Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за дефектнотокова защита!

Featured Replies

преди 13 минути, Здравко Павлов написа:

По принцип ДТЗ изключва когато има утечка между нула и зануляване.

Ни пУзна отново.

• Отговори 77
  • Прегледи 28,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Имам една ДТЗ с 3 изхода т.е. фаза нула и зануляване / заземяване!  Води се трипроводна, но при двупровдодните?

Та, сещам се имат някои бойлери от по - висок клас, вградено ДТЗ работещо идеално при двупроводни инсталаций. Излиза тогава, че моята схема е вярна и това по ред причини  и ако се замислите и особенно по начина на зануляване при бойлерите прикачени към двупроводни инсталации!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

BMW Маниак Тихо че ще ти се смеят гаргите... Само къде си учил електротехникум...
Ако имаш изобщо диплома по електротехника я късай на мига! Познавам хора (Електрическа лаборатория), които ходят и издават актове за изправна ел. инсталация. За пробите на ДТЗ на контактите окъсява фазата и земята.

Редактирано от Здравко Павлов (преглед на промените)

преди 25 минути, Здравко Павлов написа:

Ето за тази схема имах предвид когато беше въпроса по темата ако няма PE на захранващия проводник към таблото:

5918a2549848d_Bitmap.jpg.48c96f6fb7145418bd85b5cbba9c004f.jpg

Точно това е правилната схема за двупроводна инсталация. Но както казах при това свързване се  налага да се подмени цялата инсталация от бойлера до апратаментното табло.

• Автор

Офффф! Отказахте ме окончателно! 

Лека вечер и благодарности за коментарите!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

преди 37 минути, Здравко Павлов написа:

BMW Маниак Тихо че ще ти се смеят гаргите... Само къде си учил електротехникум...
Ако имаш изобщо диплома по електротехника я късай на мига! Познавам хора (Електрическа лаборатория), които ходят и издават актове за изправна ел. инсталация. За пробите на ДТЗ на контактите окъсява нулата и земята.

Само да те попитам ти някакъв ПУЦ ли си завършил и са ти дали кетапа или нещо вечерно ? Имаше ли някои де учеха за доктори ?
При изправна  и правилно свързана ел инсталация каква според теб е разликите в пУтенциалите за да протече ток между нулата и земята  ?
Само напомням на тези де още не са в час че темата е за диференциално токова защита за двупроводна инсталация !
Направо от сега съжалявам бъдещите ти клиенти и дано да не се продължаваш да се учиш на принципа проба грешка.
А че си ел. техник не го казва на никой повече.

Пак повтарям, не аз издавам акта за електроинсталацията! Има си Електротехническа лаборатория, те си знаят какво да правят. Цели заводи са издадени без грешка, ти не бери дерт. Всяка жаба да си знае гьола. ;)

преди 16 минути, Здравко Павлов написа:

Пак повтарям, не аз издавам акта за електроинсталацията! Има си Електротехническа лаборатория, те си знаят какво да правят. Цели заводи са издадени без грешка, ти не бери дерт. Всяка жаба да си знае гьола. ;)

Добре де няма да спорим щом казваш!
Сега събери всичките си знания и се концентрирай в темата и ни обясни защо е тази гимнастика с окъсяването на нула със земя за да се провери дали ще сработи деференциално токавата защита ? Толкова ли е сложно да ни разясниш ?
Как и от къде протичат токовете къде се получава разлика при пробив на късо съединение и как се задейства ?

преди 1 час, Здравко Павлов написа:

утечка !???  Щото ако се окъси фазата със земя викаш няма да сработи.
Тия от лабораторията ако прочетат какви ги пишеш ще те пратят на поправителен изпит.
Тази защита винаги ще сработи ако тока на фазата и тока при нулата има разлика от 30мА

преди 17 минути, Здравко Павлов написа:

Всяка жаба да си знае гьола.

Само някой да не пострада от сериозните пропуски които демонстрирате.

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

Кой е казал че трябва да се окъсява N и PE за да се види дали работи? Има си копче за тест на защитата.
Какво да обяснявам повече? Да не съм учител?
Ето едно четиво.
Цък.

преди 1 час, Здравко Павлов написа:

За пробите на ДТЗ на контактите окъсява нулата и земята.

преди 5 минути, Здравко Павлов написа:

Кой е казал че трябва да се окъсява N и PE за да се види дали работи?

Ами ти каза че така ги проверявали не аз !
Ти ма си забравил какво си писал преди няма и час.

аве тук сме уж да си помагаме, а виждам в темата "кой е по по най"
направи ми впечатление, че само Беемвето забеляза грешката допусната от мен
аве никой друг ли не си признава грешките....безгрешни ли сте?
:(
дал съм решение, неправилно но допустимо, в двупроводна инсталация

преди 36 минути, BMW Маниак написа:

Ами ти каза че така ги проверявали не аз !
Ти ма си забравил какво си писал преди няма и час.

edit: Ами да. Те си имат уред, който мери напрежение и окъсява фазата и земята за да задейства ДТЗ-то. Ама какво да ти обяснявам.

