Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Компилиране на драйвер за WiFi Dongle

Featured Replies

Добър ден/вечер! Имам проблеми с този донгъл на Линукс машината ми (използвам kali linux 2.0 rolling). Не мога да инсталирам драйвърите и не мога да го накарам да работи. В по - стар мой пост в калдата ми казаха да инсталирам firmware-atheros, но това нищоп не промени. Идеи?

преди 45 минути, WindyFoxBGR написа:

Добър ден/вечер! Имам проблеми с този донгъл на Линукс машината ми (използвам kali linux 2.0 rolling). Не мога да инсталирам драйвърите и не мога да го накарам да работи. В по - стар мой пост в калдата ми казаха да инсталирам firmware-atheros, но това нищоп не промени. Идеи?

Този wi-fi адаптер доказано работи с firmware-atheros от версия Wheezy на Debian. Работи и в Squeeze с драйвъра от Wheezy. Имам такъв. Провери си дистрибуцията на какво е базирана. Инсталирай и firmware-misc-nonfree. И задължително провери, дали е включена безжичната мрежа от настройките на мениджъра.

П.П.: Защо не сложиш някоя дистрибуция, която го поддържа по- подразбиране (Ubuntu, Mint, Fedora, Manjaro), ами ползваш нещо, което носи име на погребална агенция ? Погледнах в Distrowatch и видях, че същата дистрибуция има и Ubuntu базирана версия.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 2 часа, WindyFoxBGR написа:

Този донгъл има поне 4 версии, с различен чипсет, 3 с atheros. Дай изход от lsusb, или lsusb -t, може да изникне повече инфо за точният чипсет.

Хммм, не съм си имал работа с такива джаджи. Пусни тези команди да видим какво си инсталирал:

lspci -k | grep -A 3 -i "network"

Ако ти излизат драйвъри пусни:

modinfo име_на_драйвър | grep 'depend'

Пусни и това:

lspci -nn 

може и тази команда: lspci -nnk

след това намери PCI.ID - изглежда примерно така [168c:001c] (rev 11) и го постни този номер.

Малко стрелям насляпо :D

Ако си инсталирал някакъв драйвър, не забравяй да рестартираш и тогава да тестваш!!!

Съвет: Махай го този кали линукс, за нищо не ти трябва. Ако мислиш пък да го ползваш за основна ос - просто се откажи, изобщо мисля, че е супер неадекватно. Ако искаш инструментите с които разполага си сложи дебиан. Ако не ме лъже паметта там ги има всички. Иначе аз лично бих ти препоръчал да си инсталираш една Fedora, Korora (става за абсолютно начинаещи) или CentOS, там ми е сърцето :11: . Нещо немога да им свикна на убунту базираните.

Редактирано от singularity00 (преглед на промените)

преди 6 часа, singularity00 написа:

Нещо немога да им свикна на убунту базираните.

И, каква е разликата в настройките в сравнение с Debian базираните ?

• Автор

1-во.    От lsusb съм гледал и не показва никаква разлика с донгъла от резултатите без него. Само ето този ред най отгоре е разликата:Bus 006 Device 003: ID 2357:0107

2-ро.    Донгъла е V5

3-то.    Все още никакъв драйвър не е инсталиран ЛОЛ. dmesg и lspci няма да кажат нищо...

cybercop, проблема е в мен, може би просто съм си свикнал на горе изброените и малко са ми объркани убунтутата от страна на това, че по-малко ги познавам. Иначе са чудесни., просто това е лично предпочитание, а оттам и препоръка :)

WindyFoxBGR, точно за този номер ти говорих. Иначе какво мислиш, че казват или не казват командите няма значение - проверяваш!

Според това тук jeremy31 го е пачнал въпросният драйвър за да работи на по-нов кернел ( ID 2357:0107 V5): https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2330295

git clone https://github.com/jeremyb31/rtl8192eu-linux-driver.git
cd rtl8192eu-linux-driver
make
sudo make install

рестартираш

или

install dkms
git clone https://github.com/Mange/rtl8192eu-linux-driver.git
sudo dkms add .rtl8192eu-linux-driver
dkms install rtl8192eu/1.0

рестартираш

Отзивите в темата са позитивни. Не забравяй да махаш старите драйвъри, преди да инсталираш новите.

