Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ при избора на SSD за лаптоп

Featured Replies

Точно като заглавната картинка на клипа, който ти пратих, най-дясното - NVMe.

https://www.samsung.com/us/computing/memory-storage/solid-state-drives/ssd-970-evo-nvme-m-2-250gb-mz-v7e250bw/

• Отговори 57
  • Прегледи 3,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 24 минути, Raze написа:

Точно като заглавната картинка на клипа, който ти пратих, най-дясното - NVMe.

https://www.samsung.com/us/computing/memory-storage/solid-state-drives/ssd-970-evo-nvme-m-2-250gb-mz-v7e250bw/

Да,точно този самсунг,но от магазина не знаеха дали е съвместим с лаптопа.Трябвало да се отвори за да се разбере,понеже процесора бил 6-то,старо поколение.Аз го отворих,но само видях това,което е на снимката.

В този магазин виждали ли са отворен лаптоп изобщо? Като не могат да ползват интернет, да не задават тъпи въпроси. Точно от 6 поколение интел започва поддръжката на М2, дори и 4 поколение поддържа, но са по-малки по размер.

• Автор

Ами отвориха интернет,но за асуса им излязоха доста разновидности,тоест се пообъркаха.Но както и да е.Казваш да отивам и да взимам въпросното SSD?

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Ще пробвам с миграция.Само един въпрос,само С то ли е нужно или трябва да мигрира и другия дял,резервния?

Не виждам снимките с дяловете на машината ти, по спомен имаше 5-6 дяла - значи клонираш всичко пред дяла ти който играе ролята на C:\ и самия него.

Защо се отказа от чиста инсталация?

• Автор
преди 4 часа, plamen_petrov_80 написа:

Не виждам снимките с дяловете на машината ти, по спомен имаше 5-6 дяла - значи клонираш всичко пред дяла ти който играе ролята на C:\ и самия него.

Защо се отказа от чиста инсталация?

Благодаря, точно преди С то е резервния и още един.Предполагам,че без тях  няма да се буут не ССДто.Иначе относно миграцията, по-бързо и лесно ми се стори,Уина ми е на 10 месеца и работи без проблем.А и досега не съм правил миграция.

• Автор

Така,ссд -то бе разпознато от лаптопа като 232,88гб а е 250гб.В My Computer не е видим(може би е нормално),а в AOMEI е видим.Там е под MBR стандарт,има опция за конвертиране в GPT,но не виждам как да го форматирам за да мога да направя миграцията след това.

Нормално е да е толкова размера, търговски трикове. Влез в disk management и си го инициализирай и форматирай, направи си дялове ако искаш. Ако ще клонираш друг диск върху него няма нужда да правиш това.

• Автор
преди 14 минути, Raze написа:

Нормално е да е толкова размера, търговски трикове. Влез в disk management и си го инициализирай и форматирай, направи си дялове ако искаш. Ако ще клонираш друг диск върху него няма нужда да правиш това.

Да,ще се пробвам с миграция,но не трябва ли първо да го конвертирам в GPT стандарт и после формат,нищо,че ще е миграция?И още един въпрос преди да започна.Понеже ми предложихте да оставя за резервен вариант старата ОС,а аз не знам как работи миграцията,дали прехвърля ОС без да я запазва в стария дял С или прави просто копие,което отива на ссд-то?

П.П.В  disk management само ми даде да го инициализирам,но няма за формат.Може би защото е Unallocated.Но пак не трябва  ли да мога да го форматирам?

• Автор

Тръгнах да правя миграцията,но преди да завърши процеса ми излезе Error 5.Лаптопа се рестартира,но в My Computer ми излезе ссд-то с различен размер от старото С

Untitled.png

Да продължавам ли с настройките в Биоса или ще имам проблем с буут ването?

• Автор

С програмата AOMEI.

Untitled.jpg

Това открих:

Error Code:

5

Error description:

Failed to lock the volume, please reboot and retry.

In operation of partitioning, partitions need to be locked firstly, when the operation has been finished, the program will unlock the target for you, if the unlock process failed, you will be given this error.

Solutions:

Restart your computer then the locked partitions will be reopened by windows automatically.

Би трябвало да настроя биоса и да тръгне,или се лъжа?

Май се получи,благодаря на всички включили се.

Untitled.jpg

AOMEI от CD/USB ли го зареждаш или е инсталирана на W10?

Странно защо първия дял на ССД-то го пише като диск 1 дял 2?

Можеш да пробваш да заредиш ОС от ССД то, но не мисля, че ще зареди.

• Автор
преди 34 минути, plamen_petrov_80 написа:

AOMEI от CD/USB ли го зареждаш или е инсталирана на W10?

Странно защо първия дял на ССД-то го пише като диск 1 дял 2?

Можеш да пробваш да заредиш ОС от ССД то, но не мисля, че ще зареди.

AOMEI е на харда.ОС вече зарежда от ССД-то,поне от снимката мисля,че го показва.Даде 40 сек.

