Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с RX580, черен екран

Featured Replies

• Автор
преди 51 минути, pepy86 написа:

Да те питам тогава , след като картата с i3-8100 е работила на 60-90% , сега с райзена на колко ти бачка ? Последен въпрос , за каква резолюция говорим , за да не стане греша?

Райзъна не мога да го тествам с удоволствие бих, но пусна ли играта или някакво графично приложение директно ми крашва драйвъра и се чува леко бучащ, странен звук или идващ от картата или от дъното не мога да преценя, забелязах го днес, след това крашва и следва рестарт на драйвъра.

преди 1 час, Raze написа:

GTA 5 не е критерий, това е стара и не особено оптимизирана игра, а е и отворен свят. Има допълнителни настройки, които ако си ги сложил на максимум, тормозят процесора и дори и с по-мощен процесор пак кадрите са ниски и видеото не се товари на 100% постоянно. Тества ли само с 1 плочка памет и после само с другата и на по-ниски честоти? Единствения вариант е наистина и видеокартата ти да е повредена, просто старата конфигурация да не може да я натовари на максимум. Пробвай да зададеш по-ниски честоти на ядрото и на паметта на видеокартата от стандартните. Така и не каза дъното от къде и как е купено и дали можеш да го върнеш или да го изпратиш заедно с видеокартата към сервиза да установят каква е причината.

Дъното е купено от Vario преди около 3-4 дена, има си гаранция..

• Автор
преди 12 минути, Raze написа:

А направи ли другите неща? И как е купено е най-важното.

Поръчах си го онлайн, тъй като не съм от София. Вчера пробвах, местих, пробвах с една рам плочка на различни слотове все същото си е без резултат..

преди 1 час, Raze написа:

Пробвай да зададеш по-ниски честоти на ядрото и на паметта на видеокартата от стандартните.

Това?

• Автор
преди 32 минути, Raze написа:

Това?

Като се прибера ще го пробвам и ще пиша, т.е след около час-час и половина, мисля че го пробвах, но пак същата глупост, толкова неща пробвах, че вече не си спомням..

преди 4 часа, Second to none написа:

, преди рамта стоеше на не повече от 2400 MHz, ся мога да я карам както си трябва на 3000 MHz

Малко се обърках . Паметта и тя ли е нова ? Ако е така от къде си сигурен ,че е стабилна на 3000Мхц ? Пробва ли да дадеш всичко в биоса под default и тогава да тестваш ?  Вероятността да е това проблема не е толкова голяма предвид грешката , която ти изиписва : "Display driver amdkmdap stopped responding and has successfully recovered."  Задай в биоса паметта на 2133Мхц  за да елиминираш този проблем . Както и всичко останало под default. За мен , ако картата е тествана обстойно и продължително на 2-та машина , едва ли проблема е в нея. Няма смисъл да намалява ядрото . Ако видеото е проблемно ще си покаже магариите и на 2-то PC веднага . Fire strike , Time spy , че дори и Heaven (всичко на Ultra) ловят доста бързо дефектните карти.

• Автор

Така лек напредък, премахнах едната рам плочка (4 GB) и съм оставил само другата на последния слот, в момента успях да мина един пълен бенчмарк на Unigine Heaven на Ultra без проблеми, няма крашове, артефакти и т.н.. Единствено видео картата издава странен звук -зъркащ, леко пищящ (чува се само, когато се гърчи - напр. докато бенчмарквах), става въпрос за този, който говорих малко по-горе, не знам дали трябва да ме притеснява... 

Сега възниква въпросът, защо RAM-та прави тези мизерии?

П.П: Изглежда едната плочка е почнала да заминала, смених "работещата" с другата и проблема пак се появи.. Някакви идеи? И защо преди ъпгрейда, всичко си беше добре?

Идеята я споделих в горния пост . Рамта в биоса на 2133мхц , всичко останало под дефолт.  Направи ли това ?  Така елиминираш нестабилна рам ,  клок на цпу-то .  Ако мъчиш паметта на тайминги и волтажи неподходящи за нея , дъното и цпу-то ти , ефекта може да е същия. Замръзване на екрана при мен най-често имам точно при нестабилна памет. Ако досега е работила е малко съмнително изведнъж да замине като я поставиш на новото дъно. Единствено ми е странно на мен какъв е тоя звук . Ако е coil whine , защо не го е имало и преди ъпгрейда ? При положение ,че захранването не си го сменял.  Перките на картата въртят ли се нормално ? Опитай само с MSI AB без да товариш видеото , да увеличаваш постепенно оборотие на вентилаторите . Да не би пък някоя перка да е тръгнала ? Нищо не губиш да тестваш.

