Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Шофьорски курсове

Featured Replies

Здравейте! Пиша Ви с надеждата, че ще получа съвет относно шофьорските ми курсове. Записах се при инструктор , който ги води на лек автомобил - голф и джип . Въпросът ми е : На какво е  по-удачно и добре да изкарам курсовете! Благодаря Ви : )

преди 12 минути, George Dinev написа:

Здравейте! Пиша Ви с надеждата, че ще получа съвет относно шофьорските ми курсове. Записах се при инструктор , който ги води на лек автомобил - голф и джип . Въпросът ми е : На какво е  по-удачно и добре да изкарам курсовете! Благодаря Ви : )

Според мен на Джип. От голямо на малко е по-лесно. Аз съм карал на камион, където имаше само две карания с Жигули. След това в казармата карах доста камиони и когато се наложи да си купя лична кола...ами сещаш се ;)

И между другото, с колкото по-голямо возило си, толкова повече се съобразяват с теб. А и на теб не ти пука много, щото другите бягат, не ти ;)

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Голф...Ти имаш ли си идея как завиват джиповете? Ако те изпънат да правиш на изпита маневри с джип, да видим колко пъти ще те късат.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 1 час, simtech написа:

Голф...Ти имаш ли си идея как завиват джиповете? Ако те изпънат да правиш на изпита маневри с джип, да видим колко пъти ще те късат.

Е то точно това е целта. Днес със или без Голф късат. По-добре да се научи на габарити, а не на пучи въшки. Че после ако му се прииска някое M5...

Избери по-големият автомобил. Често съм чувал хора да се оплакват, че са си купили по-големи(като размери автомобили) и им е трудно да свикнат. Никога не съм чул някой да се оплаква, че кара по-малка кола и му е трудно с паркиране, завиване и т.н.

За маневрите с джип важат същите "правила" като за маневрите с Фиат Пунто. Ако си сигурен, че има условия за извършване на дадена маневра - правиш я. Ако няма подходящите условия - с какъвто и автомобил да си все тая.

преди 23 часа, bildera_ написа:

Е то точно това е целта. Днес със или без Голф късат. По-добре да се научи на габарити, а не на пучи въшки. Че после ако му се прииска някое M5...

Не, по-добре е да вземеш документа. Съжалявам, ама това не ви е комунизма. Знаете ли колко струва курса за СУМПС в момента? Място за грешки и компромиси няма.

преди 22 часа, A.com написа:

За маневрите с джип важат същите "правила" като за маневрите с Фиат Пунто. Ако си сигурен, че има условия за извършване на дадена маневра - правиш я. Ако няма подходящите условия - с какъвто и автомобил да си все тая.

Голфът е една нормална кола. Джиповете завиват като танкове. Джиповете нямат маневреност при завой. Градусът им на завъртане на колелетата е много по-малък.

преди 48 минути, simtech написа:

Не, по-добре е да вземеш документа. Съжалявам, ама това не ви е комунизма. Знаете ли колко струва курса за СУМПС в момента? Място за грешки и компромиси няма.

Балдъзата се е записала на курсове. Вече втора седмица всяка вечер ходи на теория по 2 часа. Обясняват им ЗДП, знаци, регулировчици, ситуации. Още не се е качвала на кола. Платила е около 600 лв(че не си спомням точната сума). Аз като се записах - "купи си правилника, започвай да го четеш и решавай листовки в интернет. Ето ти адреса на сайта. Ето ти и телефона ми, за да се чуваме ако има промяна в часовете за кормуване". Нито един час теория не съм имал. Платих 550 лв за курса.

преди 48 минути, simtech написа:

Голфът е една нормална кола. Джиповете завиват като танкове. Джиповете нямат маневреност при завой. Градусът им на завъртане на колелетата е много по-малък.

Танкът има нищожен радиус на завой в сравнение с джип или голф. На място прави обратен завой. :)

Ето ти сравнение Голф срещу джип:

Голф 5 - 10,9м

Туарег - 11.9 м

Един метър разлика в радиуса на завиване как ти се струва?

преди 9 минути, A.com написа:

Един метър разлика в радиуса на завиване как ти се струва?

Стеува ми се като да не можеш да правиш разлика между хечбек, SUV и джип.
Ето това е джип...
b11ff58cd642164330a4535005699c00--defend

преди 8 минути, simtech написа:

Стеува ми се като да не можеш да правиш разлика между хечбек, SUV и джип.
Ето това е джип...
b11ff58cd642164330a4535005699c00--defend

Според теб на такъв джип ли ще го учат да шофира? А както знаеш, джип е нарицателно. И името знаеш от къде идва. Хечбек го сравнявай със седан, не с джип или SUV.

Автора, ако желае, да каже какъв джип имат в школата. Да видим колко му е радиуса на завой и да се прецени като танк ли завива, като каруца ли или като Белаз.

