Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съобщение за активация на windows 10

Featured Replies

преди 15 минути, Белгиеца написа:

Няма , ама има. Но тука вече не си ми платил, за да ти казвам как ще стане. Брачеда ми е казал да не казвам някой работи и мълча като риба.
Илюзия е да си въобразява някой, че ще излезе на глава с банка, защото за да ѝ ползваш услугите онлайн, си се подписал на техните условия. А те така са извъртени на един особен юридически език, че ако не си имал никога лекции по търговско право ( както аз съм имал и изпити ), направо не можеш да загреееш колко се прекаравш слагайки си подписа.
Последният път в пощенка банка отказах да подпиша, въпреки че чиновничката беше много голяма сладурана. Не клъвнах.
Преди това бях ползвал техни услуги, щото ми трябваше да плащам заплати на 1 число всеки месец на нешенки бачкащи за мен. Та им пращах мъните от бг банка до тяхна сметка в София, да е бързо. Иначе нямаше да бачкат, ако трябваше да чакат много дни да дойдат парите чак от Белгия.
Знам им нормерцата на банките, вервай ми !

Моля ти се стига глупости, българина в България е толкус беден че не се доверява на  онлайн банкиране и гледа недоверчиво към онлайн разплащателни системи, и масово при онлайн банкови акаунти клиентите държат да те да са пасивни!
Дори да хакнат аккаунта само ще видят баланса!

А в България вероятността банкова служителка или дори цяла банка да ти източи сметките е по вероятна от това хакер да ти хакне финансите!

Случва се и не е тайна, всички знаете за банкерството в България в близкото минало и сегашното настояще какво се случва!

Та при активен акаунт с цифров подпис и право на транзакции с финанси, сега ако ви хакнат по ваша вина  банката естествено ще ти каже да го духаш!

Сега не знам какви са практиките на банките, които се хващат за лицензираният софтуер, това може да е условие за безопасна работа, но при злоупотреба от тип дигитално престъпление ако взломът е станал в дейтацентъра им и са източили сметките на хикс лица, и сега прехвърлят че  самите клиенти ползват пиратски джам  и вината в тях, просто е несериозно и неправдоподобно..
Ако зломът се е случил при клиента, вече отговорността е негова.
Но при корупция всичко е възможно тук !

Но да банките са мошеници , цакат те както си искат и винаги в тяхна полза!
Имат юристи и често политически чадъри и законите са в тяхна полза, писани са в тяхна полза и работят в тяхна полза, нищо чудно парите са при тях!

Но е парадоксално!
Защото никой работещ със цифров подпис и опериращ с финанси не си позволява да работи от компрометирана система, трябва да си ебати дебила!

Банката не е разследващ орган и не може да бъде експерт по дигитална сигурност и неговата експертиза няма да е валидна, кои са те че да ми разследват личната машина?

При подобен случай в цивилизованите страни си има органи и структури с функции за тези неща.

Та изказваш некви слухове дето си чул някъде но неможеш да ми посочиш наредби, законови рамки и в прочие а само приказки.

Много се изживяваш бре :D

преди 11 минути, Танер Заит Расим написа:

Моля ти се стига глупости, българина в България е толкус беден че не се доверява на  онлайн банкиране и гледа недоверчиво към онлайн разплащателни системи, и масово при онлайн банкови акаунти клиентите държат да те да са пасивни!

Аз пък съм обратното - на онлайн банкирането се доверявам, но не и на платежните нареждания и прочее опции. В моята банка банкирането съм го оставил пасивно, защото е мега идиотско - за всяка операция, която направя през него, трябва да ходя до банката, което обезсмисля словосъчетанието "интернет банкиране".
Затова банкирам през друга страница, където акаунтът ми е обвързан със сертификат, който пък е защитен с парола с 27 символа. Няма абсолютно никакъв начин някой да влезе от друга локация без този сертификат, в т.ч. и аз. :D Във всеки случай в моята сметка няма толкова пари, че някой да поиска да я хакне.

Докато с ръчните платежни нареждания и глупости има човешки фактор, който няма как да контролираш и да се опазиш от него.