преди 6 минути, Здравко Павлов написа:

Ами да. Те си имат уред, който мери напрежение и окъсява нулата и земята за да задейства ДТЗ-то. Ама какво да ти обяснявам. На хора с БМВ-та е излишно да им се обяснява. Все едно говориш на гъ*а си...

Здравко предавам се. Жив и здрав и дано няма пострадали след като издаваш обекти като ел техник че прави впечатление че работиш как ти казват, тоест машинално и заучено и нямаш идея от къде минава тока.

преди 18 минути, BMW Маниак написа:

Здравко предавам се. Жив и здрав и дано няма пострадали след като издаваш обекти като ел техник че прави впечатление че работиш как ти казват, тоест машинално и заучено и нямаш идея от къде минава тока.

Извинявам се. Грешката е моя. Връзката за проверка е между фазата и земята. Тогава ДТЗ изключва. Много се омотах, няма значение. Темата стана.......

"Ами да. Те си имат уред, който мери напрежение и окъсява нулата и земята за да задейства ДТЗ-то. Ама какво да ти обяснявам."

Ама наистина нямаш какво да обясниш. Че и четиво си постнал, но не си се постарал да го прочетеш първо ти и тогава да отговаряш.  Не си само ти от "всезнаещите", но прави впечатление, че сте от един град и май един и същ "учител" ви е предавал теория.За практика - да не говорим.

Иначе темата става за забавление с тази разлика, че освен Вас, я четат и много други хора

преди 11 минути, Непознат написа:

"Ами да. Те си имат уред, който мери напрежение и окъсява нулата и земята за да задейства ДТЗ-то. Ама какво да ти обяснявам."

Ама наистина нямаш какво да обясниш. Че и четиво си постнал, но не си се постарал да го прочетеш първо ти и тогава да отговаряш.  Не си само ти от "всезнаещите", но прави впечатление, че сте от един град и май един и същ "учител" ви е предавал теория.За практика - да не говорим.

Иначе темата става за забавление с тази разлика, че освен Вас, я четат и много други хора

Е такива хора щом работят ел. техници смятай за какъв недостиг на кадри говорим.

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

аз отдавна  не работя

казах че ме страх от тока  и постоянно работя  под напрежение и сънувам кошмари как ток ме хваща  и ме освободиха :clown:

преди 5 часа, BMW Маниак написа:

Е такива хора щом работят ел. техници смятай за какъв недостиг на кадри говорим.

Добре господин електроинженер, обясни темата на кратко да разберем всички. Явно всичко, което си написал ти е без грешка! Ако не, то тогава си карай каляската и не определяй кой какъв е!

преди 5 часа, Здравко Павлов написа:

Добре господин електроинженер,

Да, благодаря за поста който ми преписахте но не съм стигнал до там. Беше въпрос на желание дали да продължа да се развивам в тази насока но парите ми се видяха малко и оставих нещата в зародиш още в началото на 90те години. Ел.-а ми е на ниво да си поддържам домашната инфраструктура в тази и част и не си вадя парите с направа и поддръжка на ел. инсталации. Но вярвате ми имам идея от къде минава тока.
За сега не съм стигал до положение да ползвам услугите на ел. техник и слава богу. По ми е изгодно да платя за ел. техник понеже си ценя времето повече от колкото това да му заплатя ама ако ми пратят някой като вас де после ще ми отвори три пъти повече работа и преценявам че е най добре аз да си оправя нещата и да прежаля скъпото си време.

Пропуските които демонстрирате в темата са сериозни за ел. техник. Вие даже сам не може да си проверите и тествате какво сте направили или завършили като обект а чакате някаква лаборатория с уред де мери напрежение и окъсява някакви нули и земно  да ви го одобри.
А вие преди да извикате комисията как го тествате? Това е въпроса който ми се върти в главата !

Явно всичко, което си написал ти е без грешка!

Не твърдя подобно нещо. Все пак не си вадя хляба с това и е допустимо да греша но за вас е недопустимо. Схващате ли разликата ?
Бих се радвал да ме поправите ако някъде греша но ме съмнява вие точно да ме поправите. Никога не е късно да запълня някой пропуск или нещо което съм знаел но забравил поради липса на практика.

обясни темата на кратко да разберем всички

Кое не разбра до момента ? На двупроводна инсталация може да се постави единствено диференциално токова защита. Тука ключовата дума е диференциално. Наблегни точно в тази й част и си изясни какво прави и защо не й е нужен третия проводник (земя) за който ти така настойчиво ни убеждаваше че без него няма да работи защитата.
Всяка една утечка на фазовия проводник (след тази защита) която ще затвори верига със земя или друга  нула от инсталацията преди тази защита ще бъде регистрирана и защитата ще се задейства.
Пояснявам че ти малко че ти трудно схващаш. Друга нула преди тази защита, защо? Защото ако човек затвори верига при директен контакт на фаза и нула (тук става въпрос за нула и фаза след защитата ) тази защита няма да се задейства понеже токовете на входа и на изхода ще са равни и защитата няма да сработи. Но ако затвориш веригата фаза - земя тока при нулата в защитата няма да е равен на тока на при фазата във защитата защото този ток ще е по голям заради утечката към земята и защитата ще сработи.
За това се казва диференциална защото следи разликата в големината на тока  (при разлика 30mA се задества) а не колко е тока. Колко е тока го следят предпазителите но това поне предполагам го знаеш.

