Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спешно ми трябва мнение колеги

Featured Replies

Така, нов съм във форума ако не съм направил нещо както трябва правете забележки и ще се поправям. Та на въпроса 20г. съм, какво разбирам от коли, какво не ... от година и нещо имам книжка от тогава не съм слизал от колата, това ми е работата( разнос на храна с личен автомобил ). Сега обаче ще си взимам моя кола, защото карам на баща ми ( понеже той е тираджия и го няма дълго време колата е Ford galaxy ( миниван)). Ограничен съм от бюджет 2000 лв. ( малко са знам ). Та сега следват едни спорове с баща ми понеже аз искам нещо по спортно :D  то даже не е и спортно, opel calibra, toyota celica, та намирам колите за тези пари но естествено са 1990 - 1998г. ( писна ми от ванове, комбита и семайни коли като цяло ). Но баща ми гниели, ще имаш мн проблеми тва са 25 годишни коли. Моят коментар естествено, е че за тези пари няма как, той обаче не... skoda octavia, golf 3 все евтини поддръжки, части и вс.. Голф не искам особено голф 3, и сега ме е захапал за тази octavia и това е. Почват се едни спорове за octavia става въпрос за 1997-99 година. Естествено има разлика в годините, но не ми се кара такъв автомобил, по спортно ( всеки път като кажа по спортно и се сещам че говоря за калибра ми става смешно). Кажете ми едно мнение относно поддръжка на skodata  и calibrata, за частите и като цяло вашето мнение за тази ситуация ( calibra говоря за 2,0 газ/бензин 115 коня, а за scoda octavia 1.9 tdi пак да кажа че става въпрос за кола до 2000 лв.). Приемам всякакви мнения просто искам да знам дали да се пренебрегна и още няколко години да карам пак нещо такова, или пък да си взема това което искам и да си чупя главата после. Ходих да гледам една toyota celica 1.6 107кс. 1990 (дърта естествено, ама и по си ми харесват по старите имат някакъв чар, не знам) ходих човека си я прави карах я доста вярно ниска, спортно окачване, нищо общо с вана или комбито... звъня на бащата вика за колко да я пазаря вика 1700 викам ок. спазарихме я за 1500. Прибирам се, той нашия гледа шкоди и се почва една караница вика 28 годишна кола .....  селиката е направена човека я дава така заради жена си, и защото е за пробоядисване, монтьор е китосал я е и основата е сложил, разбрах че около 500 лв искат за боя. Много се разписах ама се натоварих, просто искам мнение scoda, opel calibra ли, toyota celica ли. Ако вземем scodata естествено ще вкара пари и ще я направи бонбон сигурно... ама ако вземем нещо друго ще има чупи си главата, да видиш ся. Та не искам да ми е гузно и гадно, но много искам нещо по така от 6,7 съм ги замислил какво ли не гледах... една хонда сивик купе накрая по ми харесва от scodata ... както и да е кажете мнение ( спирам с романите :D  ). Лека колеги! 

То на тия години, в общи линии на всяка ѝ е евтина поддръжката. А защо не Alfa Romeo 156? Със сигурност 15 годишна Алфа, е доста по-добър избор от 25 годишен голф. Само при тези алфи избягвай бензиновите Twin Spark двигатели, защото не са надеждни. 1,9jtd и 2,4jtd обаче са много здрави двигатели, поддръжката е евтина. Слабо място са им биалетките, но имайки в предвид, че са 30-тина лева, далеч не е болка за умиране. Поддръжката като цяло им е много евтина и рядко са гнилочи, защото повечето са внос от Италия, пък и годините не са им чак толкова много.  

Ето един пример, малко над бюджета е, но е в отлично състояние: https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=11511599935135018&slink=7r4xb5

Разбира се, може да се намери и далеч по-евтина, но тази си струва. 