Здравейте! За да не отварям нова тема ще задам въпроса си тук. Имам  следния модел лаптоп  и искам да добавя SSD, на който ще се инсталират ОС и основните програми. Въпросите са следните - има ли възможност на този модел да се добави SSD без да е на мястото на оптичното устройство и ако да - кой модел препоръчвате като най-оптимален цена/качество? Ако се налага да премахна оптичното у-во отново стои въпроса - марка/модел и цена естествено.  Разглеждах доста варианти с цени около 100-на лв, но не мога да се ориентирам кои марки са най-читави. Като размер съм се ориентирала около 250GB - достатъчни ли са, ако ще се ползва само за ОС+инсталации? Предварително благодаря за съветите!

Може - вадиш бавния HDD и слагаш на негово място SATA SSD. Други опции за този лаптоп нямаш. Само за ОС и леки приложения ще ти стигнат и 60 GB. Най-добре виж в момента колко имаш използвано от диска и си прецени за размера. След това можеш да си ползваш HDD с кабели/преходници или най-добре с кутия като външен през USB.

Т.е. нямам допълнителен слот за SSD, а тъй като искам да запазя HDD ще се наложи да махна двд-то,което и без това рядко ползвам. Но четох някъде, че поставен така SSD не работи пълноценно - има ли нещо вярно? Целта ми е основно ОС и някои по-тежи програми да зареждат и работят по-бързо. За съхранение на данни имам достатъчно място на HDD, имам и още два външни харда. Ако реша да подменя изцяло HDD с SSD ще ми трябват повече от 500GB, съответно излизам доста от бюджета и не съм убедена има ли смисъл това упражнение.

Ами казах ти и варианта да си го ползваш при нужда като външен диск. На този лаптоп не виждам опция да се слага NVME диск някъде, ако искаш го отвори и виж дали нямаш такъв слот, но гледах в youtube клипове как се разглобява и не видях. Принципно ако SSD се сложи на мястото на HDD скоростта на трансфер ще е максималната, докато DVD слота го ограничава.

Така и така ще се взема SSD може да се помисли за 512GB (около 170 лв.) и да се подмени основния диск - така ще имате достатъчно работен обем, ще запазите оптиката и ще имате още един външен диск от 1,5TB (след закупуването на нужната кутия).

Реално колко Ви е бюджета?

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Така и така ще се взема SSD може да се помисли за 512GB (около 170 лв.) и да се подмени основния диск - така ще имате достатъчно работен обем, ще запазите оптиката и ще имате още един външен диск от 1,5TB (след закупуването на нужната кутия).

Реално колко Ви е бюджета?

Както споменах целта е основно забързване на системата, така че се надявах да ми стигнат стотина лева. При това положение мога да се замисля изцяло за нов лаптоп, макар че в този все още има живот... Поне малко ми се изясниха нещата, ще помоля последно за съвет към коя марка да се ориентирам, ако реша да слагам на мястото на опт.у-во. Външните ми дискове са WD и Verbatin, ако си спомням добре, но за SSD нямам идея - има промоции примерно на кингстън и самсунг, адата и разни непознати за мен марки???

До 100 лв. трудно ще се вместите в качествено ССД.

Но ако се вземе Su900 256GB за до 100 лв. и се премести диска в caddy (+20-30 лв.) остава неясно само цената на гимнастиката и софтуерната част.

С каква ОС ползвате машината, кои програми искате да забързате? Те ще стартират по-бързо, но чак да работят по-бързо ... ако се изисква изчислителна сила то разлика няма да има в това.

• Автор

Ами излезе ми още един въпрос.Мислех да не се слага игра на ссд-то,но децата са на друго мнение.Та,питането ми е "търка" ли се постоянно ссд-то докато се играе или само при стартирането на играта?Може би глупав въпрос,но дали ако оставя децата да играят,ще "убия" ссд-то много по-бързо?Благодаря

Да. Много се търка. Даже след време изчезва. НЕ се занимавай с глупости, а си ползвай диска нормално и както ти харесва. Тези търкания бяха за първите такива дискове, които бяха с много ограничен брой записи. Сегашните ще те надживеят при нормално ползване по този параметър, ако не се скапе нещо друго по електрониката преди това. Спокойно ще изкара поне над 10 години по параметър запис на терабайти.

преди 1 минута, bojoviki написа:

Ами излезе ми още един въпрос.Мислех да не се слага игра на ссд-то,но децата са на друго мнение.Та,питането ми е "търка" ли се постоянно ссд-то докато се играе или само при стартирането на играта?Може би глупав въпрос,но дали ако оставя децата да играят,ще "убия" ссд-то много по-бързо?Благодаря

Ще го обясня така - ако запълниш един ССД диск с музика и ги слушаш нон-стоп 5 години диска ще е в перфектно здраве всяка негова клетка е записана само веднъж. Ако изтриеш всичко то всяка клетка ще е дала 1-ца живот. Четенето не поврежда диска. Но има лимит на писането. При теб важното е да имаш едни 10-15% свободно място на диска при нормална употреба.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.