преди 9 минути, BMW Маниак написа:

Аз си мислех че е това

2014-jeep-wrangler-rubicon-suv-angular-f

Точно де. :)

преди 11 минути, A.com написа:

Според теб на такъв джип ли ще го учат да шофира? А както знаеш, джип е нарицателно. И името знаеш от къде идва. Хечбек го сравнявай със седан, не с джип или SUV.

Усещам, че искаш момчето да не вземе книжка.

преди 7 минути, simtech написа:

Това вече не зависи от нас.

По темата. Аз винаги бих заложил на леката кола.

преди 8 минути, simtech написа:

Момчето и на джип ще вземе книжка. И ще е по-внимателен шофьор(поне в началото) именно защото се е учил на джип, т.е. по-голям по размери автомобил.

преди 5 минути, A.com написа:

Момчето и на джип ще вземе книжка. И ще е по-внимателен шофьор(поне в началото) именно защото се е учил на джип, т.е. по-голям по размери автомобил.

Айде бе. Който кара джип се мисли за безсмъртен. Питай Ставийски.

преди 5 минути, simtech написа:

Тоя не ща да го виждам, не да го питам каквото и да било. В джип с инструктор не е като сам в джип, купен от бащата.

• Автор

Здравейте, пичове! Благодаря Ви за бързите отговори. Джипът е LAND ROVER FREELANDER 2.2 TD4 HSE май, същия е като на изображенията в интернет. Карах и двете коли вече, дизелови са, но джипът е по-тежък и иска газ , не тръгва само с отпускане на съединител и днес ми блокира, тоест натискам педала за газта, но не се засилва, инструкторът каза, че е минал в авариен режим или нещо от сорта , трябваше да спра и да натисна копчето отново... Но се свиква и на двете коли , сега се двоумя на коя да продължа...

преди 14 минути, George Dinev написа:

Здравейте, пичове! Благодаря Ви за бързите отговори. Джипът е LAND ROVER FREELANDER 2.2 TD4 HSE май, същия е като на изображенията в интернет. Карах и двете коли вече, дизелови са, но джипът е по-тежък и иска газ , не тръгва само с отпускане на съединител и днес ми блокира, тоест натискам педала за газта, но не се засилва, инструкторът каза, че е минал в авариен режим или нещо от сорта , трябваше да спра и да натисна копчето отново... Но се свиква и на двете коли , сега се двоумя на коя да продължа...

Ето ти радиуса на завой на LAND ROVER FREELANDER.

https://www.carleasingmadesimple.com/data/land-rover/freelander/turning-circle/

11-12 метра - все едно завиваш с Голф 4.

Ако си купиш автомобил на бензин, след като си се учил да караш на дизелов автомобил, ще ти се случва същото(на бензиновият автомобил):

Цитат

не тръгва само с отпускане на съединител

преди 36 минути, simtech написа:

Моля ти се, ако с джип съм безсмъртен, какъв тогава съм със Зил 130 или ГаЗ 66? Аз подкрепям по-голямата кола, защото човек свиква с големи габарити. Аз и до днес не мога да свикна с много малките габарити на Фиестите ми, въпреки че навъртях доста над 100 000 км. Винаги оставям поне по 5 пръста повече място при паркиране, ей така за по-сигурно. Ако човек може да кара камион или поне автомобил с габаритите на така наречния Джип, ще му е много по-лесно да привикне с по-малка кола и да си оставя голям аванс при маневри. Някой може да каже - ама така не трябва. Голям аванс = слаб шофьор. Само че аз ще контрирам - вие ли ще плащате щетите? 

преди 23 минути, A.com написа:

Ето ти радиуса на завой на LAND ROVER FREELANDER.

https://www.carleasingmadesimple.com/data/land-rover/freelander/turning-circle/

11-12 метра - все едно завиваш с Голф 4.

Ако се качиш на Гоуф 2 ще разбереш, че и 15 метра ще са малко за джип ;)

Аз го разбрах по трудния начин и ако се кача пак на Гоуф 2, ще е заради сълзливи спомени. 

ПП: Е да де, имам предвид Гоуф без хидравлика. Че има и двойки с хидравлика, де не се заяде сега пък някой заради недоуточнения ми коментар. 

преди 23 минути, A.com написа:

Ако си купиш автомобил на бензин, след като си се учил да караш на дизелов автомобил, ще ти се случва същото(на бензиновият автомобил):

Цитат

не тръгва само с отпускане на съединител

Зависи от бензинката. Аз минах от 1.25 литров на 1.4 литров и гасненето направо изчезна. Сега винаги си тръгвам само с отпускане на съединителя, ако съм в задръствеване примерно.  Същото важи и за дизелите. Има дизели, дето гаснат и такива, дето не гаснат без газ. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.