Стига с тия митове родени от бай Пешо кварталния факир, алфите ts били кенефи, а една същата 20 годишна алфа дизел е слънце.Като даде 1000 лв за смяна на съединител с махових, още толкова за ревизия на турбо и недай се боже проблеми с дюзите ще я купи още един път и половина..Защото един 20 годишен дизел точно това го чака,еле пък за 2000лв алфа дизел.Такива алфи съм виждал аз, стига сте препоръчвали на хора гробища.Макарон за 2000лв да не се взима в никакъв случей.Калибрата е боклук,какъв спорт видя младежа в тая тоалетна не знам.Те още когато излязоха не провървяха тия тоалетни.Скъпи и некачествени.Имат там един мотор 2,5 V6 ,ама едва ли ще се намери тая версия за 2 хил лв.Другите не вървят и лапат тунджа на поразия.Честно казано  за 2000лв каква ли спортна кола може да си купи човек?Иначе дъртия е прав.Едно голфче 3-ка или с много напъни 4-ка 1,8 атмосверен 20 клапана 125 к.с. Бащата на времето викаше: ,,До като живееш под моя покрив и майка ти ти пере гащите, ще правиш това, което аз ти казвам,, И беше прав.Когато си взех първата кола вече отдавна не живеех под неговия покрив и си взех това което ми беше на душа.Така, че слушай бащата, той на лошо няма да те научи.А и като почнат да се чупят тия стари коли пак до него ще опреш за ремонти.Прав е човека, че не иска да си къса нервите с някакви недоказали се кенефи.Аз като бях прохождаш шофьор на едно ауди му оставих бронята на един бурдюр и хабер си нямах как да я наместа обратно, добре, че беше чичо ми,  и той дърт тираджия и механик,  и я нагласи, че колата не беше и моя,  и щях да я плащам бронята, ако не беше той.Така, че слушай бащата.

• Автор

Благодаря Ви за отговорите. За калибрата, знам че не е спортна но това ми харсва, и друго да ми кажете за частите ако имате наблюдения разбира се ( цена, ). И не мога да разбера като е стара 1995 г. газ/бензин какви толкова проблеми да ми прави и да ми бърка в джоба. Че е прав, прав е но не искам да карам шкода или голд 3. Дайте някоя кола, която да ми хареса и да е надеждна. Пример какво ми харсва и искам нещо подобно е ( calibrata ... toyota celica, civic купе, accord, opel astra bertone ) нещо подобно на някоя от тези, или поддръжката, как е на тези коли. Лек ден колеги!

преди 10 часа, kiko28 написа:

skodata

Това е автомобила .... слушай баща си ..... а иначе пак баща си голф ..... по спортно изглежда ....

Имал съм Голф тройка .... железен автомобил .... и евтино обслужване ....

Калибра, хм .... щом ти се кара картинг .... добре .... 

Успех!.

преди 2 часа, kiko28 написа:

Благодаря Ви за отговорите. За калибрата, знам че не е спортна но това ми харсва, и друго да ми кажете за частите ако имате наблюдения разбира се ( цена, ). И не мога да разбера като е стара 1995 г. газ/бензин какви толкова проблеми да ми прави и да ми бърка в джоба. 

Кико като изключим тойотата и акорда, другото са лимбизии.Какво може да счупи ли на кола бензин 95-та ли? Най-вече мотора.На тия години вече вероятно е свършил курса,освен ако не е много добре подържан и каран културно.За това моят съвет е гледай колата да е от човек на години, а не млад човек като теб.Защото стара спортна кола+млад човек=продухана.Частите за японските авт. са скъпи принципно ,но ако са толкова стари може и вече да са ефтини.Едно приятелче беше направило удар с една стара лимитирана серия на тойота от 90-та година,счупен фар и калник всичко 50 евро чисто ново оригинално.Иначе голфа 4 1.8 125 к.с. ще върви много повече от някоя японка 1.6.Ефтини части,на сервиз няма да ходиш, бащата ще го ремонтира.Части втора употреба бол, нови,  кеф ти оргинални, кеф ти имации.Много неща стават и от ауди А3.Примерно задния мост е същия.С мерак това голфче така може да се пипне.А и голфа не е само колата на българина, а това е колата на всички народи.И холандецо тачи много гоуфу.просто е практичен, здрав,ефтина подръжка,преличен комфорт за хечебек кола, а и имат такива версии, които апат си каишката:cool: 

