Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Аудио система с мрежов трансформатор

Featured Replies

Здравейте, искам да си взема нова аудио система, но не знам дали тези новите са с обикновено трансформаторно захранване, както добрите стари аудио системи или са с импулсно. Аз не искам да е с импулсно, което да изгори при първото спиране на тока, да му изсъхнат кондензаторите, да избие ток по копруса и ред други опасни неща. Затова ако някой от вас си е купувал нова аудио техника би било добре да сподели с какъв тип захранване е неговата система. Може лесно да се определи по теглото на тялото, отдолу на дъното излизат 4 болта с които е закрепен трансформатора, може и да се измери с омметър върху клемите на щепсела (с изключение на тези със суб трансформатор за стендбай режим), също ако има превключвател за напрежение 110-127V / 220-240V или пък ако работи в широк обхват 100-240V, тогава захранването е импулсно. Може  да се разбере и като долепим ухото върху тялото и се чуе бученето от трансформатора.

Импулсните захранвания имат недостатъка че смущават радиоприемника и се налага много добра антена, вън от системата. Трансформаторите издържат в широк диапазон на свръх напрежение и няма опасност да излезе голямо пренапрежение на вторичната страна (в зависимост от преводното му отношение, но обикновено вторичното е около 25-30V и скоковете ще са незначителни) и да изгори модулите, на практика трансформатора е вечен.

Направих запитване в Emag, но не ми отговориха, а ми е неудобно да влизам в магазините с мултимер в ръка и да дърпам кабелите на уредите и да ме гледат като идиот. Но не ща пък и да давам по 300лв. и да взема най-големият боклук. Импулсните захранвания имат и друг недостатък че смущават радиото и тогава иска много добра антена, а аз не мисля да слагам външна антена на покрива за да слушам едно просто радио.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Мога да се обзаложа, че не можеш да различиш по слух дали една система е с линейно или импулсно захранване.

Много големи специалисти са се проваляли на този тест. Да не говорим за тест с различен клас усилватели.

Кажи за каква система става въпрос и за конкретен модел и може да се провери.

Аз не ща по слух да я различавам, просто не искам да е с импулсно захранване. Но на радио се обзалагам че няма да хване нито една станция. Модела е Blaupunkt MS35 IM, но бих се задоволил и с друга само да не е с импулсно захранване, все пак трансформатора е вечен и търпи всякакви токови удари.

преди 55 минути, capnemo написа:

нарича се линейно захранване

Че то захранването е все линейно -към линията. Под линейно се разбира напрежение 380V, а тук говорим за фазово напрежение 220V, а не за трифазна мрежа. Ако ги питам за линейно захранване, няма да ме разберат, то и с трансформаторна пак няма да разберат щом не са ми отговорили.

преди 14 часа, peppone1 написа:

....

Че то захранването е все линейно -към линията. Под линейно се разбира напрежение 380V, а тук говорим за фазово напрежение 220V, а не за трифазна мрежа. Ако ги питам за линейно захранване, няма да ме разберат, то и с трансформаторна пак няма да разберат щом не са ми отговорили.

Като не знаеш що не си мълчиш, аман от такава "компетентност" Аз говоря за захранване, не за напрежение!!!

Благодаря за помощта!

Ако говорим за нова компактна стерео система (микро), в повечето случаи са с импулсно захранване.

Но, не мисля че има огромно значени в предвид мощността на системата

Наскоро ми се наложи да взема една компактна микро аудио система и ми направи впечатление че основният модул е много лек.

Което ме навежда ма мисълта, че вътре трансформатор няма.

Редактирано от oic (преглед на промените)

Типа захранване не оказва влияние върху мощността, но върху радиоприемника импулсното оказва смущения. Може да разбереш дали е с трансформатор, като си долепиш ухото върху тялото и се чуе бученето на трансформатора.

