Премини към съдържанието
felix123

Нова конфигурация - Внезапно изключване (Hard Hang)

Препоръчан отговор


Здравейте ,

Вече почнаха да зачестяват случаите ,в които компютъра както стои и примерно цъкам някаква игра и директно забива на Черен екран без никаква грешка и единственото което е опция е да го изключа и включа.

В Event Viewer-а присъства следната грешка.

 

3dbd04fb4c1027ed.JPG

До момента правих тестове на рамта (memtestx86) , процесора(Нещо стабилити се казваше) ... следващото което мисля е с Furmark.

Ъпдейтнах биоса до последната версия от производителя. 3.10

Интересната ситуация, е че проблема се проявява както и в Idle режим както и при натоварване (цъкане на игри)

Частите са чисто нови закупени преди месец ,единственото което ми остана от стария билд са кутия и Hard Disk.

Компонентите са :

ASROCK AB350 pro4

AMD Ryzen 3 1200

GSkill 1x8gb 2400mhz

Gygabyte 1050TI 

EVGA 500W 80+ certified

SSD 240gb Kingston

HDD SEAGATE 500gb

Към компютъра има включени само и единствено мишка и клавиатура.И мисля ,че грешката която излиза за недостиг на захранване е лъжлива и нещо друго води до тия неща(може би нещо в софтуера който е инсталиран).

Използвам оригинален Windows 10 Pro

Питането ми към вас съфорумци е имате ли идеи какво може да причинява проблема ? Къде в Windows може да има по детайлна информация каква точно е грешката?

  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

преди 30 минути, felix123 написа:

 

Същия проблем с nVidia карта и последните драйвъри се получава при плейване на видео в youtube на заден план в google chrome докато играеш или без да играеш. Интересното е че не се случва постоянно, а когато си реши. Просто черен екран и увисва до рестарт. Изключих хардуерното ускорение в браузъра след като изчетох малко в нета и за сега проблема го няма. Не знам дали при теб е такъв случая. Захранването ти стига.

Редактирано от eminem_vr (преглед на промените)
  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, felix123 написа:

...

На първо време пробвай с друго захранване. Иначе принципно такава грешка може да бъде инициализирана от ОС при доста разнородни проблеми.

  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мерси за предложенията , но проблема все още стои .

За момента пробвах със стрес тестове на RAM , CPU-то и GPU но проблема не се прояви ,когато системата е ненатоварена.

Смених драйвера на Видеото с най -новия и пробвах какви ли не глупости които изчетох по разни други места като да си направиш нов Power Plan и т.н.

Лошото ,е че нямам друго захранване с което да тествам и като последна мярка днес ще преинсталирам Windows.

 

В краен случай нещата вървят към сервизно (да се надявам гаранционно обслужване).

 

  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Правихте ли Oveclock когато се появяваше проблема? Драйвъра на видеото крашвал ли е?


  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

До сега не съм си играл да овърклоквам нищо в системата и не до сега не съм видял драйвера на видеото да крашва.

Преинсталирах Windows и проблема отново се появи след няма и 15 минути.

Последното което пробвам е да изключа вентилаторите на кутията и Хард диска.... оставям го да работи ако се прояви същия проблем тая вечер директно отива на сервиз... вече нямам нерви.

  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пробвахте ли да промените настройките в биос load XMP setting на активно ? Дано това помогне!

Редактирано от Ivanov IP (преглед на промените)
  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Отсей възможността за проблеми в OS-a, като временно ползваш Линукс. Наблюдавай дали и той ще запецне или крашне ... ама надали ...

Редактирано от ZeroG (преглед на промените)
  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Опцията която Ivanov IP е предложил да проверя в БИОС така и не я намерих.

 

EDIT: Това , което пробвах сега е да сменя слота на RAM-та , да видим как ще се представи .

Ако проблема се прояви през следващите няколко часа отива в сервиза на Магазина....

