Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Блокирах харддиска, а 16.04 и 17.10 Убунту десктоп версии ми се смеят

Featured Replies

преди 1 час, бат'начо написа:

Вярвам го, слагам си ръката на сърцето, да, още го вярвам.

Добро предположение. :D

преди 1 час, бат'начо написа:

П.С. Ако приложа търсене за "операционна система без платен лиценз" и "изисква кодене за почти всеки ход" на кой потребител ще попадна?

П.П.С. Поздрав за усилието.

Давай връзки, нищо не излиза от търсачката. Или аз не знам как да и го вменя "правилно".

• Автор

В знак на благодарност за положените усилия, от ваша страна, за откриване на решение за проблема ми, ще ви кажа каква бе експертната оценка: БЛОКИРАН/ЗАКЛЮЧЕН BIOS.

В крайна сметка BIOS-ът ми е обновен и сега всичко е свободно. 

Изводи: Ще продължавам да се ровя и да тествам, защото се уча само от собствените си грешки. А да разбираш от компютри ти носи страшна свобода. :)))

Как го разблокира/отключи? Само с обновяването ли? Няма да е лошо да кажеш, в случай че някой друг с подобен проблем чете темата - може да му е от полза.

преди 9 часа, dipsuchos написа:

В знак на благодарност за положените усилия, от ваша страна, за откриване на решение за проблема ми, ще ви кажа каква бе експертната оценка: БЛОКИРАН/ЗАКЛЮЧЕН BIOS.

В крайна сметка BIOS-ът ми е обновен и сега всичко е свободно. 

Изводи: Ще продължавам да се ровя и да тествам, защото се уча само от собствените си грешки. А да разбираш от компютри ти носи страшна свобода. :)))

Не думай. В увода се казваше същото, но имаше виновник, различен от пусналия темата.

И как е като те посритат по егото за дреболии? ;)

• Автор

Господа, моля, нека поддържаме добронамерения тон, а ако не, то поне да обосновем личните нападки, за да са общополезни. 

Разчитам на вашата компетенция при разрешаването на загадката, аз не мога да ви кажа нищо повече по обясними причини. 

Доколкото знам, Убутну и производните му са без лицензи. Както и почти всички на базата на Дебиан. Иска се голям късмет да намериш платени дистра, като Zorin или един с картинката на американски изтребител. Май elive също са платени. Всичко друго си е безплатно, аккви безплатни лицензи, какви пет лева.

Заключеният биос си е отвратително преживяване, моето съчувствие!

преди 3 часа, vmonev написа:

Иска се голям късмет да намериш платени дистра, като Zorin или един с картинката на американски изтребител. Май elive също са платени.

Elive като финална официална версия е платен, преди това - не. Зорин само определена версия. Онова с изтребителя май беше нещо Робо... Сещам се за едно с ГНОМ, дето е платено, ама не и името . Говорим за тия, дето ги водят десктоп. И е логично - нещо което е специализирано или ултиматно (леко специализирано) да е така. За тези които искат да го получат така наготово.

• Автор

С надеждата да отговарям компетентно: Неплатеният лиценз на софтуер е широко понятие и в него влизат от най-свободните GNU General Public License, през Personal Seat License, Berkeley Software Distribution, Massachusetts Institute of Technology, Apache, Apple PSL, а с постепенно наложени ограничения в свободния достъп е Solaris OS от 2010 г. насам, пак по разбираеми причини. Тя е с GNOME, та затуй я споменавам. Доколкото знам това важи и за Kali Linux, която също ползва подземното джудже, но не съм дълбала още.

Какво общо имат правата за разпространение с темата? Твърдения лицензите ми пречат или Linux е платен не звучат сериозно за 2018. Разбира се и по-рано е било така, но поне може да се предположи че човека се е подвел.

Логиката казва само едно - няма да се ползва по десктоп предназначение, но ще има десктоп. И явното "хвърляне" на дистрибуциите без "open" в името, където го има - solaris/opensolaris/openindiana. T.e. "началния финт" продължава.

Ето две популярни свободни дистрибуции

https://distrowatch.com/table.php?distribution=gnewsense

https://distrowatch.com/table.php?distribution=trisquel

в последно време трябва да се търси не за "open", а за "libre" в името. Естествено, това си има цена.

