Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Идея за програмиране

Featured Replies

Добър вечер. Дойде ми една доста шантава идея за програмиране. Искам да си направя андроид приложение за еди какво си с (обучаваща цел - education). Не разбирам от програмиране и не съм учил, защото все още съм на 16, но имам голям мерак. Какво ще може да ми обясните и препоръчате?

Научи някой програмен език на първо време - нативния на андроид е джава, но принципно можеш да почнеш и котлин, C++ или нещо друго и след това да почнеш да учиш как се работи с андроид студио и как се правят приложения за андроид. До няколко години може и да се справиш, трябва и английския ти да е на добро ниво, както и компютърните умения.

Искам да си направя андроид приложение за еди какво си - Хайде разбери точно какво искаш, защото това което си написал е смешно. Все едно аз да кажа искам да построя нещо с образователна цел. Разбираш ли какво точно аз искам да правя????

Има едно чудо наречено  App Invertor http://appinventor.mit.edu/explore/

Ако искаш само да си играеш ако искаш нещо сериозно учи Java и С#

Със сигурност ще ти е от голяма полза технически английски.

Ако не си се занимавал в училище с програмиране можеш да започнеш с това

https://www.sololearn.com/Course/Java/

Изисква само регистрация и е на английски.

Вече като минеш това можеш да се ориентираш към специфичното за Android:

https://www.tutorialspoint.com/android/index.htm

https://developer.android.com/training/basics/firstapp

Има и ресурси на български разбира се:

https://www.youtube.com/watch?v=asZZN02dP90&list=PLF4lVL1sPDSkNjyBcM5P4BMYcA97mW28d
https://www.youtube.com/watch?v=68cBT9rdqUE&list=PLF4lVL1sPDSkOi-VcpLpvJsbp4gZg81gl

• Автор
преди 19 часа, Емил Костов написа:

Искам да си направя андроид приложение за еди какво си - Хайде разбери точно какво искаш, защото това което си написал е смешно. Все едно аз да кажа искам да построя нещо с образователна цел. Разбираш ли какво точно аз искам да правя????

Аз знам какво искам да направя, измислил съм го. Лошото е, че не съм учил/изучавал нито ще изучавам (поне така си мисля). Нарочно написах ,,еди какво си'' защото идеята е моя и затова не казах точно какво :D

преди 6 минути, Bryca03 написа:

Аз знам какво искам да направя, измислил съм го. Лошото е, че не съм учил/изучавал нито ще изучавам (поне така си мисля). Нарочно написах ,,еди какво си'' защото идеята е моя и затова не казах точно какво :D

Е според теб ние гадатели ли сме?? Как да ти дадем насоки.

• Автор

Ами искам да създам приложение, което може да улесни учениците. Приложение за училище с уроците. Виждам как не само на мен, но и на други ученици не им се занимава да си отварят учебниците, та да ги улесня с учението.

на 25.03.2019 г. в 18:17, Bryca03 написа:

Ами искам да създам приложение, което може да улесни учениците. Приложение за училище с уроците. Виждам как не само на мен, но и на други ученици не им се занимава да си отварят учебниците, та да ги улесня с учението.

Здравейте !

Първо, поздравление за ентусиазма и енергията, с която искате да създадете продукт в помощ на останалите. 

Както вече Ви споменаха, насоката с Андроид е Java, Kotlin или Apache Cordova (NodeJS - JavaScript + HTML + CSS). 

Т.е. от описаното по-горе, следва, че ще трябва да научите поне един или два програмни езика за тази цел. 

