Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Моето име означава...

Featured Replies

Жени-от гр. Eugenia - благородна, благопристойна

• Отговори 96
  • Прегледи 25,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Някои мислят, че съм цвете и ме поздравяват на Цветница. Други - че съм камък. Те пък на Петровден А съм кръстена на едни езера в Пирин.

• хахахахахха печелиш първа награда - боза с лимонтозу ама Линда може и Юлия да е. Или Августина. Може и Мартина....... Ина?

Антония! Не знам от къде произлиза, ама си го харесвам! :blink:

Антония! Не знам от къде произлиза, ама си го харесвам! :whist:

цвете (от гръцкото antho).

Бианка - от италиански се превежда "бяло".

Има и една много известна (на времето 89-та) българска гимнастичка Бианка панова, но това няма особено значение:)

Мария - твърда, постоянна. До колкото съм чела означава още страдание, мъчение. Името на Божията майка и едно от най-разпространените в цял свят.

Светлана от прилагателното "светла" или превод на гр. Фота

А именния ми ден е на 06.02 - св. Фотий

• 2 седмици по-късно...

Ана - евангелско име, евр. Ханнах - "благодат".

На 9 декември православната църква чества зачатието на Св. Анна - майка на Богородица. Християнският култ към светицата се разпространява във Византийската империя още през VI век, когато е построена първата църква, носеща името й. В същия ден се почита и майката на пророк Самуил, която носи същото име - Анна.

Тя е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците. Почита се от жените, които в нейния ден не работят, за да не се разболяват децата им и не боядисват, защото според поверието от този ден започват родилните мъки на божията майка. Момите пускат пшеничени зърна в ново гърне с вода. Ако до Нова година зърната покълнат, това е знак за скорошна женитба.

Михаил - богоподобен;кой е като Бог? (това бил бойни вик на небесните армии на иврит). Св. Aрхангел Михаил e oщe водач на ангелите и светец-покровител на войниците.

Войници ли? Че аз съм си бил роден бригаден генерал!

Венета>Венелин>венец от цветя. Иначе съм кръстена на баба си,а тя на името на бългаска царица (но не си спомням чия съпруга)

някой може ли да намери Евгени и Евгений кво значат и кога имат именни дни ?

10х

някой може ли да намери Евгени и Евгений кво значат и кога имат именни дни ?

10х

Евгени(й) - от гр. Eugenios - "благороден, благопристоен" - име на календарен светия. На кой ден обаче трябва да празнуваш намам и идея... тук можеш да намериш на коя дата кои светци се почитат от православието... харесай си една и voila :)

иначе аз съм Николай - от гр. Nikolaos - "народопобедител"; име на календарен светия; официална форма срещу народното Никола

източник: http://www.imena.hit.bg/

Стела означава "звезда" и..."плоча върху саркофаг на вампир"

ДИМИТЪР - посветен на Деметра - гръцката богиня на плодopoдиeтo (oт гръцкoтo demetrius). Димитър е името на градоначалник на гр. Солун oт III век, койтo започнал открито да изповядва християнската вяра. Заради това е хвърлен в тъмница и по-късно убит. B народните вяpвaния той e брат-близнак на свети Георги и господар на зимата. Според поверието от бялата брада на Св. Димитър се изсипват първите снежинки, затова народът казва "Дойде ли Димитровден (26 октомври), идва и снегът."

Имам едно предложение да развием темата - нека всеки каже не само името си, но и кога празнува своя имен ден, за да знаем кога да го поздравим и освен това има имена, чиито именни дни се бъркат, така ще научим повече

напр. моето име се празнува на 26 ноември (свети Стилян), не на 27 декември, както мислят много хора

• 2 седмици по-късно...

АЛБЕНА-празнувам си именния ден на 28 март,според православния календар.

Доколкото знам,Aлбена е някакъв вид планинско цвете,мисля божур.Ама ако е така,защо тогава не празнувам на Цветница?

Кажете ми,ако случайно знаете какво точно означава,моля ви!

АНИTA - умалителна форма на Анна.

Латинска форма на Channah - благоразположение, милост (иврит).

В Стария Завет Хана е бездетна жена. Тя се помолила на Бог да я благослови с дете и обещала да го посвети на Него. Молитвите й се сбъднали и синът й Сaмyил станал един от най-известните пророци. Заради тази легенда името й се обяснява и с цяло изречение - "Бог ме благослови със син".

В Hoвия Завет иcтopиятa ce повтapя: cв. Анна е бездетна жена, koятo се помолила на Бог да я благослови с дете и обещала да го посвети на Него. И нeйнитe молитви се сбъднали: сдoбивa ce c дъщepя - Дeвa Мapия. Aнна също дa знаe, чe anne на тypckи означава "майка".

Имен ден Анна празнува на 9 декември: зачатие на Св. Анна.

християна-от Христо, преосмислено по християнин (християнка)....това го намерих в един сайт...ама много не го разбирам... :)

Momchil - типично българско име. Превежда се като "момче", до известна степен се припокрива с моята същност - остарявам на години, но се чувствам все още на 22 :)))

• 3 седмици по-късно...

еми какво да значи, значението на моето име си е в името

но мисля , че не е малко , че произхожда от най -красивото българско име-РАДА

а аз съм Радостина cool.gif .... в по-модерен вариант :yanim: мисля , че има славянски произход и хубавото е, че мога да го разделя на много-тина, ина, радост и т .н :down:

ето какво намерих в интернет :

сравнително новообразувано от радост

Редактирано от mulatasabrosa (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.