Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за дефектнотокова защита!

Featured Replies

преди 10 минути, дръндю написа:

именно, бегли познания
аве, ти като шофьор-състезател, думата "диференциално", не те ли подсеща за каква защита става въпрос?

Подсещаме да не се предоверявам на защити.

преди 7 минути, Здравко Павлов написа:

- Без заземителния проводник дефектнотоковата защита не сработва.

Дрън, дрън, Ярино.

• Отговори 77
  • Прегледи 28,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 10 минути, BMW Маниак написа:

Подсещаме да не се предоверявам на защити

:lol6::super:

• Автор
преди 1 час, дръндю написа:

винаги има трети проводник, друг е въпроса, че в темата "PE" и "N"  се свързват
Fault_current_protection_diagram.gif

Не, не се свързват и това е показано в клиповете като много груба грешка! Бе, аз говоря зя двупроводна инсталация, а вие де ли ми бутате трипроводна. повтарям - двупроводна инсталация. Т.е. в случая изобщо няма такова нещо като проводник PE, а  N  се свързва за заземителната  защитна клема ( в случая на контакта ) т.е говоря за зануляване , а не за заземяване. При трипроводните инсталации всичко е ясно и няма какво да се умува, но при двупроводните - тях да коментираме! Правете разлика моля!

и ти ся като чете, май нищо не разбра

• Автор
преди 6 минути, дръндю написа:

и ти ся като чете, май нищо не разбра

BMW  и  Здравко го разясниха в първите постове т.е. добре бях разбран и аз също разбрах!

преди 20 минути, Кумчо вълчооо написа:

BMW  и  Здравко го разясниха в първите постове т.е. добре бях разбран и аз също разбрах!

Здравко ти го каза, проводниците на схемата "PE"  и "N"  се обединяват, демек си с два проводника

при липса на "PE"

виж, че в червения кръг са два проводника, а надолу по схемата стават три 

5918a2549848d_Bitmap.jpg.48c96f6fb7145418bd85b5cbba9c004f.jpg

• Автор
преди 19 минути, дръндю написа:

Здравко ти го каза, проводниците на схемата "PE"  и "N"  се обединяват, демек си с два проводника

при липса на "PE"

виж, че в червения кръг са два проводника, а надолу по схемата стават три 

Те,  тук съм вече абсолютно съгласен и с теб като схема, но въпросът е (защото има 2 мнения по принцип), та допълнително изчертания заземителен проводник се хваща преди или след защитата защото въпросната схема посочена от теб също е публикувана като грешка, но дали е така?

Доколкото разбирам вярното трябва да е така:

59.jpg

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

преди 3 часа, Здравко Павлов написа:

Повярвай ми, ще сработи и то както се вика преди да си усетил тока. Едно е теорията, друго е практиката. Забравих да спомена че съм Електротехник и дефектнотоковата защита е задължителна навсякъде в новите сгради. Тя не е измислена да пази толкова уредите колкото човека. Важно е да сме живи и здрави и да нямаме срещи с господин Ток :D

И точно практиката показва че ще работи, защото на практика не може да съществува 3 проводна линия и с тези картинки нарисувани от неграмотни хора заблуждават и объркват електротехниците. Как така ще се задейства защитата, та нали зануляването и заземяването са едно и също независиво къде е разклонена веригата? Така че заземител който не е занулен е неефективен и ефективността му все повече ще намалява чрез дългите кабели до най-горния етаж на жилищната сграда, като изключим и заземителя през водопроводните тръби, но пък модерните некадърни производители ги направиха PVC и ги лепят с лепило и така те протекоха на втората година и се наложи да къртим и отново да ги лепим.

