Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

До месец Турция нахлува в Северен Ирак,предупреждава Ердоган

Featured Replies

Че Турция няма място в ЕС-за това спор няма.То това и оставаше.

Обаче кюрдите ще ядат бой ,ще ядат,но май някой ще добие достъп до Иракските нефтени находища и близък изход към Персийския залив......

Абе добре е силно казано,миналата година бях на почивка в Анталия.......цигания.Само първата линия на хотелите които незнайно защо бяха обърнати с ребро към морето(вероятно да има място за повече хотели) беше наред.Като влезеш навътре виждаш ожулените мазилки,счупени стари дървени дограми,външни канали за мръсната вода и прочие.По улиците всеки те мисли за балък който е дошъл да си похарчи и последния долар за шарени дрънкулки.Една такава типична.....циганска атмосфера цареше навсякъде още от първия ден.Като пристигнахме в хотела трябваше да чакаме 20 минути за да дойде пиколото да ни вземе куфарите,не ни позволяваха ние да си ги носим(за пари естествено).Но след час и половина със самолет и още три висене по аерогарите и още два до курорта на мен ми писна да го чакам пиколото и си награбих куфарите сам като им се накарах затова че не ми ги дават.Още първия ден проблем със стаята,не я били почистили(4 звезден хотел).Неможели да я сменят викат,нямали места и аз им казвам че отивам в друг хотел.Тогава "случайно" имали една свободна и я дадоха,естествено нямаше нищо общо с мизерията в първата.На плажа пак комични ситуации,има безплатни шезлонги за гостите на хотела ама чадърите са дефицит.Температурата е 40 градуса по Целзий и не подухва никакъв вятър от един месец.....мор.Един раздава от дефицитните чадъри на плажа,отивам и му искам.Той ми казва на английски "10 минути,ок?",викам окей.След час отивам да видя какво рече за десетте минути и след още едно обещание ми донася чадър ама след като съм се опекъл до червено.Ситуацията се повтаря през всичките дни докато бяхме.Като дойдеше мацка за чадър той веднага се оглеждаше кой е влязъл във водата и най-безцеремонно отиваше и биеше шамара на чадъра му и го даваше на мацката.Много смях с тоя падна.Всичките са едни такива "мазни"(както е казал бай ви Ганьо за едни други хора) и не бързат за никъде,обещават всичко за пари и т.н.Аз съм подреден човек и тия ме вбесяваха със своето безхаберие.Ходил съм в Гърция и Македония но там такова нещо няма.Просто Турция си е ориент и европейците не биха ги изтърпяли.

Правилно-Ориент.А и туристите като отидат там търсят Ориент.За това плащат.Аз умирам да я гледам тая цигания, защото е истинска, а не като в България...да не знаеш защо е.Цигания е, но и е единствен ориенталски плаж, на който да си махна горнището на банския, и да ми сервират лимонада в османска носия.В България по плажовете е същата мръсотия, но ги няма атракцийте...

Но не на всякъде е така, ако отидеш пак, ти препоръчвам тяхното Мъртво море-така е наречен един залив на Средиземно море, града е Фетхие.Там е като на френската ривиера.Кушадасъ и Анталия са места за румънци и руснаци, други не ходят...Бодрум е-ако обичаш нощния живот, а денем по плажовете пиле няма.Мармарис също е по-добре от Анталия...Трябва да се избира...

За Гърция...мога да се оплача сериозно, ама да не изместваме въпроса, че Турция ми е слабост biggrin.gif

Реших и аз да се включа в тази тема и започвам да чета:

След Втората световна война се събрали голямите глави на тежка софра и решавали.На този ще дадем, на този няма.На евреите ще има дадем земя да си направят държава.Дошло ред и до кюрдите.И на тях решили да дадат пък после забравили за обещанието.

Ирак в момента е майка плаче, грамофон свири.За най-голямата армия в НАТО, какъв е проблема да влязат в Северен Ирак? Всичко зависи от чичо Буш.