преди 3 минути, Танер Заит Расим написа:

1.) ..., и масово при онлайн банкови акаунти клиентите държат да те да са пасивни!

2.) Та при активен акаунт с цифров подпис и право на транзакции с финанси, сега ако ви хакнат по ваша вина  банката естествено ще ти каже да го духаш!

3.) Но да банките са мошеници , цакат те както си искат и винаги в тяхна полза!

4.) Защото никой работещ със цифров подпис и опериращ с финанси не си позволява да работи от компрометирана система, трябва да си ебати дебила!

1.) Точно за пасивно наблюдение на сметката ми от Белгия ставаше въпрос, без право да мога да извършавм преводи.
Но, госпожицата искаше да се подпиша, че ще е за моя сметка и ще съм отговорен аз пред пощенска банка, ако в резултат от моето ползване на услугата има нанесени щети за тях. Уж нямало страшно, ама ако стене нещо, не само че ще съм си изгубил парите които съм оставил при тях, ами и да имат право да ме съдят за нанесени им щети.
И клиентите се подписват на същите листчета хартии, задължително !

2.) Като ѝ е инсталиран уиндоус от някой търгаш, без да знае тя какво е инсталирано, а само се радва че не го плащала, тогава нали знаеш какаво може да има вътре в компютъра. Ако си свали от торенти "готов" за ползване уиндоус, той може да съдържа каквото ти мине през ума. Няма нужда да посещава сайтове и да лови от там зловреден софтуер, той ще се е инсталирал сам едновременно с инсталацията на кракнатия уиндос. Ето защо от банката искат да е легален, щото знаят че има и заразени уиндоуси за инсалиране, а не защото не искат тя да е спестила парите за лицензията. 

3.) Така де.

4.) Ми не, достатъчно просто да не знае какви са опасностите, без да е дебил. Аз присъствах миналата есен на специален курс организиран от банката ми за клиентите ѝ, да ни учат как става ползването на интернет банкиране. Еми на края на курса почнаха двама пичове и една мацка да им инсталират приложението в смартфоните и таблетите, вместо клиентите да го правят. Е, в даден момент някъде е имало да отметне всеки че е съгласен с условията на ползване на приложението. Ама никой нищо не чете, оня му вика тука отмятаме с чавчица ( V ) и ще се свали и зареди. И ония гледат тъпо с доверие, че човек от банката им го инсталира, значи той разбира. Да де, разбира как да им ... четвъртит.

преди 3 минути, rado84 написа:

Затова банкирам през друга страница, където акаунтът ми е обвързан със сертификат, който пък е защитен с парола с 27 символа. Няма абсолютно никакъв начин някой да влезе от друга локация без този сертификат, в т.ч. и аз. :D Във всеки случай в моята сметка няма толкова пари, че някой да поиска да я хакне.

А така, я да обясниш сега на госпожата какво е това чудо сертификат и дали е свързано с инсталирането му в компютър. 

преди 4 минути, Белгиеца написа:

А така, я да обясниш сега на госпожата какво е това чудо сертификат и дали е свързано с инсталирането му в компютър. 

Инсталира се в браузъра, но браузърът така или иначе е на компютъра, така че може да се каже, че се инсталира на компютъра. Какво точно представлява сертификатът - нямам идея. Знам само, че е инструмент за допълнителна защита на акаунта. И работи само с Firefox или Firefox базираните браузъри - TOR, Pale Moon и др. И ако знаеш как да си носиш браузъра с теб навсякъде, можеш да влизаш отвсякъде без да се притесняваш, че някой може да ти влезе в акаунта след теб. За Линукс знам как да стане, но за Бозата май ще трябва преносима версия на браузъра, а не знам дали Firefox имат такава версия за Боза.

преди 10 минути, rado84 написа:

Инсталира се в браузъра, но браузърът така или иначе е на компютъра, така че може да се каже, че се инсталира на компютъра. Какво точно представлява сертификатът - нямам идея. Знам само, че е инструмент за допълнителна защита на акаунта. И работи само с Firefox или Firefox базираните браузъри - TOR, Pale Moon и др. И ако знаеш как да си носиш браузъра с теб навсякъде, можеш да влизаш отвсякъде без да се притесняваш, че някой може да ти влезе в акаунта след теб. За Линукс знам как да стане, но за Бозата май ще трябва преносима версия на браузъра, а не знам дали Firefox имат такава версия за Боза.