Но да не се отклонявам от темата, то ДТЗ за да работи е нужно около 0,3 ома съпротивление, което дължината на кабелите го надвишава многократно, а за проверка на реакцията й има специален тестов бутон. Но моят съвет е да не си слагате такава защита, тъй като зануляващият проводник е най-важен за безопасността и ако защитата се повреди и прекъсне зануляването, бойлера неизбежно се офазява и токовото поражение е налице. Същото е когато се свързва двуполюсен ключ на двупроводна инсталация. В такъв случай ключа трябва да го свържем само на фазата, а нулата никога не трябва да се изключва.

Така че няма значение къде ще разклоним веригата дали преди защита или след нея, тя винаги ще работи, но за по-голяма надеждност разклонението трябва да се направи преди ДТЗ, което ще рече че трябва да я свържете в близост до бойлера или да подмените цялата инсталацията от бойлера до апартаментното табло с 3-жилен кабел. Но не рискувайте да разклонявате след защитата, по-добре без защита, но със стабилно зануляване.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 4 минути, Кумчо вълчооо написа:

Те,  тук съм вече абсолютно съгласен и с теб като схема, но въпросът е (защото има 2 мнения по принцип), та допълнително изчертания заземителен проводник се хваща преди или след защитата защото въпросната схема посочена от теб също е публикувана като грешка, но дали е така?

разбира се, че  е грешка
при двупроводна инсталация, зануляването също е грешка и знаеш ли защо
ами много просто, при прекъсване по някаква причина на нулата, всички уреди, ще се офазят
за това се правят трипроводните инсталации, където защитния проводник е третия и по него, при нормални други условия, ток не тече
и да, нулевия и защитния проводник са свързани в таблото и заземени задължително

• Автор
преди 9 минути, дръндю написа:

ами много просто, при прекъсване по някаква причина на нулата, всички уреди, ще се офазят

Ясно, но старо строителство - какво да се прави!

преди 30 минути, Кумчо вълчооо написа:

именно

преди 48 минути, Кумчо вълчооо написа:

Доколкото разбирам вярното трябва да е така:

59.jpg

това не е вярно, защото:

ако през нулата тече ток i , то през фазата ще тече ток I+утечния ток и защитата ще изключва при всеки опит за включване на "шалтера"

пс

демек   няма да са равни токовете в двата проводника

преди 25 минути, Кумчо вълчооо написа:

Ами не се слага такава защита. Аз махнах мойта защита именно поради тази причина. Тя ще те предпази от токово поражение, но кой ще опази защитата? Така че или си подмени жилищната инсталацията или изобщо не слагай такава защита.

Да, тази схема е колкото вярна, толкова и опасна.

59.jpg

преди 52 минути, дръндю написа:

при липса на "PE"

преди 35 минути, дръндю написа:

Последно кое от двете е правилно ?
Аве "електротехници" ДТЗ защитава уредите а вашата застраховка ако искате да имате такава е третия проводник който е земя.
И Дръндю ти добре си мислиш че нулата е нула и се закачаш към нея като застраховка ама да не забравяме че тя е само с нулев потенциал и то при условие че трите фази са натоварени равномерно.
Ако ти е сложена на входа на домашната инсталацията ще сработи ако имаш директен допир с фаза и затвориш веригата през земята ама дали няма да е късно ... божа работа.

преди 26 минути, дръндю написа:

ако през фазата тече ток i , то през нулата ще тече ток I+утечния ток и защитата ще изключва при всеки опит за включване на "шалтера"

А дали тока през нулата + тока от утечката не е равен на тока на фазата ? Защо трябва да изключва ?Нали ме пита нещо за диференциалите?  При това свързване ще изключи ако някой затвори веригата през земята.
Ще изключи ако човек затвори веригата и през земята но тогава може и да е късно за него.

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

преди 8 минути, BMW Маниак написа:

А дали тока през нулата + тока от утечката не е равен на тока на фазата ? Защо трябва да изключва ?Нали ме пита нещо за диференциалите?  При това свързване. Ще изключи ако тоя трети проводник изобщо го няма и някой затвори веригата през земята.
Ще изключи ако човек затвори веригата и през земята но тогава може и да е късно за него.