ЕС никога няма да приеме Турция,дори и да се реши кипърския проблем.Това са само залъгалки.За какво им е Турция?Дори и географски много малка част от нея е в Европа.Биха брали много ядове с нея.Големите държави няма да позволят(Германия,Франция),Турция да стане най-многолюдната членка и от нея да зависи всичко(както сега от Германия и Франция).Много държави в Европа които имат турски малцинства не ги искат.
Ама защо сме на едно мнение с вас момчета? Небива така, сменяйте си го бързо. ;)

Та сериозно по темата: На ЕС му трябва граница и това сме ние. Да ви кажа право, много ме е яд че нашите политици невиждат очеизвадни неща. Ако бяха малко по-дълновидни щяха да разберат, че Европа-та ни иска не по малко отколкото ние я искаме. Обаче нали сме си тъпички, преговори нямаше, а само кимане с глава. Много ме е яд, че си дадохме АЕЦ-а за жълти стотинки. Сега преди да ни "вземат" ще ни орежат и още от субсидиите... Турция никога не би се държала по този начин. Всъщност искането и да влезе в ЕС ми се струва по-скоро показно представление отколкото реално желание. И в тази връзка съм съгласна с infinity1305.

Да,в тая тема има консенсус и се чудя да я затваряме ли.Може ли така без спор ;)

• Автор
Да,в тая тема има консенсус и се чудя да я затваряме ли.Може ли така без спор :clap:

E , то темата беше друга, но се отклонихме.Въпроса е дали ще влезне в Ирак по примера на Израел, а от там вече, не се знае.Иначе Турция само казва че едно такова евентуално навлизане не трбва да е основание, ЕС да не ги приеме.

В турция военните имат прекалено много влас, а това не се харесва на ЕС!

Ако нямаха власт военните, в Турция щяха да властват ислямистите. Втори Иран на границата с Европа на никой не му трябва, особено пък на нас.

Понеже риба се лови в мътна вода, турците искат да си решат проблемите в Кюрдистан докато светът е зает с поредния арабо-израелски конфликт. За завземане на петролните полета в ираксата част на Кюрдистан не може да става и дума - там е стъпил чичо Сам, а и кюрдите са проамерикански настроени. Ако Турция не намери цивилизовано решение на кюрдския проблем може да затъне в дълга изтощителна война.

• Автор
Ако нямаха власт военните, в Турция щяха да властват ислямистите. Втори Иран на границата с Европа на никой не му трябва, особено пък на нас.

Понеже риба се лови в мътна вода, турците искат да си решат проблемите в Кюрдистан докато светът е зает с поредния арабо-израелски конфликт. За завземане на петролните полета в ираксата част на Кюрдистан не може да става и дума - там е стъпил чичо Сам, а и кюрдите са проамерикански настроени. Ако Турция не намери цивилизовано решение на кюрдския проблем може да затъне в дълга изтощителна война.

Може (да затъне), но със сигурност ще опита да разшири границите си.

Може (да затъне), но със сигурност ще опита да разшири границите си.

Мисля, че нямат такива цели.Те едва сега се оправят-Турция никак не е малка...

До колкота зная, Турция отдавна има договор с Ирак за преследване на кюрдски партизански формации на иракска територия и нееднократно се е възползвала от тъзи възможност.Не смятатам, че става въпрос за нови териториални завоевания.

Досега Турски войски няколко пъти са навлизали в Иран и Ирак за акции срещу кюрдите,но бяха малки групи.Сега се очаква да настъпят до 50 хиляди войника,а колко оръжие и техника и аз не знам.

Дали имат териториални интереси,до края на първата световна война,тези държави са били под османска власт и са били добре,все пак Османска турция е била наследница на арабския халифат,както и османския султан в Истанбул е бил халиф на всички мюсюлмани по света.( това вече при последните султани особено)Незнам какво ще стане,но кюрдите не са палестинци,тях не ги преследват заради религия или нещо друго,просто и те са маша в нечии ръце,бившата СССР и Варшавскич договор ги обучаваха и въоръжаваха с цел да отслабят Турция,като втора сила в НАТО.Подобна история като талибаните,само че от страна на СССР ане САЩ.

САЩ се разправиха с талибаните,сега е ред на Турция да се разправи с този искуствено създаден проблем и тази изкуствена партия ПКК.

