Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос относно съвместяване на изходен импеданс на предусилвател и входен импеданс на крайно стъпало

Featured Replies

• Автор

Всъщност фирмата е чисто немска, произведено е в Германия, в град Констанц. Имат и филиал в Щатите. Качеството и на изработката, и на звученето е.... немско. Аз го намерих на цена около 700 евро, т.е. 1400 лева, но за мене като стар и постоянен клиент, а и защото беше мостра - последна бройка, ми излезе 1200. В магазина го бяха вързали в заличката за прослушване към два огромни моноблока крайни стъпала Accuphase и големи колони Динаудио.

Благодаря за поздравите! 

• Автор

Предусилвателят има само един "кусур" - без дистанционно е. Което естествено не е никакъв недостатък. По принцип се предлага и вариант с инсталиран допълнителен модул и с моторизиран потенциометър Alps плюс дистанционно управление. Монтираният в момента потенциометър е същия модел / AlpsRK27 /, но не е моторизиран. Превключването му е стъпково, има около 20 позиции. Цената на удоволствието да имаш дистанционно е солена. Официалната цена по прайслиста на производителя с ДДС на преампа е 780 евро. Плюс още 250 евро за допълнителния модул с дистанционното. А аз се разминах само с 600. Честно казано, не ми се чакаше доставка и освен това не ми се даваха още 800 лева за дистанционно управление на силата на звука.

Аз имам универсално дистанционно Logitech Harmony Ultimate One и от любопитство го препрограмирах през сайта на Лоджитек и за предусилвателя. Колкото и да е странно, дистанционното проработи частично. Вече мога да превключвам дистанционно входовете на преампа /те са три/, а също  работи и функцията mute. При натискане на бутоните за volume контролният светодиод на преампа премигва, но естествено силата на звука не се изменя. Интересното е, че има монтиран инфраред приемник, който дори работи.

• Автор

Ето така изглежда задната част на предусилвателя. Двата десни чифта кабели са линейни сигнали от източници, следващите два чифта са от изходите - небалансния и балансния, към двете крайни стъпала.

DSC01556a.thumb.jpg.c45fd99f331f18e6729db4f5b785ae2b.jpg

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Още малко по въпроса за външния предусилвател. Той си работи прекрасно, както и двете крайни стъпала, към които го включвам. От любопитство се задълбочих в техническите спецификации. И имам известни затруднения в разгадаването на един параметър. Германците никъде не са използвали Vrms като дименсия за входна чувствителност или за  ниво на изходния сигнал през балансирания и небалансирания изходи. Навсякъде са използвали единицата/дименсията/ dBu. Като се опитам да я превърна във волтове, се получава тотална каша. Примерно с изполване на ето този онлайн калкулатор:

http://www.sengpielaudio.com/calculator-db-volt.htm

За линейните входове дават максимално входно напрежение +24 dBu при 50 килоома импеданс.
А за максимално изходно ниво съответно 23 или 29 dBu през небалансирания и балансирания изход при импеданс по-малък от 2 /респективно 1.6/ волта.

Ако заредя в калкулатора 24 dBu, ми излизат 12.276 Vrms. Пълен абсурд за напрежение на линеен вход.

И още нещо. По-рано бях писал, че потенциометърът има около 20 позиции на превключване. Сбъркал съм. Позициите/стъпките реално са 40 при регулиране от 0 - около 7 часа до макс - около 5 часа.

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Темата има развитие. Снощи се обзаведох и с лампов предусилвател - Primaluna Prologue Three.

С 6 лампи - 2 броя 12АХ7, 2 броя 12AU7 и 2 изправителни лампи 5AR4. Изходният импеданс е 2.8 килоома, а входният импеданс на стъпалото - Naim Nait 5 si е 20 килоома. Отношението не е 1:10, а 1:7, но това не се отразява на качеството на звука, което е чудесно .

Има една дребна подробност - звукът се усилва много бързо още почти в началото на потенциометъра Алпс и усилването трябва да се извършва много внимателно. Може би Gain-ът на предусилвателя е висок, или коефициентът на усилване на крайното стъпало е висок, или и двете.

Това изобщо не пречи на комфортното слушане, които е живо удоволствие.

DSC01672_DxO

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Имах един дребен проблем - слаб бял шум /съскане/ при използване на комбинацията Прималуна - Наим. За отстраняване на шума използвах пасивен мрежови филтър на System & Magic - Black Noise Extreme, през който минава захранването на двата компонента, а освен това замених и захранващите кабели на двете устройства с кабели Audioquest NRG-X3. Раздалечих двата компонента - предусилвателя  и стъпалото, през един рафт на раклата /етажерката/, където съм ги подреди Освен това се оказа, че интерконект аналоговият RCA кабел, който използвах за връзка между Pre Out изхода на предусилвателя и Main In входа на крайното стъпало, всъщност е източник на поне половината шум. След като замених и него, отстраних всички проблеми със съскането.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.