От магазина ме информираха че системата е с мрежов трансформатор, но от поддръжката на Филипс ми казаха че нямали такава документация, е как да нямат, сервизните инструкции и схемите нали са при тях? Поисках да ми изпратят сервизното ръководство, но сигурно пак ще ми откажат, а в окомплектовката дали е приложена схемата, както едно време я даваха, но от гаранционните сервизи ни я прибираха, преди покупката. Не знам дали и сега се практикува това, да разопаковат продуктите и да им вземат схемите? Но за щастие сега в ръководството на потребителя си пише какво се съдържа в опаковката и ако нещо липсва имаш право да си го изискваш.

Импулсното захранване има много предимства. Понеже работи с широчинно-импулсна модулация, стабилизиращият му ефект се осъществява без загуба в топлина, характерна за параметричните стабилизатори с трансформатор. И понеже работи с много висока честота, филтриращите кондензатори са много по-малки по стойност и са много по-трайни. Консумацията в стенд-бай режим е пренебрежително малка- 4-5 ма срещу десет пъти повече за трафото. И представете си един ресивър с долби 5.1 , което значи пет по сто вата какъв трансформатор би трябвало да има ( като се пресметнат кпд и загубите, минимум 650ва-може да се използва и за електрожен. До сега не съм видял уред с импулсно захранване да смущава каквото и да е съседно устройство. Честотата на импулсното захранване е от порядъка на 40-100кхц, която дори и с висши хармоници, не се меси в един УКВ приемник и то с честотна модулация. Силно погрешна постановка... Вече няма нито един адаптер или зарядно за каквото и да е , дето да не е импулсно.

Грешиш за някои неща. Предимствата на импулсните захранвания са не малки, но като надеждност са направо отчайващи. Именно филтровите кондензатори в тях са слабото им място защото работят на много висока честота. Честотата на различните импулсни захранвания е различа и в радиоприемниците, тя ще е съобразена така че смущенията в радиото, да се намалят до минимум, но не напълно. Но в скъпите аудио системи и домашно кино, импулсни захранвания не се слагат, като за по-компактни размери се поставят тороидни трансформатори. А мен на последно място ме интересува консумацията в стендбай режим, теглото и икономията на производителя. А за по-малка консумация и предпазване от токов удар, вкъщи изключвам уредите с дистанционно управляем контакт.

Един адаптор за монитор или зарядно за лаптоп или телефон, смущава радиото в обастта на целият апартамент.

• 3 месеца по-късно...

Днес получих аудио ситемата Blaupunkt MS35BT и се оказа че е с импулсно захранване, а усилвателя е от най-простите боклуци - еднополярен с разделителен кондензатор, а пък гънката на говорителя беше скъсана и затова я върнах обратно. Уж не беше разопакована, но някой явно или производителя е бръкнал вътре и е скъсал тонколоната. Освен това беше на промоция, може би са знаели за този дефект, но сега не могат да ми върнат парите, тъй като нямам банкова сметка и ми предлагат да ми дадат ваучер. Но на мен не ми трябва ваучер и аз съм платил продукта по куриер, защо тогава ще ми връщат сумата по банка?

Въпреки че свири добре, но все пак питам с колко пари трябва да се изръси човек за да си купи една сносна музика? Тази струва 320лв. без промоцията и вътре да сложат най-скапаните и първобитни усилватели. Та едно време за тези пари си купувахме мощни аудио ситеми с грамадни тонколони с мощно STK и мощен трансформатор. Толкова ли статаха дефицитни тези трансформатори, та ще ни пробутват гърмящите импулсни захранвания и тъпите кондензатори и басови говорители с размер 3".

Сега се насочих към Сони, там поне няма такива излагации и схемата е съставена от достъпни и евтини части. Добри са и Панасоника, на за него пък части никъде не се намират.

преди 1 час, peppone1 написа:

Сега се насочих към Сони, там поне няма такива излагации и схемата е съставена от достъпни и евтини части.

Ко каза, ко ? От тях по-лоши няма.