Ще видим какво ще се случи все пак.

Колкото за ЕС,Турция преспокойно може и без нея,но ще има изгода као влезе,и то голяма.Но проблема не е толкова в Кипър или кюрдите както се говори,проблема е че тя е мюсюлманска държава,и то с население повече от която и да е старна в ЕС.Ето това вече не харесват европейците,предразсъдъците винаги ги е имало,и ще ги има каквото и да говорим.Те са основната причина за всички събития напоследък.Ако Турция види в един момент че няма да я огрее в ЕС,тя ще се обърне към ислямския свят,може да стане обединителка за всички тях и да постигне така желания мир и разбирателство за всички тях.Но дали ще стане незнам,има такива възможности,има и хипотези и анализи .

Morfey_A, браво.За първи път да съм съгласна с всяка дума, написана от теб. :)

За съжаление, ще допълня, че изкуствено създадения проблем с ПКК няма как да се реши скоро, интерес за това имат не една страна от ЕС, и ги подпомагат.А Турция не би се обърнала към ислямския свят, поне докато съществуват портретите на М.К.Ататюрк...

Така е Инфинити,добре че го имало Мустафа Кемал Ататюрк-Бащата на турците.И той трябва да е пример не само за тях,но и за българите,за всички нас. А той е мислел за бъдещето,не само за днешния ден,и затова Турция сега е толкова голяма,силна и велика,и ще става и по-добре.Все пак исляма може да съжителства добре в съвременни условия,както доказва Турция в момента.Но тя и няма подобни на арабските проблеми,все пак никой няма да посмее да и ги направи.Колкото и да се опъва ЕС,няма да успее да се противопостави на Турция.След последните събитрия,тя ще се възползва,няма кой гък дори да и каже,предвид лицемерието по отношение на Ливано-Израелския проблем.

Скоро Турция стана голям играч в енергийната политика,тя ще рподължава да придобива все повече и повече влияние.Дори арабските страни които не я харесват,все пак и имат повече доверие отколкото на която и да е западна велика сила.А това е голям плюс,все пак са мюсюлмански народи,а това е огромен плюс за нея.Турция е и пример как да се развият другите арабски страни,пример за светското в хармония с исляма.Исляма не е толкова закостеняла религия,тя е най отворената откъм манталитет и обичаи.А турския ислям го доказва.Сунитите каквито са в турция основно,винаги са възприемали най доброто от обичаите и нравите на даден народ,етнос с,ъчетавайки го с исляма.Затова османска турция донякаде става и толкова велика империя едно време,не само заради мощните си войски.

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

Абсолютно вярно е всичко което написахте до момента.Благодарение на Ататюрк странат е станала светска.Наистина воените държат власта в ръцете си но ако не са те Турция щеше да е като Иран или Ирак.Другото което е че по-голямата част от кюрдите в страната са ниско образовани, живеят в най-слабо развитите райони на страната и неискат да се оправят.Турция има много големи проблеми с тях и те се решават със сила в повечето случай.Дори имаше един турски певец от кюрдски произход които пееше песни за кюрдите и затова колко са онеправдани и т.н. оказа се че е помагал на кюрдската организация и го вкараха в затвора.Те забраниха и про ислямистката партия спечелила доста гласове на по предните избори и вкараха председате ля и в затвора за подстрекателство към тероризъм и за идеали противоречащи с тези на Ататюрк.Те са успели да станат светска държава, макар че всички мои познати които живеят там казват че съзнанието им трудно ще се освободи от всички предрасъдаци с които са закърмени.

А колкото до ЕС на тях не им трябва.Те стават много важни в момента само заради това че Ирак е до тях, че те са светска страна мюсулманска при това и скоро ще станат първи съседи с ЕС.Мисля че ЕС ще трябва да се съобразява с тях а не те с ЕС.

