Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Скъпата фото техника за професионалисти ли е ?

Featured Replies

Здравейте ! Пиша тази тема понеже аз от малък започнах да се интересувам от снимане и правене на видеа . Започнах от тези старите телефони с камера където бяха та стигнах до DSLR Nikon D5500 .  Работата е там че през всички тези години през които се занимавах с това, винаги го правих защото ми харесва и чувството като направиш някой готин кадър е уникално . Но винаги го правих понеже го имам като хоби, не и със комерсиална цел . И понеже доста коментари получих от сорта на : Аз никога няма дам толкова пари за фотоапарат освен ако се занимавам професионално с това за да изкарвам пари . И според мен са прави. Но лично аз не се чувствам като професионалист и просто отвътре не ми идва да си правя ценоразписи  и т.н. . И когато някой ме попита ,, Защо тогава не си взе по евтин ,, Тогава отговорът ми е заради качеството . Когато снимах още с телефон, купувах  по - скъп и по - скъп, но накрая се реших да си купя фотоапарат и си казах ,,  ако ще си взимам фотоапарат ще го вземам добър за да не се налага да купувам втори ( както при телефоните ) .  И така и направих, но както ви казах, след като някой ме пита за цената и аз му я кажа всички остават така :shock11: . Цената на фотоапарата който имам е 1400 лв ( тялото ) обектвите отделно към около 400-500лв  . Не казвам че е малка, но като се има напредвид, че има далеч по скъпи апарати от моя . Като се почнат от  5000лв  че могат да стигнат и до 20 000 сигурно . И като цяло за добро качество винаги ще дам нужните пари стига да ме задоволява защото кгоато взема някоя евтина стока и след това не ми хареса, оставаш разочарован и само дето си си дал парите . Реших да споделя с вас този случай понеже никой не удобри това което съм направил ( макар че вече мина година от както го взех ) все още ме мислят за луд . Въпроса ми е трябва ли да започвам да се занимавам професионално с това и да си вадя хляба от там  или да си работя работата която имам и като си спестя някои пари да се обновявам  ?

П.С. Сега съм се зарекъл да си купувам дрон и ще си го взема . :)  :D   

преди 54 минути, BlazzgroM написа:

П.С. Сега съм се зарекъл да си купувам дрон и ще си го взема . :)  :D   

Ако целта ти ще е да монтираш Nikon-а на него, си вземи някой по-надежден. (но пък за сметка на това се правят уникални кадъри през дрон)

Иначе парите са си твой и ти си си ги изкарал - нямат право да ти държат сметка. Всеки си има хоби и всеки сам си преценява дали ще може "да го издържа". (например за downhill спусканията ти трябва хубав, естествено скъп велосипед с качествени части които могат да минат над няколко бона)

преди 1 час, BlazzgroM написа:

Реших да споделя с вас този случай понеже никой не удобри това което съм направил

Не си сам. Аз дори крия парите, които съм дал. Някои хора наистина си мислят, че след като съм дал 1600 лева, ще се занимавам професионално. Като им кажа, че е за лично ползване, не разбират. По същата логика ме е срам да кажа и парите които съм дал за две малки нови коли за 11 години. Като си направя сметката, отивам на 100 000 лева някъде. Като го напишеш така - аууу... (и пак някой да не каже ауу ще спомена, че за колата отиват средно по 700 лева на месец с бензина, застраховките и всичко останало. Ако някой ми каже по-ниска цена, добре. Но искам да карам, не да държа колата си пред блока). Както искам и да снимам добре де. Не някакви размазани мацаници с телефон или дори скъпа сапунерка.

Редактирано от sennheiser (преглед на промените)

Не, не е за професионалисти, само че първоначално няма смисъл да купуваш нещо скъпо преди да си се научил.И освен това ако няма да ставаш професионалист не виждам смисъл да купуваш такава техника.

Аз въобще не говоря колко пари съм дал за техника или смятам да дам, щото като чуят"абе ще си вземам лаптоп за два бона" те мислят за глупаво богаташче а не мислят с колко труд си изкарал парите и щом влагаш толкова в нещо значи наистина му се наслаждаваш..

