Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

RQ:помощ за Конфигурация спешно!

Featured Replies

Я да обясниш каква е разликата между HT i Hyper-Transport!Ако не можеш-значи не трябва да се изказваш за процесори.Нищо лично.

Мисля че тук отиваме към спор кой е по знаещ, не ми е тва идеята... Вече ще си мълча и ще гледам как по компетентните дават съвети ... дано да си доволен :)

Само ще ти отбележа няколко неща:

1. Вземи Атлон или Пентиум. Дори и на по-малко мегахерци - пак ще са по-бързи от твоят избор заради двойно по-големия кеш, който наистина е много важен! Примерно Дюрон 1800+(дори 2000+) е по-бавен от Атлон на 1600+.

2. Рама е последната ти грижа - стига да е 2х256(общо 512 но на две банки, ако дъното ти използва такава технология) абсолютно достатъчен е дори DDR 266 - тук е най-малкия прираст в производителността. А и имаш толкова много други компоненти които ще ти я спъват много повече.

3. С вградена видеокарта си за никъде ако искаш да играеш игри - дори и ATI 9200 64 ram ще е по-бърза от най-бързата вградена.

4. Ако искаш прираст в скоростта и производителността - харда да е 7200/8мб буфер (макстор, самсунг, сийгейт... само да не е екселстор :) ). Дали ще е САТА или АТА 133 - разлика почти няма. Но ако е малък, ще береш много грижи по-късно.

В общи линии най-важно системата която ще сглобяваш да е уравновесена - тъпо е да имаш скъпи бързи части в нея, когато други ще са бавни - бавните няма да тръгнат по-бързо, а бързите по-бавно. Просто ще ти изсмучат паричките безмислено.

Ще завърша с една малка история - сам си направи извода. Преди няколко(2-3) години един мой познат си поръчал компютър, и тъй като не разбирал оставил фирмата от която го копувал сама да му избере конфигурацията. Доста по-късно бях извикан, защото нещо му компютъра му бил много бавен. След реинстал на Windows и слагане на подходящи драйвъри нещата си останаха също толкова бавни(зареждане за 3-4 минути!!!). Процесор Duron 1300+ , 256 DDR 333 и т.н. По това време разликата в цената между DDR 266 и DDR 333 беше почти двойна.

След известна борба установих, че процесора може да работи САМО на шина на 100 mhz !!! A не на 133 ! Но му сложили супер скъпа(за тогава) рам, от която той не виждал никаква скорост. А ако беше със Athlon и DDR 266 щеше да е в пъти по-бърз.

Целта на историята не е да видиш какви шибани фирми има(това всики го знаем), а да разбереш, че е тъпо обсъждаш каква рам да вземеш (при условие, че разликата в прираста между най-бавната и най-бързата е 2-5 %) а не обръщаш внимание на процесор/дъно (където при равни мегахерци разликата в производителност или скорост е до 30%)

Надявам се да съм ти помогнал

Редактирано от Axel (преглед на промените)

1. Вземи Атлон или Пентиум. Дори и на по-малко мегахерци - пак ще са по-бързи от твоят избор заради двойно по-големия кеш, който наистина е много важен! Примерно Дюрон 1800+(дори 2000+) е по-бавен от Атлон на 1600+.

2. Рама е последната ти грижа - стига да е 2х256(общо 512 но на две банки, ако дъното ти използва такава технология) абсолютно достатъчен е дори DDR 266 - тук е най-малкия прираст в производителността. А и имаш толкова много други компоненти които ще ти я спъват много повече.

3. С вградена видеокарта си за никъде ако искаш да играеш игри - дори и ATI 9200 64 ram ще е по-бърза от най-бързата вградена.

4. Ако искаш прираст в скоростта и производителността - харда да е 7200/8мб буфер (макстор, самсунг, сийгейт... само да не е екселстор :wors: ). Дали ще е САТА или АТА 133 - разлика почти няма. Но ако е малък, ще береш много грижи по-късно.

В общи линии най-важно системата която ще сглобяваш да е уравновесена - тъпо е да имаш скъпи бързи части в нея, когато други ще са бавни - бавните няма да тръгнат по-бързо, а бързите по-бавно. Просто ще ти изсмучат паричките безмислено.

