Премини към съдържанието
peppone1

Трансформатор вместо предусилвател и като съгласуващо изходно стъпало за тонколоните

Препоръчан отговор


Здравейте, много пъти се налага съгласуването на източник със слаб сигнал (микрофон, смартфон, MP3 плеър и др.) към нискочестотен усилвател.За целта обикновено се свързва допълнителен предусилвател, който се нуждае от външно захранване, което е колкото сложно, толкова и опасно и най-вече внася допълнителни шумове. Най-простото и същевременно безопасно решение е вместо предусилвател да свържем един миниатюрен съгласуващ трансформатор. Известно е че аудио трансформаторите внасят изкривявания във високите честоти и загуби в ниските и мат тесен честотен обхват от 300-3500Hz, поради което в съвременната аудио техника те вече не се употребяват, както и от икономически съображения. Но ако се подбере оптималното преводно отношение между първичната и вторична намотка, конструиран с по-тънки ламели от обикновеният трансформатор, или свързан като автотрансформатор, то изкривяванията могат да се сведат до минимум.

Трансформатора може също да се използва и като съгласуващ елемент между крайното стъпало и тонколоните, например 8 или 16 ома високоговорител да свържем към 4 ома усилвател. Автомобилните ресийвъри например са предназначени за товар до 2 ома, а такива тонколони трудно се намират и при свързването на 4 омова колона, ползваме само половината от мощността на усилвателя. В този случай пълно съгласуване практически е невъзможно, освен това ще е нужен и грамаден и скъп трансформатор. Но тъй като трансформатора в силовата верига има много ниско КПД, затова той трябва да бъде свързан като автотрансформатор. За целта трябва първо да определим началото и края на намотките и ги свържем последователно (фиг. 1), а може да се установи и  опитно.

На втората схема е показан понижаващ автотрансформатор, но не истински автотрансформатор, при който вторичната намотка е част от първичната, то при тази схема двете намотки при натоварване се явяват свързани паралелно, като през консуматора протича изравнителният ток между двете намотки. Това свързване се налага само когато наличният ни трансформатор е с голямо преводно отношение, докато при малко отношение намотките трябва да се свържат последователно както при нормален автотрансформатор (фиг. 2). Това е така защото при последователното свързване и с голяма разлика в напреженията на двете намотки, в първичната намотка ще се получи много малък пад и тя ще бъде недозахранена и мощността на трансформатора ще падне значително.

Аудио трансформатори можем да намерим в старите руски портативни радиоприемници, тонколоните за таван и др. Добре е потърсим такъв на който първичната намотка е за ниското напрежение, въпреки че можем да свържем трансформатора наобратно, но тогава КПД се влошава, но пак ще свърши работа. Можем да поръчаме и нов, но тези трансформатори са доста скъпи.

И за да няма спорове за n-ти път ще кажа че всичко което пиша съм го пробвал на практика. Съветвам ви и вие да опитате. И нека не се бъркат начичаещите, защото има различни видове усилватели, за разлика от нискочестотните усилватели, които са усилватели на мощност, то трансформатора е усилвател само по напрежение и както казах усилвателното му действие е възможно само когато импеданса на високоговорителя не е съгласуван с изходното съпротивление на усилвателя, същото е и за звукоизточника и входното съпротивление на усилвателя. Но тъй като принципа на раабота на всеки един нискочестотен усилвател е той да бъде, така да се каже несъгласуван с входния звукоизточник, т.е. да има голяма разлика между вътрешното съпротивление на усилвателя и звукоизточника. А това е добре дошло за трансформатора и той може да усили входния сигнал над 2 пъти. Обратното е съгласуването на изхода на усилвателя с тонколоните, т.е. колкото изходното съпротивление на усилвателя е по-ниско, толкова по-нискоимпедансен високоговорител може да захрани ида отдаде максимална мощност.

images?q=tbn:ANd9GcQFICTFpyebmvCrecwcYMAxjtjC.pngaudio-transformer-371.jpg

 

Темата беше препубликувана заради потребителят Филипов, който не се научи да се държи възпитано. Заради който пострадаха и другите добронамерени потребители.

Темата я разширих като трябваше да уточня някои неща, за които старите техници се хванаха, но аз си мислех че това са елементарни неща трябва да ги знае всеки един първокурсник, но реших да ги поясня най-вече за подрастващите без елементарно техническо образование. За пореден път съм обиден падайки на толкова ниско ниво, че да обяснявам неща които са началните уроци по електротехника. Но българите сме недоверчив народ, всеки смята че другият някъде греши, за да може той да изпъкне като по-умен. Не случайно се славим като циганите на Европа, нямаме производство, всичките ни заводи се разпродадоха, още от през прехода, отново прославени, като че българското е боклук.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ха да видиом докога ще цапаш. Справки елементарната физика.

  • Харесва ми 3
  • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 часа, peppone1 написа:

Трансформаторчето усилва сигнала близо 2 пъти,

Приятелче, даже и в детската градина знаят, че трансформаторът нищо не може да усили, защото каквото премине през него, се умножава по неговия КПД и излиза отслабено. Може само да преобразува импеданси, напрежения, но винаги със загуби. Особено такива дребни запъртъци, каквито си навръткал по снимките. А на практика, често се налага преобразуваният сигнал, да има достатъчна мощност, за да управлява следващото стъпало ( особено ако е транзисторно с биполярен транзистор-предполагам, че си чул, че такъв транзистор се управлява с ток ). Така ,че къде по-изгодно е платчицата с 2см/2см и два-три елемента да се използва вместо скъпия, труден за производство и с отвратителна честотна характеристика траф.