Преди исках да си вземам планинско колело(то и сега искам де ама не знам кога ше дойда ред за него да спестявам) та преди всичките ми връстници да почнат да купуват коли имаха колела и чувам говорят аз колело за повече от 70лв не взимам.. И аз си мисля брейй по-добре да си мълча то на планинските колела само външната гума е 50лв..

Та щом имаш интерес към нещо и влагаш пари също така и си добър в това което правиш смисъл развиваш се а не да харчиш пари само щото искаш да си готин и да си вземеш апаратче за 3 бона ама ей така да се хвалиш то това е глупаво, ти щом се развиваш и ставаш по-добър няма как да стоиш на камера с 5mp и 20mm обектив.. А за професионалното развитие това си е твой избор все пак може просто да се наслаждаваш на това което правиш, но пък щом ти харесва да го практикуваш може да си изкараш лиценз или нещо подобно и да започнеш и да печелиш от това, какво по-хубаво от професия която с желание и любов практикуваш.

А ако ще купуваш дрон виж: DJI mavic

Бях изненадан от обхвата и камерата, поне това от влоговете които гледам..

"Скъпата фото техника за професионалисти ли е ?"

Да, за професионалисти е. Те имат нужда от нея. Само че твоята техника не е скъпа :) . Nikon D5500 и обектив за 500 лв си е любителско ниво. Скъпа фототехника е Nikon D5 със "светата троица" и няколко твърди обектива, струват над 20000 лв. 

"Въпроса ми е трябва ли да започвам да се занимавам професионално с това и да си вадя хляба от там?"

А бе ти ако си купиш хубава кола, трябва ли задължително да я направиш на такси, и да изкарваш пари с нея? :angry:  Или просто можеш да си я караш когато, където и както искаш, без да се съобразяваш с мненията на околните?...

преди 1 час, RudeBoy написа:

А бе ти ако си купиш хубава кола, трябва ли задължително да я направиш на такси, и да изкарваш пари с нея? :angry: 

Абе, честно да ти кажа, много рядко виждам скъпа кола такси. :)

преди 6 минути, RudeBoy написа:

И аз честно да ти кажа - още по-рядко виждам смислено твое мнение в този форум ... 

Ако се пускат теми от този род (цък), или с държанието на такива потребители (цък) няма и да видиш.

• Автор
преди 5 часа, sennheiser написа:

Не си сам. Аз дори крия парите, които съм дал. Някои хора наистина си мислят, че след като съм дал 1600 лева, ще се занимавам професионално. Като им кажа, че е за лично ползване, не разбират. По същата логика ме е срам да кажа и парите които съм дал за две малки нови коли за 11 години. Като си направя сметката, отивам на 100 000 лева някъде. Като го напишеш така - аууу... (и пак някой да не каже ауу ще спомена, че за колата отиват средно по 700 лева на месец с бензина, застраховките и всичко останало. Ако някой ми каже по-ниска цена, добре. Но искам да карам, не да държа колата си пред блока). Както искам и да снимам добре де. Не някакви размазани мацаници с телефон или дори скъпа сапунерка.

Toчно . :)

Благодаря ви за коментарите, наистина чух това което исках да чуя . : ) 

преди 3 часа, Емил Костов написа:

Не, не е за професионалисти, само че първоначално няма смисъл да купуваш нещо скъпо преди да си се научил.И освен това ако няма да ставаш професионалист не виждам смисъл да купуваш такава техника.

Е защо да няма смисъл? Най-малкото заради наличието на RAW  формат си заслужава. Да добавим, че примерно моя D5600  прави доста добри видеоклипове 1080p/60 fps. Не е като другата ми сапунерка Nikon, дето да нарпавиш добра снимка дори на светло, тряба голям късмет. За видеоклипове да не говоря. Бях пуснал един такъв в една моя тема за Nikon D5600  и се вижда що за качество. Дори човек да не е професионалист, как да му обясниш лошите снимки и лошите видеоклипове от евтината сапунерка? А и тая техника за която иде реч тук, изобщо не е професионална. Трябва и още много за да стане професионална или поне човек да си изкарва пари с нея по сватби и тържества. Там мисля вече говорим за подобни пари, но дадени за стара техника. Ще ти дам само един пример. NIkon D5600  има вградена светкавица, но за проба поставих една стара руска ( по-точно съветска) светкавица. През 1985-6-та някъде я купих за 42 комунистически лева при положение, че една Смена струваше 20 лева, а един Зенит 220, но да ти кажа, доста по-добра е от вградената на Nikon D5600. Та ако тръгнеш професионално да снимаш по тържества, май ще трябва още доста екипировка и тия 1400 лева за тяло няма да са 1400, а доста повече. 

