Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за SSD

Featured Replies

Здравейте, първо се извинявам че отварям нова тема за този изключително често задаван въпрос.

Преди малко включих лаптопа на баща ми, който ми се оплака че от години е супер бавен и нямало какво да му се ъпгрейдне, за да стане по-добре.(говоря за лаптопа).

Включих го да видя каква е ситуацията и наистина е доста зле. 

Опитах да го засиля малко като намерих две платки РАМ които малко го размърдаха но като цяло положението все още е трагично.

Сетих се за SSD и се порових из еМаг и има някакви варианти за 70-80 лв.  (Максимума, който бих дал). Нямам нужда от скъпо с дългогодишна гаранция, тъй като не вярвам този комютър да има шанс за употреба след повече от две-три години.

Лаптопа е стар, най-нисък клас на Acer с двуядрен АМД процесор на 2.10.

Ползва се предимно за браузване и youtube (и некст левъл пасианс).

Въпроса ми е: Има ли смисъл от SSD и ще промени ли поне малко ситуацията, и какво да търся като вариант ?

PS Ще мога ли да се справя сам с физическата подмяна и с инсталацията след това ?

• Автор

Казвам го, чак ме е срам, този лаптоп откакто е купен е работел зле - Acer Aspire 7250 ...

Ами не мисля че има смисъл да се занимаваш предвид какъв е процесора. Разбира се SSD-то може да остане или да се продаде лесно дори да хвърлиш утре лаптопа.

Иначе голяма гаранция не значи непременно скъп. Ето вариант с 6 години.

https://www.vario.bg/adata-xpg-sx950u-240gb-asx950uss-240gt-c 

https://shop.sky.bg/KOMPJUTARNI-KOMPONENTI/SSD-Tvardi-diskove/240GB-25-SSD-XPG-SX950U-SATA-III?sort=p.price&order=ASC

п.с. При румънците цената е по-висока а гаранцията по-малко - https://www.emag.bg/solid-state-drive-ssd-240gb-ssd-adata-sx950u-xpg-sata-3-asx950uss-240gt-c/pd/D8ZPTSBBM/

Acer трябва да ги е срам, че са произвели изобщо 17" лаптоп с толкова кекав процесор.

С SSD лаптопа ще живне малко, но процесора няма да стане по-бърз.

• Автор

Гледам единственото ревю и ми стана някак приятно :))) 

F4E5B7D3-E705-4400-A20E-086A25F4F9E0.png

На тази машина каквото и SSD да сложиш няма да стане по-бърза, ще ти стартира и зарежда по-бързо ОС и приложения, но след това положението ще е същото, поради слабия процесор. Най-добре се ориентирай към закупуване на нещо по-ново, евентуално и маркова машина втора употреба за 200-300 лева ще е в пъти по-добре, отколкото този калкулатор.

• Автор
преди 28 минути, ncl написа:

Да приемем, че съм поръчал този. 

Трябва ли ми нещо допълнително, имам предвид кейсове за гнездото на стария хард или размерите са същите ?

И още нещо, има ли вариант да не преинсталирам ОС-а ?

преди 1 час, npax написа:

Да приемем, че съм поръчал този. 

Трябва ли ми нещо допълнително, имам предвид кейсове за гнездото на стария хард или размерите са същите ?

И още нещо, има ли вариант да не преинсталирам ОС-а ?

Аз минах по твоя път.Първо,не очаквай излитане след поставяне на SSD.Би трябвало и сам да го поставиш в гнездото,като рам плочка.И можеш без преинсталиране на Уина,с миграция на ОС.Моя Асус работи по този начин в момента.

преди 59 минути, Танер Заит Расим написа:

Samsung Evo серия или Intel

И какъв е смисълът от тия дискове на тази машина?

@ прах:

С А400 Кингстон 120GB SSD(ок.45лв) на стар 7г. лаптоп получих значително подобрение на скоростта(фрапиращо  при зареждане/изключване - за секунди , осезаемо и при работа в интернет( двуядрен процесор Интел 2350 , 2GB DDR2/800MHz AM) - виж поста ми от 2, 3, 6... март т.г.

