Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Блокирах харддиска, а 16.04 и 17.10 Убунту десктоп версии ми се смеят

Featured Replies

Здравейте, спецове,

Изложих се максимално с опитите за експлоатация на чисто новия си hard disk drive 1ТВ 2.5'' WD black 2.5'' sata III, 7200, 32M, ами, не е да е сдал багажа, да речеш. Всичко започна оттам откъдето трябваше - инсталация на операционна система без платен лиценз, а именно - Ubuntu последната desktop версия. За неспециалисти ми се стори добър избор, имайки предвид, че сървърната версия изисква кодене за почти всеки ход, а и без графики, някак си ми е твърде хардкор, обаче който не разбира от компютри, бързо може да овапца работата, та дори и с широкодостъпния. 

Блокирах HDD-то и сега опциите му са в silver цвят (а не в grey) и са невъзможни за клик - всичките освен "exit with/without saving the settings" (ама какви сетинги да правя след като ми забранява, не ми е ясно :D). Под менюто "Boot" се чете: UEFI checked, Secure boot enabled; Boot priority order (сив правоъгълник) и когато плъгна USB-то (изписва две дублиращи се имена на Flash Memory-то, сигурно заради опита ми да инсталирам и двете десктопни версии 16.04 и 17.10).

Когато избера SysRq от клавиатурата ми изписва 3 опции:

1.
*Ubuntu (съобщава ми: "please unlock disk sda3_crypt" (предполагам, че е във връзка с въвеждането ми на последователни цифри на син екран като забавна част от процедурата). След като въведа този код успешно, ме отпраща към десктопа и бекграунда на Ubuntu - super, ще си кажеш, значи съм го инсталирал правилно. Обаче екранът си е мъртвило - нито икони, нито програми, нито нищо - само един курсур, способен да се движи, но не и да изпълнява команди. 

2.
Advanced options for Ubuntu (Ubuntu with Linux 4.13.0-36-generic/Ubuntu with Linux 4.13.0-36-generic (upstart)/Ubuntu with Linux 4.13.0-36-generic (recovery mode)

3.
System setup
(BIOS)

По време на инсталацията и на двете версии, бях кликнала на "Encrypt the new Ubuntu installation for security", дали това може да е причината? След като многократно ми отказваше да се рестартира като последна стъпка от инсталацията показваше застинал екран, нищо не помръдваше и нищо не се рибуутваше. Някак си се озовах (не помня къде съм кликнала, нито кои клавишни комбинации съм тествала :D) върху един Ultramarin екран, където ми се даваха няколко цифри, които да изписвам след като са се появили на десктопа - пък може и тук да се корени проблемът. 

Освен цялата тази каша, помня, че бях задала настройки за допълнително криптиране или защита в BIOS или по време на install, така че да не знам и аз какво става... Паролите ги имам, не ги греша, ама не знам как да деактивирам този тотален блокаж. Къде? 

Ще се радвам някой да сподели решение, защото исках да ползвам компютъра си спешно и без да се допитвам до оторизирани лица срещу заплащане (просто все още не печеля, а не, че не харесвам специалистите).

Благодаря Ви за отделеното време
!

преди 4 часа, dipsuchos написа:

Освен цялата тази каша, помня, че бях задала настройки за допълнително криптиране или защита в BIOS или по време на install, така че да не знам и аз какво става... Паролите ги имам, не ги греша, ама не знам как да деактивирам този тотален блокаж. Къде? 

Ако сте задала някакви глупости в BIOS - лошо. Не правете нищо подобно /криптиране/ от там. Каквото и да е, трябва да знаем точно какво и откъде е зададено. Снимки на екрана може да помогнат.

експлоатация на чисто новия си hard disk drive 1ТВ 2.5'' WD black 2.5'' sata III, 7200, 32M,

Твърдият диск външен ли е? Машината лаптоп ли е?

преди 2 часа, Pavel! написа:

криптирането е излишно и само внася сложност

Внася и забавяне. Може да е полезно, но принципно се криптират само определени дялове.

Паролите ги имам, не ги греша, ама не знам как да деактивирам този тотален блокаж. Къде? 

Това е хубаво. Най-добре си ги запишете на лист, може да се окажат много важни. Ако сте задала някакво заключване от BIOS менюто, ще трябва да се почне от там и то да бъде премахнато. Тези опции са опасни и принципно ненужни.