Редактирано от singularity00 (преглед на промените)

• Автор

ей, аз тоя същия пич го видях, ама не ми работи. при sudo dkms add .rtl8192eu-linux-driver нещо ми пишеше няк'ва грешка, не помня каква

преди 10 минути, WindyFoxBGR написа:

ей, аз тоя същия пич го видях, ама не ми работи. при sudo dkms add .rtl8192eu-linux-driver нещо ми пишеше няк'ва грешка, не помня каква

Стартирай, каквото и да е десктоп издание на Ubuntu от жив диск, сложи адаптера и виж, дали го разпознава.

преди 10 часа, WindyFoxBGR написа:

1-во.    От lsusb съм гледал и не показва никаква разлика с донгъла от резултатите без него. Само ето този ред най отгоре е разликата:Bus 006 Device 003: ID 2357:0107

Точно това ID ти казва всичко. Като изключим подвеждащата реклама, че донгълът ти е с Atheros чипсет, точно с този чипсет на Realtek имах малко борба. От тук можеш да изтеглиш работещ драйвер - Realtek wireless chipset: install the right driver. Като провериш и за кое точно ID да го изтеглиш. Ако не става през Linux (lsusb -t), пробваш през Windows машина какво е точното ID (0bda:818b най вероятно). Но като пиша работещи, не значи добре работещи - ниска скорост, около 200/300Kb и не може да се разбере на каква скорост се свързва, но определено не е 300Mbit. Но поне работи.

Другият драйвер, който мога да ти предложа е този - rt8192cu.7z. Работи добре, но на ARM OS. Нямам идея дали и как се компилира за x64, би трябвало да може. За съжаление аз си потроших моят донгъл, със същият чипсет, точно преди да се пробвам с този драйвер и моите експеримети бяха до тук.

Може да пробваш и това, но изглежда подозрително лесно - Tp-Link WN821N (2357:0107) not working with Ubuntu 16.04 .

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

• Автор

Аз ползвам i386 Линукс (32 бита)... И този донгъл ще го ползвам за атаки които интегрираната ми wlan карта не може да изпълни. Трябва едновременно да deauth спамя, да логвам какво се случва, да правя FakeAP. Логването не натоварва ,но пак го сложих :Д Това нещо трябва да работи на повече от 100%(от per centum стигаме до per centоhectum :Д)...

A тези драйвъри какво трябва да направя, за да работят?! Нуб съм ама кажете как да се компилират! 

Искам като на идиот (какъвто съм) да ми напишете команда по команда какво трябва да направя, за да съживя този драйвър!

Редактирано от WindyFoxBGR (преглед на промените)

Ами мога да ти кажа, че не стават така нещата. Неможе да хвърляме боб и да гледаме на карти за да ти помогнем, без да напишеш какви грешки ти излизат! Все едно да кажа - не ми работи VLC, ама няма да пиша команди, няма да пусна през терминала vlc, няма да напиша каква грешка ми излиза, моля кажете ми какво му е.

Това граничи със спам.

Ако неможеш да компилираш, тогава се откажи от това, което си почнал. Може да е с образователна цел всичко това, което почваш, ама първо научи основни неща преди да се занимаваш с тази тема. Вземи от сайта на https://www.gnu.org/ или от https://github.com/ изтегле си някои елементарни програмки и се научи да ги компилираш. Имат описания как става. Прочети и как работи интернет и layer-ите. За начинаещи едно добро четиво според мен е: https://www.amazon.co.uk/Cisco-Networking-Essentials-Troy-McMillan/dp/1119092159 има я и по българските книжарници. Подчертавам това е с образователна цел!

Ако мислиш други глупости просто се откажи и си живей живота щастливо. Никой няма да ти помогне по въпроса как да хакваш!

Ако въпроса ти е само до подкарването на донгъла - cybercop и аз ти казахме да зарежеш тази дистибуция, защото ти е безполезна.

Докато не почнеш да пишеш какво ти връщат командите и какви грешки ти дава и Линус Торвалдс няма да може да ти помогне!

преди 2 часа, singularity00 написа:

Докато не почнеш да пишеш какво ти връщат командите и какви грешки ти дава и Линус Торвалдс няма да може да ти помогне!

По принцип, основният му проблем е, че този чипсет не се поддържа в новите ядра. Последно май е работил на Ubuntu 10, или 12. Иначе ако не знае нищо и не иска да чете, а само някой да му снесе на готово стъпките, наистина няма да стане.

@WindyFoxBGR, пробва ли това от последният линк, който ти дадох? Там си е стъпка по-стъпка. Ако не става, за първият ми линк (калпавият, но работещ драйве), аз лично трябваше да изтегля това - rtl8192eu-dkms_4.4_all.deb. .deb се инсталира и с двоен клик, какво точно не ти е ясно?