Но както се казва ще поживеем ще видим cool.gif

Дали имат териториални интереси,до края на първата световна война,тези държави са били под османска власт и са били добре,все пак Османска турция е била наследница на арабския халифат,както и османския султан в Истанбул е бил халиф на всички мюсюлмани по света.( това вече при последните султани особено)
Османската империя е по скоро наследница на Ромейската (Римска) империя. Доколкото знам Ататюрк преименува Константинопол на Истанбул ( Стамбул на български, Стинполи на гръцки) през 1930 г. Всъщност Турция е последната страна освободила се от Османската империя :rolleyes:

Незнам какво ще стане,но кюрдите не са палестинци,тях не ги преследват заради религия или нещо друго,просто и те са маша в нечии ръце,бившата СССР и Варшавскич договор ги обучаваха и въоръжаваха с цел да отслабят Турция,като втора сила в НАТО.Подобна история като талибаните,само че от страна на СССР ане САЩ.

САЩ се разправиха с талибаните,сега е ред на Турция да се разправи с този искуствено създаден проблем и тази изкуствена партия ПКК.

СССР подкрепяха ПКК и организацията на Барзани, а САЩ тази на Талабани. Кюрдите само в Турция са около 15 милиона и не може да се смята че техният проблем е изкуствено създаден. Въпреки еднаквата религия опитът за тяхното асимилиране се оказа неуспешен.

Колкото за ЕС,Турция преспокойно може и без нея,но ще има изгода као влезе,и то голяма.Но проблема не е толкова в Кипър или кюрдите както се говори,проблема е че тя е мюсюлманска държава,и то с население повече от която и да е старна в ЕС.Ето това вече не харесват европейците,предразсъдъците винаги ги е имало,и ще ги има каквото и да говорим.Те са основната причина за всички събития напоследък.Ако Турция види в един момент че няма да я огрее в ЕС,тя ще се обърне към ислямския свят,може да стане обединителка за всички тях и да постигне така желания мир и разбирателство за всички тях.Но дали ще стане незнам,има такива възможности,има и хипотези и анализи .

Възможно е, просто специфичните проблеми на Турция са много и трудно се възприемат от Европа.

Така е Инфинити,добре че го имало Мустафа Кемал Ататюрк-Бащата на турците.И той трябва да е пример не само за тях,но и за българите,за всички нас. А той е мислел за бъдещето,не само за днешния ден,и затова Турция сега е толкова голяма,силна и велика,и ще става и по-добре.Все пак исляма може да съжителства добре в съвременни условия,както доказва Турция в момента.Но тя и няма подобни на арабските проблеми,все пак никой няма да посмее да и ги направи.Колкото и да се опъва ЕС,няма да успее да се противопостави на Турция.След последните събитрия,тя ще се възползва,няма кой гък дори да и каже,предвид лицемерието по отношение на Ливано-Израелския проблем.

Ататюрк е бил военен аташе в София, поставяйки основите на съвременна Турция е взел България за пример. :)

Скоро Турция стана голям играч в енергийната политика,тя ще рподължава да придобива все повече и повече влияние.

Това става с подкрепата на САЩ.

Турция е и пример как да се развият другите арабски страни,пример за светското в хармония с исляма.

Да, донякъде.

Исляма не е толкова закостеняла религия,тя е най отворената откъм манталитет и обичаи.А турския ислям го доказва.Сунитите каквито са в турция основно,винаги са възприемали най доброто от обичаите и нравите на даден народ,етнос с,ъчетавайки го с исляма.

Много спорен тезис, за всяка религия могат да се дадат примери за религиозна търпимост или за крайна нетърпимост към чуждото. В момента вахабизмът е пример за екстремизъм и нетърпимост към останалите .

Затова османска турция донякаде става и толкова велика империя едно време,не само заради мощните си войски.

Не знам дали ти е известно, но до 1649 г. в елитните части (еничарите) на Османската империя са служели всички поданници, без значение на религия. След това започва процес на подтискане и орязване правата на немюсюманските народи. Последното участие на българи в османската армия (в спомагателните части) е по време на Кримската война. Когато империята е била толерантна е печелела на бойното поле.

Турция постъпи мъдро като не се намеси в Ирак, но навлизането в Иракски Кюрдистан ще бъде грешка. Каквито и причини да има за това съседите и ще смятат че тя се стреми към иракските петролни полета.

Редактирано от m75 (преглед на промените)

• 19 години по-късно...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.