Друго обаче ми прави впечатление, което по-скоро ме води до мисълта, че това няма да се получи (осланяйки се на принципа, че мотивацията най-лесно се постига с предизвикателство, искрено ще се радвам да ми докажете, че греша ;) ) :

1) Има визия, но не е изчистена - всеки проект трябва да се знае какво иска да постигне и къде може да се счете за "готов за хората". Не е нужно да е нещо голямо - дори само един предмет и един урок да се представи с това решение - пак е добро начало, над което да градите. Думи от типа "еди-си-какво" индикират, че има какво още да се изчиства и какво още да се обмисля. Най-лесния начин е просто дори да си нарисувате на лист хартия всяко екранче какво ще има. След което помислете Вие, като потребител какво ще ви липсва и какво ще искате да имате (това е лесно - просто пуснете който и да app от телефона си и, така да се каже, му "намерете кусурите", които ви дразнят - шансът е повечето хора да се дразнят на същите неща, на които и вие :) ).

2) Базова мотивация :

Цитат

на други ученици не им се занимава да си отварят учебниците, та да ги улесня с учението.

При положение, че на въпросните ползватели им е "трудно" да отварят учебниците, защо смятате, че ще ползват телефоните си (освен ако не са таблети), за да учат ? И за да поставим още по - трудния въпрос - електронни книги и учебници вече има, а и лесно могат да се сканират и направят на PDF - т.е. вече книгата е електронна и не тежи в раницата и въпреки това, пак не я ползват ... Явно не уроците и книгата са проблема май, а ?

И третото, което е най-тежкото от всички:

3) Парадокса:

Цитат

И така - как ще направим приложение, което да замести учебника и уроците, при положение, че ние не искаме да отваряме книгата, с която да се научим да пишем това приложение ? Връщайки се на 2-рата точка, въпроса тука вече е и личната мотивация и промяната - ако искаме да направим приложение, ще трябва да седнем и да четем. А за да седнем и да четем, трябва да имаме желанието да го направим и да променим малко себе си, нали ;) . 

Все още сме 180 години преди времето на Матрицата, където Нео учи кунг-фу с диск и игла в главния си мозък, а и текущото ниво на ИИ е до толкова, че да може да върти едни дебели математически формули относително бързо с порядъчно големи масиви от данни. 

Както отбелязах по-рано - искрено ще се радвам това, което написах да е мотивация да седнете и да се занимавате, а не да Ви откаже !

Поздрави и успех :) !

• Автор
преди 17 часа, soundtracker написа:

Здравейте !

Първо, поздравление за ентусиазма и енергията, с която искате да създадете продукт в помощ на останалите. 

Както вече Ви споменаха, насоката с Андроид е Java, Kotlin или Apache Cordova (NodeJS - JavaScript + HTML + CSS). 

Т.е. от описаното по-горе, следва, че ще трябва да научите поне един или два програмни езика за тази цел. 

Друго обаче ми прави впечатление, което по-скоро ме води до мисълта, че това няма да се получи (осланяйки се на принципа, че мотивацията най-лесно се постига с предизвикателство, искрено ще се радвам да ми докажете, че греша ;) ) :

1) Има визия, но не е изчистена - всеки проект трябва да се знае какво иска да постигне и къде може да се счете за "готов за хората". Не е нужно да е нещо голямо - дори само един предмет и един урок да се представи с това решение - пак е добро начало, над което да градите. Думи от типа "еди-си-какво" индикират, че има какво още да се изчиства и какво още да се обмисля. Най-лесния начин е просто дори да си нарисувате на лист хартия всяко екранче какво ще има. След което помислете Вие, като потребител какво ще ви липсва и какво ще искате да имате (това е лесно - просто пуснете който и да app от телефона си и, така да се каже, му "намерете кусурите", които ви дразнят - шансът е повечето хора да се дразнят на същите неща, на които и вие :) ).

2) Базова мотивация :

При положение, че на въпросните ползватели им е "трудно" да отварят учебниците, защо смятате, че ще ползват телефоните си (освен ако не са таблети), за да учат ? И за да поставим още по - трудния въпрос - електронни книги и учебници вече има, а и лесно могат да се сканират и направят на PDF - т.е. вече книгата е електронна и не тежи в раницата и въпреки това, пак не я ползват ... Явно не уроците и книгата са проблема май, а ?

