Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Напускане на работа без предизвестие

Featured Replies

Здравейте,

искам да попитам как мога да напусна работа без да държа предизвестие(което ми е 2 месеца).

И ако не ме освободят по взаимно съгласие какво трябва да се направи за да се прекрати трудовият договор,без да е нужно да се кара това предизвестие.

Благодаря

Хубаво му показваш статията, но това е за случаите, когато работодателя е бил некоректен. От поста на питащия оставам с убеждението, че няма такова нещо, а просто на него не му се работи повече там.
В такъв случай, или си изработва предизвестие, или плаща обезщетение.
Същото ще е, ако работодателя реши да прекрати трудовия договор, без предизвестие.

мъ то в статията си го пише ве Жоро
дън си пропуснал текста, щот има бутон за прочитане на целия текст

преди 9 минути, jhoro написа:

• Автор
на 8.05.2018 г. в 11:52, дръндю написа:

мъ то в статията си го пише ве Жоро
дън си пропуснал текста, щот има бутон за прочитане на целия текст

Значи,ако се напуска и не може да се напусне по взаимно съгласие,а с предизвестие ако не го спазя това предизвестие трябва да заплатя на работодателя брутната заплата за периода на предизвестие

преди 35 минути, Sutekh написа:

Значи,ако се напуска и не може да се напусне по взаимно съгласие,а с предизвестие ако не го спазя това предизвестие трябва да заплатя на работодателя брутната заплата за периода на предизвестие

най-вероятно, няма да ти платят заплатата...ъ-ъ-ъ...тъй де, поне при мен стана така

пп

опс, ти си с два месеца предизвестие, демек ще трябва да плащаш

• Автор
преди 11 минути, дръндю написа:

най-вероятно, няма да ти платят заплатата...ъ-ъ-ъ...тъй де, поне при мен стана така

пп

опс, ти си с два месеца предизвестие, демек ще трябва да плащаш

Примерно,ако си взема заплатата и си пусна молбата за напускане след получаване на заплата,как ще ме накарат да има плащам,след като примерно няма да ме видят,а ако съм в друга държава.

преди 1 минута, Sutekh написа:

Примерно,ако си взема заплатата и си пусна молбата за напускане след получаване на заплата,как ще ме накарат да има плащам,след като примерно няма да ме видят,а ако съм в друга държава.

ами ако не те интересува трудова книжка и стаж, не могат да ти направят нищо
дай си заявлението че от еди коя си дата няма да си на работа, издавай всичко дето си взел от предприятието и беж крачета да бегаме
:giggle1:

сериозно, обърни се към адвокат

Когато си вземеш заплатата, ти ще си работил поне още половин месец - в България, заплатите се изплащат около 15-20 число. Тоест, едната заплата (половината обезщетение) ще е заплатата, която няма да ти дадат.
За втората - ще заведат дело (иск) и все някак ще ти ги вземат. Или поне ще ги държиш - заедно с лихви, такси и прочие.
  • Автор
преди 3 часа, дръндю написа:

ами ако не те интересува трудова книжка и стаж, не могат да ти направят нищо
дай си заявлението че от еди коя си дата няма да си на работа, издавай всичко дето си взел от предприятието и беж крачета да бегаме
:giggle1:

сериозно, обърни се към адвокат

Мисля си го да ида другата седмица

преди 2 часа, jhoro написа:

Когато си вземеш заплатата, ти ще си работил поне още половин месец - в България, заплатите се изплащат около 15-20 число. Тоест, едната заплата (половината обезщетение) ще е заплатата, която няма да ти дадат.
За втората - ще заведат дело (иск) и все някак ще ти ги вземат. Или поне ще ги държиш - заедно с лихви, такси и прочие.

на 1во число получаваме заплата не на 15-20

пич, седни и поговори с шефа си, кажи му, че ще заминаваш в чужбина, бъди човек за да получиш човешко отношение.. работодателя по договор иска еди си какъв период, ама по свое усмотрение може и да не иска никакъв.

на 11.05.2018 г. в 0:46, Silvering написа:

пич, седни и поговори с шефа си, кажи му, че ще заминаваш в чужбина, бъди човек за да получиш човешко отношение.. работодателя по договор иска еди си какъв период, ама по свое усмотрение може и да не иска никакъв.

В противен случай може като нищо да му пуснат граждански иск и ще трябва да плаща 2 брутни заплати.

• Автор
преди 8 часа, badr написа:

В противен случай може като нищо да му пуснат граждански иск и ще трябва да плаща 2 брутни заплати.

Тоеа е само ако не ср спази,а по някакъв начин може ли фа се ьаобиколи ,болнични оъпуск не еажат при шредизвестуе

на 14.05.2018 г. в 10:11, Sutekh написа:
Тоеа е само ако не ср спази,а по някакъв начин може ли фа се ьаобиколи ,болнични оъпуск не еажат при шредизвестуе

Болничен може да се ползва, за да не се ходи на работа, през периода на предизвестие, но... първо най-културно се връчва самото предизвестие (в писмен вид), а после се "разболявате".
Но, ако заявите - "Утре напускам", а после се сетите, че сте болен... няма да мине номера.