Редактирано от felix123 (преглед на промените)
  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Доста е вероятно да има проблем с драйвърите, а опитахте ли с Utility
ORUS GRAPHICS ENGINE
Release Note:

  1. Support More Products
  2. Repair Known Bug

https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/GV-N105TWF2OC-4GD#support-dl ->избирате ОС ->Utility (+3)-> разгъвате и теглите трите.

Ако правилно се ориентирах за картата и вашия драйвър разбира се!

 

 

Редактирано от Ivanov IP (преглед на промените)
  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

          Благодаря за уточнението , но го закарах на Лекар преди малко .Нямам времето и нервите да правя troubleshooting на такова ниво.

Като обясних проблема на момчето , хич не му стана хубаво ... каза че го е срещал наскоро пак при друга машина , но не запомних дали са сменяли компоненти за да го разрешат.

Това което ми казаха от Vario.bg ,е че ще ми се обадят след няколко дни за повече информация и евентуално какво ще се случва.

Ще ви пиша като знам какъв е проблема и ЕВЕНТУААААЛНо как са го разрешили.

  • Харесва ми 2
  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Взех го тази вечер от сервиза им.

В момента съм с 700W захранване на фортрон , което е само за тест в идните дни ...

Да видим каква ще стане.

  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Изтегли и инсталирай WhoCrashed. С това при следващо забиване и след рестарт трябва да може да видиш от какво точно идва проблема. Също тези Ryzen процесори/дъна правят доста проблеми заради RAM паметите. Пробвай с друга памет.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тази сутрин отново се прояви проблема с "тестовото" захранване.

Сега ще пробвам с WhoCrashed както колегата Радослав предложи.

Все повече се навеждам на мисълта ,че е проблем в електрическата мрежа и може би 1 по-обикновен UPS може да "закърпи" нещата.

 

Ако ви се струва разумна идея , моля дайте идеи за бюджетен UPS.

  • Харесва ми 1
  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Няма подобрение , сега тествам с харда от лаптопа и уиндоус в сейф мод.... и под линукс умря..

Whocrashed не дава никаква информация понеже няма дъмпове ...

  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В Event Viewer на детайли, какво пише? Промени настройките за дъмп на small memory dmp(малко разтоварване, ако е на бг). Махни отметката за автоматично рестартиране. В плана за захранване(висока произзводителност) изключи заспиването на твърдия диск.

  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 10 часа, darco написа:

В Event Viewer на детайли, какво пише? Промени настройките за дъмп на small memory dmp(малко разтоварване, ако е на бг). Махни отметката за автоматично рестартиране. В плана за захранване(висока произзводителност) изключи заспиването на твърдия диск.

Направени са тези неща... при проявяване на проблема не се генерират никакви дъмпове...

  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мисля да го занеса в офиса , да постои няколко дни. Поне съм сигурен ,че там захранването е на ниво . Ако не поне админите ще си поиграят с него...

  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Връщам темата с малък ъпдейт.

Пробвах с ново захранване и нова РАМ , проблема все още се проявява.....

Всякакви полезни идеи са добре дошли!

  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

От АМД твърдят, че са оправили такъв проблем още март миналата година, дали е така е друг въпрос.
https://www.digitaltrends.com/computing/ryzen-amd-bios-fix-fma3-crash/

Оказа се, че и при мен се случи няколко пъти със замръзване тотално на компютъра с Ryzen в последните няколко месеца, въпреки последния биос.  И излизах от ситуацията само с мастер шалтер. Тъпото е, че проявленията бяха плаващи и непостоянни. Само в един от случаите успях да разкрия мистерията - беше при играта CIV 5 / Линукс - понякога играта и целия комп блокираше след няколко хода. Там нещата се оправиха като увеличих ядрата от 8 на 16 в конфига на играта.

И това ме наведе на мисълта, че проблема е с процесора, но не на хардуерно, а на софтуерно/ОС ниво. Подозирам и другите ми случаи са абсолютно същите - блокирал мултитаскинг заради кърнел/програма. Баси как невероятно звучи, а? От друга страна Рaйзен все пак е изцяло нова архитектура, така че има логика за тези прояви.

