Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

CPU вдига градуси ,а fan-а си седи на 1200 оборота

Featured Replies

• Автор
преди 11 минути, Raze написа:

Докато не се смени термопастата, няма да има подобрение на ситуацията. И на хедъра "sys_fan" не мисля, че е много добра идея да се закачат два вентилатора, може да повредиш дъното по този начин. По-добре си вземи някой преходник за IDE/SATA или го вържи директно към свободно захранване.

добре ще си купя паста,но каква да бъде тя.Предпочитам да е качествена не боклук за 10 лв и колко грама ще ми стигнат ? А относно преходника няма смисъл,понеже общото напрежение не надвишава средното в биоса,тоест не е натоварено

Забелязах на 2 различни места в биос-а ,че показва cpu temperature 0.0C ,което ме води на мисълта ,че сензора не работи,но къде се намира той, следователно не дава ясна представа за темп на процесора и не вдига обороти на перката за охлаждането

• Отговори 68
  • Прегледи 4,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 2 часа, killchain написа:

Започни от там да разбереш защо процесора е на 100% товар... 

Виж дали случайно не си разместил охлаждането, ако си правил нещо в кутията - ако радиаторът не залепва за капачката на процесора, няма как да очакваш вентилаторът да може да направи нещо. Ако си с Intel-ски бокс, виж дали четирите крачета са щракнали в дупките на дъното.

В BIOS погледни дали този вентилатор работи на PWM или DC, в общия случай искаш да е на PWM.

spacer.png

В черно съм оградил това което ме беше питал,но в биос-а не го намерих.В червено още едно място което показва нереална стойност тоест стават 3

преди 2 минути, nikolela написа:

9578306V.png

Има ,но повишава оборотите на вентилатора ,който е под видеото ми и другата перка която е на страничния капак 

Аз ти препоръчвам такава:

http://nikem-bg.net/magazin.php?search=FAN&p=mx-4

И най-малкото количество да вземеш, ще ти стигне за 10-тина пъти. Как и колко се слага, най-добре виж в youtube, принципно слагаш в средата на процесора малко - горе-долу колкото половин грахово зърно и след това закачаш охладителя, не е нужно да я размазваш. Преди това почистваш много добре старата паста от процесора и охладителя.

Изтегли си HWiNFO, включи сензорите и виж там какви резултати ще ти даде. Температурния датчик е в самия процесор, няма как да не работи, освен ако имаш проблем с дъното или изкривени пинове на сокета.

преди 7 минути, VladkoJ написа:

Има ,но повишава оборотите на вентилатора ,който е под видеото ми и другата перка която е на страничния капак 

Щом се променят, значи всичко работи и трябва да се настрои.

Сложи го на мануал. Това означава ръчна настройка.

След това се нагласят обороти спрямо температурата.

• Автор
преди 2 минути, Raze написа:

Аз ти препоръчвам такава:

http://nikem-bg.net/magazin.php?search=FAN&p=mx-4

И най-малкото количество да вземеш, ще ти стигне за 10-тина пъти. Как и колко се слага, най-добре виж в youtube, принципно слагаш в средата на процесора малко - горе-долу колкото половин грахово зърно и след това закачаш охладителя, не е нужно да я размазваш. Преди това почистваш много добре старата паста от процесора и охладителя.

Добре ,благодаря ,още утре хуквам да я вземам.Гледах аз в youtube преди като си сглобявах компа,мислих че на моя охладител няма да има паста ,а то se оказа,че има заводска,та видях 2 начина-единия размазвам тънък слой паста равномерно навсякъде по цялата капачка на процесора,а втория централно на капачката ,капчица с размер на зърно, както каза,но мисля да пробвам първия вариант 

Няма нужда нищо да размазваш, така най-много да изхабиш повече от нужното количество паста и ефекта да е отрицателен. Капваш малко и монтираш, това е.

преди 1 минута, VladkoJ написа:

Добре ,благодаря ,още утре хуквам да я вземам.Гледах аз в youtube преди като си сглобявах компа,мислих че на моя охладител няма да има паста ,а то se оказа,че има заводска,та видях 2 начина-единия размазвам тънък слой паста равномерно навсякъде по цялата капачка на процесора,а втория централно на капачката ,капчица с размер на зърно, както каза,но мисля да пробвам първия вариант 

Заводската паста е добра и си върши работата докъто не махнеш охладителя от процесора.  Моя не съм го махал от години и нямам проблем с температурата.

• Автор
преди 6 минути, nikolela написа:

Щом се променят, значи всичко работи и трябва да се настрои.

Сложи го на мануал. Това означава ръчна настройка.

След това се нагласят обороти спрямо температурата.