• 7 месеца по-късно...

Здравейте. В момента съм в доста неизгодна за мен ситуация, а именно - след месец обучение реших, че настоящата ми работа не е за мен ( високи нива на стрес, крещящи хора и т.н.).

Исках да се разделим по нормален начин, но работодателят ми прецени, че не може да ме освободи по взаимно съгласие, тъй като било декември месец и имало много работа. 

Първо ме задължи да си карам предизвестието (30 дни), след това реши , че и обещания бонус таргет също няма да ми бъде изплатен , тоест аз сега работя в най - тежкия месец от годинита за заплата от 589лв.. Имам ли право да подам някаква жалба ?

Една от причините да работя предимно сам са проблемите с неблагодарните работници.

Човекът ти е плащал заплата и те е обучавал със седмици, а когато е дошло времето да получи нещо обратно от теб ти си тръгваш без да се интересуваш, че екипът остава без вероятно съществено звено.

Когато претендираме за заплата сме много полезни и незаменими. Когато напускане си казваме, че и без нас ще минат.

преди 4 часа, Pitam_99 написа:

Първо ме задължи да си карам предизвестието (30 дни), след това реши , че и обещания бонус таргет също няма да ми бъде изплатен , тоест аз сега работя в най - тежкия месец от годинита за заплата от 589лв.. Имам ли право да подам някаква жалба ?

Да, имаш право да подадеш жалба, в Инспекцията по труда. Обаче от какво точно ще се оплачеш? Така като гледам, работодателят е в правото си да иска 30 дена предизвестие, ако в договора ти не е записано нищо друго. И ако въпросният "бонус таргет" е само устно обещан, а по договор заплатата ти е 589 лв, не можеш да имаш основателни претенции. Така че изкарай си месеца, и успех с намирането на нова работа.

преди 7 часа, zemonti написа:

Една от причините да работя предимно сам са проблемите с неблагодарните работници.

Всеки работник или работодател е свободен да търси най-доброто за себе си. Ако ти държиш на добрите си работници, ще си оптимизираш фирмата така че да им създадеш условия за да не напускат. Нали не очакваш някой да работи за тебе, само защото си го научил на нещо, ако го претоварваш или му даваш ниска заплата. От друга страна,  можеш да обвържеш обучението с договор и някаква неустойка.

Навремето при бай  Тошо напуснах с предизвестие ,което беше ЗАБЕЛЕЖЕТЕ  6 месеца и след това нямах право да ползвам заплащането на клас няколко години/не си спомням колко беше/.А сега какво ,един месец предизвестие и много било , ако може без него! Освен това в горния случай , значи човекът  се е обучавал и му е плащано за това , после не му харесва  средата , ми защо не е напуснал веднага , като не му харесва? НЕ МОЖЕ САМО ДА ВЗИМАТЕ „ БЕЗ ДА ДАВАТЕ! За това хората са измислили кодекс на труда!Бъдете честни с хората ,за да бъдат и те с вас.

Обучавал ме е да, това означава ли, че не мога да се откажа? Където и да съм работил никой не ме е карал да седя,  след като няма смисъл и само си губим времето. Не всеки става за всякаква работа. Изработил съм си каквото е вложено в обучението ми, да не говорим ,  че на повечето места даже и то не се заплаща. И понеже вечно всичко е в полза на работодателя, работника е вечно прецакан. Иначе да,  по договор са толкова парите. Попитах за жалбата,  тъй като реших че може би имам някакви права. Объркал съм се нещо.

преди 1 минута, Pitam_99 написа:

И понеже вечно всичко е в полза на работодателя, работника е вечно прецакан. 

Това не е така. Седни, и прочети малко Кодекса на труда. Там са описани взаимоотношенията между работник и работодател, посочени са правата, задълженията и отговорностите на единия и другия. Доколко реално се спазват е друг въпрос. Но след като питаш за подаване на жалба - добре е да се запознаеш със законните положения.

преди 5 минути, Pitam_99 написа:

Попитах за жалбата,  тъй като реших че може би имам някакви права. Объркал съм се нещо.

Да, имаш права. Описани са в закона. Но сред тях не е правото да напуснеш без предизвестие, и без да компенсираш работодателя за това. Както и той няма право да прекъсне договора ти без предизвестие, или без да ти плати едномесечна заплата в повече.

А относно "бонус"-а - това е масово прилаган номер от работодателите в България. "Ела почни да работиш за 500 лв, пък ние ще ти даваме още толкова "бонус"". И после се оказва, че "бонусът" зависи от една купчина условия, и на практика хем не ти го дават, хем ти си виновен затова. Случвало ми се е много пъти.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.