И кои са добрите тогава? Аз по-добри и лесни за ремонт от Sony и Panasonic не съм видял. Да не говорим че в сервизната им документация дават и монтажната схема на платките и всички контури на пистите са нарисувани от горната страна на платката. Samsung също са добри, но напоследък нещо ги няма на пазара. А от Blaupunkt се разочаровах, смятам че тази аудио ситема е доста надценена, пък и кабела на тонколоните е по-къс от метър, аз къде да ги сложа тия тонколони, сигурно трябва да ги залепя до централното тяло.

Но тъй като няма да ползвам скапаните им усилватели и тонколони, ще се задоволя и с някакъв мултимедиен плеър за просвирване на компакт диск, флашка, Bluetooth и др. външни източници, свързан към входа на старата ми аудио система. Но не можах да намеря такъв, всичкото е аудио системи с грозен дизайн и на грозно високи цени. Поисках от подръжката да ми пратят схемата, но ми отказаха, защото били предназначени само за гаранционните сервизи, а едно време ги раздаваха свободно в опаковката на продукта, а сега си ги крият, за да не им лъснат голите задници.

преди 3 часа, peppone1 написа:

Днес получих аудио ситемата Blaupunkt MS35BT и се оказа че е с импулсно захранване, а усилвателя е от най-простите боклуци - еднополярен с разделителен кондензатор, а пък гънката на говорителя беше скъсана и затова я върнах обратно. Уж не беше разопакована, но някой явно или производителя е бръкнал вътре и е скъсал тонколоната. Освен това беше на промоция, може би са знаели за този дефект, но сега не могат да ми върнат парите, тъй като нямам банкова сметка и ми предлагат да ми дадат ваучер. Но на мен не ми трябва ваучер и аз съм платил продукта по куриер, защо тогава ще ми връщат сумата по банка?

Въпреки че свири добре, но все пак питам с колко пари трябва да се изръси човек за да си купи една сносна музика? Тази струва 320лв. без промоцията и вътре да сложат най-скапаните и първобитни усилватели. Та едно време за тези пари си купувахме мощни аудио ситеми с грамадни тонколони с мощно STK и мощен трансформатор. Толкова ли статаха дефицитни тези трансформатори, та ще ни пробутват гърмящите импулсни захранвания и тъпите кондензатори и басови говорители с размер 3".

Сега се насочих към Сони, там поне няма такива излагации и схемата е съставена от достъпни и евтини части. Добри са и Панасоника, на за него пък части никъде не се намират.

За тези пари да беше запалил колата и да ми дойдеш на гости от Пловдив в София да ти дам един усилвател и две колони и да не се занимаваш с глупости.

И на какво ще го пусна този усилвател с тези тонколони?

На всеки източник, бил той каквото се сетиш. Ако саунд картата на компа ти е шитня, заделяш едни 100 лева, или за читав DAC, или за един CD плеър/дек. Другият вариант е да си вземеш ресивър.

Или искаш циганска система всичко-в-едно ?

Както винаги сам трябва да търся отговорите. Явно когато аз нещо не знам и другите не го знаят. Сега избрах система Pioneer която се захранва с напрежение 220-240V, а за американските стандарти има специални модели за 120V, което предполага че е с трансформаторно захранване, а централното тяло тежи 2кг. което е малко за да е с трансформатор или пък трансформатора е миниатюрен.

А недостатъците на импулсните захранвания са много, като почнем от това че не издържат на пикове в мрежата, тъй като работят с високо напрежение около 1000V, то един незначителен скок в мрежата от 10V, в захранването той нараства до 5 пъти и ще стане 1050V, ако пикът е 20V, в захранването ще е нарастнал със 100V. Именно поради тази причина са неефективни защитните контакти и разклонители. Ако когато захранването изгърми, се овъглява цялата платка. Второ- при загряването на елементите спойките се разпукват, тъй като фабрично се използва безоловен припой, след време фолиото на платката се отлепва и при евентуален ремонт пистите могат лесно да се скъсат. И трето това е краткият живот на електролитните кондензатори, максимум 5000 часа, колкото трае животът на една енерго спестяваща лампа, не повече от 5-10 години.

