Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Фолкаджийка се изгаври с Вапцаров и неговото "Прощално"

Featured Replies

Много се възмущавате бе и все от патриот, та по - патриот. Всички искате промяна, но ако може нищо да не се променя и това го показвате при вота на изборите когато е време да "говорите". Сега какво ревете като всеки един си носи своята вина за случващото се. Т.е. каквото сте си поискали, то това и получавате пък изведнъж ви криво, но дали наистина ви е криво????

• Отговори 122
  • Прегледи 8,6k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 49 минути, BMW Маниак написа:

А някой ще открехне ли тука завесата кой държи въпросните права на комуниста поет Вапцаров ?

Докато ни управляват хора, които забраняват и пращат в забвение ярки таланти в областта на литературата и изкуството заради политическите им пристрастия, България ще си остане държава на простаците.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

преди 20 минути, Мойра написа:

Докато ни управляват хора, които забраняват и пращат в забвение ярки таланти в областта на литературата и изкуството заради политическите им пристрастия, България ще си остане държава на простаците.

Така е! Ние сме единствените които си менят историята според политическия вятър, не я зачита или я отричат. Анадолци ще си останем ако ще да ни приемат в междугалактическия съюз "Андромеда":grimace:

Виждам че на някои патриотизма им е в повече но Вапцаров пак ще ви напомня че е противоречива фигура е новата ни съвременна история.
И дайте да гледаме всички гледни точки а не само нашата.
http://www.168chasa.bg/article/689500

• Автор

Той за това се изучава в училищата и университетите нали, кръстени са улици на него, има негови паметници ...

що не ходиш да си караш кайта а

и нямаш право да пишеш нищо за България - защото си избягал

преди 2 минути, haidukpikaso написа:

и нямаш право да пишеш нищо за България - защото си избягал

Че съм напуснал границите на родната с издадения ми от МВР документ  вече противозаконно ли е ? Или той задграничния паспорт според теб е само да се ходи на почивки ? Всеки който го ползва за да се установи някъде е избягал ? Това ли ти е логиката с която те възпитаваха като работничка в Кремиковци ?
Нали за това се бореха родителите ни? Да се отворят границите и всеки да стане гражданин на света.
Сега съм бил избягал! Аз имам семейство в чужбина а не гледам кварталните котки като теб.

• Автор

Антонина : Избрах „Прощално”, защото това е култово негово стихотворение и го е написал точно преди да го обесят в ареста.

https://fakti.bg/bulgaria/306784-pevicata-antonina-vapcarov-e-obesen-v-aresta

Боже, слез си прибери вересиите

преди 1 час, haidukpikaso написа:

Боже, слез си прибери вересиите

Дано слезе, че много станаха!

на 3.06.2018 г. в 19:17, BMW Маниак написа:

Виждам че на някои патриотизма им е в повече но Вапцаров пак ще ви напомня че е противоречива фигура е новата ни съвременна история.
И дайте да гледаме всички гледни точки а не само нашата.
http://www.168chasa.bg/article/689500

Не ги разбираш особено. Вапцаров не си чел, само си чувал за него.
Какво се изказваш като експерт и си слагаш мнението като меродавно навсякъде?
На всяка манджа - мерудия си!

преди 11 минути, Харабейшио написа:

Не ги разбираш особено. Вапцаров не си чел, само си чувал за него.
Какво се изказваш като експерт и си слагаш мнението като меродавно навсякъде?
На всяка манджа - мерудия си!

Аз си изказвам моетолично мнение. Имам право да го направя според правилата на този форум. Това че не съвпада с вашето е повод да разберете че всяка глава е един отделен свят.
Тука въпроса не е хич дали съм чел или не съм чел творчеството на комуниста Вапцаров.
Тук аз си изказвам личното мнение че нищо кой знае какво не е станало че някаква фолкаджийка ползвала текста за песента си писан от Вапцаров .
Пак да попитам. Това по действащите закони на РБ противозаконно ли ?
Кой държи правата на въпросния текст ? Само той може да има претенции. Но това не е буля Пенка и подобни къде ореваха нета.
Кой сме ние че да съдим ? Ти право ли завърши ? Действащ прокурор ли си ? Ами като не си трай си и си гледай стиропорените изделия.
Като гражданин може да сезираш прокуратурата и тя да прецени има ли извършено нещо противозаконно или няма.
Фалшив патриотизъм не е нужен никому.

