Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Правоотношения между работодател и служител!

Featured Replies

Привет. След дългогодишен труд във фирмата в която работя, прекия ми началник и управителя са преценили че работя лошо. Викнаха ме и ме предупредиха да си пусна "молбата за напускане иначе ще стане лошо''. Аз отказах да напусна и казах , че ще изчакам да видя какви грешки съм допуснала в работата си.Те ми заявиха , че ще бъда дисциплинарно уволнена. Въпросът ми е, може ли да ме уволнят дисциплинарно, след като за 12 годишен труд, имам само едно мъмрене, и нито едно наказание или жалба.  Във действителност не съм лош работник, но допускам дребни пропуски, мисля, че отношението им е лично. Ако ме уволнят дисциплинарно, мога ли да ползвам обезщетения от борсата, и във такъв случай какви права имам? Сама ли трябва да напусна или да чакам те да ме освободят?

Първо - май работдателя ти е абсолютно прав! Гледам тук се представяш с регистрация "мъж", пишеш в женски род, та какво си???? 

Второ. Посъветвай се с някой от синдикалната организация в предприятието или ако нямате такава то идете в някой от офисите в града в, който живеете.

Трето. Вече споменавате за едно мъмрене, а с описанието на случая стават 2 т.е. лесно ще се доберете и до трето! Отличен повод да ви отстранят дисциплинарно или за несправяне с работата! При дисциплинарно уволнение няма да получавате обезщетение

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

• Автор
преди 2 часа, Кумчо вълчооо написа:

Първо - май работдателя ти е абсолютно прав! Гледам тук се представяш с регистрация "мъж", пишеш в женски род, та какво си???? 

Второ. Посъветвай се с някой от синдикалната организация в предприятието или ако нямате такава то идете в някой от офисите в града в, който живеете.

Трето. Вече споменавате за едно мъмрене, а с описанието на случая стават 2 т.е. лесно ще се доберете и до трето! Отличен повод да ви отстранят дисциплинарно или за несправяне с работата! При дисциплинарно уволнение няма да получавате обезщетение

Просто пиша от друг профил, така като аз нямам личен.

Ходих при синдикат, човека ме посъветва да остана, защото ако аз сама напусна, нямало да получа обезщетение, било редно те да ме освободят, не знам дали е правилно, особено ако ми намерят кусур (което е сигурно) и след като ме уволнят дисциплинарно какво ще последва.

Редактирано от Емил44 (преглед на промените)

Слушате съвета на синдикалиста по принцип!

Ако напуснете сам / сама ще получавате по малко обезщетение като процент и продължителност.

Дисциплинарно няма как да ви уволнят защото трябва да имате доста груби провинения! При дисциплинарно уволнение получавате едно "черно" петно и не получавате обезщетение!

За несправяне с работата е напълно възможно да ви издокарат и уволнят! 

Аз също съветвам да не напускате доброволно т.е. сам / сама.

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

преди 39 минути, Кумчо вълчооо написа:

Аз също съветвам да не напускате доброволно т.е. сам / сама.

Стигне ли се до момента в който работодател да поиска да си пуснеш молбата за напускане - няма как да не я пуснеш. Ако не го направи веднага, ще стане човек за всичко, като най вече ще и пострада психиката от тормоз на работното място. На края на месеца и глоби може да и сложат и ще вземе минималното възнаграждение. До месец,  два сам се сещаш да си пуснеш молбата и както вече е споменато ще взима минимална борса за около или май бяха 4-ри месеца.

По добре да се разберат очи в очи как ще продължи да работи или как по изгодно да напусне за да си получава пълната борса. Трудна работа е да остане да работи на сила - не че няма и такива случаи. Веднъж имах и колега, който беше осъдил фирмата и продължаваше да работи във фирмата.

преди 4 часа, Емил44 написа:

Привет. След дългогодишен труд във фирмата в която работя, прекия ми началник и управителя са преценили че работя лошо. Викнаха ме и ме предупредиха да си пусна "молбата за напускане иначе ще стане лошо''. Аз отказах да напусна и казах , че ще изчакам да видя какви грешки съм допуснала в работата си.Те ми заявиха , че ще бъда дисциплинарно уволнена. Въпросът ми е, може ли да ме уволнят дисциплинарно, след като за 12 годишен труд, имам само едно мъмрене, и нито едно наказание или жалба.  Във действителност не съм лош работник, но допускам дребни пропуски, мисля, че отношението им е лично. Ако ме уволнят дисциплинарно, мога ли да ползвам обезщетения от борсата, и във такъв случай какви права имам? Сама ли трябва да напусна или да чакам те да ме освободят?