• Автор
преди 10 часа, pepy86 написа:

Идеята я споделих в горния пост . Рамта в биоса на 2133мхц , всичко останало под дефолт.  Направи ли това ?  Така елиминираш нестабилна рам ,  клок на цпу-то .  Ако мъчиш паметта на тайминги и волтажи неподходящи за нея , дъното и цпу-то ти , ефекта може да е същия. Замръзване на екрана при мен най-често имам точно при нестабилна памет. Ако досега е работила е малко съмнително изведнъж да замине като я поставиш на новото дъно. Единствено ми е странно на мен какъв е тоя звук . Ако е coil whine , защо не го е имало и преди ъпгрейда ? При положение ,че захранването не си го сменял.  Перките на картата въртят ли се нормално ? Опитай само с MSI AB без да товариш видеото , да увеличаваш постепенно оборотие на вентилаторите . Да не би пък някоя перка да е тръгнала ? Нищо не губиш да тестваш.

Рамта (2133 MHz) и всички настройки бяха по default, и проблемът все още го имаше. Не е от перките на видео картата, не съм сигурен дали и преди се е чувало, трябва пак да слагам другото дъно и да пробвам на другата конфигурация..
И да звука е coil whine, както каза..

Ами остава освен да тестваш  с друга рам памет (ако е възможно) . Така поне ще се убедиш дали само паметта е проблема. 

• Автор
преди 10 часа, pepy86 написа:

Ами остава освен да тестваш  с друга рам памет (ако е възможно) . Така поне ще се убедиш дали само паметта е проблема. 

За съжаление нямам такава, мисля да взема моята и утре да отида с нея у едно приятелче и да я тествам на неговият компютър и той е с Ryzen, обаче 1300X, видеото му май беше 750Ti, та както и да е, ако излезе нещо интересно ще пиша, иначе в момента съм надул процесора на 4.1 GHz, RAM-та (едната плочка) бичи на 3000 MHz, за сега е стабилен, Cinebench бенча го минава без проблеми, вади 1411 точки, доволен съм, ще го видя тези дни как се държи. Благодаря на всички, дано накрая наистина излезе RAM-та виновна, да не е пак да се чудя какво се случва...

• Автор

Така, не успях да тествам паметта на друг компютър, но с едната компютъра върви перфектно с другата - не. На двете им пуснах MemTest64 поотделно, без никакви грешки и при двете..
Доколкото видях, паметта, която ползвам не е в "compatibility" листа на дъното ми, но въпреки това ми изглежда странно с едната памет да върви перфектно, а с другата не..

RAM-та, която ползвам е Corsair Vengeance LPX 8 GB (2 x 4 GB) CMK8GX4M2B3000C15R ver 5.20

Някакви идеи?

Ако случайно приемем варианта ,че дъното не е проблем. След като паметта не е в листа за съвместимост и проблемите продължават , единствения ти вариант е тест на 2133мхц , ръчно зададен волтаж и тайминги .  CR - 1T , волтажа почваш от 1.2 и качваш до 1.35V max при тестовете.  Таймингите с четно число отпред задължително. Започни с CL16 , ако не стане CL18 . Нямам представа дали това ще помогне , но докато не тестваш друга рам памет на това дъно , други опции не се сещам.  Опитай да стабилизираш паметта на 2133 и чак тогава мисли за  тестове на по висока честота.

едит: с коя версия на биоса си ?

• Автор
преди 2 часа, pepy86 написа:

Ако случайно приемем варианта ,че дъното не е проблем. След като паметта не е в листа за съвместимост и проблемите продължават , единствения ти вариант е тест на 2133мхц , ръчно зададен волтаж и тайминги .  CR - 1T , волтажа почваш от 1.2 и качваш до 1.35V max при тестовете.  Таймингите с четно число отпред задължително. Започни с CL16 , ако не стане CL18 . Нямам представа дали това ще помогне , но докато не тестваш друга рам памет на това дъно , други опции не се сещам.  Опитай да стабилизираш паметта на 2133 и чак тогава мисли за  тестове на по висока честота.

едит: с коя версия на биоса си ?

Последната версия, която е в сайта на дъното, ще пробвам това, което ми каза за рамта и ще пиша..

Защо таймингите трябва да са четни? Попринцип отзад на рам плочката пише, 15 - 17 - 17 - 35? Питам от любопитство, иначе ще пробвам това, което ми каза.