  • Харесва ми 4

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Защо изобщо се занимаваш да му обясняваш ?

Направо не знам как имате нервите...


  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 9.11.2018 г. в 7:05, B3M2W0 написа:

Приятелче, даже и в детската градина знаят, че трансформаторът нищо не може да усили, защото каквото премине през него, се умножава по неговия КПД и излиза отслабено. Може само да преобразува импеданси, напрежения, но винаги със загуби. Особено такива дребни запъртъци, каквито си навръткал по снимките. А на практика, често се налага преобразуваният сигнал, да има достатъчна мощност, за да управлява следващото стъпало ( особено ако е транзисторно с биполярен транзистор-предполагам, че си чул, че такъв транзистор се управлява с ток ). Така ,че къде по-изгодно е платчицата с 2см/2см и два-три елемента да се използва вместо скъпия, труден за производство и с отвратителна честотна характеристика траф.

Това какво беше, спор или съгласие? Трансформатора хем не можел да усилва, а пък можел да преобразува импеданси. Ами нали точно в импедансното съгласуване се състои усилването? Именно поради ниското си КПД се подбира трансформатор с по-високо преводно отношение, а още по-добър вариант e автотрансформатор, при него КПД е почти 1. Входното съпротивление на един усилвател е от 25-100Kohm, а активното съпротивление на вторичната намотка на миниатюрното трансформаторче TY-303P е 225 Ohm и всеки може сам да пресметне каква мощност може да отдаде този трансформатор, докато токът на биполярния транзистор се изравни с това съпротивление. Изходното съпротивление пък на портативните плеъри е няколко десетки ома, т.е. мощността на източника многократно превишава консумираната от усилвателя мощност, следователно и усилването може да бъде голямо.

Иначе чрез допълнителен предусилвател накачурен на входа на вграденият в усилвателя друг такъв , какъв  звук очакваш да чуеш на изхода на мощния усилвател, ми само собствените им  шумове ще се удвоят и на тонколоните ще чуеш музика звучаща сякаш от касетофон. Е, ама такава цигания в никой усилвател не се прави, в  същото време пък е голяма глупост в усилвател с общо захранване на всички стъпала да сложиш трансформатор. Също така да се опитваш да съгласуваш импедансно несъвместими устройства чрез допълнителен предусилвател, който ще усили сигнала над 100 пъти, при необходимите за целта само 1,5 - 2 пъти. Което ще иска и добавянето на потенциометър, който да угаси останалите 98 нива, които иначе ще пренаситят усилвателя, плюс собствените му шумове и брумове. Всеки може би е забелязал какъв звук излиза когато вземем сигнал от изхода за слушалки, а не от специалния изход Line Out на радио приемника, телевизора и др., ми че разликата е фрапираща, особено ако сме намалили звука от източника, а не от усилвателя.

Мислех че тези неща трябва да ги знае всеки, но нека и аз ги обясня, защото хората много обичат да забравят.

И сега по същество. За усилване на сигнала от музикален и DVD плеър, смартфон, портативен MP3 плеър и др., добра работа върши трансформатора на Triad Magnetics TY-303P, който е с импеданс на намотките 4000/600 Ohm. Трансформаторчето усилва сигнала близо 2 пъти, а при свързването му като автотрансформатор, усилването ще около 3 и повече пъти. На слух не се забелязват никакви изкривявания, както и затихване във високите честоти, но дори и да има такива, то той ще е много подходящ за усилване на сигнал например на телевизионна програма от цифров приемник, където качеството на звука и без това не е особено добро и доста тихо. Този трансформатор трябва да се свърже наобратно, т.е. като първична използваме вторичната му намотка, както и те да бъдат сфазирани, като входния сигнал, съответно и изходния ги свържем към началните изводи на намотките, които са обозначени в документацията. За звукоизточник с по-голямо изходно съпротивление е подходящ трансформатора TY-142P (10000/2000 Ohm), който още не съм го пробвал), но и първият е подходящ.

За стерео вариант съм поместил два трансформатора в универсална пластмасова кутийка с размери 64x64x28mm. и с изведени чинчове за входа и изхода, като при обратно свързване сигналът се намаля, а при последователно свързане на входа на единия канал с изхода на другия се пполучава моно усилвател с двойно по-голямо усилване, разбира се и с повече загуби. Устройството може да послужи и като галваничен изолатор срещу изравнителните токове по корпуса на устройствата, които ако са повече, то токовете им се сумират и могат да станат опасни. Трансформатора също ще предпази усилвателя и тонколоните от постоянен ток, подаден от повредено устройство. Това са най-евтините аудио трансформатори, но цената е нищо пред защитата на скъпата ни аудио техника, където забавни опити с опасни активни и шумящи предусилвателчета, с още по-опасни и гърмящи импулсни адаптори са немислими. Наскоро се опарих с едно такова китайско клас Д боклуче PAM8610, което уж имало защита, но тя нещо отказала.

https://store.comet.bg/CatalogueFarnell/Product/667750/

https://store.comet.bg/CatalogueFarnell/Product/551954/

1824906-40.jpg

 

 

  • Еха 1
  • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

peppone1 чувал ли си, че всеки НЧУ има ниво на входна чувствителност, по която се определя нуждата или не от пред-усилвател? Нищо не се прави на едно към гьоторе, в моите всички усилватели, и аудио системи които съм имал са били с пред-усилвател и не са шумели на изхода, а да не ти казвам колко пък НЧУ кит съм реализирал през юношеските си години, които отново са били с пред-усилватели и тон-корекции и също не са шумели.
Защо се опитваш да убедиш себе си и всички останали, че трансформатор на изхода е по-добре от пред-усилвател?

  • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.