Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

1944: Русия влиза в България, за да спре турска окупация, предложена от Чърчил

Featured Replies

Thrace_and_present-day_state_borderlines

Не е майтап. Истина е.
Към края на войната (1944) Чърчил е предлагал от 30-50 турски дивизии (една дивизия е 10,000-15,-000) да нахлуят в България, а Сталин е бил категорично против. Всичко това го има запазено в преписките между Чърчил и Сталин.
СССР просто изпреварва Великобритания.

Скрита част от историята, излезе наяве в архивите на руските служби. Оказва се, че на 5 септември 1944 г. СССР е решил да влезе в България, но не за да я окупира, а за да предотврати турско нахлуване. Това личи от писма на Чърчил до Сталин, който предложил директно да се вкарат турски войски в България, а не да влиза СССР. Очевидната идея на английския лицемер е била да откъсне България от зоната на руското влияние. Но цената на това би била гигантска за нас - Турция би получила обратно "Източна Румелия", т.е. всичко до Стара Планина.

Както е известно, Турция води много разумна политика през войната, като запазва неутралитет. Многобройните опити на Райха да я привлече се оказват неуспешни и тя минава "между капките" на голямото кръвопролитие. Към края на войната обаче на ред е плячкосване на победените - както след всяка война. Тогава Турция е склонна да се включи в "Анти-хитлеристката коалиция" и да нападне немския съюзник България.

Чисто формално, това би било напълно законно. Турция, като съюзник на СССР и Великобритания, би могла по този повод да нахлуе.

Сталин обаче е наясно както с игрите на Чърчил, така и с обстоятелството, че българският народ искрено обича Русия и никога като народ не е бил съюзник на Хитлер. Окупацията на Тракия от Турция е неприемливо както за СССР, така и за България. Затова и на 5 септември се обявя бутафорна война на България, в която не пуква и една пушка. После руските войски влизат без бой, и са посрещнати с хляб и сол.

Фактически, при положение че България се готви да обяви война на Германия, а превратът на 8-9 септември е неизбежен, то няма смисъл от руска окупация. Руските войски могат да продължат на запад, а тук комунистите така или иначе ще си дойдат (дори само заради факта, че руснаците са на Дунава). Но окупацията има смисъл, ако има риск съмнителен руски "съюзник", под формата на "съюзнически" действия, да се намърда в Тракия.

Така СССР фактически ни спасява от жестоко разпокъсване и вероятно изтребление на милиони българи (ако съдим по съдбата на изкланите наши сънародници в Източна Тракия).

Друг интересен факт е, че Сталин дори не е искал да се изтегляме от Северна Гърция. Искал е да я окупира и нея, като я завземе от германците. Глупавият генерал, който го е направил, въпреки волята на руския водач, по-късно е разжалван и репресиран.

Добри Божилов
09-05-2017

Статията е подготвена със съдействието на Пламен Пасков и руски изследователи на архивите.

Източник: bultimes.com

Честно казано така и не съм сторил труд да се разтърся, защо по дяволите Чърчил е ненавиждал толкова много България - нещо лично ще е, просто това неговото е било страшна ненавист и презрение. Но относно материала - Сталин въобще не му е пукало дали и колко българския народ е обичал Русия,той за неговите не му е пукало, та камо ли за някаква си шепа там балканджии. 

• Автор

Дали му е пукало или не, няма значение. Фактите са, че България не губи нито сантиметър от територията си, въпреки, че губим войната - и това е благодарение на Сталин. Това е политика, а не любовна игра, че да гледаш дали му пука.

Не само Чърчил мрази България и е искал да ни затрие. Това е традиция за английската политика. Сега да не би да ни обичат? На българите в Англия гледат като на роби и евтина работна ръка, а не като на хора.

Редактирано от mkfs.ext4 (преглед на промените)

Ми при положение, че някой - в случая ти - ми обяснява как на Сталин му било пукало, какво друго очакваш да гледам?  Па издигни му паметник на Сталин в знак на признание - бахти кретенията братче. Заради този изрод, България - а и далеч не само - го духа до ден днешен, ти си тръгнал да разказваш весели вечеринки.