Нещата по диска не са проблем и едно изтриване ще бъде достатъчно. Веднъж като се почне начисто, самото криптиране е лесно.

Стартирай отново Ubuntu от USB-то, избери Live средата, пусни "GParted", изтрий всички дялове на диска и пробвай да инсталираш на чисто.

• Автор
преди 1 час, Melmak ® написа:

Ако сте задала някакви глупости в BIOS - лошо. Не правете нищо подобно /криптиране/ от там. Каквото и да е, трябва да знаем точно какво и откъде е зададено. Снимки на екрана може да помогнат.

Твърдият диск външен ли е? Машината лаптоп ли е?

Внася и забавяне. Може да е полезно, но принципно се криптират само определени дялове.

Това е хубаво. Най-добре си ги запишете на лист, може да се окажат много важни. Ако сте задала някакво заключване от BIOS менюто, ще трябва да се почне от там и то да бъде премахнато. Тези опции са опасни и принципно ненужни.

Нещата по диска не са проблем и едно изтриване ще бъде достатъчно. Веднъж като се почне начисто, самото криптиране е лесно.

Благодаря за feedback-a:

1. Не съм наясно как да направя скрийншот при така създалите се обстоятелства, освен с преносим снимачен апарат. Не гарантирам, че ще бъдат изчерпателни, т.к. до някои от менютата вече нямам достъп. Снимките надвишават 4 пъти допустимото, давам ви link към OneDrive, ако е проблематично ще ги пращам едно по едно. 
https://onedrive.live.com/?id=EA4F477A1E233F91!950&cid=EA4F477A1E233F91

2. Лаптопът е ACER, а HDD-то е поместено в рамките на хардуера му.

3. Дялове не са ми се показвали изобщо, т.к. тази операционна система е за сефте както на лаптопа, така и за въпросния твърд диск.

4. Мен повече ме притесняват онези цифрички на синия фон, които бяха много и нито ги имам на запис, нито имам спомен как се добрах до въпросното меню (син екран).

До  скоро!

Пробва ли да направиш това, което ти написах?

Намаляш резолюцията и качеството на снимките и ще станат по-малки. В линка, който е даден, няма нищо.

• Автор
преди 6 минути, Raze написа:

Пробва ли да направиш това, което ти написах?

Намаляш резолюцията и качеството на снимките и ще станат по-малки. В линка, който е даден, няма нищо.

Мерси за проявения интерес:

Още не, но заповядай снимките:

Against Rebooting (1).jpg

Before Emptiness.jpg

BOOT.jpg

Cntr+C.jpg

It's empty_LI.jpg

OK, but.jpg

Passes.jpg

SysRq.jpg

В BIOS "BOOT Mode" където е "UEFI" го смени на "Compatible", "CSM" или каквото друго има и пробвай пак. "Secure BOOT" на "Disabled".

• Автор
преди 27 минути, Raze написа:

В BIOS "BOOT Mode" където е "UEFI" го смени на "Compatible", "CSM" или каквото друго има и пробвай пак. "Secure BOOT" на "Disabled".

Още с това започнах оплакването - всичко е сиво и невъзможно за промяна. Опитах наново BOOT с USB, но вече дори не разчита флашката. Нищо не е свободно за промяна. 

• Автор

Сега пък Rufus ми казва, че трябва да махна отметката при ISO, тоест да не го зарежда с ISO => няма да има възможност за преинсталация.

WTF.JPG

• Автор

Raze, точно така, правила съм го поне 5-6 пъти. Но сега вече се появи някакъв бъг и не ми дава да го довърша като хората. Виж, че само така ми дава да продължа, ама по този начин все едно не правя нищо. Давам снимка на процедурата и на резултатът след края. 

Only That.JPG

WTF.JPG

Започва да се движи само след като махна отметката, която е до ISO.

Force me to not use CREATE A BOOTABLE DISK.JPG

Аз бъгове не виждам. Стартирай го като администратор с десен бутон на мишката. Сложи отметка на "Create a bootable disk...." и цъкни на малката иконка в дясно от "ISO Image", за да си избереш Windows имиджа.

Какво стана с BIOS - пробва ли да смениш това, което казах?

• Автор

Ако не следиш какво пиша, мога да ти пожелая спокойна вечер и благодаря за помощта, но проблемът си виси. 

1. И със снимки се опитах да демонстрирам, че процедурата е изпълнима само смед като махна нужната отметка, след като вече съм attach-нала ISO файла. Процедурата е изпълнена дословно, но компютърът твърди, че не му се буутва с ISO Image и това е. Не знам защо. 