Но въпреки че корпуса на тези аудио ситеми е изолиран от мрежата, той е под напрежение спрямо тонколоните, тъй като усилвателя е изпълнен в мостов режим и при евентуално допиране на едно от жилата на тонколоната до корпуса, през нея ще протече постоянен ток от което тя може да изгори, както и усилвателя. Това разбира се е упоменато в ръководството, но поне да направят някаква защита, било то предпазител или специален конектор за тонколоните който да не позволява допир до корпуса. Аз скоро също така по погрешка свързах една тонколона към корпус на система за домашно кино, но добре че беше през резистор.

IMG_20170905_111547.jpg

jPl0mEm.jpgimageproxy.php?img=&key=d4983f46f2ea7d6a

Тогава как би обяснил това ?

Инфо за постановката - импулсен адаптер от Nintendo Wii с надпис за двойна изолация. Потенциал между минус на изхода и шукото на контакта - 80 волта.

Нешата не са толкова прости колкото ги мислиш и този надпис Class II нищо не значи. Камо ли пък по това да се ориентираш дали е с мрежов траф. 

Редактирано от Atanas Pachov (преглед на промените)

Значи тоя адаптор нещо е повреден. Напрежението спрямо Земя трябва да около 10-20V само за момент при изпразване на кондензаторите. Замери го с уред с по-голяма консумация, но и цифровия не би трябвало да показва такива стойности.

И този ли е повреден ?

ch2qvJL.jpg

ZpwPixH.jpg

Двойна изолация, ама не съвсем...

Става въпрос за адаптер на рутер TP-LINK. Мога да ти дам пример с още 100 адаптера.

П.П. И уреда си ми е съвсем в ред.

Редактирано от Atanas Pachov (преглед на промените)

Защото го мериш на променлив ток, а трябва да е на постоянен. 80V е опасно за живота напрежение, можеш да го замериш и с фазомер.

Аман от ламерщина. ЗАмерването става с камъни и други предмети. Физически величини се ИЗмерват.

Относно адаптора - всичко си е наред. Не е "шуко". И не е икономия - има входен филтър. Капацитивен делител  И има и RC верига за изравняване на потенциала между вторичната маса и първичната. Около 5 - 10M и няколко nF. Във всяко устройство ги има  - дори и телевизор. Да не се натрупва статично електричество във вторичната.

Колкото до другото - като се робува на надписи е така - болшинството стари корекомски марки се "потурчиха" А останалите за да не са десеторно по-скъпи им слезнаха на нивото и се икономисва от всичко. За новите неща ориентир е теглото. 

Ако някъде има читави нови неща цените са им като за много големи мераклии - не за българския джоб. Затова има прекрасни неща втора употреба, както вече ти предложиха.

Абсолютно, теглото е най-сигурният ориентир. И тъй като не си направих труда да проверя теглото на по-старите модели системи на Pioneer от преди 2012г., то и тази новата се оказа с импулсно захранване. Сякаш краят на ерата в битовата техника е настъпил след края на 2012г., днес всичко е тотален боклук, да не говорим и за телевизорите по нова LED технология, недоживяващи и половината на предходните TFT-CCFL телевизори. До къде ще стигне техническият анти прогрес, бакъра толкова ли дефицитен стана, но може да се замени с алуминий, както много производители вече правят в UPS захранвания.

Помислих си че е неуместно да сравнявам захранването на аудио системите със зарядните за лаптоп и др. импулсни захранвания, но ето че и тази система в момента на включването си смущава и съседният радиоприемник, а какво остава са собственият си, но кой ли още слуша радио?. AM-обхвата вече го махнаха при новите модели, явно на него смущенията са огромни. Като добавим че и звукът е плосък като на системите за домашно кино, където липсва дълбочина и като изключим това че и процесора е доста бавен, всичко друго е наред.

А който търси качество, нека се ориентира към старите уредби с аналогови усилватели, без цифрови, чипирани боклуци вътре. Импулсното захранване е целесъобразно да се използва при големи мощности, но ето че мощните и скъпи ресийвъри тежат по 8 кг., с обемист трансформатор вътре. А такива системи едно време струваха по 300-400лв., а днес са доста по-скъпи.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.