Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за автоматични предпазители - DIN шина

Featured Replies

На мен преди години също ми пробутаха тия бавни Шнайдерски боклуци. Но за щастие на външното табло също са крива C, а пък други са B. В тази държава всеки слага това каквото му е останало в торбата, без да го интересува характеристиките. Последният техник смени прекъсвача за общото осветление с B50A, за 8 етажен блок, което е прекалено много, но като сложим и големият пусков ток на крушките е добре да е по-мощен, но и той е с крива B, а би трябвало да е най-бавният с крива D или E. В други жилища съм виждал как е изключил мощният прекъсвач преди електромера до който нямаше достъп, а по-слабият, не се беше задействал и се наложи да викаме от енергото да го щракнат.

Аз също поръчах от тези предпазители, но консултантът ми каза че за апартаментното табло се поставяли с крива C, които издържали на по-голям пусков ток, но това дали ги прави по-бавни от другите с крива B? Той спомена че са по-бързи, но така ли е в действителност, защото механизма е един и същ, а това че е изключил първи предпазителят във външното табло, не  значи че кривата му е B, просто винаги ще има разлики дори между два еднакви предпазителя и няма как и двата да изключат едновременно, нали? Да не се набутам и с тези предпазители и да подменя качествените Шнайдер и ефекта да е нулев?

Но все пак бързината може да се изпробва чрез симулирано късо съединение, т.е. с консуматор многократно надвишаващ тока на предпазителя. За целта свързваме тестваните предпазители с крива B и C последователно и с ток примерно 2A и към тях включим мощна печка 2KW или повече и да видим кой ще изключи пръв. Но за по-достоверен резултат, тестът трябва да се повтори 2-3 пъти с различни предпазители.

EVN в нашият град изпонаслагаха навсякъде крива B предпазители. Гледал съм и по уличните табла, и в блоковете, навсякъде ги смениха с крива B. Така че няма проблем.

Peppone, неправилни неща говориш. 

АП-то има вътре 2 защити: 

-> едната това е реотан навит върху биметална пластина когато реотана стопли повече от колкото трябва пластината се изкривява повече от колкото трябва и изключва. Имайки в предвид това устройство системата е инертна т.е. трябва време да се стопли защитата за да задейства.  Това е бавно и трябва първо от токът да се затопли пластината и чак тогава да изключи. На практика трябва един 6А предпазител да го претовариш поне половин час с 8А примерно, за да изключи. Колкото по-висок става тока, толкова по-малко време му трябва.

-> втората е почти мигновенна това е намотка със сърцевина, когато тока е достатъчно голям за да изтегли котвата и изключва системата. Точно това чудо определя кривата, тази защита се настройва за ток кратен на тока на първата защита от 3 до 12 пъти, предимно за къси съединения - разбираш че е неприемливо да се чака ток на късо 2-3 секунди докато се стопли биметалната пластина - ще има куп поражения по защитаваните вериги. Вече в зависимост от това тази защита на колко кратен ток е настроена вече е и кривата на АП-то от B до D тук вече зависи каква верига защитаваш. 

това с духалките нищо няма да докаже или стане. 

Редактирано от Atanas Pachov (преглед на промените)

Аз говорех за късо съединение. Но тъй като за екперимента няма как да намерим толкова мощен консуматор, затова можем да тестваме предпазителите с инвертор 12-220V с  мощност около 500W, захранен от автомобилен акумулатор през тестваните предпазители, а на изхода свържем 500W консуматор, като бързовар, сешоар и др. Ако нямаме инвертор, можем да използваме като консуматор 3-4 халогенни крушки на 12V/ 100W, свързани успоредно.

Забележка: При постоянен ток допустимата стойност на тока на предпазителя е 1,5 пъти по-голяма от тази при променливият ток.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор
на 11.04.2017 г. в 1:03, peppone1 написа:

преди години също ми пробутаха тия бавни Шнайдерски боклуци.

на 11.04.2017 г. в 14:34, peppone1 написа:

Да не се набутам и с тези предпазители и да подменя качествените Шнайдер 

А, оправи се, бе! Последно!!!???

Руснаците имат любопитно клипче т.е. представят се няколко автоматични предпазителя, коментират се, тестват се, разглобяват се и се коментират! Та Шнайдер не се представя така както подобава за името и ценета му! И, второ на консултантите не се доверявам защото в повечето случои са абсолютно неграмотни.  Докато търсех моите решения, на запитване за кривата, то или ме гледаха като пребозали или ме питаха къде, какво е криво или трябва да е криво!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

Аз тествах въпросните предпазители Elmarket B6 и Schneider C6 със 7 пъти по-голям ток от номиналният, т.е. тези по 6A с крива B и C ги натоварих с 40A или 8,8KW (във веригата на 2 бойлера и 2 печки) и изключи този с кривата B. Но когато ги тествах с по-малък ток на претоварване и след около 1 минута изключи този с крива C, което е противопоказно за тази крива, но толеранс винаги ще има. При малко по-голямо натоварване, българският започна ужасно да бръмчи и след около 1-2 сек. изключи. От този експеримент следва че срещу късо съединение, този с крива B е по-бърз от крива C.