Уволнението без причина е незаконно и можеш да си търсиш правата в съда. Друг е въпроса колко внимание ще ти се обърне и какво ще направят по въпроса.

Има и друг момент. Ако си на постоянен договор и те съкратят трябва да ти изплатят обезщетение в размер на 6 заплати. Но затова не съм много сигурен. Аз работих в голям супермаркет преди време, който фалира и на служителите с няколкогодишен стаж им изплатиха 6 заплати, но това не знам дали е когато фирмата фалира или при съкращение... нека по-опитните да кажат. Смятам, че за 12 години стаж е редно да си малко по-запозната. Ако имаш финанси се консултирай с адвокат. 

Мен на работа също се ме юркали и са ми говорили какво ли не. Работи си нормално и да не ти пука. Кво значи, че сам ще поискаш да си я пуснеш молбата? Ще те товарят с работа, която знаят, че физически е невъзможно да се свърши. Няма как да станат тия филми..

• Автор
преди 22 минути, nikolela написа:

Стигне ли се до момента в който работодател да поиска да си пуснеш молбата за напускане - няма как да не я пуснеш. Ако не го направи веднага, ще стане човек за всичко, като най вече ще и пострада психиката от тормоз на работното място. На края на месеца и глоби може да и сложат и ще вземе минималното възнаграждение. До месец,  два сам се сещаш да си пуснеш молбата и както вече е споменато ще взима минимална борса за около или май бяха 4-ри месеца.

По добре да се разберат очи в очи как ще продължи да работи или как по изгодно да напусне за да си получава пълната борса. Трудна работа е да остане да работи на сила - не че няма и такива случаи. Веднъж имах и колега, който беше осъдил фирмата и продължаваше да работи във фирмата.

Вярно е, положението ми се отразява на здравето. Може да ми наложат санкции, но в допустимите норми. Аз работя в държавна фирма и мисля, че трябва да спазват определени правила. Но да, занапред работата ми в фирмата би била много трудна. Аз работя не насила, а със желание, но нямам спокойствие, през цялото време търсят под ноктите ми кал.Ще видим какво ще стане..

преди 14 минути, _Uzunov_ написа:

Уволнението без причина е незаконно и можеш да си търсиш правата в съда. Друг е въпроса колко внимание ще ти се обърне и какво ще направят по въпроса.

Има и друг момент. Ако си на постоянен договор и те съкратят трябва да ти изплатят обезщетение в размер на 6 заплати. Но затова не съм много сигурен. Аз работих в голям супермаркет преди време, който фалира и на служителите с няколкогодишен стаж им изплатиха 6 заплати, но това не знам дали е когато фирмата фалира или при съкращение... нека по-опитните да кажат. Смятам, че за 12 години стаж е редно да си малко по-запозната. Ако имаш финанси се консултирай с адвокат. 

Мен на работа също се ме юркали и са ми говорили какво ли не. Работи си нормално и да не ти пука. Кво значи, че сам ще поискаш да си я пуснеш молбата? Ще те товарят с работа, която знаят, че физически е невъзможно да се свърши. Няма как да станат тия филми..

При уволнение фирмата изплаща 1заплата, ако до един месец не си намериш работа могат да Ти изплатят още една заплата, така ми казаха, не знам колко е вярно.

преди 51 минути, Емил44 написа:

При уволнение фирмата изплаща 1заплата, ако до един месец не си намериш работа могат да Ти изплатят още една заплата, така ми казаха, не знам колко е вярно.

Това за пръв път го чувам, но пък ще ти изплатят полагаемата неизползвана годишна отпуска, която е равна на една пълна заплата - стига да не си я използвала.

• Автор
преди 4 часа, nikolela написа:

Това за пръв път го чувам, но пък ще ти изплатят полагаемата неизползвана годишна отпуска, която е равна на една пълна заплата - стига да не си я използвала.

Дали ще изплатят целия отпуск или полагащите се дни за отработено време?

Мда - българския работодател: след като си му бачкал години наред, накрая за благодарност, така да те уволни, че да те прецака възможно най- стабилно. 

преди 2 часа, Емил44 написа:

Дали ще изплатят целия отпуск или полагащите се дни за отработено време?

Не съм съвсем сигурен. Аз в края на годината напуснах работа и понеже не даваха отпуски си я получих цялата. По принцип все ми прехвърляха неизползваната отпуска за следващата година.