преди 2 часа, бат'начо написа:

Логиката казва само едно - няма да се ползва по десктоп предназначение, но ще има десктоп. И явното "хвърляне" на дистрибуциите без "open" в името, където го има - solaris/opensolaris/openindiana. T.e. "началния финт" продължава.

Аха. Усещам аз нещо изтормозено в цялата работа, а то това било?! Чак да се сети за Solaris...:D

Иначе +1 за OpenIndiana, дано проекта продължава да се реализира.

• Автор

Добре, че на компютърния бизнес не му пука за характерите на хората, че всички софтуери, сродни на на Linux щях щяха да са с Closed отпред.

• 2 седмици по-късно...

Моля за помощ

с Ubuntu 17.10 имам 2 диска 128G SSD и 1Т Hard disk

по някаква причина загубих достъп до хард диска:

Error mounting /dev/sda at /media/nasko/HardDisk: Command-line `mount -t "ext4" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid" "/dev/sda" "/media/nasko/HardDisk"' exited with non-zero exit status 32: mount: /media/nasko/HardDisk: can't read superblock on /dev/sda.

моля за вашия съвет как да го възстановя?

преди 8 часа, Another Brick написа:

Моля за помощ

Error mounting /dev/sda at /media/nasko/HardDisk: Command-line `mount -t "ext4" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid" "/dev/sda" "/media/nasko/HardDisk"' exited with non-zero exit status 32: mount: /media/nasko/HardDisk: can't read superblock on /dev/sda.

Имате ли Уин на същия диск?

преди 11 часа, Another Brick написа:

Моля за помощ

/dev/sda(b/c/d/...) няма да можеш да монтираш, ще трябва да има и цифра, демек дял от харда. Ако няма цифри (използвай Дискове/disks, за да видиш какво е положението, може и да пробваш да го монтираш през програмата ако всичко е наред), ако не е - изясни си какво предизвиква "can't read superblock on /dev/sda" много подробно и създай план за действие.

Не, нямам Уиндоус на лаптопа - взех го преди 20 дена с фабрично инсталиран Убунту 16. Не разбрах защо, но в Хоум директорията  ми не се "виждаше" хард диска - имах на разположение само пространството на SSD диска. С GParted форматирах и монтирах Хард диска и работеше довчера без проблем - копирах и триех файлове там. Изведнъж диска се демонтира и загубих достъп до него - излиза червеното съобщение по-горе.

Някакви идеи?

sudo lsblk -a -b
NAME   MAJ:MIN RM          SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
loop0    7:0    0                0 loop
loop1    7:1    0                0 loop
loop2    7:2    0                0 loop
loop3    7:3    0                0 loop
loop4    7:4    0                0 loop
loop5    7:5    0                0 loop
loop6    7:6    0                0 loop
loop7    7:7    0                0 loop
sda      8:0    0 1000204886016  0 disk
sdb      8:16   0  128035676160  0 disk
├─sdb1   8:17   0     629145600  0 part /boot/efi
├─sdb2   8:18   0    3221225472  0 part
├─sdb3   8:19   0  107220041728  0 part /
└─sdb4   8:20   0   16963862528  0 part [SWAP]
sr0     11:0    1    1073741312  0 rom  

––––––––––––––––––––––

sudo fdisk -l
Disk /dev/sda: 931,5 GiB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes

Disk /dev/sdb: 119,2 GiB, 128035676160 bytes, 250069680 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 4362CCFF-883E-47DF-8842-C2C2057411FB

Device         Start       End   Sectors  Size Type
/dev/sdb1       2048   1230847   1228800  600M EFI System
/dev/sdb2    1230848   7522303   6291456    3G Microsoft basic data
/dev/sdb3    7522304 216936447 209414144 99,9G Linux filesystem
/dev/sdb4  216936448 250068991  33132544 15,8G Linux swap

Благодаря в аванс!

Пускаш gparted пак, създаваш таблица на дяловете (пак) и правиш един голям и сам дял в ntfs. След което махаш/деинсталираш gparted и gnome-disk-utility, след което забравяш, че в нета може да намериш команди с които може да променяш размера и вида на "терабайтовия"

Ако не може - сваляш въпросния хард и правиш рекламация в магазина, защото се е скапал.

Оптимизации за момента не са ти нужни, защото вече береш плодовете от тях.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.