Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя перка на Noctua NH D14 e предназначена да бъде в cpu fan 1 и коя в cpu fan 2?

Featured Replies

• Автор
преди 12 часа, Inno написа:

Нека модератор премести коментара във подходящата тема.

Каква е ориентацията на въздушния охладител ? Имаш ли голяма разлика при температурите на процесора със един вентилатора на охладителя и два във ''push-pull'' със единия изкарващ на кутията ? Втория вентилатор същия ли е като оригиналния ? Според мен дори 5 градуса разлика във температурата на процесора ще е меко казано изненадваща, но ти ще кажеш. Възможно е изкарващия  вентилатор на охладителя повече да пречи, отколкото да помага, защото заема място над волт регулаторите на видео картата. Имах push-pull охладител във конфигурация със карта ,чийто доста греещи VRM бяха разположени в същата зона като на Strix-а и при махане на изкарващия вентилатор на процесора, температурата им се подобри със няколко градуса, защото горещия въздух беше доста по-малко блокиран. Без вкарващ вентилатор отпред, над твърдите дискове няма да се подобрят температурите. Сложи вентилатор, който да се справя със топлината от картата. Махни и изкарващия на охладителя и го сложи като изкарващ на тавана, таейки надежда да не е задушен, заради артистичните решения на Thermaltake. Първо тествай какви са температурите на компонентите със неговата липса.

Конвенционалните пасти, особено MX4 не са добри за подобни приложения. По-добре купи Thermal Grizzly Conductonaut 1g, би трябвало да е достатъчна за поне няколко нанасяния върху малкия кристал на E3-1230/Ivy Bridge. Не че ще има нужда да я сменяш във скоро време. И едно от най-важните правила - колкото по-малко/тънък слой, толкова по-добре. Почисти ли добре оригиналния материал от капачката ? Ако не си е възможно да има въздушни джобове/капачката да не стой както трябва. Залепи ли капачката обратно ? Другите евентуални причини може да са: Капачката вече не стои равномерно, заради залепването/фабрично крива капачка или крива основа на охладителя, но според мен причината за малкото подобрение (не си дал цифри) е липсата на добър поток в кутията и MX4 пастата. Не знам коя е тази игра, но 75 градуса ми се струва прекалено много със този охладител, особено със undervolt. Нещо определено не е наред.

Възможно е да подобриш значително температурите на волтрегулаторите на картата сменяйки фабричните термоподложки (ако вече не си), защото явно не са никак добри. Абстрахирай се от неправилните му методи на работа. Твоята карта има сензор за температурата им, но не знам дали е интегриран във самите мосфети или е екстра на самия им контролер (ASP 1212), който е ребрандиран International Rectifier, най-вероятно за да пасва със маркетинговите лозунги на Asus. Накрая може да пробваш и дали ще имаш промяна на температурите на ядрото/VRM след махане на задната планка. Като гледам е сложена най-вече поради естетически причини и за стабилност. Изглежда и GDDR5 чиповете са пасивно охладени и няма да е зле да се помисли нещо за тях.

п.с: Какво те накара да купиш точно тази кутия ?

Приятел може би не четеш. Тия 74 градуса са само  при натовараване с тест на аида за CPU+FPU, в малка тясна кутия на кулер мастър  фрашкана изцяло без кейс фанове и затвоа е с отворен капак временно, при  употреба на двата лоу нойс адаптора, които ми редуцират оборотите на 900.. и вторият външен вентилатор на охлаждането не работи, когато температурата е ниска. По някаква необяснима причина просто не ми се включва, освен ако температурата не е висока. Само когато температурата се качи ми го включва. Някаква настройка на дъното вероятно. Без комбинираният тест на аидата за CPU+FPU си стои на 36 градуса с един вентилатор в idle. Сега изясни ли ти се защо и как става на 75 градуса, още ли смяташ, че нещо не е е наред?

И не разбрах откъде ти хрумна, че имам паста MX4? Не съм купувал такава? ползвам оригиналната паста на охлаждането си предполагам е достатъчно добра. Кутия Thermaltake имам, но тя ми е за за друга конфигурация за която имам дъно и процесор 6800к и , ще взема старото си захранване от подписа и видеокартата и само трябва да купя рам. кутията има кейс фанове и разбирасе мога да добавя още такива при нужда.

• Отговори 57
  • Прегледи 5,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Този коментар последния най-вероятно е за мен, но не мисля да правя допълнителни промени по охлаждането в кутията, нямам проблеми с температурите, така ми харесват нещата за момента, а и тишината в ненатоварен режим ми е по-важна. VRM на видеокартата наистина доста се загряват, ако направя ОС отиват 90+ градуса, особено сега лятото, дори и при пуснат климатик, но е гаранционна до 2019 пролета мисля и до тогава няма да я отварям. Някой ден ако сменя конфигурацията с друга ще го мисля, но тогава най-вероятно ще се сменя почти всичко, може и кутията.