Ето за това иде реч  

преди 10 часа, franchesko написа:

Стига с тия митове родени от бай Пешо кварталния факир, алфите ts били кенефи, а една същата 20 годишна алфа дизел е слънце.Като даде 1000 лв за смяна на съединител с махових, още толкова за ревизия на турбо и недай се боже проблеми с дюзите ще я купи още един път и половина..Защото един 20 годишен дизел точно това го чака,еле пък за 2000лв алфа дизел.Такива алфи съм виждал аз, стига сте препоръчвали на хора гробища.Макарон за 2000лв да не се взима в никакъв случей.Калибрата е боклук,какъв спорт видя младежа в тая тоалетна не знам.Те още когато излязоха не провървяха тия тоалетни.Скъпи и некачествени.Имат там един мотор 2,5 V6 ,ама едва ли ще се намери тая версия за 2 хил лв.Другите не вървят и лапат тунджа на поразия.Честно казано  за 2000лв каква ли спортна кола може да си купи човек?Иначе дъртия е прав.Едно голфче 3-ка или с много напъни 4-ка 1,8 атмосверен 20 клапана 125 к.с. Бащата на времето викаше: ,,До като живееш под моя покрив и майка ти ти пере гащите, ще правиш това, което аз ти казвам,, И беше прав.Когато си взех първата кола вече отдавна не живеех под неговия покрив и си взех това което ми беше на душа.Така, че слушай бащата, той на лошо няма да те научи.А и като почнат да се чупят тия стари коли пак до него ще опреш за ремонти.Прав е човека, че не иска да си къса нервите с някакви недоказали се кенефи.Аз като бях прохождаш шофьор на едно ауди му оставих бронята на един бурдюр и хабер си нямах как да я наместа обратно, добре, че беше чичо ми,  и той дърт тираджия и механик,  и я нагласи, че колата не беше и моя,  и щях да я плащам бронята, ако не беше той.Така, че слушай бащата.

За 2000лв по-добро няма да намери. Изпадаш в крайности, трябва да вземеш възможно най-убития автомобил, че да сменяш съединител с маховик, плюс турбина и дюзи. И това че не вървят са пълни глупости. 1,9JTD спокойно се качва над 200кс. 
Не е мит, че Twin Spark двигателите са с малък ресурс, те са много капризни към маслото и на тия години, дето идват в България, изобщо не си струва. Дизелът е много по-здрав стига да си го гледа добре, и като купува да подбере с читава турбина и дюзи. Отделно, че държи много на лесен и евтин тунинг. Twin Spark и така са си трошляци, пък като им сложиш газ или се пробваш да увеличиш конете, съвсем издъхват. 

преди 3 часа, kiko28 написа:

Благодаря Ви за отговорите. За калибрата, знам че не е спортна но това ми харсва, и друго да ми кажете за частите ако имате наблюдения разбира се ( цена, ). И не мога да разбера като е стара 1995 г. газ/бензин какви толкова проблеми да ми прави и да ми бърка в джоба. Че е прав, прав е но не искам да карам шкода или голд 3. Дайте някоя кола, която да ми хареса и да е надеждна. Пример какво ми харсва и искам нещо подобно е ( calibrata ... toyota celica, civic купе, accord, opel astra bertone ) нещо подобно на някоя от тези, или поддръжката, как е на тези коли. Лек ден колеги!

Разбира се, че е важна годината и пробегът, както и поддръжката. Кола от 1995г. на повече от 20 години, няма как да е пълноценна, повечето ги яде ръждата, горят масло, защото за тези години надраскванията в цилиндрите и компресията при повечето са толкова сериозен проблем, че едвам още се мъкнат. При някои автомобили особено внесени от по-топлите страни, от високите температури са им изпечени кабеляците и правят проблеми по електрониката. Шкода и Голф в този ценови клас също са на по 4988743785 години и са пълни трупове. Ква файда да вземеш стар автомобил с евтина поддръжка, като ще трябва или да се превърнеш в монтьор, или да хвърлят постоянно пари по сервизи? 

