Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на твърд диск - Seagate или Hitachi?

Featured Replies

преди 8 минути, Непознат написа:

Симчо да ме извини, но понеже не взема думата въобще, нека попитам и аз в неговата тема. Аз също се интересувам от диск 2,5 инча но да е поне 4 терабайта. Намерих, но е на Сигейт за 400 лева. Тези статии са единственото до сега, което ме е спряло от покупката. Друг размер не ме интересува, щото ще е монтиран във FSS кутия. Що се касае до скандала и аз съм го чел това.

4TB 2.5"ще са изключително ненадеждни към момента.

преди 7 минути, Непознат написа:

Не е грешка Симчо. Питал съм лично!

Не за WD-то, а за Hitachi-то в JAR .

А това, което ме отказа от Hitachi-то са многобройните отрицателни отзиви в руски форуми за тоя диск специално. Казват, че дисковете умирали още гаранционно.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 58
  • Прегледи 4,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 7 минути, simtech написа:

Ако знаеш колко лаптопски Hitachi са ми умирали, един път почти загубих цялата информация и едвам я възстанових.

Аз ти казвам с какво аз съм се сблъсквал, защото пусна такава тема. Ти си решаваш сам. Умен и грамотен мъж си. Така че няма какво да коментираме.

преди 14 минути, simtech написа:

4TB 2.5"ще са изключително ненадеждни към момента.

Не за WD-то, а за Hitachi-то в JAR .

Момче!!!! За Хитачито ти пиша , а не за WD! Питал съм лично по телефона. Има ги и в ARDES

https://ardes.bg/komponenti/tvardi-diskove/hitachi/2-5

преди 12 минути, Непознат написа:

Момче!!!! За Хитачито ти пиша , а не за WD! Питал съм лично по телефона. Има ги и в ARDES

Добре. А от Ардес не купувам аз. Аз говорих за моя диск, къде пише 36 месеца. Нещо може би не се разбрахме.

Цитат
Купил ноутбук в конце января или в начале февраля 2014г. Lenovo G50-30 (80G0004YRK), на нем стоял данный жесткий диск. Не могу сказать ничего ужасного за время работы, кроме как поклацывание во время копирования (не приятно но все же факт). Ноут прослужил мне 3 года и 1 месяц с небольшим, после чего в начале марта просто напросто не загрузился. Попробовал переустановить винду, ничего не вышло. Отдал в сервисный центр, там мне сделали какие процедуры по восстановлению, и вот он. снова у меня. Отдали мне его с ремонта, но сказали что долго данный жесткий диск не прослужи, это дело времени, прошла примерно неделя, и снова он не загрузился, попробовал переустановить винду, первые 3 раза не смог ни с флешки ни с диска(причем 2 разных диска пробовал на компе - на компе устанавливается), и только через пару дней попробовал еще раз установить, с большим ожиданием (долго думал), но все же переустановилась вида, и опять НО, Но теперь не могу изъять некоторые файлы с диска "D"(они не столь важны и все же), пишет невозможно "выполнить операцию, файл поврежден или перенесен". На этом хочу закончить рассказ, который был не о ноутбуке а о данном жестком диске. Лично я не рекомендую покупать этот жесткий диск, как по мне если фирмы получше чем хитачи. Если вы думаете что этот отзыв заказали, то можете быть уверены, это не так. Спасибо за внимание.

Достоинства: Работал тихо

Недостатки: При копировании больших объёмов - был слышен звук клацания. Поломался через 3 года.

Проработал 1 неделю и умер. Пока работал вроде все было как положено. Будем считать разовым невезением.
Достоинства: Работает
Недостатки: Недолго

Лаптопските дискове умират, защото са по-предразположени към умиране - вибрации, прегряване, удари, внезапни спирания на захранване. Трошат се от всички марки и все пак едно, трагично Hitachi, с хиляди, физически, лоши сектори, съм оправял и ползвах повече от 2г. (още работи), а с никоя друга марка в такова състояние не мога да повторя успехът. Най много строшени, мобилни Seagate-ти съм виждал и най малко WD, в интерес на истината. Сини, защото други рядко се и купуват.

Много скъпи, тия мобилни дискове и то 500Gb. Преди съм ги пазарувал от продавалникът, за други, извънлаптопски цели и вървяха около 70лв. за перфектен диск и 30/40лв. за рисков. За такъв размер, бих си взел 2-ра употреба. Има много счупени лаптопи, които се разпродават на части. Още повече, че новите, мобилни дискове ги правят безумно бавни, за да са по-надежни. Вече е мъчение да се ползва такъв. Старите серии са малко по-бързи.

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

преди 7 минути, RagnerBG написа:

Лаптопските дискове умират, защото са по-предразположени към умиране - вибрации, прегряване, удари, внезапни спирания на захранване. Трошат се от всички марки и все пак едно трагично Hitachi, с хиляди, физически, лоши сектори, съм оправял и ползвах повече от 2г. (още работи), а с никоя друга марка в такова състояние не мога да повторя успехът. И все пак най много строшени, мобилни Seagat-ти съм виждал и най малко WD, в интерес на истината, сини, защото други рядко се и купуват.

