Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос IPTV и Powerline адаптер

Featured Replies

Здравейте,

Имам следният въпрос. Тъй като се окабелих наскоро, пък искам да сложа още един телевизор вкъщи, на който да подкарам IPTV,  без да се окабелявам наново, има ли опцията, ако сложа Powerline адаптер, да подкарам IPTV-то на новия телевизор?
Въпросът ми е, някой от вас подкарвал ли е IPTV през такова устройство, и ако да, как върви телевизията и колко е надежден този адаптер като технология? Отделно STB си имам, но не искам да стига до него кабел, а да хваща от рутера сигнал. Новият телевизор ще е на 3 метра от рутера, а връзката е 64 mbps. 

преди 1 час, V Vasilev написа:

Здравейте,

Имам следният въпрос. Тъй като се окабелих наскоро, пък искам да сложа още един телевизор вкъщи, на който да подкарам IPTV,  без да се окабелявам наново, има ли опцията, ако сложа Powerline адаптер, да подкарам IPTV-то на новия телевизор?
Въпросът ми е, някой от вас подкарвал ли е IPTV през такова устройство, и ако да, как върви телевизията и колко е надежден този адаптер като технология? Отделно STB си имам, но не искам да стига до него кабел, а да хваща от рутера сигнал. Новият телевизор ще е на 3 метра от рутера, а връзката е 64 mbps. 

Powerline адаптера е устройство за пренос на сигнал. Ако покрива изискванията за стриминг при IPTV - тоест поне 20 мегабита няма да имаш проблеми. Колко е надежден е божа работа. Иначе моя съвет е да намериш начин да си пуснеш 3 метра кабел .Няма да играеш на ези/тура!

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 11 часа, V Vasilev написа:

Новият телевизор ще е на 3 метра от рутера, а връзката е 64 mbps.

При това положение този адаптер е излишен.От 3 метра ще имаш достатъчно силен сигнал и скорост през WiFi ,за да подкараш IPTV-то на новия телевизор.Ако си платил за някоя  IPTV ,нямаше да питаш как да проработи.

• Автор

Май не четете, че не искам да се окабелявам наново. Питам, ще се подкара ли IPTV, ако сложа такъв адаптер. И ако се подкара, какъв трябва да закупя, или дали би накъсвало картината при 64 mbps нет.

преди 13 часа, V Vasilev написа:

Май не четете, че не искам да се окабелявам наново.

Ние четем,но май ти не разбираш какво пишем!Не ти казвам да окабеляваш.Този адаптер служи да предаде сигнала от рутера към устройства,които са на по-далечно разстояние.В смисъл ако телевизора беше на по-далече(през три стаи) и не му достига силата на сигнала,адаптера се слага по средата,между рутера и телевизора,за да може да прихване и предаде отново същия wifi сигнал.Той не усилва или вдига скороста на интернета!Напротив има известен спад,в сравнение с директния сигнал от рутера.Затова ти казах,че от три метра,по-силен интернет ще имаш през директно свързване към рутера с wifi,отколкото ако сложиш  адаптер(посредник).

преди 14 часа, V Vasilev написа:

...дали би накъсвало картината при 64 mbps нет?

При тази скорост не би трябвало да прекъсва поради интернета!.Аз имам ТВ бокс,с който гледам  IPTV,свързан през wifi.Разстоянието до рутера ми е 12 метра,при това в е съседна стая.Там скороста на интернета,който достига през wifi-то ми е 20 mbps.!Не ми накъсва картината никога.

• Автор

Ето това ми трябваше са знам. Първо защото не се сещам за друг начин да си подкарам wireless IPTV-то. Не се и сещам за друго устройство, което да предава сигнал към STB-то

Струва ми се, че има объркване в терминологията.

PLA се ползват по двойки (тройки, четворки...) и служат за пренос на данни по TCP/IP протокол, през силовата инсталация. Всички устройства трябва да са на един токов кръг. А в случая, май говорим за wifi екстендер, което е съвсем друга бира и е меко казано глупаво решение

• Автор
преди 3 часа, street racer написа:

Струва ми се, че има объркване в терминологията.

PLA се ползват по двойки (тройки, четворки...) и служат за пренос на данни по TCP/IP протокол, през силовата инсталация. Всички устройства трябва да са на един токов кръг. А в случая, май говорим за wifi екстендер, което е съвсем друга бира и е меко казано глупаво решение

Какво трябва да си взема, ако имам второ свободно STB, но без интернет кабел до него, за да мога да си пусна IPTV-то на телевизора?

преди 15 минути, V Vasilev написа:

...имам второ свободно STB

Има ли в него вграден wifi aдаптер или е от тези модели,които се свързват само с LAN кабел?

Ще си отговоря сам на въпроса.Няма защото иначе нямаше да питаш как да му пуснеш интернета,без кабели.