За съжаление единствения вариант за клок на паметите при райзен е с четни тайминги. Мисля ,че до 2400 нямаше проблем отпред да почва с нечетна , от там на сетне няма как. (съмнявам се при 2-то поколение процесори да е променено) Слагаш 16-17-17  и 1Т(за Command rate) и почвай опитите . 2133 трява да запали и да е стабилна на 1,2волта. Ако случайно двете плочки не искат на 1,2V , увеличи на 1,25V . Ако ги докараш стабилни на 2133, почвай да увеличаваш леко, по леко  честотата на горе , като волтажа над 1,35V  за 24/7 употреба не е желателно. Ако не стане с горните тайминги , при по-високите честоти , пробвай с по-разхлабени (18-19-19 - 1Т , 1,35V да речем). Аз лично смятам ,че 3000Мхц няма да успееш да докараш (дано да греша) . По скоро  2666-2800 . ДО тези честоти няма ядове на почти всички дъна .

Като всичко това е само и единствено предложение от мен за тестове, ако нямаш дефектна плочка или друг проблем с дъното.

За биоса те питах , защото на скоро бях купувал едно дъно АМ3+ 990fx , което ми правеше същия проблем при поставяне на 2-ра плочка рам.  Дъното обаче беше втора употреба и бе флашнато към последна версия биос от предния му собственик. Оказа се ,че при флаша нещо се омазало и за това се ''побъркаваше'' при поставяне на 2-ра плочка. Решението беше елементарно (макар ,че ми трябваше доста време да се сетя) и отстраних проблема с нов флаш на биоса към същата версия , която предишния собственик се бе опитал да качи. Всичко заспа след това. При теб не казвам ,че се получи , защото твоето дъно е чисто ново и вероятно така идва от MSI  с тази версия на биоса , но ако мислиш ,че има дори малка надежда с префлаш да отстраниш проблема , решението е твое. Може да се върне и една версия назад към 7C02v12 (сега би трябвало да си с 7C02v13 ) , няма да  е проблем. Но това е вариант , който трябва да опиташ само, ако не ти се занимава с връщане към Варио и си сигурен ,че проблема не в някоя от плочките с рам паметта .

• Автор
преди 15 часа, pepy86 написа:

За съжаление единствения вариант за клок на паметите при райзен е с четни тайминги. Мисля ,че до 2400 нямаше проблем отпред да почва с нечетна , от там на сетне няма как. (съмнявам се при 2-то поколение процесори да е променено) Слагаш 16-17-17  и 1Т(за Command rate) и почвай опитите . 2133 трява да запали и да е стабилна на 1,2волта. Ако случайно двете плочки не искат на 1,2V , увеличи на 1,25V . Ако ги докараш стабилни на 2133, почвай да увеличаваш леко, по леко  честотата на горе , като волтажа над 1,35V  за 24/7 употреба не е желателно. Ако не стане с горните тайминги , при по-високите честоти , пробвай с по-разхлабени (18-19-19 - 1Т , 1,35V да речем). Аз лично смятам ,че 3000Мхц няма да успееш да докараш (дано да греша) . По скоро  2666-2800 . ДО тези честоти няма ядове на почти всички дъна .

Като всичко това е само и единствено предложение от мен за тестове, ако нямаш дефектна плочка или друг проблем с дъното.

За биоса те питах , защото на скоро бях купувал едно дъно АМ3+ 990fx , което ми правеше същия проблем при поставяне на 2-ра плочка рам.  Дъното обаче беше втора употреба и бе флашнато към последна версия биос от предния му собственик. Оказа се ,че при флаша нещо се омазало и за това се ''побъркаваше'' при поставяне на 2-ра плочка. Решението беше елементарно (макар ,че ми трябваше доста време да се сетя) и отстраних проблема с нов флаш на биоса към същата версия , която предишния собственик се бе опитал да качи. Всичко заспа след това. При теб не казвам ,че се получи , защото твоето дъно е чисто ново и вероятно така идва от MSI  с тази версия на биоса , но ако мислиш ,че има дори малка надежда с префлаш да отстраниш проблема , решението е твое. Може да се върне и една версия назад към 7C02v12 (сега би трябвало да си с 7C02v13 ) , няма да  е проблем. Но това е вариант , който трябва да опиташ само, ако не ти се занимава с връщане към Варио и си сигурен ,че проблема не в някоя от плочките с рам паметта .

Проблема е в RAM паметта, по-точно само в едната "плочка". Пробвах я на друг компютър отново прави същите мизерии. Проблемите започват, след като пусна някое приложение, което натоварва видео картата. Купувал съм я от Vario.bg и все още е в гаранция, единствено се притеснявам защото при разопаковането й, когато я купих при скъсването на опаковката от доставчика с нож леко боднах гаранцията и има лека дупка на листа, дано не се заядат.. Някой връщал ли е продукт, закупен от тях, да ми разясни как се случват нещата?

Изобщо не се притеснявай за това. Връщал съм при тях , мога да кажа ,че са една от коректните фирми към момента. Сменяй я по-скоро и се радвай на новата конфигурация.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.