Много скъпи, тия мобилни дискове и то 500Gb. Преди съм ги пазарувал от продавалникът, за други, извънлаптопски цели и вървяха около 70лв. за перфектен диск и 30/40лв. за рисков. За такъв размер, бих си взел 2-ра употреба. Има много счупени лаптопи, които се разпродават на части.

Не са по предразположени, просто така ги правят вече. Не го ли разбрахте това нещо.

преди 6 минути, RagnerBG написа:

Много скъпи, тия мобилни дискове и то 500Gb. Преди съм ги пазарувал от продавалникът, за други, извънлаптопски цели и вървяха около 70лв. за перфектен диск и 30/40лв. за рисков. За такъв размер, бих си взел 2-ра употреба. Има много счупени лаптопи, които се разпродават на части.

Аз за клиенти или познати не купувам харддиск втора ръка за 70лв, защото като умре, аз трябва да възстановявам парите.
А WD Blue е единствен диск, който съм тествал, а като се прибрах и го тествах пак - имаше лоши сектори вече!!
И на един лаптоп да умрат 4 поредни WD Blue как ти изглежда?!

преди 12 минути, simtech написа:

Добре. А от Ардес не купувам аз. Аз говорих за моя диск, къде пише 36 месеца. Нещо може би не се разбрахме.

Смятам че си ме разбрал вече. Позвъняването ми е било до JAR, а не до Ardes! На 1-ва страница имам и аз въпрос. Симчо , извинявай, че питам в твоя тема.

преди 28 минути, simtech написа:

Ако знаеш колко лаптопски Hitachi са ми умирали, един път почти загубих цялата информация и едвам я възстанових.

Повечето лаптопи идват с Хитачита, нормално е да виждаш тях дефектирали. Откак WD купиха Хитачи, последните станаха доста по-надеждни. Но дори когато не бяха толкова надеждни, Seagate си бяха еталон за ненадеждност. 

преди 20 минути, simtech написа:

Аз за клиенти или познати не купувам харддиск втора ръка за 70лв, защото като умре, аз трябва да възстановявам парите.
А WD Blue е единствен диск, който съм тествал, а като се прибрах и го тествах пак - имаше лоши сектори вече!!
И на един лаптоп да умрат 4 поредни WD Blue как ти изглежда?!

На WD купувам само black, не бих направил компромис дори за purple. За последните 10-тина години имам само един WD Black който показа проблеми в СМАРТ, но ме домързя да ползвам гаранцията и все още работи, пета година. 

преди 19 минути, Пaчo написа:

....Seagate си бяха еталон за ненадеждност. 

Да, но статистиките показват друго. Както виждаш, зависи от серията. И HGST, и Seagate имат дискове със смърт над 20% през първата година и обратно - имат и някои очевидно по-читави дискове. Обаче как човек да съди за конкретна серия?
Ето 2 статистики...
blog-q1-2017-lifetime-table.jpg

blog-table-q1-2016-cumulative-2.jpg

преди 3 часа, simtech написа:

Характеристиките ги виждам и аз. Поръчал съм Seagate-а. Интересува ме надеждност.
С Hitachi съм имал доста повече лоши преживявания. И все пак, търся още впечатления.

Ами нали вече си го поръчал? За какво е темата въобще? За успокоение или за да те е яд, че не си взел другия?...

преди 6 минути, djagi написа:

Ами нали вече си го поръчал? За какво е темата въобще? За успокоение или за да те е яд, че не си взел другия?...

Като съм поръчал, то съм го направил в неделя и не съм го потвърдил. Мога да го отменя. Но има ли нужда?

Лично аз бих избрал този, с по-голямата гаранция... А иначе, мисля, че няма как да знаеш, кой кога ще сдаде багажа. Правилото за бекъп си е в сила всякога.

преди 23 минути, simtech написа:

Да, но статистиките показват друго. Както виждаш, зависи от серията. И HGST, и Seagate имат дискове със смърт над 20% през първата година и обратно - имат и някои очевидно по-читави дискове. Обаче как човек да съди за конкретна серия?
Ето 2 статистики...

Kakво му е другото? HGST имаха висока смъртност на дискове които са без опаковки. Едно проучване от миналото десетилетие показваше, че дисковете най-често дефектират от сътресения при транспорта до асембли планта за компютри (близо 2/3 от дефектите се дължат на това). Затова и дисковете се пакетират доста старателно. Ако не купиш едно пале, което е добре обезопасено, смятай че докато ти докарат мижавата бройка от 300 диска, които са само в антистатична торбичка, поне 10% ще дадат фира. А БлакБлазе ползват възможно най-ненадеждните WD red. Няма по-калпав WD. 

преди 6 минути, Пaчo написа:

Kakво му е другото?