• Автор
преди 5 минути, sound написа:

Ми при положение, че някой - в случая ти - ми обяснява как на Сталин му било пукало, какво друго очакваш да гледам?  Па издигни му паметник на Сталин в знак на признание - бахти кретенията братче. Заради този изрод, България - а и далеч не само - го духа до ден днешен, ти си тръгнал да разказваш весели вечеринки.

Значи е било по-добре турците да ни окупират половината територия, така ли? Браво!

преди 7 минути, mkfs.ext4 написа:

.......

Значи, че ти трябват очила, що не видиш по- далеч от пъпа на корема си. Аман от историци- бананаджии с памет на мушици еднодневки, които се тупат в гърдите в името на kleta maika bulgadria. А още по- жалък ще си, ако знаеш кой аджеба е Пламен Пасков - не му излязоха сметките да се прави на историк из форумите, та не бих се изненадал, ако си има вече подлоги, които да вършат тази работа вместо него.

• Автор

Ако имаш аргументи които изобличават статията като лъжа - изложи ги, ако ще минаваме на лични нападки и обиди - въобще няма да си губя времето.

преди 1 час, mkfs.ext4 написа:

Сталин обаче е наясно както с игрите на Чърчил, така и с обстоятелството, че българският народ искрено обича Русия

Нали?

преди 40 минути, mkfs.ext4 написа:

Значи е било по-добре турците да ни окупират половината територия, така ли? Браво!

Има една наука, викат и история. Минал си покрай нега с БЪРЗИЯ ВЛАК !!!

И друга наука има, геополитика и викат. 

Като не знаеш да мислиш логически, не пиши простотии да се излагаш 

преди 4 минути, zemonti написа:

Нали?

Ай ухнем !!!

Щото в статията има аргументи потвърждаващи, че е истина ли? Хай сиктир - всеки път да се доказват измишльотините на разни текстове подкрепени единствено от бурния им патриотичен патос. Този кретен даже не е историк - нататък какво да ти доказвам ..... че не си чел, че не си учил, че си готов вързан от всеки "македонски" всезнайко. 

Е за това сте лесни за манипулиране от тъпаците в парламента - щото знанията ви са на кота нула и чакате на лесното: някой друг да обади на Ваша Милост мързеливеца, наготово кое, как е. Най- малкото не те ли е срам да пускаш историческа тема в раздел история, при положение, че си наясно, дето нямаш знания по предмета? Ти лично положи ли някакъв труд и усилие, да провериш доколко е достоверна статията, преди да я пуснеш?! Въпроса ми е риторичен, защото онова, което те издава, колко си гол е липсата на ТЕЗА и собствено мнение - попадал на нещо си в нета, харесало му как гали егото и давай, ще пуска тема. 

преди 1 час, mkfs.ext4 написа:

На българите в Англия гледат като на роби и евтина работна ръка, а не като на хора.

Недей да внушаваш, че гледат по различен начин на румънци, албанци и подобни

• Автор

Как пък реши, че това внушавам? Или всеки път трябва да си нося списъка с държави и народи, и да ги изреждам? В случая не става въпрос за румънци, албанци и подобни, така че не ги намесвай.

Иначе гледам дежурните тролове налазиха темата, не им е удобна явно :D

Хитлер ни върна Беломорска Тракия и Тасос и Самотраки островите и що Сталин не настоя да си останат български?

преди 7 минути, _Alex&Vanko_ написа:

...

Щото българския народ може и да обича Сталин, ама Сталин обича българския народ още повече  - ма не задавай такива въпроси, че влизаш в листата на троловете. 

• Автор
преди 21 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Хитлер ни върна Беломорска Тракия и Тасос и Самотраки островите и що Сталин не настоя да си останат български?

Нищо не е върнал. Прочети малко история. Тези територии Хитлер ни ги оставя да ги управляваме временно, до края на войната, за да може германските войски които са ги окупирали да бъдат изпратени на Източния фронт. Знаем обаче как свършва Хитлер, така че....

Саунд, не се обиждай, ама с такива коментари освен трол няма какво друго да те нарека. Никъде не съм казал, че Сталин обича българския народ. Заради него не загубихме територии. А през Първата световна война, която също загубихме заради съюза с Германия, направо ни разчекнаха. Ама ти си модерен демократ, и предпочиташ България да бъде затрита, пред това да сме съюзници с Русия. Отиди в английското посолство да се извиниш, че не сме си раздали земята навремето, кажи че Сталин е бил виновен.