В бизнес света става с цифров подпис и сертификата се обновява на 12 месеца и се пренася на смарт карта и се чете от четец през USB интерфейс.

При вход в банката се автентифицира юзъра със цифровият си подпис и сертификата който има.

Борика са много силни тук, те произвеждат флашки и карти..

Не съм запознат в детайли, знам само как да ги обновявам и да осигуря на служител от финансов отдел безопасна работа със банките с които оперират и с данъчните и митниците.
В тези среди за достъп до определена информация се изискват подобни мерки за автентифициране  и не само за справки но и за финансови операции.

Това със сертификата и браузъра не е сериозна мярка пред дигиталният цифров подпис и сертификати от карти и флашки.

С едно изречение всеки има цифров подпис към който и сертификат, като сертификата изтича периодично примерно на 12 месеца,
Флашката или карта на която е подписа на физическото лице, се генерира нов сертификат и се записва в носителя.

преди 6 минути, rado84 написа:

Инсталира се в браузъра, но браузърът така или иначе е на компютъра, така че може да се каже, че се инсталира на компютъра. Какво точно представлява сертификатът - нямам идея. 

Когато аз им ползвах услугите ми го пращаха по и-мейл до Белгия сертификата с обяснения как да се инсталира и ми бяха казали че ако преинсталирам уиндоуса, да речем щото харддиска е умрял, че ще трябва пак да инсталирам нов. Не искаха да ми го дадат от офиса на ЦД или флашка да си го нося. Изискаха да им пиша първо аз от Белгия, преди да ми го пратят.
Абе те си вързват гащите, като мачките са, по гръб не падат.

преди 4 минути, Танер Заит Расим написа:

В бизнес света става с цифров подпис и сертификата се обновява на 12 месеца и се пренася на смарт карта и се чете от четец през USB интерфейс.

Това със смарт картата на мен лично не ми звучи много надеждно. Картата е дребосък и ако я загубиш (или ти я откраднат), всеки намерил я може да ти влезе в акаунта между тези обновявания, особено ако знае, че е твоя.

преди 12 минути, rado84 написа:

Инсталира се в браузъра

Това е леко остаряла технология. Много банки вече ползват двуфакторно подписване и по този начин отпада необходимостта от инсталиране на сертификат на клиентската машина.

преди 4 минути, rado84 написа:

Това със смарт картата на мен лично не ми звучи много надеждно. Картата е дребосък и ако я загубиш (или ти я откраднат), всеки намерил я може да ти влезе в акаунта между тези обновявания, особено ако знае, че е твоя.

Твоят сертификат който имаш  е остаряла мярка за сигурност, и днес най предпочитания механизъм е цифров подпис със сертификат .
Няма как да твърдиш това че най масовата технология днес е ненадеждна, явно не си запознат как се работи с цифрови подписи и смарт карти, всеки който ти намери носителя и не знае данните ти за вход, то тази карта е безполезна.

Данните за вход са 2 или 3 зависи колко е усложнено или опростено.

Но минимум 2, име и парола за вход до уеб портала на банката или институцията, и персонален код за идентификация .

Питай финансистите ще ти кажат ;)

Абе много се отплеснахме, ама ...
в моята банка дават по един четец безплатно за десктопите и си мушкаш в него банковата карта и той ти генерира временен код, с който да влезеш във сметката си. 
А сървърът им те изхвърля при неактивност доста бързо, та ако ти е званнал някой по телефона, да не може някой друг да ръчка вместо тебе.
Ама ... аз не ползам нищо сега.

преди 8 минути, Белгиеца написа:

Не искаха да ми го дадат

Така е като си шпесиализд...
Има си за целта експорт/импорт на сертификат, защитен с парола. И си го мести де ти дУша сака в периода на валидност.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 2 минути, Белгиеца написа:

Абе много се отплеснахме, ама ...

Добре се сети! Точно щях да ви го напомня на всички! 

преди 1 минута, Белгиеца написа:

ако преинсталирам уиндоуса, да речем щото харддиска е умрял, че ще трябва пак да инсталирам нов.