Но друго е при реално късо съединение, как ще се държат, аз като ученик пробвах един такъв предпазител с истинско късо, като ударих щепсела в контакта с една възглавница, която се опуши, кабела и той започна да пуши, а предпазителят не можа да изключи, а и старите бушони и те бяха много здрави та издържаха. Размина ми се като казах на нашите че възглавницата случайно е паднала върху контакта и така е предизвикала гърмежът. Очевидно предпазителят е бил повреден, а с тази случка искам да покажа, защото четох и в този форум как някои потребители тествали новите си предпазители чрез умишлено късо, а предпазителят винаги може да дефектира и да стане голяма беля.

преди 15 минути, peppone1 написа:

да стане голяма беля.

Виждал съм горяла под мазилката инсталация - като CAD схема по стените.

Тези киловати с амперметър ли ги измери или вярваш на лепенки ? Мерил съм амнайсе типа 2кВ духалки и винаги са към 8.5 А. Някои към 9А клонят. Двигатели 1800W реално са към 1700-1740. Миксерите 200 вата даже и 100 реални нямат. Където имат интерес да пишат по-голяма мощност, пишат. Където имат интерес да пишат по-ниска, пак лъжат.

Най-малкото напрежението на инсталацията ти сериозно ще ти падне при 8.8кВ. Съответно, ако знаеш формулата, пада и тока, и съответно мощността.

Примерно ако от 230 падне на 215 или 210 V, и тока доста се променя.

И как си ги свързал тези предпазители ? Един след друг ? Естествено, разлики в биметалната пластинка има между различни марки. Второ че трябва да ги оставиш да се поохладят след първия тест и тогава да правиш втория с по-малък ток. За да има равен старт. Защото този ELMARK с B крива като е паднал, се е поохладила пластината за известно време. И те такива.

Това кривата на изключван се отнася единствено за магнитното изключване с котва, за което писах. И няма нищо общо с изключването от биметалната пластина.

Този тест с реалното късо съединение, най-вероятно е бил на село и си бил на няколко километра от трафопоста. Съответно и тока на късо е малък. И второто, че най-вероятно предпазителите Ви са били само витлови. При тях им трябва доста повече време, първо да се стопли жицата и да прегори. Имал съм случеи как като прасна бързо една искра на късо, витловия въобще не трепна. И така и дори след 2-3-тата искра. Като стана малко по-дълго, към половин или 3/4 секунда, тогава прегоря. Та, 63А ако ви е бил предпазителя и тока на късо ако е 200-250А, какво очакваш ? Да прегори веднага ? Трябва му 10x по номиналния за да изгори моментално. Инертни са. Първо се стопля жицата, след това прегаря и прекъсва веригата.

Не, късото съединение беше в града, но старите ни бушони редовно ги преправяхме с дебела жица, заради едновремешните акумулиращи печки. Мощността на уредите съм я проверил чрез електромера. Изключвам напрежението да е паднало, тъй като съм свързал различните кръгове в обща точка към тестваният предпазител, така че падът в инсталацията си остава нормален. При ток 40A се е задействала изцяло магнитната защита, т.е. реагирал е на късо съединение и предпазителят изключи мигновено при подаване на централното напрежение от външното табло.
 Но все пак допускам че тези 40A може да са се оказали недостатъчни за да изключи шнайдерският предпазител с крива C.

Да, но на каква цена, от 78лв.?

на 4/12/2017 в 12:05, peppone1 написа:

Изключвам напрежението да е паднало, тъй като съм свързал различните кръгове в обща точка към тестваният предпазител, така че падът в инсталацията си остава нормален.

И колко е този нормален пад ?И Няма как да няма пад.

Импедансът фаза-нула на краен апартамент на повечето инсталации е към 0.5, в апартаментите обикновенно заради по-доброто окабеляване на мрежата , спрямо въздушната, е към 0.25 - 0.3 ома. При 0.3 ома, смятай го като вътрешно съпротивление на източник , 40А при 230 мрежово са 5.75 ома. 5,75 към 0,3 се отнася около 19 към 1. 230/20= 11,5. 11,5x 19 = към 218V. Имаш 12V пад на напрежение. И по другата формула пак е към толкова.

Мощността на уредите съм я проверил чрез електромера.

Интересно как.

но старите ни бушони редовно ги преправяхме с дебела жица, заради едновремешните акумулиращи печки.