• Автор
преди 4 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Интересно ми е щото СССР щеше има излаз на Бяло море там Дарданелите?

Гърция попада в Западната зона на влияние, заради това. И пак казвам - ние губим войната. Вместо да се радваш, че не сме загубили територии, ти се ядосваш, че не сме спечелили. Ти къде си чул победена държава да печели територии?

Югославия кой я създаде и що Македония беше вътре?

А Северна Добруджа? Границата ни с Румъния мисля е била изцало река Дунав?

Молдова ли се пада горе?

fff.jpg.e54d78c3f387971f55254da1fb4fb0ec.jpg

• Автор
преди 2 часа, _Alex&Vanko_ написа:

Югославия кой я създаде и що Македония беше вътре?

А Северна Добруджа? Границата ни с Румъния мисля е била изцало река Дунав?

Молдова ли се пада горе?

А Санстефанска България? Кой я разпокъса? И Македония, и Западни покрайнини, и Беломорие - всички български земи си бяха наши. Но Германия, Англия и Франция решиха, че не трябва да има толкова голяма българска държава и я разпокъсаха. Берлински конгрес, 1878 година.

Не знам за Сталин. ама плана "чърчил" си върви с пълна сила. Става въпрос за "онова племе от конекрадци, което трябва да се редуцира до максимум 3 млн." Не се сещам за друга историческа личност, която толкова много да е мразела българите.

Това за турците, не го бях чувал. Явно доста неща от този период се премълчават, кога в полза на бившата - българо-съветска дружба, кога в полза на настоящата българо-евроатлантическа, където са вкарали и Анадола, по някакви, странни причини (ние сме в тяхна, сфера на влияние, според големият брат - НАТО). Но знам, че и гърците са точели зъби за наши територии, не че и някога са спирали. Дори и след навлизането на Червената армия, има писмо на Чърчил до Сталин, в което настоява да се отстъпи Пиринско и част от Родопите на Гърция, но Сталин е настоял да се запазят границите от преди войната. Та не знам дали ни е обичал Сталин, доста българи е избил и депортирал в СССР, но противно на разни заблудени тролове, които предпочитат англичаните да ни били "освободили", точно СССР запазва териториалната ни цялост. Иначе е всеизвестен факт омразата на Чърчил, към българският народ, а и политиката на цялата Британска империя е такъв тон. Не е напълно ясна причината, обаче. Има някакви данни, че Чърчил е пленяван от български доброволец на страната на бурите в Южна Африка, когато британците потушават опитите им за независимост.

преди 7 часа, sound написа:

Честно казано така и не съм сторил труд да се разтърся, защо по дяволите Чърчил е ненавиждал толкова много България - нещо лично ще е, просто това неговото е било страшна ненавист и презрение.

Има си основателна причина да ни мрази. До една точно определена случка много ни е обичал даже. През ПСВ, с огромната подкрепа на Чърчил, се осъществява така наречения десант в Галиполи. Антантата търпи пълно поражение, Кемал Ататюрк става герой, а Чърчил от Първи лорд на адмиралтейството го изпращат в девтеа глуха. А защо ни мрази - надявал се е да ударим турците в гръб, ние обаче не го правим и следват всичките му, изпълнени с омраза, изказвания за България и българите. И от това:

Цитат

"Едва ли някоя нация се е отнасяла към съдбата си с по-дълбока и отчаяна решимост от българите в този момент. Всички техни жертви отидоха напразно. Плодовете на всичките им победи бяха отишли за укрепването на техните съперници.
Те видяха как големи области, населени ...предимно с българи, току-що освободени от турците, преминаха под ново робство - също така противно - под робството на сърби и гърци."

1911-1914

стига до това:

Цитат

„За да падне България трябва да падне само София.Тя трябва да бъде изравнена със земята и в развалините и да се засеят картофи.“
"Държава на име България не трябва да съществува."

Хаххахахаха мерси, мерси за инфото хахахахахха скапано алкохолизирано вмирисано джудже - противен ми е и това е, само като му видя из видео материалите и разни снимки бузестата свинска зурла с пура в устата, и ми идва да повърна в/у него. Не щото мрази България, а защото ми е един такъв комплексиран и отблъскващ - съвсем обичайния властолюбец, на който малко да му кривнеш и ща намрази вовеки. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.