Значи  трябва ти съвременен Smart TV Box .Ето ти едно много добро предложение:Beelink GT1 Ultimate TV Box de 3GB DDR4 + 32GB EMMC .

• Автор
преди 26 минути, Димитър 59 написа:

Има ли в него вграден wifi aдаптер или е от тези модели,които се свързват само с LAN кабел?

Няма, само с LAN кабел...

преди 18 часа, V Vasilev написа:

Няма, само с LAN кабел...

Е как устройство без wifi модул (функционалност), ще го свържеш с друго устройство (в случая рутер/АР), безжично? И защо "бягате" от кабелите? По - сигурен и ефтин начин за свързаност няма. А и никой не казва за за каква "IPTV" става дума. В края на краищата, СТБ-то си едно мрежово устройство, което си има MAC адрес/адреси на съответните интерфейсси, били те жични или безжични, както и софтуер за управление на трафика.

Ako толкова е важно да се избегне един 3 метров кабел, вземаш едно Raspberry Pi 3, конфигурираш си го като СТБ и си ти

• 1 година по-късно...

аз имам друга питанка.Имам апартамент който е на първи етаж и е над гаражите и гараж който е на партера.,но не се намира под самият ми апартамент.И двата обекта са с два отделни електромера.Питанката ми е ако си закача powerline от апартамента до гаража първо дали е възможно и второ до колко метра е ограничението на ел.мражата която позволява прехвърлянето на интернет.Защото сега интернета който прехвърлям чрез wifi от рутера който се намира в апартамента до гаража е около 50 mgb/s при условие че имам до самият рутер 100 mgb/s от доставчика.Иска ми се да нямам толкова загуби и затова се насочих към това устройство и по специално tenda PH15,което е гигабитово

То хубаво PowerLine устройствата ще сработат, но бях чел че трябва да са в една ел. верига за да се случи това по спецификации ... да не са визирали на една и съща фаза по-скоро или ?

да така е.Трябва да бъде на една и съща фаза.Аз вече пуснах искане към енерго про,тъй като съм към тях за включване на двата обекта към една и съща фаза,но дали ще го направят ще видим.Но втората питанка е до колко метра ел мрежа може да сработват двете устройства без да има някаква загуби от трафик и ако двата обекта са на два различни електромера има ли значение.

преди 3 часа, lz2jvc написа:

да така е.Трябва да бъде на една и съща фаза.Аз вече пуснах искане към енерго про,тъй като съм към тях за включване на двата обекта към една и съща фаза,но дали ще го направят ще видим.Но втората питанка е до колко метра ел мрежа може да сработват двете устройства без да има някаква загуби от трафик и ако двата обекта са на два различни електромера има ли значение.

Разстоянието е много относително, защото зависи от доста фактори......При добре изпълнена ел инсталация 70-80 м не са проблем!

Сложиш ли втори електромер (дори "контролен") няма да има връзка м/у двата PLA! Също така, имай в предвид, че при повечето модели PLA, наличието на ДТЗ в токовия кръг също създава проблеми

Ама то сега си има по един електромер за апартамента и един за гаража ,защото са два отделни обекта.Не мисля да го правя с един електромер за двете .Тъй като става непродаваемо, ако реша по отделно да продам я гаража,я апартамента.А после пак ако реша да изкарвам наново партида за отделен електромер трябва наново да давам пари за това.Не мисля да развалям нещо готово направено и после ако се наложи пак да го правя наново.Въпроса остава при такъв сценарий включени са двата обекта в една и съща фаза на трафопоста и всеки обект с отделен електромер дали между двата обекта ще мога да направя връзка с интернет с Powerline PH15.Дали ще има проблем, че има отделни електромери за всеки обект,то ест интернета ще трябва да мине  през единият електромер на апартамента и после по обратния път през електромера на гаража за да достигне до контактите в гаража

преди 5 минути, lz2jvc написа:

дали между двата обекта ще мога да направя връзка с интернет с Powerline PH15.

НЕ! Двата PLA, просто няма да се видят!

Вариантите, в твоя случай са три:

1) LAN кабел от основния рутер (в апартамента) до някакво АР в гаража (макс 100 м/поне 5е категория). Това е най сигурния и безпроблемен начин

2) Ако можеш да осигуриш пряка видимост м/у две CPE-та (примерно 2 такива). И съответно ги настроиш като "wireless bridge". В този случай избягваш пускането на кабел и пак ще имаш приличен трансфер. Естествено, в гаража пак трябва някакво АР

3) Едно подобно устройство (в режим "client") в гаража, което да "свържеш" с основното АР и към него допълнителното АР. Тук за резултата може само да се гадае, но щом имаш някакъв wifi сигнал в момента, при всяко положение ще има подобрение

ПС Второ АР в гаража е необходимо, само ако държиш на wifi там.

ПС2: Има и вариант с някакъв екстендер, разположен около средата м/у двете помещения, но и тук резултата е съмнителен

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.