Ще завърша с една малка история - сам си направи извода. Преди няколко(2-3) години един мой познат си поръчал компютър, и тъй като не разбирал оставил фирмата от която го копувал сама да му избере конфигурацията. Доста по-късно бях извикан, защото нещо му компютъра му бил много бавен. След реинстал на Windows и слагане на подходящи драйвъри нещата си останаха също толкова бавни(зареждане за 3-4 минути!!!). Процесор Duron 1300+ , 256 DDR 333 и т.н. По това време разликата в цената между DDR 266 и DDR 333 беше почти двойна.

След известна борба установих, че процесора може да работи САМО на шина на 100 mhz !!! A не на 133 ! Но му сложили супер скъпа(за тогава) рам, от която той не виждал никаква скорост. А ако беше със Athlon и DDR 266 щеше да е в пъти по-бърз.

Целта на историята не е да видиш какви шибани фирми има(това всики го знаем), а да разбереш, че е тъпо обсъждаш каква рам да вземеш (при условие, че разликата в прираста между най-бавната и най-бързата е 2-5 %) а не обръщаш внимание на процесор/дъно (където при равни мегахерци разликата в производителност или скорост е до 30%)

Axel,съгласен съм по принцип с твоите разсъждения,но все пак в темата става въпрос за бюджетна конфигурация.А и какво значи шина 100Мхц-този Семпрон,за който става дума,има доста предимства при клок(задаване на разичен множител-4-9,възможност за достигане на 300 Мхц шина и т.н.).Дъното,от своя страна също има определени възможности(задаване на ръчни параметри за паметта,възможност за промяна на волтажите на ЦПУ и памет и т.н.).Та,определено за парите си ,машинката има възможност да се поизстиска и да постигне доста добри показатели-но пак казвам,вече става дума за overclock,а това е наистина друга тема и смятам,че е по-добре да не я подхващаме тук.

Поздрави ;)

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

Axel 2006-та година е! Какъв Дюрон? Каква DDR 266? :cheers:

Само заради тези две изцепки си заслужаваш да ти се намали репутацията. Дори и на по-малко мегахерци, Атлоните и Пентиумите са по-скъпи от един Семпрон. А и твърдението ти е вярно в много частен случай. Атлон 1600+ по-бърз ли е от Семпрон 3000+? angry.gif

Какви са тези 2х256MB дето му препоръчваш на човека?!?! За какво му са 2 банки памет на сокет 754? И какво значение има дъното в случая? Изобщо пък няма да коментирам препоръката за ДДР 266, не че ще нямери някъде такава. Само за твое сведение - ъпгрейд от 512 на 1 GB памет повиши производителността на компютъра ми с над 50%.

Момчета разглеждате тази история твърде буквално, пък и тя започва със "Преди две-три години..."

Смисъла, който впрочем накрая отбелязах, е че е глупаво да се влагат пари в скъпи компоненти които могат да увеличат общата производителност с 3-5%, а да се пести от други при която тя би могла да скочи до 30%!

Второ - новото име на Дюрон е Семпрон!

Трето - готов съм да се обзаложа, че един Атлон 2800+ със 512 ДДР 266 е много по-бърз от Семпрон 3000+ със 512 ДДР 400 !!!

Четвърто - като минеш от 512 на 1024 рам = 50% прираст в общата производителност !?! Сам не си вярваш май???

Само заради тези две изцепки си заслужаваш да ти се намали репутацията...

НЕ си длъжен да си съгласен с моето мнение, но внимавай с добрия тон - изразяване на мнение е едно, но лични нападки няма да толерирам!

Момчета разглеждате тази история твърде буквално, пък и тя започва със "Преди две-три години..."

Смисъла, който впрочем накрая отбелязах, е че е глупаво да се влагат пари в скъпи компоненти които могат да увеличат общата производителност с 3-5%, а да се пести от други при която тя би могла да скочи до 30%!

Второ - новото име на Дюрон е Семпрон!

Трето - готов съм да се обзаложа, че един Атлон 2800+ със 512 ДДР 266 е много по-бърз от Семпрон 3000+ със 512 ДДР 400 !!!

Четвърто - като минеш от 512 на 1024 рам = 50% прираст в общата производителност !?! Сам не си вярваш май???

