Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Температури Lenovo Idiapad 320-15IKB

Featured Replies

Здравейте! Интересувам се дали са високи температурите на лаптоп: LENOVO idiapad 320-15IKB/80XL.

Характеристики:

ОС: Windows 10 Enterprise 1703, 64 bit;

CPU: Intel i5 7200U 2.5- 3.1GHz- вдига 80 градуса;

VGA: Nvidia GForce 940MX 2GB VRAM GDDR5, driver 388.00- вдига 80 градуса;

RAM: 2x 4GB Hynix 2400MHz;

HDD: Seagate 1TB 5400 rpm- вдига 40 градуса;

T PCH- вдига 74 градуса;

Монитор: китайска матрица TN- 1920/ 1080.

Питам какви са максималните температури на процесора, видеото и дъното?

Ето какво показва HWiNFO64:

9205101z.jpg

9205102K.jpg

Редактирано от ceci80 (преглед на промените)

Нормални температури за лаптоп. Даже са сравнително ниски. Повечето лаптопи си вдигат 90 и нагоре на процесор/видео - с малки и калпави охлаждания и малко разстояние вътре няма как. Процесора и видеото имат защити и си намаляват честотата при температури над 90 градуса.

https://www.notebookcheck.net/Lenovo-IdeaPad-310-15IKB-Notebook-Review.186812.0.html

Към края има тест и температури.

Ако ги поддържаш постоянно просто ще си убиеш лаптопа. Това са високи темепратури.

• Автор

Не, не са постоянни, а след игра на ЛоЛ. Какви са максималните температури на процесора и видеото и влизат ли в тротлинг наистина?

преди 16 минути, ceci80 написа:

Не, не са постоянни, а след игра на ЛоЛ. Какви са максималните температури на процесора и видеото и влизат ли в тротлинг наистина?

Процесора и видеото държат, проблема е че елементите около тях като кондензатори, видеорам, хард диск, кабели не издържат.  Щом сега вдигаш 80 градуса, лятото ще са повече.

Задължително охлаждаща подложка и следене на темепературите. LOL не би трябвало да ти тормози толкоз машината. Правена ли е скоро профилактика?

• Автор
преди 15 минути, Емил Костов написа:

Задължително охлаждаща подложка и следене на темепературите. LOL не би трябвало да ти тормози толкоз машината. Правена ли е скоро профилактика?

Не, не е правена профилактика. Лаптопът е нов- на 3 дни, с нова инсталация на W10, като може би и ъпдейтите товарят малко.

А какво кади ще е необходимо за ССД на мястото на ДВД- 9 или 12 мм?

преди 16 минути, ceci80 написа:

Не, не е правена профилактика. Лаптопът е нов- на 3 дни, с нова инсталация на W10, като може би и ъпдейтите товарят малко.

А какво кади ще е необходимо за ССД на мястото на ДВД- 9 или 12 мм?

Ако в момента вървят Updates и играеш LOL е нормално да достигаш такива темепратури, но това не е добре за лаптопа.

• Автор
преди 2 часа, Емил Костов написа:

Ако в момента вървят Updates и играеш LOL е нормално да достигаш такива темепратури, но това не е добре за лаптопа.

В idle не са високи температурите, ъпдейтите са направени, но гледам, че процесора е натоварен на макс постоянно. Някой вирус ли да търся?

9205591B.jpg

• Автор

Не знам кой е процеса, но намерих интересно четиво, в което пише, че са такива температурите, ако не им се зададе таван/ лимит- https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-IdeaPad-100-305-500-Edge/Ideapad-510-15ISK-GPU-940MX-throttling/td-p/3388616 .

И едно видео как да се настройва кое на коя графика да е:

Температурния лимит в повечето случаи  е ограничен от BIOS, и освен ако не си го моднеш и да го увеличиш, при по-високи температури картата смъква честотите, от там падат кадрите и затова температурите са по-ниски. А това видео задава максимална производителност и на двете видеокарти, което по принцип си е автоматично и е честно казано безсмислено - тествал съм го - особено на вградената Intel няма никакъв смисъл. Ето на моя лаптоп Asus G551jm съм флашнал моднат биос, който ми позволява темпеартура на видеото без да тротълва до 89 градуса и повече волтаж. При клок на видео процесор с около +250 mhz и памет пак там някъде кадрите ми се вдигат с +5/+8 кадъра, което не  е малко. Температурите са ми в нормата (до около 85 градуса на карта и процесор) при продължително играене и стайна температура 22-24 градуса. Сменил съм термопаста с Arctic MX4 и съм направил допълнителни дупки под вентилатора на охлаждането. Също така ползвам и софтуер за регулиране на скоростта на вентилатора на охлаждането и като го пусна на макс температурите падат до под 80 градуса.