2. BIOS-ът е абсолютно недостъпен. Опциите са недостъпни = не могат да се достъпят. Недостижими са.

3. На снимката с черния фон, още първото изречение гласи: BUG: unable to handle kerdel paging request at... Нямам идея за какво става дума.

Аз чета, но ти като не харесваш моята помощ, най-добре отиди в някой сервиз, плати си каквото трябва и ще ти оправят лаптопа, след като не знаеш какво правиш и какво си правила:

(не помня къде съм кликнала, нито кои клавишни комбинации съм тествала :D)

Като махнеш отметката, няма да ти запише имиджа, то затова е и отметката, или като не цъкнеш върху иконката с диска и да си избереш имидж. Пробвай с друго USB, също не разбрах дали пробва и стартиране на RUFUS като администратор. Ако трябва изтегли UBUNTU наново, може нещо да е повредена инсталацията, знам ли какво имаш на този компютър, може и заради някой вирус да не ти позволява да запишеш инсталацията.

В BIOS можеш ли да отидеш върху "Erase all secure boot settings" и "Restore secure boot to" и да потвърдиш нещо? Преди да влезеш в BIOS иска ли ти някаква парола нещо?

• Автор

Помощта е полезна и съм благодарна, но:

1. Всеки път ми казва да го рънна като админ и го правя.
2. Логично е да не качва ISO, ако махна отметката, но той само така ми позволява да започна процедурата. FUCKLOGIC

3. Ubuntu му сложих две нови тегления от официалния сайт.
4. Вирусите може би щях да ги усетя.
5. В BIOS, за нещастие, ми дава единствено да натисна EXIT.

Виж, още забава:

Морe.JPG

Изтегли наново Rufus и пробвай, като преди това затриеш старите файлове и папки или го разархивирай в нова папка. Пробва ли с друго USB?

Пробвай и по този начин:

https://itsfoss.com/create-live-usb-of-ubuntu-in-windows/

Поиграй си и с BIOS-а на лаптопа още, пробвай всички опции.

Това трябва да излезе и като дадеш ОК да запише имиджа. Според мен си затрила някоя от папките, които си прави Rufus допълнително и си тегли там файлове, и затова не ти е давало да продължиш преди това.

преди 3 часа, dipsuchos написа:

4. Мен повече ме притесняват онези цифрички на синия фон, които бяха много и нито ги имам на запис, нито имам спомен как се добрах до въпросното меню (син екран).

Оправи първо BIOS-а. Засега Rufus няма значение.

Ето тези опции е много желателно да ги няма:

Supervisor password is [SET]

User password is [SET]

HDD1 password is [SET]

Password on Boot [Enabled]

Secure Boot Mode [Standart]

Тоест SET да стане Not SET, Enabled на Disabled, a Standart на OFF. Или нещо от тоя род.

Накрая и TPM <TCM> State да се промени, ако е възможно.

Passes.jpg

• Автор

Разбирам какво имате предвид, аз съм на същото мнение, но няма как да се случат тези неща. BIOS-ът е напълно блокиран и каквото и ново буутване да извърша, си оставам с желанието. Трябва да се действа по хардуера, защото друго решение не виждам. 

Лека вечер и благодаря за отзивите!

Ще поддържаме връзка в бъдеще!

преди 3 минути, dipsuchos написа:

BIOS-ът е напълно блокиран

Блокиран е защото въпросните опции са активирани. Освен че не помагат особено за сигурността, могат да "осигурят" сервиз при определени обстоятелства.

Хубаво е да се види как се изключват според инструкциите на производителя. И да се пипа внимателно.

преди 11 часа, dipsuchos написа:

.....Всичко започна оттам откъдето трябваше - инсталация на операционна система без платен лиценз, а именно - Ubuntu последната desktop версия. ......

Къв лиценз кви пет лева :shock11: :emoji_smiley-01:

Как се инсталира от абсолютно незнаещ и незапознат за какво иде реч (според представянето) на лаптоп с uefi на Убунту с ръчно разделяне и за капак със lvm, нещо което още в представянето е казано като изрично нежелано?

Вярвам го, слагам си ръката на сърцето, да, още го вярвам.

П.С. Ако приложа търсене за "операционна система без платен лиценз" и "изисква кодене за почти всеки ход" на кой потребител ще попадна?

П.П.С. Поздрав за усилието.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.