случай, че искаш да сетваш супер специфични права за достъп до папките. Т.е. можеш примерно да направиш така, че потребителя може да има право да чете и презаписва файлове и папки, но пък да няма право да ги изтрива да речем. Демек ако гониш само права за четене или четене+запис или четене+запис+модифициране, използваш само правата за Sharing.

5. Надявам се, че не се опитваш да споделяш папка с права на собственик имам предвид намираща се в потребителска папка като My Documents, защото тогава по спомен няма да е толкова лесно.

- Предимството на такъв тип споделяне, е че е удобно за работа и лесно и бързо се достъпват споделените ресурси.

- Недостатъка за мен е сигурността и трябва да и се обърне сериозно внимание. Например ако някоя от машите имащи достъп до споделените ресурси с права за четене+писане, пипне някой от така модерните напоследък крипто вируси, това автоматично означава криптиране и на споделените файлове освен на локалните. Има и някои други червейчета дето също могат да направят доста поразии в мрежата на всички машини.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

• Автор

Благодаря.

За сега се отказвам, защото ми отнема много време и ми пречи на работата. Оставям Everyone с орязани права.

Поздрави.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.