Така. Сега разбрах какво искаш да кажеш и принципно си прав- например глупаво е да се купи видеокарта 7300 от ASUS за 120$ при положение че 7300 от Galaxy струва 100$ и върши същата работа-правилно ли съм разбрал?

Второ- общо взето е така.

Трето - е А2800+ и Sempron 3000+(говоря за сокет 754) са с еднаква честота и разликата наистина им е само в кеш паметта от второ ниво, която обаче при игрите и "нормалните" домашни приложения не дава реално почти никакво предимство, а като го "скопиш"(извинявам се за израза) Атлончето с тая DDR266(а такава няма на пазара от доста време) пиши го бЕгал. Toва не е Интел с мизерния им 32к кеш L1 за да оказва толкова влияние L2 кеша Oтделно и въпроса че вече няма Athlon-и за s.754, а дори и да намериш някъде цената ще му е неоправдано висока. Ето ти една А-DATA DDR400 CL3 и една Super T DDR400 CL2. Разликата в цената е едва 3,50$(5,50лв)- две кутии цигари, но лично съм сравнявал производителноста на една и съща AMD система(моята от подписа) с различни тайминги на паметта, понежа нямах възможност да си взема CL2 памет - тогава разликата в цената беше 10$ на парче - изтормозих моята A-DATA с какви ли не настройки и определено, между 3-4-4-8 T2 и 2,5-3-3-8 Т1 се усеща разлика.

1. Вземи Атлон или Пентиум...

Е, тук вече се поизложи- разбира се че е по добре, но как да вземе скъп процесор в бюджетна конфигурация? Трябва да купи и хубаво дъно, и евентуално по-мощно захранване, и цената отиде вече на 1000лв. без монитора. Ето ти пример - A64 3000+ e 115$, а Sempron 3000+ e 86$. За s.754 вече няма Атлони и ще се наложи да се купи 939, ама там няма дъна за 55$ и айде 75-80$ за дъно. Опа, ама 939 е двуканален - ми ще трябват две банки памет... и т.н. За Intel система пък вече да не говориме - най-евтиният им приличен процесор, е от порядъка на 150$(изобщо и не споменавай 100-доларовите орязани без HT и на 533 шина P4 5хх) - колкото комплекта Sempron+дъно. Та такива ми ти работи. Хаде че трябва да тръгвам вече на работа. Приятен ден на всички. :)

А конфигурацията до кокло $ трябва да е ?

Искам да си взема комп. разполагам с 800лв. 600 за кутия и 200 за монитор искам да ми зглобиш една кутия която да се използва за всичко игри нет филми и т.н.

Цитата е от първата страница на темата :P

Поздрави :)

Lyudmil, мерси за обоснования и изчистен отговор. Най-вероятно си прав. Аз се опитах да помогна, но ... посипвам си главата с пепел и леко засрамен излизам от темата :yanim:

Редактирано от Axel (преглед на промените)

4. Ако искаш прираст в скоростта и производителността - харда да е 7200/8мб буфер (макстор, самсунг, сийгейт... само да не е екселстор :yanim: ). Дали ще е САТА или АТА 133 - разлика почти няма. Но ако е малък, ще береш много грижи по-късно.

Виждам,че ти просто се опитваш да помогнеш.Sempron s.754 е 64-битов,тоест,множителят спрямо паметта е 2х.По подразбиране е на шина 200,тоест,200х2=DDR 400.Каква DDR 266?!Intel Pentium са хубави само ДВУЯДРЕНИТЕ D805/D820/D930/D940-в по-високия клас отстъпват на AMD.А D805 е невероятен процесор по всички параграфи,но е по-скъп,и то доста,макар да си струва всеки цент от цената.По отношение на харда,да е SEAGATE SATA II NCQ.NCQ (NATIVE COMMAND QUEING),е специфичен алгоритъм на четене,който сортира информацията и оптимизира производителността.nVidia Nforce 4 Chipset го поддържа-само оттук ще усетиш завидна разлика в производителността.Предвид,че са тихи,не греят,и са с 5 години гаранция (който ти каже,че не е така,си излизаш от магазина му веднага!),това е повече от приемлив вариант.А че няма разлика между PATA и SATA...това не го казвай никому,ще ти се смеят много,това е изцяло приятелски съвет!НЕ сме тук да си ги мерим,както се казва,а да помагаме.Ако дъното има PCI-E,може засега да кара с вградената,после да си сложи някой Radeon X1xxx,или nVidia 7xxx.Вградената почти се доближава по производителност до nVidia GF 4 MX-440 AGP в 3DMARK 2001.Обобщавам:или Sempron на s.754,или Pentium D805,но с Intel Chipset (Nforce 4 много загрява при тия дъна).