Благодаря, беше доста изчерпателен! А това как си проверявам инсталацията не мисля че някой го интересува. Темата мисля че отдавна се изчерпа и е излишно да се пълни с глупости. Повече няма да пиша. Живи и здрави!

ДТЗ не е нужно да се тества с уред, а може с прост консуматор който черпи 30ma. Това може да бъде глим лампа от фазомер, на която да махнем съпротивлението или по-мощна глим крушка от старите бойлерни табла или пък с едно маломощно съпротивление на стойност  между 6,8 - 7,5Kom. Защитата не сравнява потенциали между нула и земя, а собственият си вътрешен потенциал. Така че независимо дали утечката ще е между нула и земя, между фаза и земя, тази утечка шунтира вътрешното съпротивление на защитата, която представлява 2 намотки и утечката намалява токът в една от намотките и нарушава равновесието им и вследствие на което се индуктира напрежение в допълнителната намотка, която изключва защитата.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

на 14.05.2017 г. в 21:40, Кумчо вълчооо написа:

Те,  тук съм вече абсолютно съгласен и с теб като схема, но въпросът е (защото има 2 мнения по принцип), та допълнително изчертания заземителен проводник се хваща преди или след защитата защото въпросната схема посочена от теб също е публикувана като грешка, но дали е така?

Доколкото разбирам вярното трябва да е така:

59.jpg

Пропускате и предимството на водопроводното заземление. Ето защо може да се реализира и тази схема, при условие че земното съпротивление надвишава 0,3 ома. Но не бива зануляването да се прекъсва, в това число влиза и външният двуполюсен ключ на бойлера, който изключва и нулата. Затова трябва да се шунтира нулевият контакт чрез мост, когато ключа е с глим лампа или пък изходният нулев проводник да се свърже към входната нула на ключа, а изхода да остане празен. Когато се спазят тези условия и водопроводната инсталация е добре заземена, поставянето на такава защита е абсолютно излишно. Тя може да се постави и в самият бойлер ако има достатъчно свободно място. Но нейното предимство е че ще засече утечката в момента на образуването й, иначе бойлера би могъл да си работи дълго време с тази утечка, гасяща се в зануляването и консумирайки излишен ток. По-скъпите бойлери могат и да имат вградена такава защита.

Тази схема ше работи защото защитата не реагира на утечка между едноименнтите линейни проводници, т.е. между нула и Земя или между фаза и фаза на входа и изхода. В тези случаи тя реагира само на късо съединение.

images?q=tbn:ANd9GcS8epqEz6dlDGISbGJOfpH

преди 1 час, peppone1 написа:

Пропускате и предимството на водопроводното заземление

Ти в кой век живееш още ?
Аз напуснах България преди 20 години и апартамента ми беше с PVC тръби ! Какво ще заземяваш не ми е ясно!

Аз също съм с ПВЦ тръби, но цетралните тръби са железни и през водата една част се заземява, също и през металните муфи в панела в близост до арматурите и т.н., достатъчно за  да работи защитата. И в това число какво прави 3 проводната инсталация по-безопасна, това че има резерно зануляване ли? Ами ако се прекъснат и двете, това си е чиста загуба на скъпи проводници, вместо да се изгради качествена двупроводна инсталация с добро водопроводно заземление, както бе в старите жилищни сгради.

Да не говорим че много по-безопасно би било, ако въобще нямаше зануляване, това е компромис заради трифазната мрежа, чиято цел е единствено да захрани асансьора в блока, но не пречи трифазен ток да се използва в бита, тогава пералните ни, миксерите и др. въртящи се уреди биха били по-надеждни и с по-просто устройство. Хем се хвърлят пари за скъпа 3 проводна инсталация, а пък се скръндзат и ни пробутват "евтиният" и половинчат монофазен ток с опасното зануляване, а на практика 3- фазната мрежа да бъде неизползваема.

преди 6 часа, BMW Маниак написа:

безсмислено е да спориш с хора без познания в тази област, най-малкото щяха да си видят грешките допуснати в постовете си
само че за да видят грешките си, трябва да я разбират тая материя
в началото на темата те подцених, но още с първата грешка която допуснах, разбрах, че си добре подкован в тази област на техниката

преди 8 часа, peppone1 написа:

Пропускате и предимството на водопроводното заземление

това е забранено

вземи и прочети правилника по ТБ

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.