За по читавият драйвер в архива, както написах - аз съм го ползвал наготово в ARM Linux, не съм го компилирал за друга платформа. Но си има README.md - четеш и копи/пействаш. Дори може да клонираш направо репото, ако има някакви положителни промени, междувременно:

# Realtek driver for 8192cu / 8188cu devices #

The in-tree kernel drivers for these devices do not work so the official realtek
drivers have to be used. Gladly, these were released as GPL code so we can
publish them freely. Unfortunately, they have some issues with 64bit machines so
this repository contains the fixes to make them work.

Please note that these fixes are not officially from realtek so there is no
guarantee that they work. However, I run this driver on my 64bit x86_64 linux
machine and they work like a charm. Furthermore, I try to keep them compatible
with linux-next. Therefore, they should work with every new kernel release.

If the current code does not compile with your kernel, please check out a
previous version that was known to work. I try to add tags for every kernel
release.

If there are issues, please do not hesitate to contact me. Furthermore, if any
of you can confirm that the in-tree kernel drivers work with these devices, I
will gladly drop this repository as it isn't really fun to maintain this.

## WHAT IS NEW? ##
Added support for kernel 3.10+ (3.11 working, 3.12 not tested)
DKMS method

## Install ##

### Easy Install on Ubuntu using DKMS ###

On Ubuntu 13.10, the following commands ought to download and install this
module, replacing the buggy built-in rtl8192cu driver. This will also automatically
rebuild kernel module on kernel upgrade:

sudo apt-get install git build-essential linux-headers-generic dkms
    git clone https://github.com/dz0ny/rt8192cu.git --depth 1
    cd rt8192cu
    sudo make dkms

### Hard Install ###

sudo apt-get install git build-essential linux-headers-generic dkms
    git clone https://github.com/dz0ny/rt8192cu.git --depth 1
    cd rt8192cu
    sudo make install

The current Realtek driver version that this repository is based on is:

v4.0.2_9000

## License / Copying ##

The Realtek tarball didn't include license-terms, however, all code files that I
added to this repository are licensed as GPL-v2, therefore, there shouldn't be
any issues if you clone this.

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

преди 44 минути, RagnerBG написа:

По принцип, основният му проблем е, че този чипсет не се поддържа в новите ядра. Последно май е работил на Ubuntu 10, или 12. Иначе ако не знае нищо и не иска да чете, а само някой да му снесе на готово стъпките, наистина няма да стане.

Точно така и аз съм го написал. Имам в предвид да напише точно какво прави или до къде стига и поради каква причина неуспява - тези неща са copy/paste от терминала за да може да го коригираме ако бърка нещо, разбира се докъдето са ни възможностите. Сега не мога да бъда сигурен защо не работи метода от моя линк или от твоя - дали наистина няма да проработи или има нещо което не се получава след като той има трудности с компилирането.

преди 9 часа, ZeroG написа:

Видях проблема ти решен във форума на моята дистрибуция.

Говориш му на Китайски в момента. Възможно е да знае Индийски и Корейски, но твоя език - не. По-вероятно, обаче, е да не знае и тях.

ОК. Продължение на едно от предложенията - намираш версия на Дебиан/Убунту с която и да графична среда на което бачка и правиш нещо такова. Няма да носи лошо име, няма да е направено от велики хакери, няма да е хакерски черно, няма да има хакерски икони и тапети, няма да е още сто работи..., но ще може да прави лошите работи които ги може и Богинята .

• 2 седмици по-късно...
на 4/23/2017 в 19:00, cybercop написа:

...

Не е точно така. 
TL-WN821N през годините дорасна до версия 5 ( V5 ). Поддържа се от версия 3 и нагоре. При версия 3 нещата са лаконични. Слагаш и забравяш ( Ubuntu 12 - 14 - 16 ). Но, при версия 5 мъртвило. И за да заработи се налага инсталация на rtl8192eu драйвер и dkms. Светва зеления светодиод и команда

iwlist wlan0 scan

рапортува N стандарт. И там вече да минете на Боливия и да експериментирате с TX Power. Но, замисъла на погребалната дистрибуция не е в този чудесен адаптер. Вдигнете мерника на TP-Link TL-WN722N или TP-Link TL-WN7200ND. Предлагат по-висока мощност и възможност за работа с модифицирани антени.

поздрави!

Редактирано от Profruit
Кики се намеси. (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.