Ето това е причината !

Но все пак допускам че тези 40A може да са се оказали недостатъчни за да изключи шнайдерският предпазител с крива C.

Бас ловя че тези 40А на практика са се оказали 34-35. За тази крива C му трябва над 6-7x номиналния ток за да изключи.

Измери напрежението на главния кабел или на някой ненатоварен кръг. Или щракни на главния 6 кв.см. или там колко ти е едни амперклещи и кажи е консумирания ток. И тогава ще говорим.

през онова време да направиш късо е било опасно. Защото единственото нещо което могат да те спасят, са само предпазителите на къщата/апартамента. Тогава не е имало външни табла с предпазители от енергото, нито нищо. Електромера - в къщата. Единствените предпазители са били 100/125А ножови в касетата на трафото за НН мрежата. Ако тези в къщата са подправени с дебела жица, може много поражения да станат.

И за мене тестването с умишлено късо е пълна простотия. Особено ако са бавни предпазителите, като например витлов с голяма стойност на номиналния ток,, за съответното време на изключване на предпазителя смущават тока на останалите. Примерно изведнъж по мрежата ако тече по едната фаза 200А ток, и изведнъж 700-800А за 3/4 секунда пик в най-добрия случей, се появява едно неприятно премигване на тока при останалите. И се получава пиково пренапрежение в другите фази, примерно от 230 скача изведнъж на 250-260. Затова ако си забелязал, в енергетиката проблема е, че трите фази делят един нулев проводник и си разделят потенциала. Съответно, когато напрежението на едната фаза падне, другите се вдигат. Ако стане тежко междуфазно късо в някой трафопост, третата отлита на близко до 380 V по време на късото. А то най-вероятно ще е "преди" НН предпазителите в касетата, и остава само тези за средното да изгорят. И изгарят сумати електроуреди на хиляди потребители, само заради едно късо в трафопост. Или откраднат/срязан нулев проводник. Поради тези и още куп причини мрежите НН се проектират да се товарят фазите равномерно.

Най-добре се тества през як трансформатор, който дава 5-6 волта изходно примерно с ток от над 100А. Може да се направи от траф за микровълнова. А не директно към инсталацията.

на 4/12/2017 в 12:18, brusko написа:

Аз точно от филкаб в третия си пост дадох линк на автора към такива, които са крива B и са цена 4-5 лева. Това тук е тотално неуместно.

Ами не знам как електромера отчита мощността, просто я отчита. Нима здравите стопяеми бушони са причина да не изключи автоматичният предпазител?

Говорим за моментна мощност, в рамките на 1 секунда да ти измери мощността. А не за 1 час.

на 4/12/2017 в 12:42, peppone1 написа:

Нима здравите стопяеми бушони са причина да не изключи автоматичният предпазител?

на 4/12/2017 в 12:27, Atanas Pachov написа:

през онова време да направиш късо е било опасно. Защото единственото нещо което могат да те спасят, са само предпазителите на къщата/апартамента. Тогава не е имало външни табла с предпазители от енергото, нито нищо. Електромера - в къщата. Единствените предпазители са били 100/125А ножови в касетата на трафото за НН мрежата. Ако тези в къщата са подправени с дебела жица, може много поражения да станат.

Някои села все още са със същото оборудване. И повечето къщи там карат с един витлов на цял етаж.

И най-точно е това за експерименти :

на 4/12/2017 в 12:27, Atanas Pachov написа:

Най-добре се тества през як трансформатор, който дава 5-6 волта изходно примерно с ток от над 100А. Може да се направи от траф за микровълнова. А не директно към инсталацията.

Именно за текуща мощност говорим, моментна е нещо съвсем друго и нека не се бърка с амплитудната. Ти да не си със старите механични електромери? Той отчете 9,09KW, заедно с осветленеието и др. дребни уреди, като реално са около 9KW, но може единият бойлер да е изключил по време на експеримента и мощността да е паднала на 7KW. Селските инсталации са си калпави и няма защо да ги коментираме, но аз имах предвид че и автоматичният предпазител понякога може да откаже. Траф от миковълнова на 4KV, при това със заварен магнитопровод, а защо не електрожен?

Да де, и аз бъркам понятия, щот съм самоук и съм ученик. Но точно това имах предвид.

Автоматичните предпазители на практика си отказват и идва момент в който дори на късо въобще не трепват.  А на теория може да се повреди от голям ток на късо съединение, по-голям от този за който е предписан и да се заварят "контактите". Или с по-голямо напрежение, отколкото са предписани и да стане дъга в тях и да не прекъсне веригата , но няма защо да го коментираме.