И третото, което е най-тежкото от всички:

3) Парадокса:

И така - как ще направим приложение, което да замести учебника и уроците, при положение, че ние не искаме да отваряме книгата, с която да се научим да пишем това приложение ? Връщайки се на 2-рата точка, въпроса тука вече е и личната мотивация и промяната - ако искаме да направим приложение, ще трябва да седнем и да четем. А за да седнем и да четем, трябва да имаме желанието да го направим и да променим малко себе си, нали ;) . 

Все още сме 180 години преди времето на Матрицата, където Нео учи кунг-фу с диск и игла в главния си мозък, а и текущото ниво на ИИ е до толкова, че да може да върти едни дебели математически формули относително бързо с порядъчно големи масиви от данни. 

Както отбелязах по-рано - искрено ще се радвам това, което написах да е мотивация да седнете и да се занимавате, а не да Ви откаже !

Поздрави и успех :) !

Благодаря за изчерпателния отговор. На първо място мотивация има. На второ дизайна съм го измислил по преценка на мои съученици и на мен самият. За сега гледам да няма кусури, даже мисля да сложа повечко тъмни цветове за да не дразни на очите синята светлина и бялата, която нощем озарява като ден. Аз съм измислил как ще се справя с уроците, пък и не е казано, че нямам право да ползвам помощ от учители. Искам да го направя, защото.. Ами в учебниците честно казано са сложили прекалено много текст, който никой не иска да чете. Твърде много думи, а важното не е чак толкова много. Така се объркваме и не можем да се ориентираме кое е важното и се опитваме да наизустим/назубрим (в по-малко случаи да научим) всичко. Вярно, че едно време не е било така, но 21 век е и технологиите са създадени за да ни помагат, нали така? Стига ми само да знам къде мога да изучавам езиците за програмиране (ако има как и на български, защото например исках да направя меню, което като натиснеш на него и то да се появява от ляво надясно, но не за част от стотната, а както нормалните менюта, все едно сме му сложили анимация, обаче не можах много да се ориентирам къде да търся или чета. Не че е толкова голям проблем и на английски да е, не ме бърка толкова много, все пак го изучавам, а и ще го поразширя). А пък и ако успея, ако започне да ми се получава мога, да продължа, да си развивам уменията и да създавам и други приложения. Не виждам лошо в това. Имам голяма мотивация. Може би за някои от вас това са глупости, но честно казано аз обичам да се занимавам с такива неща. Благодаря пак, поздрави и приятен ден. 😀

Няма как да стане за няколко месеца с четене отгоре-отгоре. За да се научиш да програмираш, трябва да знаеш на първо време структурите данни, начина на работа с тях, цикли, променливи и така нататък. Няма неща, които са малко или повече важни. След това андроида е съвсем различно нещо, там освен програмиране ще трябва и малко дизайн да научиш, а за анимации още повече. Може да пробваш с безплатната книга на софтуни като за начало, препоръчвам ти да си правиш и упражненията след всеки урок:

https://www.google.com/search?q=въведение+в+програмирането+с+java&ie=utf-8&oe=utf-8

След това за андроид има също много материал, но почти всичко е на английски. Прочети някоя и друга книга, направи по тях няколко примерни приложения, пробвай и с уроци от youtube, там има стотици, като гледай да са повечето от близките 2-3 години най-много, понеже нещата постоянно се променят и някои стари неща няма да можеш или ще е по-трудно да ги компилираш и подкараш. И не очаквай работите да стават от първия път -  в началото ще се сблъскваш с десетки грешки на компилатора, които също се оправят с много четене и търсене, но в последствие като свикнеш кое как става и коя грешка къде и как се оправя, нещата ще са ти по-лесни. И всичко става с МНОГО практика и писане, освен четенето.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.