Щом те влече калибрата, взимай смело, нали ти ще си я караш. Със сигурност е по-добре за млад човек от Голф 3. 

преди 43 минути, franchesko написа:

За това моят съвет е гледай колата да е от човек на години, а не млад човек като теб.Защото стара спортна кола+млад човек=продухана.

Ха ха това са глупости. Все тая кой ще му е препродаде, като човека от който я взима не е 1-ви собственик. Преди чичака прекупвач дето ти я продава, може да са се возили 18 годишни лекета и да са я убили тотално тая кола. Като толко иска да вземе читава кола, да я закара преди да я купи, да ѝ погледнат дюзи, турбина, да замерят компресията в цилиндрите, и след като я купи, да смени ремъци/вериги, филтри ,масла. 

Тук за тези пари ще си купиш нещо, което руснаците му казват АВТОХЛАМ. Има клипчета, гледай. Не забравяй че нашите хайдуци си слагат поне хилядарка за пудрене и връщане на километражи.

Като баща ти е тираджия да ти намери нещо отвън. Ще се разходиш и ще си го докараш. Нещо на 10-15 години. И си приготви още поне 500 за обслужване. Да не си мислиш те нашенците са се набутали с тези пари и ще ти правят подаръци?

преди 3 минути, Филипов написа:

Тук за тези пари ще си купиш нещо, което руснаците му казват АВТОХЛАМ. Има клипчета, гледай. Не забравяй че нашите хайдуци си слагат поне хилядарка за пудрене и връщане на километражи.

Като баща ти е тираджия да ти намери нещо отвън. Ще се разходиш и ще си го докараш. Нещо на 10-15 години. И си приготви още поне 500 за обслужване. Да не си мислиш те нашенците са се набутали с тези пари и ще ти правят подаръци?

Много прав. Един познат се опитваше да ми пробута А8-ца с аргумента, колко здрава е била, при положение че не ѝ е сменял маслото 35к пробег. У нас простолюдието е велика сила, може да унищожи всеки един автомобил. Масово купуват коли, дето нямат пари да поддържат. Глупав български манталитет. 

Вземи си калибра като ти харесват, след година-две едно телоподаващо и почваш да се учиш. 

Хем ще караш мечтаната кола, хем и ще понаучиш нещо. 

Опел е, частите са между 1,50 и 2,50.

преди 6 часа, Soviet Soldier написа:

За 2000лв по-добро няма да намери. Изпадаш в крайности, трябва да вземеш възможно най-убития автомобил, че да сменяш съединител с маховик, плюс турбина и дюзи. И това че не вървят са пълни глупости. 1,9JTD спокойно се качва над 200кс. 
Не е мит, че Twin Spark двигателите са с малък ресурс, те са много капризни към маслото и на тия години, дето идват в България, изобщо не си струва. Дизелът е много по-здрав стига да си го гледа добре, и като купува да подбере с читава турбина и дюзи. Отделно, че държи много на лесен и евтин тунинг. Twin Spark и така са си трошляци, пък като им сложиш газ или се пробваш да увеличиш конете, съвсем издъхват. 

Приятел, преди две години гледах за един мой познат поляк, който искаше да закара на брат си алфа в Полша,  от тука, точно две алфи за по 1000 евро( 2000 лв) 156 лично отидох да ги погледна, едната 2.4 дизел  другата 1.9 дизел.На външен вид муцка, матор окачване пълни гробища и двете.1.9 беше малко по зле.Съдинител заминал,и четирите гуми гладки като човешка длан, парното духаше само на първа и втора степен,ангренажен ремък каран 40 000км над  крайния му пробег за смяна спешна,накладки за смяна,дискове за смяна,като я запалихме и фурсирахме от един муркуч хвърляше масло на поразия,климатик не работещ.Викам така или иначе сме тука дай да обърнем едно кръкче.Дърпаше на дясно,окачването хлопаше на поразия.Като направих една калкулция във въздуха,да се оправят тия и важните консумативи да се облсужат дори с гуми втора употреба идваше още на 1000 евро от горе тука,че така няма как да тръгнеш през държавите на собствен ход.2.4 почти  на същото положение.И двете бяха на почти 500 000км реални.Накрая си взе едно рено комби на газ за същите пари,  даже с две години по-ново къде всичко му работеше,  включително и климатика,  и нямаше нужда от никакво първоначално обслужване,  и си замина като бял човек за Полша.Така, че не говоря на изус, а от първо лице единствено число.Ти ако може да му намериш някоя прилична 2.4 за 2000лв пиши му налични и уреди човека.За 2.4 не съм казвал ,че не върви,разбрал си ме грешно, казах го за 4-ри цилиндровите калибри.