n.jpg.d5798c22d07cc5b66e23062aa6134c51.jpg

Редактирано от Радослав Матев (преглед на промените)

• Автор

Чак пък толкова не бих се вманиачил и то за консерва. Лаптопът не е ли с термолепенки? ;)

От вчера има нов драйвър- 388.00, гледам, че си със стария.

Термолепенки има на чиповете на паметта на видеото, процесорите са си с термопаста. Моята "консерва" така работи много по-добре и мисля да изкарам още поне някоя и друга година с нея, след това ще видим. По принцип вече не я ползвам - консервата - толкова много, но си я разцъквам от време на време. С много добър IPS екран е, 1080p, I7 процесор 4/8, 12 GB RAM, а и видеото подкарва и най-новите игри все още - GTX 860M 4GB - макар и на 720p и с намалени детайли за по-тежките. Отделно има и светеща клавиатура и много добре се работи на тъмно. Все пак преди време дадох за него почти 1800 лв. Сложил съм си и SSD и всичко работи много бързо.

• Автор

Поръчах охлаждаща подложка, ССД и кади за мястото на ДВДто.

Премери си размерите за Caddy, че да не се окаже, че или не влиза(дебело) или е късо/дълго нещо.

• Автор
преди 33 минути, Радослав Матев написа:

Премери си размерите за Caddy, че да не се окаже, че или не влиза(дебело) или е късо/дълго нещо.

Дано става, че поръчах две кадита, като на единият лаптоп съм съгурен, че е 9.5 (Леновото), за другия- сега като гледам, май е 12.5 :( .

кадитата (лаптопите са Lenovo idiapad 320-15IKB 80XL и HP Notebook 260 G3, ако намериш информация дали 9.5 или 12.5 ще съм ти

благодарен и ще ги сменя или откажа поръчката)

ССДто

подложката

• Автор
преди 33 минути, Радослав Матев написа:

Извади DVD устройствтото и го измери.

За HPто намерих данни- "Optical drive Fixed, serial ATA, 9.5-mm tray load". Предполагам, че и на Lenovo-то ще е 9.5 мм.

Дано, че аз в къщи имам още 2 caddy-та от лаптопа останаха докато разбера, че ми трябва slim :)

Трябва да ги пусна из продавалник, ама все забравям или не ми се занимава. Твоите поне ако са поръчани онлайн и да не станат ще платиш само куриера за връщане.

• Автор
преди 17 минути, Радослав Матев написа:

Дано, че аз в къщи имам още 2 caddy-та от лаптопа останаха докато разбера, че ми трябва slim :)

Трябва да ги пусна из продавалник, ама все забравям или не ми се занимава. Твоите поне ако са поръчани онлайн и да не станат ще платиш само куриера за връщане.

Видях документацията- на НРто пише 9.5 ДВД, лошото е, че жълтурите от Lenovo са писали 9 мм ?!WTF- "Optical Drive Form factor 9.0 mm". Гледам са два стандарта- 12.5 и 9.5 mm, та ще стане 9.5 мм и тук. 

По темата: пипнах настройките на графиките, ще сложа и подложка и да видим...

Аз затова казах да го измериш - по принцип би трябвало като се махне сервизния капак се развива едно болтче и се вади много лесно.

• Автор

@Радослав Матев, защо в nVidia inspector не мога да ъплай-вам промените- свалям темтературата да е с лимит 81 градуса, но не го сейв-а, след ъплай- пак я връща на 91 градуса?

9206559n.jpg

Най-вероятно са ти заключени от BIOS. Както бях споменал по-горе, аз съм с моднат такъв и мога да го променям. При теб е по-добре, че стойностите са по-високи, при мен стандартно е 82 градуса и тротълва видеото като превиши тези температури.

• Автор

Ем- да де, аз искам да тротва мине ли 81.

• Автор

Как се мести операционната система (W10 64) от харда на ССДто?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.