• Автор

Онази, която се опита да убие Вапцаров втори път

960-540-vapcarov.jpg

Рано или късно чивиите на народа избиват. Напук на твърдението, че му стигат само хляб и зрелища, той може буквално да избухне в името на кауза, каквато отдавна минава за отживелица. Eдна никому неизвестна певачка втрещи народонаселението с видеоклип, в който ориенталското чекнене си партнира с най-лиричното стихотворение на Вапцаров. Защото било „еротично“. Защото „приятният“ автор го бил написал точно преди да се обеси в килията си.

Глупост с подобна увереност отдавна не бяхме чували. Аргументите от страна на женицата, която нашепва познатите ни стихове от „Прощално“ са, че стихотворението е „страстно“ и идеално „носи“ по-разсъблечени кадри и внушения за любов. Абсурд, какъвто не помним с години.

Видеоклипът е еманация на голяма част от обществото ни днес. Той отразява отношенията помежду ни такива, каквито са. Виновни са телевизиите, виновна е пресата, виновни са електронните медии, които с огромните си заглавия приковават вниманието ни върху неща, които не просто нямат никакъв смисъл, а които бавно, но постъпателно убиват. Убиват ентусиазма в нас, надеждите ни, бъдещето ни. Целят да ни превърнат в потребителите, които чинно пляскат и упражняват възхита върху кича и безумието.

Изкуството умира по-бързо. В този вид убийство ние сме истински безпощадни.

Чалга изпълнителката целяла провокация. Загрижена за собствената ни инертност, искала да напомни кой е Вапцаров, искала неговото творчество да стигне до повече хора, защото сме го били забравили… Ако това е провокация, аз съм готов да си тегля въжето тъкмо по Чехов, но след като си изпия чая.

Момиче, ти може и да можеш да пееш вярно понякога, но в литературен и исторически план си за минус две. Защо вдигна мерника на най-обичания български поет? Защо не си направи труда да прочетеш, че той не се е обесил в килията си – така би постъпил само един страхливец.

Не вникна ли в съдържанието на стихотворението, което е посветено на жена му – единствената, която обича и на която обещава, че ще се връща и след своята смърт. Смърт, отвеждаща го към вечното безсмъртие в умовете на всички нормални хора. Защо ти се опита да го убиеш в сърцата на българите, с какво право?

Ако имаш малко мозък в главата, извини ни се. Никой не е виновен, та да търпи кичозната ти и пошла версия, в които шепнеш думи, чийто смисъл не разбираш. Тези думи не са за теб. Те са посветени на жена, познала истинската любов, каквато на малцина животът отрежда.

По ирония на съдбата, песента ти се казва „Табу“. Не можеш да си представиш колко ни улесняваш в решението именно ти да се превърнеш в нашето табу. Табу, от което със сигурност ще си вземем поука, за да не се роят повече такива „изпълнителки“ теб.

Добромир Банев

https://www.facebook.com/Добромир-Банев-доброти-и-баневизми-236794316388233/?hc_ref=ARR7j1hm8RUYNS53RmALg3ZolRZcadHzgS_HomFe1HLRyf6a_GOy75GAFTh92WlJsHI&fref=nf

На мен лично ми е гнусно от начина на нескопосаната интерпретация в клипа. Стиховете са опошлени и принизени до вулгарна фаза. Много се съмнявам, че Вапцаров е визирал това, когато ги е писал.