• Автор
преди 4 минути, Raze написа:

Този коментар последния най-вероятно е за мен, но не мисля да отговарям, нямам проблеми с температурите, така ми харесват нещата за момента, а и тишината в ненатоварен режим ми е по-важна. VRM на видеокартата наистина доста се загряват, ако направя ОС отиват 90+ градуса, особено сега лятото, дори и при пуснат климатик, но е гаранционна до 2019 пролета мисля и до тогава няма да я отварям.

точно, и на мен тишината в ненатоварен режим ми е важна в натоварен мога да направя компромис. За моята видеокартаPowerColor 290PCS+rev1 знаете ли дли е също грееща? доколкото четох като я купувах била с добро охлаждане. При натоварване е самолет, но пума е хармоничен някак си и не супер шумен когатое в кутия. до 1200оборота фиксирано не я чувам изобщо и не грее, когато гледам 2к. на 4к пак е в поносими температури. при тея 1200оборота на трите перки фиксирано да е безшумна.

преди 49 минути, ignorant написа:

Приятел може би не четеш. Тия 74 градуса са само  при натовараване с тест на аида за CPU+FPU, в малка тясна кутия на кулер мастър  фрашкана изцяло без кейс фанове и затвоа е с отворен капак временно, при  употреба на двата лоу нойс адаптора, които ми редуцират оборотите на 900.. и вторият външен вентилатор на охлаждането не работи, когато температурата е ниска. По някаква необяснима причина просто не ми се включва, освен ако температурата не е висока. Само когато температурата се качи ми го включва. Някаква настройка на дъното вероятно. Без комбинираният тест на аидата за CPU+FPU си стои на 36 градуса с един вентилатор в idle. Сега изясни ли ти се защо и как става на 75 градуса, още ли смяташ, че нещо не е е наред?

И не разбрах откъде ти хрумна, че имам паста MX4? Не съм купувал такава? ползвам оригиналната паста на охлаждането си предполагам е достатъчно добра. Кутия Thermaltake имам, но тя ми е за за друга конфигурация за която имам дъно и процесор 6800к и , ще взема старото си захранване от подписа и видеокартата и само трябва да купя рам. кутията има кейс фанове и разбирасе мога да добавя още такива при нужда.

Мисля че е повече от очевидно че коментара ми не е насочен към теб ? Модератор ще трябва до го премести в нужната тема заедно със този, който пиша в момента за да не става излишна каша.

преди 44 минути, Raze написа:

Този коментар последния най-вероятно е за мен, но не мисля да правя допълнителни промени по охлаждането в кутията, нямам проблеми с температурите, така ми харесват нещата за момента, а и тишината в ненатоварен режим ми е по-важна. VRM на видеокартата наистина доста се загряват, ако направя ОС отиват 90+ градуса, особено сега лятото, дори и при пуснат климатик, но е гаранционна до 2019 пролета мисля и до тогава няма да я отварям. Някой ден ако сменя конфигурацията с друга ще го мисля, но тогава най-вероятно ще се сменя почти всичко, може и кутията.

На мен ще ми е особено интересно да се разбере дали ще има промени в температурите на различните компоненти след премахването на изкарващия вентилаторна процесора. И под промени имам на предвид положителни. Не мисля че ще помогне за температурите на процесора, но със сигурност прави кутията по-шумна. Проблема е че видео картата повишава температурата на въздуха във кутията. Като гледам си със mATX версията на B75 PRO3 и е възможно PCIE слота да е още изместен спрямо нормалната версия, тоест преден вентилатор може да не е във най-оптималното разположение, но си заслужава да се пробва. Ако стои под картата може да се измисли алтернативен монтаж, например планка като на Zalman R1. 90+ градуса би трябвало да е абсолютно нормална работна температура за мосфетите, но ще са проблем за контролера (ASP1212), но той е далеч от тях.

Не сподели информация за delid процедурата ?