Та и ти може да си попаднал на подобни програми и/или Уиндоус-Райзен съвместимости.

Редактирано от whitepixel (преглед на промените)
  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, whitepixel написа:

От АМД твърдят, че са оправили такъв проблем още март миналата година, дали е така е друг въпрос.
https://www.digitaltrends.com/computing/ryzen-amd-bios-fix-fma3-crash/

Оказа се, че и при мен се случи няколко пъти със замръзване тотално на компютъра с Ryzen в последните няколко месеца, въпреки последния биос.  И излизах от ситуацията само с мастер шалтер. Тъпото е, че проявленията бяха плаващи и непостоянни. Само в един от случаите успях да разкрия мистерията - беше при играта CIV 5 / Линукс - понякога играта и целия комп блокираше след няколко хода. Там нещата се оправиха като увеличих ядрата от 8 на 16 в конфига на играта.

И това ме наведе на мисълта, че проблема е с процесора, но не на хардуерно, а на софтуерно/ОС ниво. Подозирам и другите ми случаи са абсолютно същите - блокирал мултитаскинг заради кърнел/програма. Баси как невероятно звучи, а? От друга страна Рaйзен все пак е изцяло нова архитектура, така че има логика за тези прояви.

Та и ти може да си попаднал на подобни програми и/или Уиндоус-Райзен съвместимости.

Странното е че дори под Ubuntu от флашка специялно купена чисто нова за теста се случи същия проблем... незнам вече съм безидееен и отчаян.

Мисля да се опитам да ми сменят дъното (гаранционно) и по възможност да взема на друга марка.

Днес беше в офиса (идеята ми беше да елиминирам възможността за проблем със захранването вкъщи) и се изключи/заби над 15 пъти със същата грешка.

Опитах и разменяне на САТА кабелите - никакъв резултат или промяна.

Ако не стане и след смяна на дъното ,ще се опитам да го продам на части и да си взема лаптоп...просто вече нямам НЕЕЕЕРВИ!

  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте, 

Не знам дали има интерес или хора със същите или подобни проблеми , но реших да ъпдейтна темата с последното към момента.

Пробвах и с друга рам - същата работа.Човека ,който се занимаваше с моя проблем си мислеше ,че може да се оправи като Windows се инсталира на GPT а не с MBR - Радвам се че най-накрая видяха че проблема не е на Software/OS ниво

Преценихме ,че ще сменим дъното със ЦЪК , надявам се утре да го взема и да пиша пак с резултати.

 

Намерих доста теми за дъната на Asrock ,в които хора докладват за подобен или направо същия проблем.

Мисля поне към за момента да се избягват техните производства - Линк 1  ;  Линк 2

 

Моля ако модератора прецени ,че темата вече се превръща в спам да я затваря.

Благодаря на отзовалите се :) 

  • Харесва ми 2
  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пиши после какво е станало с другото дъно.

  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 2/6/2018 в 21:20, felix123 написа:

Здравейте, 

Не знам дали има интерес или хора със същите или подобни проблеми , но реших да ъпдейтна темата с последното към момента.

Пробвах и с друга рам - същата работа.Човека ,който се занимаваше с моя проблем си мислеше ,че може да се оправи като Windows се инсталира на GPT а не с MBR - Радвам се че най-накрая видяха че проблема не е на Software/OS ниво

Преценихме ,че ще сменим дъното със ЦЪК , надявам се утре да го взема и да пиша пак с резултати.

 

Намерих доста теми за дъната на Asrock ,в които хора докладват за подобен или направо същия проблем.

Мисля поне към за момента да се избягват техните производства - Линк 1  ;  Линк 2

 

Моля ако модератора прецени ,че темата вече се превръща в спам да я затваря.

Благодаря на отзовалите се :) 

Проблемът е софтуерен !

През биос се пипа чипсет овърволтаж !

Внимавайте не прекалявайте !

  • Любов 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход


×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.