Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на университет за Информатика/Компютърни Науки/Програмиране... (НБУ или СУ)

and!

Препоръчан отговор

Здравейте, тази година ще завършвам и ми предстои кандидатстване. Ориентирал съм се към IT сферата/програмирането и ми е трудно да избера университет. Спрял съм се на Нов Български Университет със специалност Информатика и на ФМИ-Софийски Университет със специалност Компютърни Науки или Софтуерно Инженерство. Лично аз предпочитам НБУ, защото мисля, че е модерен и либерален университет с добра материална база, мога да завърша и втора специалност, има шанс да взема пълна стипендия (поне за първата година) и университетът ми харесва като цяло. Чувал съм и лоши неща от вида, че там може да завършиш и без да учиш (това не ме касае много, тъй като аз съм решен да уча). Цените също не ми харесват, но както казах се стремя към стипендия. А за СУ мисля, че е най-престижният университет в България. Притеснява ме, дали в НБУ ще получа добро образование и подготовка в тази специалност.
МОЛЯ всеки, който има някакво мнение за НБУ, за СУ и за тази тема като цяло да се включи! Може да ми препоръчате и други университети с тези специалности.
Благодаря за помощта!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 56 минути, and! написа:

Здравейте, тази година ще завършвам и ми предстои кандидатстване. Ориентирал съм се към IT сферата/програмирането и ми е трудно да избера университет. Спрял съм се на Нов Български Университет със специалност Информатика и на ФМИ-Софийски Университет със специалност Компютърни Науки или Софтуерно Инженерство. Лично аз предпочитам НБУ, защото мисля, че е модерен и либерален университет с добра материална база, мога да завърша и втора специалност, има шанс да взема пълна стипендия (поне за първата година) и университетът ми харесва като цяло. Чувал съм и лоши неща от вида, че там може да завършиш и без да учиш (това не ме касае много, тъй като аз съм решен да уча). Цените също не ми харесват, но както казах се стремя към стипендия. А за СУ мисля, че е най-престижният университет в България. Притеснява ме, дали в НБУ ще получа добро образование и подготовка в тази специалност.
МОЛЯ всеки, който има някакво мнение за НБУ, за СУ и за тази тема като цяло да се включи! Може да ми препоръчате и други университети с тези специалности.
Благодаря за помощта!

Каквото и да учиш и където и да се запишеш знай, че нещата са занижени до отчаяние. Ако ще учиш нещо и ще се развиваш ще трябва да се обучаваш сам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В НБУ само ще ти вземат парите и нищо няма да научиш, особено по програмиране. Там преподават така сякаш ти цял живот си програмирал и си отишъл в НБУ само да си рефрешнеш знанията.
Ако искаш наистина да научиш нещо от програмиране, иди в СофтУни. Друг е въпросът дали ще те пуснат да вземеш изпита или ще го "нагласят", както правят винаги и само шуро-баджанащината успява да им мине изпита.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Виж и това.

Мой близък е в него и е доволен.

Сега завършва и още като студент успя да се уреди да работи по специалността си.

Успех!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хах, верно ли прочетох, да се препоръчва Наков-ското школо за тъпи кодери? То и там ако няма никаква основа програмист как да стане човек. Без основата, без да знае какво и защо се получава по определен начин, когато се напише по определен начин, как се става програмист?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 месеца по-късно...

Мина му времето на програмирането. Сега на мода е медицина и фармация. Всеки втори кандидат студент записва това.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 1 година по-късно...

Аз да подбутна темата :)

Интересувам се от "същото" само че избора е измежду варненските университети!

В ТУ Варна има "Компютърни системи и технологии" и "Софтуерни и интернет технологии"

В ИУ Варна има "Информатика и компютърни науки"

Във ВСУ също има "Информатика и компютърни науки"

и в ВВМУ има "Информационни и комуникационни технологии" и "Киберсигурност"

Синът ми, който в момента е в 12-ти клас, иска да се занимава със сериозно програмиране, не иска да прави сайтчета и  приложенийца (както той се изразява).

Прицелил се е в  СУ, но ние сме от Варна, и при наличие на 4 университета тук ...

А и все пак трябва да има резервен вариант.

Казах му че, ако ще е в София, ще е само ако е в СУ. Но ако трябва да избира измежду Варнненските ? 

Хайде, дайте мнения :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 години по-късно...

Описа ми положението, макар и няколко години по-рано, много ми е интересно какво би казал сега. Къде се записа? Съжаляваш или не? Надявам се да стигне до теб! ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...