преди 6 часа, Soviet Soldier написа:

Ха ха това са глупости. Все тая кой ще му е препродаде, като човека от който я взима не е 1-ви собственик. Преди чичака прекупвач дето ти я продава, може да са се возили 18 годишни лекета и да са я убили тотално тая кола. 

И тука четеш през редовете.Естествено, че няма как да знаеш другите собственици освен последния.Аз последния имах напредвит.Но човек, ако има малко ню, х може до голяма степен да се сети от какви хора е карана колата преди последния собственик.Аз само като вида отворен въздушен филтър,разни селски тунизи,  стелки Race бля бля бля ,ако ще 60 годишен чичарка да ми я продава картин ката ми се изяснява кристално как е карана тая кола.

• Автор

Благодаря за менията и съветите колеги. Още едно въпросче какво мислите за hyundai coupe fx ( наблюдения, абе каквото мислите ), намерих една газ/бензин 1997, 2.0, 140 коня, соленичко ли ще излиза разхода. Лека вечер момчета !

Разбирам го баща ти - упорито се опитваш да направиш толкова голяма грешка, че да се налага и той да я плаща. Не си усложнявай живота - за тези пари хората не могат да намерят приличен автомобил, ти искаш стара бегачка, че и надеждна. Вземай си нещо работно, хващай се в работа, сбирай парички две три години и си купи спортен автомобил, с който ще знаеш, че ще караш спокойно и няма да ти се смеят хората.

на 31.07.2018 г. в 10:46, ДиоиД написа:

Това е автомобила .... слушай баща си ..... а иначе пак баща си голф ..... по спортно изглежда ....

Имал съм Голф тройка .... железен автомобил .... и евтино обслужване ....

Golf3 гние много.  Има проблем шпонка колянов вал зарафи болт. 

Дизел не взимай. 

преди 1 час, Хитрейшио написа:

Golf3 гние много.  Има проблем шпонка колянов вал зарафи болт. 

Дизел не взимай. 

А пасат 2 не гние въобще..

преди 9 минути, franchesko написа:

Аве я си гледай работата.. В темата да се говори за пасат, че звъниш? 

преди 10 минути, Хитрейшио написа:

Аве я си гледай работата.. В темата да се говори за пасат, че звъниш? 

Ами не се говори,ама човек с пасат 2 ,обеснява на друг,  как голф 3 да не се взима, че гниел..Поне да беше казал, да не се взима голф 3, че е много тесен да се куеца в него на околовръстнато.

преди 32 минути, franchesko написа:

Ами не се говори,ама човек с пасат 2 ,обеснява на друг,  как голф 3 да не се взима, че гниел..Поне да беше казал, да не се взима голф 3, че е много тесен да се куеца в него на околовръстнато.

Аве имал съм голф 3. За 2 години. Бомбетата на предните амове прогниха. 

преди 36 минути, Хитрейшио написа:

Аве имал съм голф 3. За 2 години. Бомбетата на предните амове прогниха. 

Аве кажи, че са ти го откраднали ве, те голф 1,2 и 3 се крадяха само с поглед.

преди 4 часа, franchesko написа:

Пасат 2 и Гоуф 3 нямат нищо общо. 

Вече Пасат 3 който е без решетка има прилики, и Пасат 4 при който се връща решетката... 

Пасат 1 е от 1972, 2 e от 1981. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.