Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Източване на бойлер

Featured Replies

Здравейте, знаете проблема с бойлер в къща, който не се ползва зимата, че ако не се източи

водата спукването е сигурно. Бойлерът е купен с монтиран клапан и всяка есен започва развиването

на тръбата, на клапана и източването. Има ли някакъв по-лесен вариант, който и майка ми да го прави сама?

Изключване на бойлера, спиране на спирателния кран за студената вода към бойлера, отваряне на крана за топла вода, отваряне и застопоряване на възвратния клапан в отворено състояние.

преди 1 час, ExaFlop написа:

Изключване на бойлера, спиране на спирателния кран за студената вода към бойлера, отваряне на крана за топла вода, отваряне и застопоряване на възвратния клапан в отворено състояние.

Идеята ти е чудесна, но всички бойлери, които съм отварял, имат входна тръба (през която ще се източи водата) ,свършваща минимум 100мм над дъното, което значи, че в него ще остане доста вода. Тези 100мм се правят, да не се размътват утайките от водната струя.

Бойлера има голям обем. Не мисля, че ще го спаси отворен клапан и кран на топлата вода. Аз не бих поел този риск. Моят бойлер, никога не е замръзвал, защото  винаги работи. Веднъж ми замръзнаха тръбите, но не и бойлера.

Ако бойлера не се използва а помещението е студено, е редно да се източи поне  до половината. Друг вариант е цяла зима да тече вода през него тънка като конче. Така се отразява на водомера, но е гаранция, че няма да има никъде по системата замръзвания.

EDIT: Ако е отворен крана на топлата вода, бойлера ще се изпразни през възвратния клапън, поради липса на вакуум заради отворения кран за топлата вода.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

преди 23 минути, B3M2W0 написа:

входна тръба (през която ще се източи водата) ,свършваща минимум 100мм над дъното, което значи, че в него ще остане доста вода.

преди 22 минути, nikolela написа:

Ако е отворен крана на топлата вода, бойлера ще се изпразни през възвратния клапън, поради липса на вакуум заради отворения кран за топлата вода.

Точно това е идеята - през изхода на топлата вода да влезе въздух, а бойлерът да се източи (до нивото на тръбата за студена вода). Тези 100мм няма да спукат водосъдържателя, дори и да замръзнат. Водата не може да се разшири 10-кратно.
За пълно изпразване - сваляне на фланеца. Ненужна манипулация.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

На вилата за зимата го празня чрез отваряне на кранове на двете тръби. Монтирани са нарочно на входа. Никога съм нямал проблеми с остатъчната вода на дъното. Да се внимава на студената вода да бъде между бойлера и възвратния клапан. Навремето като съм ги правил нямаше комбинирани.

• Автор
преди 10 часа, Lari13 написа:

Здравейте, знаете проблема с бойлер в къща, който не се ползва зимата, че ако не се източи

водата спукването е сигурно. Бойлерът е купен с монтиран клапан и всяка есен започва развиването

на тръбата, на клапана и източването. Има ли някакъв по-лесен вариант, който и майка ми да го прави сама?

Благодаря на всички за бързите отговори. Новобранец съм тук и съм очарован от уютната семейна среда тук,

в Германия съм, но в чужбина не сме така българите, за голямо съжаление.

Наясно съм с това, което ми написахте, но точно там е проблема, възвратния клапан е монтиран на самия

бойлер и е високо. Явно ще трябва да го сваля ниско и както казва Филипов кранът за студената вода да бъде

монтиран между бойлера и възвратния клапан. Така вече и майка ми ще си го източва. Благодаря ви !

Както вече ти казаха, ако възвратния клапан е комбиниран с този за налягане можеш да празниш и през него. Само след като спреш студената вода към бойлера отваряш чешмата на топлата за да си глътне въздуха. След като се източи затваряш и крана на топлата след бойлера, че понякога може да върне обратно през смесителната батерия. По всички инструкции пише че не се монтира за да не вземе някой заплес да затвори и двата и да гръмне бойлера, но и нормално не се източват за зимата.

"Бойлерът е купен с монтиран клапан и всяка есен започва развиването на тръбата, на клапана и източването"
Ако можеш да развиеш клапана добави тетка и кран ( оградено в зелено )5a002663b3950_.JPG.13c2e2d8533f2566ff26bab0030175e6.JPG
Така ще е значително по бързо.
По старите бойлери на фланеца имат болт за източване (спираш студената, пускаш топлата и развиваш болта)

Спирането на студената е задължително, свидетел съм как едни младежи 4-5 часа точиха водомера :-)))

***************************************************************************************************************************************************

"кранът за студената вода да бъде монтиран между бойлера и възвратния клапан."

Възвратните клапани са комбинирани с баланс вентили ( последните15-20 години)  Не слагай кран между бойлера и баланс вентила!!! (бута стени ако откажат защитите)
Препоръчвам използването на пластмасови тръби вместо меки връзки или парче пластмасова тръба между бойлера и меката връзка. Ако лепне терморегулатора и не сработи термоограничителя и е монтиран някои дефектен(китайски)  клапан/
баланс вентил. Парата топи пластмасовата тръба и стените остават цели ( мокри но цели)!

Редактирано от bluewater (преглед на промените)

Горното мнение  е абсолютно точно и компетентно!Поздравления!

• Автор
преди 1 час, bluewater написа:

"Бойлерът е купен с монтиран клапан и всяка есен започва развиването на тръбата, на клапана и източването"
Ако можеш да развиеш клапана добави тетка и кран ( оградено в зелено )5a002663b3950_.JPG.13c2e2d8533f2566ff26bab0030175e6.JPG
По старите бойлери на фланеца имат болт за източване (спираш студената, пускаш топлата и развиваш болта)

Спирането на студената е задължително, свидетел съм как едни младежи 4-5 часа точиха водомера :-)))

***************************************************************************************************************************************************

Възвратните клапани са комбинирани с баланс вентили ( последните15-20 години)  Не слагай кран между бойлера и баланс вентила!!! (бута стени ако откажат защитите)
Препоръчвам използването на пластмасови тръби вместо меки връзки или парче пластмасова тръба между бойлера и меката връзка. Ако лепне терморегулатора и не сработи термоограничителя и е монтиран някои дефектен(китайски)  клапан/
баланс вентил. Парата топи пластмасовата тръба и стените остават цели ( мокри но цели)!

Благодаря на Филипов и най-мнго на Bluwater  за схемата.

преди 1 час, bluewater написа:

Благодаря на Филипов и още повече на Bluwater за схемата. Това на схемата ли е комбинирания клапан за налягане и възвратен?

Да и принципно е валидно правилото  "две в едно: ни едно"
5a004869d1e92_.JPG.4dc04db25c46526d1f8ae67b1c305ce8.JPG

Възможно е изпразването на бойлера през него като затвориш студената, отвориш топлата и отвориш принудително клапана чрез лостчето. Но .. вероятно от време на време ще трябва да надуваш с уста смесителя за да влиза въздух в бойлера и източването на 60-80 или 100 литра вода през 4 мм отвор отнема от час нагоре. Този метод е по скоро теоретичен на практика не си струва усилията.

Редактирано от bluewater (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.