Използвам случая да попитам - колко приблизително максимална се очаква скорост на трансфер на данни по CystalDisk Mark(Sequential test) изпълнен през USB2 порт чрез адаптор SATA to USB, примерно с цитирания А400 Кингстон. Имам предвид, че трансвера през USB очаквано е по-бавен? Благодаря.

На USB2 очаквай реална скорост около 25-30 мегабайта максимум. Теоретичната е 480 мегабита делено на 8 = мегабайти, но това е в двете посоки, така че го радели още на 2. Тествал съм на различни устройства и машини и това е бил максимума.

https://www.pcworld.com/article/2360306/usb-3-0-speed-real-and-imagined.html

преди 47 минути, Popov написа:

адаптор SATA to USB

За SATA to USB 2.0 или за SATA to USB 3.0 адаптер става дума

Без значение е, когато се ползва на USB2 порт. Моя адаптер е USB3, но като го включа на порт USB2 скоростта е като на USB2, то няма и как да е по-висока.

@Raze, ти от кога отговаряш за други членове?

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 54 минути, Popov написа:

Използвам случая да попитам - колко приблизително максимална се очаква скорост на трансфер на данни по CystalDisk Mark(Sequential test) изпълнен през USB2 порт чрез адаптор SATA to USB, примерно с цитирания А400 Кингстон. Имам предвид, че трансвера през USB очаквано е по-бавен? Благодаря. 

@DarkEdge Човека ползва темата да пита и аз отговарям, не ми е ясно какво имаш пак против мен?

преди 3 часа, DarkEdge написа:

За SATA to USB 2.0 или за SATA to USB 3.0 адаптер става дума

За USB2 както съм писал съкратено.

преди 3 часа, Raze написа:

Без значение е, когато се ползва на USB2 порт. Моя адаптер е USB3, но като го включа на порт USB2 скоростта е като на USB2, то няма и как да е по-висока.

Благодаря! Адаптера ми също е USB3, но входовете ми на лаптопа са USB2. При мен за Kingston SUV500/120G стойностите са 34,37 / 30,54 MB/s съответно за четене/писане и това ме успокоява.Като "влезе" вътре в машината се надявам да постигне близки до спецификационните си стойности. 3-тe 4К теста - в порядъка на 7-8 MB/s.

преди 3 часа, Raze написа:

@DarkEdge Човека ползва темата да пита и аз отговарям, не ми е ясно какво имаш пак против мен?

Аз не разбирам що се буташ между шамарите :D

В този раздел по висок ранг и повече точки от него няма как да постигнеш.

преди 55 минути, Popov написа:

За USB2 както съм писал съкратено.

Благодаря! Адаптера ми също е USB3, но входовете ми на лаптопа са USB2. При мен за Kingston SUV500/120G стойностите са 34,37 / 30,54 MB/s съответно за четене/писане и това ме успокоява.Като "влезе" вътре в машината се надявам да постигне близки до спецификационните си стойности. 3-тe 4К теста - в порядъка на 7-8 MB/s. 

Вътре ще са много по-високи максималните скорости, дори и на SATA1 ако ползваш диска. Ето какво можеш да очакваш в зависимост от порта и диска в мегабайти в идеалния случай:

https://kb.sandisk.com/app/answers/detail/a_id/8142/~/difference-between-sata-i%2C-sata-ii-and-sata-iii

преди 53 минути, Танер Заит Расим написа:

Аз не разбирам що се буташ между шамарите :D

В този раздел по висок ранг и повече точки от него няма как да постигнеш.

Що, да не е хванал господ за шлифера?

преди 1 час, Raze написа:

Вътре ще са много по-високи максималните скорости, дори и на SATA1 ако ползваш диска. Ето какво можеш да очакваш в зависимост от порта и диска в мегабайти в идеалния случай:

https://kb.sandisk.com/app/answers/detail/a_id/8142/~/difference-between-sata-i%2C-sata-ii-and-sata-iii

Т.е. подобно на Кингстона  А400 с който е лаптопа:

https://imgur.com/MZUwqWz

Ако контролера на дъното е SATA3 ще имаш максималните дадени скорости на диска в най-добрия случай. На SATA2 ще са доста по-ниски.

Да, това ясно. По-горе шота показва почти близки до максималните стойности(600MB/s) за SATA3. UV SSD диска предвиждам за компа, който по спомен дъното поддържа SATA2, но пак ще проверя.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.