И още малко за RAW. Аз изобщо не ползвам .jpg  формат при снимане, а само RAW. После ми е по-лесно да обработя леко снимките до .jpg  така, както ми се иска. Това с една сапунерка няма как да стане. Да не говорим, че сапунерки под 200-250 лева не стават за нищо, а тия дето може и да стават, се доближават като цени до DSLR  от най-нисък клас, примерно Nikon D3400. 

Иначе си прав, че точно DLSR  едва ли е нужен на начинаещия, дето си купува фотоапарат за "домашна употреба".  Но тая техника може да се ползва и като сапунерка. Има си автоматични режими и който не му се занимава, може спокойно да си ги ползва. Получава качеството на големия сензор и добрия обектив. В допълнение както казах, си има и много добри видеоклипове. Поне при D5600. За по-старите модели не знам. Абе...който има парите и не се притеснява от големия обем на DSLR, защо да не си купи такъв вместо някоя сапунерка от висок клас? 

Много пъти са ми се хвалили - виж какви снимки прави смартфона. Аз ги гледам и се чудя - хората не виждат ли големите шумове или размазаната картина? 

Та който има пари да купува каквото иска. Аз съм си купил кола за 30 бона под 4 метра. Някой за тия пари би си купил две S-класи  на по 20 години. Обаче не някой да ми държи сметка - аууу, колко пари си дал. Това, че някой е скаран с цените и за него цените се определят единствено от сайтове като OLX си е негов проблем. Няма как обаче да се избяга от хорското мнение, което е примерно нещо от сорта - за фотоапарат ползвам смартфона или сапунерката за 200 лева, а кола купувам за 3-4000, че за повече няма смисъл. И тук на тоя човек трябва да му се напомни, че все пак някой преди него е дал за тая кола 20-30-40 000 лева и ако не ги бе дал, той нямаше да се качи на кола цял живот, а щеше да си шиба магарето, впрегнато в каруцата и обул цървулите. 

Е то е все едно да си купя болид , защото ми харесват като автомобили и да питам има ли смисъл да си го купувам ако няма да ставам състезател. Между апарат за 500 лева с който ще си правиш любителски снимки и фото техника за 3-4000 лева със специални обективи има една гора разлика.

преди 22 минути, Емил Костов написа:

Е то е все едно да си купя болид , защото ми харесват като автомобили и да питам има ли смисъл да си го купувам ако няма да ставам състезател. Между апарат за 500 лева с който ще си правиш любителски снимки и фото техника за 3-4000 лева със специални обективи има една гора разлика.

Така е, но мисля тук се говори за тяло, струващо 1400 лева. Дори в момента ако цъкнеш на рекламите в тоя сайт, ще ти продадат подобна техника за 1200 лева с обектив и други неща. Тоест, тия пари се доближават до парите, дадени за сапунерка висок клас.  Просто границите са размити и ако човек се чуди, дали примерно да даде 600 лева за Nikon D3300   или същите пари да даде за някоя сапунерка, сериозно трябва да се замисли какво точно иска. Въпросът тук е, че ако един DSLR  може да оправдае високата си цена заради големите си размери, то как да дадеш 1000 лева за сапунерка или някакъв модерен смартфон и да се оправдаваш, че това дребното нещо струва 1000 лева? Мисля точно за това бе пусната тая тема. 

Иначе колкото по-скъпа и нова фототехниката, с толкова повече неща може да те привлече.  Аз изобщо не съжалявам, че съм дал ( досега) 1650 лева за фототехниката, щото това си е като новата кола - сядаш, караш и се кефиш. Е, малко се притесняваш кво ще кажат другите, дето се делиш от стадото с автомобили втора и трета употреба, но това е цената да ти е добре, както и да снимаш добре. 