Другото е, че има серии Seagate с доста по-нисък или еднакъв брой на дефектите и от 3 годишният анализ до 2017 се вижда, че броят на дефекти на единица се движи до около 1-3%

преди 8 минути, simtech написа:

Другото е, че има серии Seagate с доста по-нисък или еднакъв брой на дефектите и от 3 годишният анализ до 2017 се вижда, че броят на дефекти на единица се движи до около 1-3%

Абе то ако улучиш на Лада може да се окаже по-надеждна и от някой особено дефектен Опел, ма струва ли си риска. Това е дата център, неговите бизнес цели и съответно покупки са различни от твоите.

преди 6 минути, Пaчo написа:

Абе то ако улучиш на Лада може да се окаже по-надеждна и от някой особено дефектен Опел, ма струва ли си риска. Това е дата център, неговите бизнес цели и съответно покупки са различни от твоите.

Моите цели са дискове с относително добра надеждност и производителност. Имаш ли статистика, че Seagate като цяло има много повече дефекти, като например 50% от дисковете спрямо Hitachi с примерно 2% или дефектите и твоите изказвания са в зоната на предположението, като моите?
Аз съм имал поне 10 Seagate на години или не, които са надживявали 20 Hitachi и 15WD.

преди 18 минути, simtech написа:

Симка! Ти си публикувал таблици с 3,5 инчови дискове, а се интересуваш от 2,5. ако смяташ че ти трябва нещо много надежно, билета към Сингапур, на портала пред завода и ще си го получиш в ръчички.Сегашната техника се прави - ден да мине друг да дойде. Не са като едно време. Я да Ви оставям, че се съмна. От мен, лека нощ ви пожелавам!

http://www.zdnet.com/article/the-most-reliable-hard-drives-in-2015-according-to-backblaze/

преди 9 минути, Непознат написа:

От мен, лека нощ ви пожелавам!

В 2AM каква лека нощ - то съмна

преди 12 минути, simtech написа:

Моите цели са дискове с относително добра надеждност и производителност. Имаш ли статистика, че Seagate като цяло има много повече дефекти, като например 50% от дисковете спрямо Hitachi с примерно 2% или дефектите и твоите изказвания са в зоната на предположението, като моите?
Аз съм имал поне 10 Seagate на години или не, които са надживявали 20 Hitachi и 15WD.

Нямам статистика с креденции, прав си. Моите ИТ занимания като ги осчетоводя ми възлизат на под 7% годишно, толкова си плащам за ИТ. Имам трима приятели, единият е ИТ мениджърът на архитектурната компания в чиято сграда са ми офисите, другият е ИТ мениджър на компания за медикал рисърч, и третият е не знам какво ИТ в компания за вендинг машини. Когато ми трябва акъл се допитвам до тях, и тримата ми казват - купувай WD Black. 

Тоест, аз съм купувал HDD само на WD, другите дискове които съм хвърлял са били на приходящи машини. 

преди 17 минути, ExaFlop написа:

2 не е съмнало. Глупости. А въпросът се състои в това, че няма тестове за надеждност на 2.5 дискове. И хубави 3.5 WD може да са тотален боклук в 2.5 форм фактор.

преди 9 минути, Пaчo написа:

Тоест, аз съм купувал HDD само на WD, другите дискове които съм хвърлял са били на приходящи машини. 

А аз говоря за 2.5 дискове. Ти си имал настолни машини.
И ако WD Black бяха по-надежни от Seagate, нямаше да идват пак с 2 години гаранция.
...хмм, май гаранцията в различните магазини е различна и това не е фактор...

преди 9 минути, simtech написа:

А аз говоря за 2.5 дискове. Ти си имал настолни машини.

Не само, в офиса винаги имам няколко оборотни тинкпада

TP_small_IMG_20170524_194345.jpg

преди 9 минути, simtech написа:

2 не е съмнало. Глупости. А въпросът се състои в това, че няма тестове за надеждност на 2.5 дискове. И хубави 3.5 WD може да са тотален боклук в 2.5 форм фактор.

Тогава си вземи 5,25 инчов Сигейт от 1986 година - 10 мегабайта. До ден днешен - работи. Ако искаш, да ти пратя един и ще ме поменуваш! Направи сметка, колко години са се минали от тогава и не зная колко пъти е падал по земята като съм местил разните дрънкулки!

преди 11 минути, Пaчo написа:

Не само, в офиса винаги имам няколко оборотни тинкпада...

Само като видях контакта и ми стана ясно, че не живееш в България, а тук кой знае какви боклуци ни пробутват.
А и там един диск го изкарвате за 2 часа, тук хората работят цяла седмица за него.

преди 11 минути, Непознат написа:

Тогава си вземи 5,25 инчов Сигейт от 1986 година - 10 мегабайта. До ден днешен - работи. Ако искаш, да ти пратя един и ще ме поменуваш! Направи сметка, колко години са се минали от тогава и не зная колко пъти е падал по земята като съм местил разните дрънкулки!

Идеята е да вземеш нещо, което да може да надживее гаранцията.
Може би все пак тоя щеше да е по-добре...с 4лв по-евтин е от сийгейта :D Но по-евтин обикновено значи по-гаден...
https://ardes.bg/product/500gb-hitachi-travelstar-z7k500-hts725050a7e630-57660

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.