Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с усилвател.

Featured Replies

• Автор
преди 23 часа, AAUUXX написа:

Добре, дай да започнем от начало. От какъв източник подаваш сигнал на усилвателя? Какви са тонколоните, марка /модел? 

Източника е телефон,компютър, Тонколоните са Bose 802 

• Отговори 102
  • Прегледи 12,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 3 минути, Тайфун Веиз написа:

Източника е телефон,компютър, Тонколоните са Bose 802 

Пробвай с друг говорител, който знаеш че  е здрав дали ще изкривява така. 

току-що, Тайфун Веиз написа:

Пробвах с Pioneer TS-H1703 същото е и при него 

Прилича като на пресилен входен сигнал, намали сигнала от източника, усилвателя има предусилвател в схемата. 

преди 1 час, Тайфун Веиз написа:

Към всички входове съм подал сигнал... Десният канал си свири перфектно с много хубави високи честоти,обаче левият е много зле ,  първо пука когато свържа говорителя после като тръгна да усилвам почва да пращи да изкривява чува се отвратителен звук - https://dox.abv.bg/download?id=775770bbbe

Покажи снимка на конекторите как точно са свързани входовете. Пробвай по схемата която ти показах, тя с точност ще установи кой е изгорелият под-канал от моста и усилвателя пак ще можеш да го ползваш на два канала, само че единият ще свири на половин мощност. Схемата съм я опростил, защото фабричната е много оплетена и може да те обърка. Най-вероятно е изгорял. Когато го пробваше само с единият адаптор, тогава нормално ли свиреха двата канала или се повреди след свързването с двата адаптора? Мембраната на говорителя изкача ли напред или да потъва навътре при лошият канал. Има опасност да си повредиш и тонколоните, затова пробвай ги задължително през кондензатор, докато не установиш повредата.

преди 1 час, AAUUXX написа:

Експерта, като си изгори усилвателя от това което съветваш ще му купиш ли нов а? 

А бре ти като пазач ли се явяваш на този форум? Въпросът ми бе зададен към автора, а не към теб. Свалил документацията на усилвателя, пък заспал докато я прочете. Върни и се прочети отново стр. 19 и фиг. 16 за да се изкажеш поне малко подготвен. Аз изгорял мога да купя и за 1лв. от циганският пазар, но ти се бръкни да му купиш нови тонколони, така съветвайки автора да продължава да експериментира с изгорял усилвател и с мощно 380W захранване, като за проба нали?

Заключете и тази тема, то се е видяло че няма да помогнете на автора. Усилвателя не е за сервиз, а за боклука, защото никой техник няма да се наеме да го ремонтира.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 3 минути, peppone1 написа:

А бре ти като пазач ли се явяваш на този форум? Въпросът ми бе зададен към автора, не към теб. Свалил документацията на усилвателя, пък заспал докато я прочете. Върни и се прочети отново 19 стр. и фиг. 16 за да се изкажеш поне малко подготвен.

Заключете и тази тема, то се е видяло че няма да помогнете на автора. Усилвателя не е за сервиз, а за боклука, защото никой техник няма да се наеме да го ремонтира.

Какъв се изявявам теб какво те интересува. Какво има да пробва автора като знае кой канал е проблемен? Сега се търси защо има проблем! Като ми се правиш на интересен направи ли си труда да чуеш файла към който даде линк автора на темата а? 

И да прочел съм Datasheet защото аз го постнах в темата! 

преди 12 часа, peppone1 написа:

Темата няма да бъде заключена, поради простата причина, че тя не е Ваша! Но това,че давате съвети,които могат да повредят дадено устройство на даден потребител, това не е добре!

До сега съм се старала да не се намесвам във Вашите теми, и разсъждения по различни технически въпроси. Опитите ви да пренапишете закони от физика и електротехника и т.н. Вие приемате отношението на някой потребители към вас като обидно, злонамерено и т.н. Явно в този форум нещата няма да се изяснят, поради простата причина, че мислите, че всички ви мразят! Всички са срещу Вас, имат нещо конкретно срещу вас, по неизвестни за Вас причини,и умишлено провалят темите ви, или ги пълнят със спам. Има решение на това, но явно не тук, защото Вие не приемате чуждо мнение, различно от вашето. Например на Колев, доказал се многократно като техник с огромен опит! И много други! За това искам да ви посъветвам нещо. Само един съвет, ако го приемете? Нямам никакво намерение да влизам в полемика с Вас, и няма да го направя!

Принтирайте си всички теми, с ваши разсъждения, обяснения, схеми и формули, съберете ги в една папка, и потърсете съдействие на 

Институт по електроника  към БАН. (Ако им вярвате?) Свържете се със секретаря, представете му материалите, и поискайте да се направи ОЦЕНКА! Услугата струва от  30 до 100 лева, в зависимост от обема на материалите! Ще ви издадат писмено заключение. Копирайте го, принтирайте го, снимайте го и ни го покажете! 

Ако резултатът е във Ваша полза, аз ще съм първата която официално ще ви се извиня, и ще се постарая да попрегледам отново знанията си по електроника, физика, и т.н. Но ако не е! Може би ще се наложи Вие, да си опресните знанията!

Нищо лично!

Пробвай да подадеш входен сигнал само на повреденият канал и както казах провери дали входовете са замасени, т.е. в общата маса.

преди 41 минути, Тайфун Веиз написа:

Относно темата - @AAUUXX - това са записи от левият и десният канал ----> https://dox.abv.bg/download?id=870d88d1aa , https://dox.abv.bg/download?id=dc45603fd1

Чух ги, на първия файл се чува сериозно изкривяване (пресилен входен сигнал), на втория файл всичко е наред. Ако подавания сигнал от източника е еднакъв по сила и за двата канала си мисля, че има проблем в ОУ на единия канал. Ще погледна схемата да ти кажа как да ги заобиколиш ОУ. 