Spoiler

И да, колата ми сега прави 6 години, но е на 50 000 км. Представи си, ако трябва да купувам таква кола втора употреба колко кинти ще ми искат. Ще ти подскажа. Почват от 14-15 бона за добре оборудвани. Е, аз съм карал 6 години, дал съм нето 35000 лева ако не смятам бензина и дефакто в момента пестя 15 000 лева за втора употреба кола със същите параметри. И като теглиш чертата ще видиш, че аз тая кола ще карам 10 години и ще съм дал 35 000 със застраховките, а ти ще си дал два пъти по 15 000 без застраховки. Само дето аз си знам колата от първия километър (айде, 11-тия да съм точен), а ти не знаеш на какво ще попаднеш при двете си покупки. 

Редактирано от sennheiser (преглед на промените)

Е как си представяш, че ще дам 1400 лева за апарат и обектив при положение, че правя обикновени снимки. Но постващия като е решил и има парите негово решение.

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Е как си представяш, че ще дам 1400 лева за апарат и обектив при положение, че правя обикновени снимки. Но постващия като е решил и има парите негово решение.

А защо да не ги дадеш? Ето, новото павителство обещава 1500 лева средна заплата до 2021-ва ;)

Колко е за теб една средна заплата? По тая логика трябва да попитам...а как си представяш аз да дам 1200 лева за климатик като мога да си купя и вентилатор за 20 лева? 

И между другото, колко обикновени снимки правиш и с каква техника? Както ти казах, миналата есен взех една сапунерка по време на черния петък , която струва около или малко под 200 лева. Гледай кви клипове прави:

Spoiler

Това е то за домашна употреба, само дето и една нормална снимка е трудно да направиш. Решиш ли пък на закрито да правиш снимки, мама миа. 

• Автор
преди 17 минути, Емил Костов написа:

Ъм . Тук трябва да добавя, че аз не правя само обикновенни снимки а гледам да правя и разнообразия . Чета , гледам и се уча от по големите . Но това, че съм взел по скъпа техника то съм го направил защото с апарат за 1400лв  мога да постигна повече желани кадри от колкото с апарат за 300-400 .. 

17909441_1656016834426762_424237115_n.jpg

на 15.04.2017 г. в 16:44, BlazzgroM написа:

Здравейте ! Пиша тази тема понеже аз от малък започнах да се интересувам от снимане и правене на видеа . ..

Според мен въпроса не е поставен правилно. Има поне няколко дефиниции за това какво е професионалист (в областта на снимането). 1. човек, който си изкарва хляба с фотография. 2. човек, който снима с професионална техника. 3. човек, когото другите възприемат като професионалист. 4. човек, който продава скъпо снимки. 5. човек, който снима с идеята да продава снимки.

И за всяка от горните дефиниции ще получите няколко разумни и добри отговора.

Дали вие имате нужда от професионална техника? Това само вие можете да прецените и решите. Имайте предвид няколко детайла, които вярвам ще ви помогнат да прецените:

1. камерите от линията д5ххх могат да постигнат 95% от нещата, които можете да направите с професионалните камери. А за вас (ако нямате много специфични изисквания) вероятно е 99%

2. Ако снимате спорт или диви животни при не толкова силно осветление и искате наистина да уловите момента и да имате добро качество то имате нужда от професионална камера като Д5 и професионални телеобективи

3. АКо имате нужда от камера за репортажна фотография при много слабо осветление (улица, тъмно, бързо движещи се хора) то имате нужда от професионална камера и светли обективи

4. Ако имате нужда от много резки снимки, които искате да печатате в голям размер (над 30х40 сантиметра) имате нужда от професионални обективи

И като заключение: снимането с професионална техника няма нищо общо с професионалното снимане (от професионалисти). Всичко е въпрос на баланс между това какво искате да постигнете с вашите снимки и колко можете да си разрешите да дадете за техника.

Но не забравяйте че техниката е само инструмент и ако 5 сантиметра зад визьора няма нещо техниката няма да направи сама снимката...