на 5.06.2018 г. в 21:24, haidukpikaso написа:

такива неща се потклаждат от хора, най - често заради завист

ако си забелязала повечето които критикуват фолка са жени - като завиждат че имат пари, добре ги гримират и имат доста кандидати да им влязат в гащите

а на повечето жени тези неща им са малко

• Автор
преди 4 минути, Без умствен капацитет написа:

такива неща се потклаждат от хора, най - често заради завист

ако си забелязала повечето които критикуват фолка са жени - като завиждат че имат пари, добре ги гримират и имат доста кандидати да им влязат в гащите

а на повечето жени тези неща им са малко

жалко за тях тогава, много жалко

преди 11 минути, Miriosec написа:

На мен лично ми е гнусно от начина на нескопосаната интерпретация в клипа. Стиховете са опошлени и принизени до вулгарна фаза. Много се съмнявам, че Вапцаров е визирал това, когато ги е писал.

ами ако Вапцаров е бил развратник

• Автор
току-що, Без умствен капацитет написа:

ами ако Вапцаров е бил развратник

Махни си ръцете от Вапцаров !

Така е, но всеки реагира на нещата от висотата на своята си камбанария, разбирай- от своето си ниво (на израстване и познание за света, хората и нещата). Има (много) хора, които не могат да виждат по- далеч от носа си. 

• 2 седмици по-късно...

Преди да плюете по Вапцаров, паднете на колене! Защото и на колене, той пак е по-висок от вас, българомразци!

Цитат

Вече само комедия няма за разстрела на Вапцаров! Чалга сътворихме! Каква пасмина сме, не сме народ – да плюем с наслада всичко, което е над нас!

Наскоро съвсем случайно, бродейки из телевизионното тресавище, се натъкнах на предаването на Георги Лозанов. Същият – така нареченият Папионката, храненик на Иван Славков, катърът в преподавателския обор – той е доцент, а пикливи медии го представят като „емблематичният медиен експерт“! Да се трогнеш до сълзи, щом това ни е емблемата. Според този пудел на демокрацията и хрантутник на два режима:-„Никола Вапцаров продължава да е жертва на несъстоялия се у нас дебат за близкото минало.“

Вапцаров е жертва на нашата световно призната демократична дебелащина, простотия и антибългарщина! То не остана неоплют нито един от светците ни! Нито един! Левски бил убиец, Ботев –терорист и авантюрист, Стамболов – курвар и лаком за имоти, Яворов –мръсен чирпанлия и убиец… И който и да вземете, ще откриете пресни храчки по лика му на хора, дето се хранят с чужбински долари! Каквото им наредят – това вършат.

И поканил Папионката с прическа тип разплетена дамаджана една невероятна специалистка по Вапцаров, някоя си Кръстева, която работела в Белгия, но решила да каже истината за поета. Казала я, вече дори насъбрала над 500 заплахи –хвали се храбро в студиото. Според мен –малко са и ако се размине само със заплахи, трябва да запали свещ в черква.

Та тази скудоумница обяви: „Вапцаров е терорист! Той е служил на чужда тоталитарна държава/ СССР/!” Умна жена, навярно в Белгия е натрупала мозък на буци! Добре, бе, същество с дълги коси и къс ум: френските партизани като взривяваха складове, влакове и мостове – терористи ли са? А югославските? А гръцките? Те на тоталитарна държава ли служеха или на антифашисткото световно движение! На него служеха САЩ и Великобритания, а не на „тоталитарна държава“.
За твое сведение – всички партизански движения срещу фашистките правителства на Германия, Италия, България официално са признати за антифашистки! И ето една такава самозвана „познавачка“ пише платени глупости. Бях смаян, когато един германски журналист преди няколко месеца разкри, че в неговата родина има 400 журналисти на яслата на ЦРУ! Разбира се, убиха го! Е, у нас са поне 100 хрантутници!

преди 2 часа, Мойра написа:

иииииииииииииии, много завистливи сте били жените - не че незнам де

• Автор
преди 30 минути, Без умствен капацитет написа:

иииииииииииииии, много завистливи сте били жените - не че незнам де

ти пък правиш ли разлика между завист и яд срещу посегателството на ценности

личи си че не

ще завиждаме на чалгарки - изобщо какво каза чу ли се

• Автор

36189086_1778919568855489_83776834070852

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.