Това са двоен ОУ, но преди това размени ОУ, свали този от канала който изкривява и сложи от другите някой, трите са еднакви само внимавай да не ги обърнеш при монтажа. 

• Автор

Чух ги, на първия файл се чува сериозно изкривяване (пресилен входен сигнал), на втория файл всичко е наред. Ако подавания сигнал от източника е еднакъв по сила и за двата канала си мисля, че има проблем в ОУ на единия канал. Ще погледна схемата да ти кажа как да ги заобиколиш ОУ. 

Това са двоен ОУ, но преди това размени ОУ, свали този от канала който изкривява и сложи от другите някой, трите са еднакви само внимавай да не ги обърнеш при монтажа. 

Ако ги разменя , да не се получи същия проблем обаче при десният канал или субуфера 

Ако ги разменя , да не се получи същия проблем обаче при десният канал или субуфера 

Това е целта да разберем. 

• Автор

Това е целта да разберем. 

Ясно, тоест ако направи същия проблем при друг канал ще ми кажете как да заобиколя ОУ?

преди 1 минута, Тайфун Веиз написа:

Ясно, тоест ако направи същия проблем при друг канал ще ми кажете как да заобиколя ОУ?

Не нама да има нужда да го заобикаляш, ще си купиш нов ОУ не са скъпи 2-3лв.

• Автор

Не нама да има нужда да го заобикаляш, ще си купиш нов ОУ не са скъпи 2-3лв.

Проблема не е в цената , обаче дали ще мога да намеря същите ОУ в България?

Проблема не е в цената , обаче дали ще мога да намеря същите ОУ в България?

Има ги няма проблем с намирането. ОУ е NJM4560D

• Автор
преди 1 час, AAUUXX написа:

Има ги няма проблем с намирането. ОУ е NJM4560D

Направих доста комбинации но резултата си е един и същ , може да сравните сегашната комбинация с първата снимка която бях качил..

received_376086059636664.jpeg

Ясно, значи проблема е в крайния чип, няма какво да се направи повече освен ново крайно стъпало да се купи. 

• Автор
преди 2 минути, AAUUXX написа:

Ясно, значи проблема е в крайния чип, няма какво да се направи повече освен ново крайно стъпало да се купи. 

Такъв чип мога ли да намеря в България?

Такъв чип мога ли да намеря в България?

Не съм търсил, но ще можеш ли да го смениш? 

Има го чипа на нашия пазар. 

https://www.ksp-electronics.com/bg/product/view/41452-tas5630b-tqfp-64

• Автор
преди 1 минута, AAUUXX написа:

Не съм търсил, но ще можеш ли да го смениш? 

Не бих рискувал , по-скоро ще го дам на майстор да го смени, но дали ще си струва покупката?

преди 4 минути, Тайфун Веиз написа:

Не бих рискувал , по-скоро ще го дам на майстор да го смени, но дали ще си струва покупката?

Купи си нов НЧУ като този няма смисъл да се прави според мен. 

Ето едно предложение, разбира се ако се потърси по - обстойно сигурно ще се намерят и по - добри НЧУ. 

https://www.proton-bg.com/Default.asp?m=artinfo&ArticleID=10334

Като тук има голям избор на добри цени. 

https://m.aliexpress.com/wholesale/Class+d+2.1.html?channel=direct&keywords=Class+d+2.1&catId=0&initiative_id=SB_20190214082948&SearchText=Class+d+2.1

Просто подай входният сигнал директно на крайното стъпало - на извод 1 или 7 на NJM4560, съответно за ляв и десен канал. Задължително е да подадеш сигнала през малък разделителен кондензатор 1uf. Още по-добре ще е да го подадеш след фабричният кондензатор, който можеш да откриеш кой е чрез докосване на изводите му с метален предмет като клемата на мултимера. Още по-лесно е да пробваш със слушалки пак на същите изводи и пак през кондензатор, но по-голям поне 100uF, а сигналът го подадеш по стандартния начин - към конектора. Вторият вариант е по-лесен .

Ако е повредено крайното стъпало никой техник не ще се ангажира да го смени или ремонтът ще излезе много скъп. Според мен е по-добре да си купиш нов, но с 2-канална мостова конфигурация за да извадиш максимална мощност и бас, а по-желание винаги можеш да го конфигурираш в 2.1 по схемата която показах.

преди 18 минути, Тайфун Веиз написа:

Направил съм грешка при покупката, канех се все да взема TPA3116 , но заради по-големите мощности се хвърлих на TAS5630B

Следващата я съобрази със захранването което имаш. 

преди 13 минути, peppone1 написа:

Просто подай входният сигнал директно на крайното стъпало - на извод 1 или 7 на NJM4560, съответно за ляв и десен канал. Задължително е да подадеш сигнала през малък разделителен кондензатор 1uf. 

Какво да подава и стига с тези кондензатори нещо са ти фетиш май. 

Като заобиколи ОУ какво от това след като има дефект в крайния чип? 

преди 13 минути, peppone1 написа:

Ако е повредено крайното стъпало никой техник не ще се ангажира да го смени или ремонтът ще излезе много скъп. Според мен е по-добре да си купиш нов, но с 2-канална мостова конфигурация за да извадиш максимална мощност и бас, а по-желание винаги можеш да го конфигурираш в 2.1 по схемата която показах.

Хайде да ни обясниш сега на нас как ще направи от стерео режим 2.1? По твоята ли схема, ама едва ли, кажи от къде ще се появи трети канал свирещ в моно режим със суб бас филтър? 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.