преди 9 часа, Любомир Ико написа:

Това с апаратите е фетиш към електрониката, те са най-продаваната стока, изпреварват ги само смартфоните.

Не, вие показвате тотално непознаване на материята. "Фетишът" е към сензора, защото това е, което влияе в най-голяма степен на качеството и характеристиките на снимката (динамичен диапазон, чувствителност, прецизност на предаване на цветовете и т.н.) Моите уважения към телефоните, но с тях не можете да постигнете много от нещата, които ви предлага един DSLR

може, не зная... но да дадеш 1400 тяло + 500 лещи за да снимаш котката на двора си е фетиш - ама не към снимката. На старо може да си вземеш D3100 за 300лв с китовия и да заснемеш абсолютно същата снимка.

преди 46 минути, Любомир Ико написа:

може, не зная... но да дадеш 1400 тяло + 500 лещи за да снимаш котката на двора си е фетиш - ама не към снимката. На старо може да си вземеш D3100 за 300лв с китовия и да заснемеш абсолютно същата снимка.

Точно котка с Д3100 и китак ще ви е много трудно да постигнете същата детайлност, която могат да ви дадат по-новите тела и по-скъпите обективи. Конкретно котката не е лесен обект за снимане заради многото фини косми.

Освен това трябва да знаете че първите ви 10000 снимки са лоши, след това започвате да се учите. А и човек тренира с каквото има под ръка докато се научи да ползва камерата си и докато намери стила си и обектите, които обича да снима

Смях! За каква детайлност говориш, снимката горе е 80% блър, а като светлина е ужасно дифузна за да позволи да се извлече какъвто и да е полезен (имащ значение от художествена точка) детайл на ниво косъм. Освен това пост-а е направен аматьорски - от D3100 и Raw с правилния пост може да извлечеш много по-добър резултат от показания.

Освен това е доказано че за да усвоиш тези 24.2 MP ще ти трябва стъкло от 1000 гущера. И после тук все още си говорим за аматьорско снимане - какво ще прави с тоя детайл? Ще качва рескейлнати джипеци по фурумите ли?

Идеите са най-важни. Това което аматьорите нямат са идеи - а не техника. С евтина техника може чудеса да направиш ако имаш сърце, душа. Съветите за повторенията тип 10000 снимки са направо позор за един истински фотограф. Когато беше с лента най-големите толкова снимки изобщо не са направили за цял живот.

Хайде ако не сте се запознали се запознайте с Miroslav Tichý

tichy.jpg 

Бездомник без пари да си купи камера - и толкова го е сърбяло че си я е направил сам. В момента има изложби по цял свят.

miroslav003.jpg

Това да си мерите "колко детайл има у снимкото" и по тва да определяте качеството е художествена недъгавост и слепота. Детайла в снимките на великите е едно от последните неща които имат значение. Ако принтираш снимка в джобен мащаб която продължава да привлича внимание - значи си на прав път.

преди 5 минути, Любомир Ико написа:

Смях! За каква детайлност говориш, снимката горе е 80% блър, а като светлина е ужасно дифузна за да позволи да се извлече какъвто и да е полезен (имащ значение от художествена точка) детайл на ниво косъм. Освен това пост-а е направен аматьорски - от D3100 и Raw с правилния пост може да извлечеш много по-добър резултат от показания.

.....

Вие осмисляте ли и дума от дискусията? В момента говорим за техника, не за артисцизма. Говорим какво може да се постигне, не какво демонстрира автора.

Ако искате да пишете за изкуство има отделен раздел за тази цел

Е именно за какво може да се "постигне" пиша. "А ти осмисляш ли?"

Ако ходиш по улиците с фотоапарат на гърди - все едно разнасяш лабораторен спектрограф - не 10000 - 100000000000000 снимки няма да ти стигнат постигнеш една стойностна.

Ако е за лабораторни спектрографи темата - ок изчезвам.

Иначе всички знаем може да завършим с една обща мастурбация над разликите и приликите между два сензора и две стъкла както стана модерно.

Естетиката на техниката приятел - тя няма значение.

Колкото до въпроса в темата:

Скъпата фото техника за професионалисти ли е ?

Не. За аматьори е.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.