браво бе, най после ме хвана в крачка:super:
объркал съм фазата с нулата:lol6:

пс

поправих се, благодаря

преди 5 минути, дръндю написа:

браво бе, най после ме хвана в крачка:super:
объркал съм фазата с нулата:lol6:

От кога те дебна, усещах че ще се спънеш на накрая.

преди 5 минути, BMW Маниак написа:

От кога те дебна, усещах че ще се спънеш на накрая.

е, понякога стават грешки-казал таралежа и слязъл от четката за дъски
:giggle1:

• Автор
преди 32 минути, дръндю написа:

именно

това не е вярно, защото:

ако през фазата тече ток i , то през нулата ще тече ток I+утечния ток и защитата ще изключва при всеки опит за включване на "шалтера"

пс

демек   няма да са равни токовете в двата проводника

И защо ? При изправен уред!

преди 12 минути, BMW Маниак написа:

А дали тока през нулата + тока от утечката не е равен на тока на фазата ? Защо трябва да изключва ?Нали ме пита нещо за диференциалите?  При това свързване ще изключи ако някой затвори веригата през земята.

Така де!

Офф малко позакъснях!

преди 14 минути, BMW Маниак написа:

Аве "електротехници" ДТЗ защитава уредите а вашата застраховка ако искате да имате такава е третия проводник който е земя.
И Дръндю ти добре си мислиш че нулата е нула и се закачаш към нея като застраховка ама да не забравяме че тя е само с нулев потенциал и то при условие че трите фази са натоварени равномерно.
Ако ти е сложена на входа на домашната инсталацията ще сработи ако имаш директен допир с фаза и затвориш веригата през земята ама дали няма да е късно ... божа работа.

А дали тока през нулата + тока от утечката не е равен на тока на фазата ? Защо трябва да изключва ?Нали ме пита нещо за диференциалите?  При това свързване. Ще изключи ако тоя трети проводник изобщо го няма и някой затвори веригата през земята.

Тя си знае как да изключва и ще изключва винаги когато има утечка незвисимо дали е между фаза и нула, между фаза и фаза или между нула и зануляване.

преди 7 минути, Кумчо вълчооо написа:

И защо ? При изправен уред!

е, няма идеални уреди

преди 4 минути, peppone1 написа:

Тя си знае как да изключва и ще изключва винаги когато има утечка незвисимо дали е между фаза и нула, между фаза и фаза или между нула и зануляване.

Аз знам че ще изключи. Ти се моли само да не си проводника през който за минали 30мА и е задействал за защитата.

Че ти какво искаш, да изключи преди да е минал тока ли?

По принцип ДТЗ изключва когато има утечка между нула и зануляване.
Ето за тази схема имах предвид когато беше въпроса по темата ако няма PE на захранващия проводник към таблото:

Редактирано от Здравко Павлов (преглед на промените)

преди 12 минути, peppone1 написа:

Че ти какво искаш, да изключи преди да е минал тока ли?

Аз изобщо се чудя защо отговарям на философ като теб. При условие че знам що бисер си изписал из форума.
Аз от както пиша в тази тема пиша да не се успокоявате че имате инсталирана такава защита.  И никъде не съм писал че ще изключи преди да е минал тока. Ще те помоля да не ми преписваш неписани неща.

преди 28 минути, BMW Маниак написа:

няма правилни решения при двупроводните инсталации
има допустими и недопустими изпълнения

• Автор

Офффф - пак от начало щото нищо не разбрах, но май със сигурност разбрах, че няма да слагам!

преди 11 минути, Здравко Павлов написа:

По принцип ДТЗ изключва когато има утечка между нула и зануляване.
Ето за тази схема имах предвид когато беше въпроса по темата ако няма PE на захранващия проводник към таблото:

Тази е дадена като грешна в няколко от експериментите и коментарите по въпроса, но във други коментари пък другата сочат за грешна!:eek:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.