Хахахахахахаха, пълни глупости! Типичните глупости на нубове! Едно време в Мултирама един "знаещ" служител така излъга клиентка, че за да работел новият хард диск, трябвало да изтрие всичко от стария. А това беше просто въпрос на джъмпери, което обясних на мацката на място, а служителят гледаше като теле.
Като ти пратят сертификата по и-мейл, го съхраняваш някъде извън компа - на флашка, примерно. Даже на няколко флашки е най-добре и периодично купуваш нови флашки, където да го съхраняваш, защото те умират по-често от хард дисковете. Или го набутваш в архив със силна парола, която само ти знаеш и го качваш на платен хостинг за файлове, като кръщаваш архива с име, което да няма нищо общо със "сертификат". И дори и някой ден хард дискът ти да умре, купуваш нов, сваляш си сертификата от хостинга или го вадиш от флашката, инсталираш го на браузъра за няколко секунди и си готов - няма нови сертификати, няма нищо.

преди 8 минути, rado84 написа:

Картата е

с размер 85х55

преди 2 минути, rado84 написа:

Или го набутваш в архив със силна парола

При самото експортиране механизмът за извършването на тази операция изисква задължително въвеждане на парола.

преди 3 минути, rado84 написа:

Хахахахахахаха, пълни глупости! Типичните глупости на нубове! Едно време в Мултирама един "знаещ" служител така излъга клиентка, че за да работел новият хард диск, трябвало да изтрие всичко от стария. А това беше просто въпрос на джъмпери, което обясних на мацката на място, а служителят гледаше като теле.
Като ти пратят сертификата по и-мейл, го съхраняваш някъде извън компа - на флашка, примерно. Даже на няколко флашки е най-добре и периодично купуваш нови флашки, където да го съхраняваш, защото те умират по-често от хард дисковете. Или го набутваш в архив със силна парола, която само ти знаеш и го качваш на платен хостинг за файлове, като кръщаваш архива с име, което да няма нищо общо със "сертификат". И дори и някой ден хард дискът ти да умре, купуваш нов, сваляш си сертификата от хостинга или го вадиш от флашката, инсталираш го на браузъра за няколко секунди и си готов - няма нови сертификати, няма нищо.

Това не е добра практика ;)

преди 7 минути, Танер Заит Расим написа:

Твоят сертификат който имаш  е остаряла мярка за сигурност, и днес най предпочитания механизъм е цифров подпис със сертификат .

Знам за цифровия подпис, ама не ми харесват кожодерските му цени.

преди 1 минута, Танер Заит Расим написа:

Това не е добра практика ;)

Зависи къде и как съхраняваш сертификата. Това бяха просто примери. Но начин винаги има. Та ако щеш и да качиш сертификата на хард диск, който да откачиш от компа и да го прибереш в гардероба (примерно) или да го изпечеш на диск, който ще стои само у вас. Както казах - начини има много, горното бяха просто примери.

С две думи - Windoows 10 е инсталиран на машината пробно. И му изтича периодът за тестване.
Сега трябва или да се активира със закупен ключ или да се преактивира пробният период:
https://www.howtogeek.com/245445/how-to-use-slmgr-to-change-remove-or-extend-your-windows-license/

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 1 минута, rado84 написа:

Знам за цифровия подпис, ама не ми харесват кожодерските му цени.

Зависи къде и как съхраняваш сертификата. Това бяха просто примери. Но начин винаги има. Та ако щеш и да качиш сертификата на хард диск, който да откачиш от компа и да го прибереш в гардероба (примерно) или да го изпечеш на диск, който ще стои само у вас. Както казах - начини има много, горното бяха просто примери.

Смарт карти и флашки в уеб не се качва подобна информация.

току-що, DarkEdge написа:

С две думи - Windoows 10 е инсталиран на машината пробно. Им у изтича периодът за тестване.
Сега трябва или да се активира със закупен ключ или да се преактивира пробният период:
https://www.howtogeek.com/245445/how-to-use-slmgr-to-change-remove-or-extend-your-windows-license/

Май те побърках, обърка темата :D

Прекалихте с офтопика!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.