За първото- 100% съгласен. Не всичко е мегахерци, но хората се лъжат, че видите ли това са истински 3ГХз и няма как да не е по-бързо.

За харда- разбира се че Сигейт, но пък е с 10-15$ по-скъп, а гледам че BoLiViNe е малко притеснен финансово. За паметта не съм съгласен, да се спестят 3-4$ за по-гадна памет, а SuperT си е дооста по-добра от PQI.

@BoLiViNe - взимай 1GB RAM!

[/quote SuperT-може би,но ако е с Cas latency 2!Ако е с CL 3...

Редактирано от Fixt00l (преглед на промените)

• Автор

Lyudmile батка да та питам кое дъно е по добро ASUS K8N-E Deluxe или ASRock K8NF4G-SATA2 NV6100 VGA PCI-E S754

Ето, заповядай линкове към двете дъна.Отвори ги,сравнявай характеристиките и може би сам ще се убедиш,че Асрок е за предпочитане измежду двете cool.gifАсрок и Асус

П.П.И отивай го сглобявай тоя компютър,че току виж сме преминали към с.АМ2

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

Lyudmile батка да та питам кое дъно е по добро ASUS K8N-E Deluxe или ASRock K8NF4G-SATA2 NV6100 VGA PCI-E S754

Нали виждаш че аз съм с такъв ASUS - голЕма грешка че го взех, ама тогава още нямаше дъна с NF4 за s.754. Не питай колко съм се мъчил да го докарам до 300 шина стабилно angry.gif То не бяха смяна на BIOS-и, то памети сменявах- мани, мани... И отгоре на всичко е с AGP и сега е непродаваемо, та събирам пари за АМ2, а тоя комп ще го оставя на наследника да си джитка NFS-то и FIFA-та biggrin.gif

Нали виждаш че аз съм с такъв ASUS - голЕма грешка че го взех, ама тогава още нямаше дъна с NF4 за s.754. Не питай колко съм се мъчил да го докарам до 300 шина стабилно angry.gif То не бяха смяна на BIOS-и, то памети сменявах- мани, мани... И отгоре на всичко е с AGP и сега е непродаваемо, та събирам пари за АМ2, а тоя комп ще го оставя на наследника да си джитка NFS-то и FIFA-та biggrin.gif

След като не можеш да си го клокнеш,дъното е кофти??Мислиш ли,че начинаеш потребител ще клоква...просто нямам думи...Замисли се каква ти е паметта,щом не можеш да си го клокнеш.

След като не можеш да си го клокнеш,дъното е кофти??Мислиш ли,че начинаеш потребител ще клоква...просто нямам думи...Замисли се каква ти е паметта,щом не можеш да си го клокнеш.

Ти ме върна във втори клас бе човек. ;) Направо не знам какво да ти отговоря... Много добре знам каква ми е паметта, както и какви са възможностите на процесора ми и какви са му кусурите на гореспоменатия ASUS.

• Автор

Lyudmil и kokomil много ви благодаря за оказаната помощ!Днеска отивам до Бургас да го зглобявам,пък ще видим кво ще става!

Lyudmil и kokomil много ви благодаря за оказаната помощ!Днеска отивам до Бургас да го зглобявам,пък ще видим кво ще става!

Моля,пак заповядай!

малеее драма, драма ...

толкова приказки за да се стигне до логичния избор

а и доживях да ми кажат че целерон бил отлично решение - малиии

А аз доживях да видя потребител,сърдечно благодарящ не на всички,независимо какво решение са му дали. angry.gif На мен никаква благодарност не ми е необходима,просто ми е чудно.

• Автор

Fixt00l на теб пък ко да ти благодаря като несими помогнал с нищо,ако беше ми погнал така както ми помогнаха Lyudmil i kokomil щях да ти благодаря ама....... ще се въздържа!!!!

Редактирано от BoLiViNe (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.