Говоря да се пренавие вторичната на този траф от микровълнова, а не да се използва as is. Примерно 4 намотки с огромно сечение. Няма значение напрежението, важен е токът, който ще извади. Примерно при 5-6 волта и 100А ток, без проблем се тестват слаби предпазители. И така консумацията от инсталацията ще бъде... 700 до 800 вата максимум. С реактивна енергия и бла бла, максимум 4А ще дърпа. Къде-къде по-интелигентно е спрямо тестване директно към инсталацията. И ще е галванически разделено.

Както казах е заварен и трябва да се реже. 4 намотки с огромно сечение, свързани паралено ще имат разлики или пък навити на 4 ката едновременно. Освен това на тези трансформатори КПД им е много лошо, поради малката първична и огромната вторична намотка, разпределени неравномерно, при късо загубите ще са огромни. А един 200-300W трансформатор какъв ток може да отдаде? Много по-ефективен ще е тестът ако се проведе с постоянен ток от акумулатор, без да се влияе от индуктивността на бобината в механизма.

Не съм сигурен че при късо в едната фаза, напрежението в другите ще скочи, дори обратното -ще падне във всички фази, но не толкова. Равномерното натоварване на фазите се изисква, когато намотките са свързани в триъгълник и нулата се образува от трите равни консуматора, но такова свързване не се прилага в жилищните сгради. Но този ефект съм го наблюдавал когато служех в казармата и запусках генераторите когато токът спре и забелязах че когато включа печката едната лампа светваше по-силно. най-вероятно защото едната лампа е на различна фаза от тази с печката.

Напротив, може без проблем да се развият намотките.

Развивал съм подобен трансформатор. Малко е зор, но...

И как траф от микровълнова ще има мощност 200-300 вата, като консумацията им от първичната страна по време на работа на микровълновата е около 6А и нагоре ? И къде си виждал магнетрон с 200-300 вата мощност ? Да речем, че от 1300 има 700-800 мощност за продължително натоварване, но то даже в случея не ни и трябва. Трябва ни за 1-2 минути, както са и изчислени да работят.

Или пък може да се навие доста по-голям трансформатор за тази цел.

Варианти хиляди. Това с акумулаторите си е откровенно опасно.

И в ниското напрежение е важно фазите да са равномерно натоварени. Токът през нулеяият проводник, когато всичките фази са натоварвни равномерно става нула. И оттук може да се икономиса с по-малко сечение на нулевия проводник. Затова, ако си забелязал, кабелите до жилищните сгради са с по-малко сечение на нулата, отколкото на фазовите жила. От друга страна, така ще се и елиминира съпротивлението по пътя на нулевия проводник до източника, т.е. трафото.Това е още една причина. Ако примерно 5 етажен жилищен се захранва с 3х35+25 кв. кабел и натоварим само едната фаза с 100А , а другите без никакъв товарт.е. токът през нулата стане 100А, какво ще стане с нулевия проводник, който е изчислен за по-малко ?

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Хайде пак въпрос! Местното ЕРП подмени предпазителите си. Гледам разни сложили като марки! При мен Gacia

Що за марка е това???

Китайска марка са, но произвеждат и апаратура СрН. Няма какво да те притеснява. Вършат си работата.

• Автор
преди 1 час, Atanas Pachov написа:

Китайска марка са, но произвеждат и апаратура СрН. Няма какво да те притеснява. Вършат си работата.

Чудесно! Иначе за това, като марка за първи път чувам.

• 3 месеца по-късно...

Скоро вкъщи изгоря една крушка и изключи българският предпазител Elmarket 16A с крива B, което доказва че действително предпазителите с крива B са по-бързи срещу късо съединение. Наскоро в друг апартамент, който е със старите стопяеми бушони, също стана късо и изключи главният автоматичен предпазител във външното табло, а жичките които бях поставил в разклонителя вместо предпазител също бяха изгоряли, както и жичката в изгърмелият адаптор за лаптоп, което отново показва че автоматичните предпазители в централното табло са доста бавни след като токът е изгорил преди това по пътя си 3 стопяеми предпазителя - един с номинален ток около 3A и два около 10A, а бушоните в апартаментното табло останаха здрави, което е нормално защото са преправяни с по-дебела жичка.

на 4/7/2017 в 9:30, ---------------- написа:

Предстои ремонт и ще сменям старото табло с автоматични витлови предпазители! Ще слагам ново с предпазители DIN шина, но въпросът е с:

- "В" крива?

- "С" крива?

Масово се продават с "C" крива!? Къде е обозначена кривата върху маркировката на предпазителя - това да не ме "мята" продавача!?

Трябвало е просто да отидете до магазина да кежете , че ще сменяте табло с едиси колко на брой препазители по едиси колко ампера единия , и са щели да ви предложат комплектно решение т.е. да ви продадат табло и предпазители , които да пасват, но кой да се сети. 

И те ще му пробутат с крива "C", защото други нямат.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.