• Автор
на 8.04.2017 г. в 20:37, algor написа:

Тук каква научна фантастика се вихри, не е истина... facepalm.gif

Стига да не участваш в нея, тогава ще я виждаш като трагедия.

на 8.04.2017 г. в 22:09, nikolela написа:

Не съм съвсем сигурен. Аз в края на годината напуснах работа и понеже не даваха отпуски си я получих цялата. По принцип все ми прехвърляха неизползваната отпуска за следващата година.

Да така може, но за 4 месеца...

на 8.04.2017 г. в 22:01, sound написа:

Мда - българския работодател: след като си му бачкал години наред, накрая за благодарност, така да те уволни, че да те прецака възможно най- стабилно. 

Може би само в България може да се случи това, особено едното ми провинение е, че съм продължавала вечер у дома да работя. Хората ги наказват за дето не работят и шикалкавят, а мене ще ме наказват задето работя. Главата не ми го побира. Благодаря на всички, ще се пусна по течението,ще видя какво ще стане, не бих напуснала, защото не се чувствам виновна за нищо. Благодаря!

на 8.04.2017 г. в 13:57, Емил44 написа:

...При уволнение фирмата изплаща 1заплата, ако до един месец не си намериш работа могат да Ти изплатят още една заплата, така ми казаха, не знам колко е вярно.

Ако съкращават е така. После работодателят известно време няма право да назначава нов човек на същата длъжност. Щом си на държавна длъжност, ми изглежда все едно на някой от шефовете дете/племенник е завършил училище и му търсят работа, съответно трябва да освободят място. Като начало може да пишеш във форума на lex.bg поне там са юристи. Но при всички случаи си направи първичен преглед при адвокат.

на 4/8/2017 в 13:15, nikolela написа:

Съжалявам, че ще го кажа, но това е чисто робско мислене, хора четете под какво се подписвате, за всичко питате, а то си го пише черно на бяло някъде, че и подписи са сложени под това черно на бяло. Имате трудов договор с клаузи в него, имате трудова характеристика и прочее.
Идея си нямате колко проверки по сигнали можете да навлечете на работодателя си особено от толкова дълго в една фирма както авторката на темата от 15 години, знае най-вероятно поне 1-2-3 кирливи ризи на работодателя си, я НАП проверка, я от инспекция по труда, главата ще му се завие на човека.

Това е типично сплашване, за да се освободи едно място да се назначи наш човек - това в държавната администрация и длъжности е ежедневие, въпроса е колко ви се занимава за слава - може да опитате да се споразумеете за някакво обезщетение (писмено и с подписи естествено) и да напуснете по взаимно съгласие - защото гарантирам на 100%, че когато се напуска по взаимно съгласие от борсата изплащат точно по 7,20лв/работен ден, което значи, че ако има нац. празници в един месец може и 120лв да вземете, но парите се движат около 120-140лв месец - просто щеше да е смешно ако не е тъжно!

преди 1 час, icekiller написа:

...гарантирам на 100%, че когато се напуска по взаимно съгласие от борсата изплащат точно по 7,20лв/работен ден, което значи, че ако има нац. празници в един месец може и 120лв да вземете, но парите се движат около 120-140лв месец - просто щеше да е смешно ако не е тъжно!

Затова не трябва да е по взаимно съгласие, ами да я съкратят. Тогава от борсата плащат някакъв процент (60%?) от сумата, на която са я осигурявали, а тя щом е на държавна служба, значи я осигуряват на реалната заплата. Проблемът е, че работодателите едва ли ще се съгласят да я съкратят, защото после нямат право да назначават нов човек на същата длъжност за някакъв период.

Виж тук за съкращение не съм много сигурен, но мисля, че ще взема около 80%-90% от брутото на което е била осигурявана, като периода зависи от трудовият й стаж 2-4-6-8 мес...
Пак казвам да не подписва нищо по взаимно ако започне тормоз за каквото и да било, не изпълнявай нищо освен ако не е изрично писмено наредено или поне пред 2 свидетели (говоря за работа, която не ти е длъжностната х-ка), по-късно ще им разкатаеш фамилиите на тези самозабравили се телета на изкуствена хранилка.

Като знам как до съд се е стигало за някакви си има- няма хиляда лева, а работодателя хвърля десетки хиляди по адвокати, само и само да стане на неговата .... нема оправия.

Намери някой приятел с фирма - напускай без да им се церемониш много и мини формално през неговата фирма. После си получаваш борсата, както си трябва. 

• Автор

Благодаря на всички за вниманието, и извинете за късния отговор. Както казах, ще се пусна по течението и ще видим до къде ще ме хвърли.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.