Нали ти казах, пробвал съм варианти с включен преден вентилатор - няма разлика нито в температурите на видеокартата, нито на процесора, освен че се увеличава шума. Ако махна изкарващия вентилатор зад процесора, в кутията става още по-горещо и се вдигат температурите, това най-много се отразява на процесора. Ако махна някой вентилатор от охлаждането на процесора, пак му се повишават температурите при товар. Захранването принципно вкарва студен въздух и може би донякъде охлажда видеокартата, но ако махна страничния капак температурата и се понижава, особено температурите на VRM. В момента както съм го направил с 3 120мм вентилатори на минимални обороти е най-добре, температурите са високи най-вече при игра, като това е и най-товарещото нещо в системата. Другите задачи, които правя, като пускане на андроид емулатор, компилиране на някой проект или ровене из интернет, клипове, филми и друго не са толкова товарещи или товарят за кратко време и температурите са ниски, съответно няма и шум.

преди 34 минути, Raze написа:

Нали ти казах, пробвал съм варианти с включен преден вентилатор - няма разлика нито в температурите на видеокартата, нито на процесора, освен че се увеличава шума. Ако махна изкарващия вентилатор зад процесора, в кутията става още по-горещо и се вдигат температурите, това най-много се отразява на процесора. Ако махна някой вентилатор от охлаждането на процесора, пак му се повишават температурите при товар. Захранването принципно вкарва студен въздух и може би донякъде охлажда видеокартата, но ако махна страничния капак температурата и се понижава, особено температурите на VRM. В момента както съм го направил с 3 120мм вентилатори на минимални обороти е най-добре, температурите са високи най-вече при игра, като това е и най-товарещото нещо в системата. Другите задачи, които правя, като пускане на андроид емулатор, компилиране на някой проект или ровене из интернет, клипове, филми и друго не са толкова товарещи или товарят за кратко време и температурите са ниски, съответно няма и шум.

Какъв е предния вентилатор и къде точно е разположен, предполагам не зад дисковете ? Не видях да си потвърдил че има негативна разлика при махането на изкарващия вентилатор на процесора. Според мен ще е точно обратното, но съм любопитен за резултати. За мен това е далече от оптимална конфигурация със вентилаторите. Ще е и интересно да се види разликите при различен монтаж. Определено и температурите на процесора изобщо не са наред в предвид обстоятелствата.

Не отговори на повече от половината въпроси, не знам защо. Ще е хубаво за всички да споделиш информация поне за делидването, щом не си тествал охладителя със само вкарващ вентилатор.

преди 1 час, ignorant написа:

И не разбрах откъде ти хрумна, че имам паста MX4? Не съм купувал такава? ползвам оригиналната паста на охлаждането си предполагам е достатъчно добра.

До сега добра паста на ноктуа не съм виждал но както и да е не е лоша и си върши работата.

преди 47 минути, Raze написа:

Нали ти казах, пробвал съм варианти с включен преден вентилатор - няма разлика нито в температурите на видеокартата, нито на процесора, освен че се увеличава шума.

Това няма как да стане дори при затворена кутия отпред и просто да духа предния към картата има подобрение някакво.

А такъв тест се прави с 30мин работа ако очакваш на 2тата минута да станат чудеса не е така.

Но както и да е щом ти е готино си го ползвай както ти е кеф.

П.П. захранването едвали вкарва нещо , по-скоро засмуква и го изкарва отзад като не променя почти нищо друго.

Теста е правен при игри повече от половин час дори. Вентилатора е в долната част на кутията, там е предвидено за тази кутия да има вентилатор, отгоре няма как да се сложи, понеже там има вратичка с 2 отвора за CD/DVD и флопи/четец на карти. Имам 1 HDD и 1 SSD, HDD е в долната част 3.5", температурата му в момента не е много ниска - 37 градуса, но не е и висока, като се има в предвид че не се ползва, в SMART най-високата е 49 градуса, а реално съм го виждал около 45 максимум и то за кратко време, ако го натовяря с повече работа. SSD в момента е 32 градуса. В горната част кутията има отвори отстрани за вентилация, както и опция за добавяне на 2х120 мм вентилатори, преди като бях с FX процесора слагах и там, че прегряваше, но файда нямаше. Сега не съм тествал, както казах, тези температури ми се струват оптимални, най-горещата част е видеокартата. И на мен ми беше странно, че няма промяна в температурите като включа преден вентилатор, очаквах, че поне видеокартата ще се охлажда по-добро, но това става единствено ако отворя страничния капак. Сега обръщам внимание, че малко съм поизлъгал за охлаждането на процесора - само с един вентилатор е на ниски обороти, другия е който казах отзад на кутията. Също и захранването не виждам да вкарва въздух, по-скоро си взема за него отдолу и го вади отзад. Делидването на процесора го направих по-скоро от любопитство, отколкото да ми е бил горещ или нещо такова, най-вероятно с течен метал ще паднат температурите много повече, но не ми се занимава, при условие че нямам проблеми. Ето и снимка:

http://prikachi.com/images.php?images/990/9396990D.jpg

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.