Работи само за двата вентилатора,които съм оградил spacer.png

преди 3 минути, nikolela написа:

Заводската паста е добра и си върши работата докъто не махнеш охладителя от процесора.  Моя не съм го махал от години и нямам проблем с температурата.

Моя процесор не е пипан от 4-5 години,от както съм си го монтирал така и си е до сега 

преди 4 минути, nikolela написа:

Ти нямаш проблеми, но автора на темата има. Защо съдиш по себе си, като нито е ясно какъв ти е процесора и охладителя, нито на колко години са.

@VladkoJ пробва ли с HWiNFO сензорите какви температури се отчитат?

• Автор
преди 5 минути, Raze написа:

Няма нужда нищо да размазваш, така най-много да изхабиш повече от нужното паста и ефекта да е отрицателен. Капваш малко и монтираш, това е.

Е добре,ще сложа по-голяма капчица тогава :D Когато си слагах кулера ,той беше с голямо кръгло петно паста ,не беше като капка с размер 2 мм,за това и искам да сложа повечко като заводското,не се свидя за матрЯл :D

преди 3 минути, Raze написа:

Ти нямаш проблеми, но автора на темата има. Защо съдиш по себе си, като нито е ясно какъв ти е процесора и охладителя, нито на колко години са.

@VladkoJ пробва ли с HWiNFO сензорите какви температури се отчитат?

NpN1NV1.png

преди 3 минути, VladkoJ написа:

Работи само за двата вентилатора,които съм оградил 

Прави снимките по от далече, че така всичко е орязано.

Явно е за шаси фан, но и там е желателно да е на ръчна настройка.

На тази снимка са настройките за другия вентилатор.

Над  заграденото какво може да се променя? Ако е градуси, задай 55 градуса и запиши настройката. Това 2.25 би трябвало да отговаря на 2250 оборота.

Над него сложи по температура 50 градуса и ако може задай 1.5

Над него задай 1.0 на 45 градуса.

9578307q.png

А при стрес тест? В спокойно положение няма смисъл да се тества. И половин грахово зърно е предостатъчно, ако се сложи повече резултата може да не е задоволителен.

• Автор
преди 5 минути, nikolela написа:

Прави снимките по от далече, че така всичко е орязано.

Явно е за шаси фан, но и там е желателно да е на ръчна настройка.

На тази снимка са настройките за другия вентилатор.

Над  заграденото какво може да се променя? Ако е градуси, задай 55 градуса и запиши настройката. Това 2.25 би трябвало да отговаря на 2250 оборота.

Над него сложи по температура 50 градуса и ако може задай 1.5

Над него задай 1.0 на 45 градуса.

9578307q.png

Нищо не се променя.Никъде не пише конкретни градуси,пише само мерна единица C нищо повече

преди 1 минута, Raze написа:

А при стрес тест? В спокойно положение няма смисъл да се тества. И половин грахово зърно е предостатъчно, ако се сложи повече резултата може да не е задоволителен.

Добре,ще сложа както казваш с размер на грахово зърно

току-що, VladkoJ написа:

Нищо не се променя.Никъде не пише конкретни градуси,пише само мерна единица C нищо повече

Кликаш на заграденото и се трие с копче Bacspace  или със стрелките се променят цифрите. Накрая натискаш enter за да се запази настройката

• Автор
преди 2 минути, nikolela написа:

Кликаш на заграденото и се трие с копче Bacspace  или със стрелките се променят цифрите. Накрая натискаш enter за да се запази настройката

Като кликна на заградено се активира в биоса,но файда няма като перката не мърда повече от колкото трябва,Нищо не и въздейства.Цъкнах го направих бенч и с покачване на градуси,оборотите си седят на 1200

преди 27 минути, VladkoJ написа:

Сменяш термопастата. Ако проблемът продължава ти трябва термометър за да се провери дали датчика е дефектен и дава грешни стойности или има друг проблем. Ако нямаш подобен термометър носи машината в сервиз.

Като кликна на заградено се активира в биоса,но файда няма като перката не мърда повече от колкото трябва,Нищо не и въздейства

Настройките влизат в сила, като излезеш от биос и се зарени ос.

• Автор

ето на още едно място показва 0.0 градуса spacer.png

преди 4 минути, Емил Костов написа:

Сменяш термопастата. Ако проблемът продължава ти трябва термометър за да се провери дали датчика е дефектен и дава грешни стойности или има друг проблем. Ако нямаш подобен термометър носи машината в сервиз.

Машина в сервиз НЕ ,нито кола ,нито какво ли ще да е,всичко си правя аз,а относно термометърчето бих бил благодарен да разбера от къде да закупя и къде да меря темп

преди 2 минути, VladkoJ написа:

ето на още едно място показва 0.0 градуса spacer.png

Остави какво показва. Смени термопастата. Ако проблемът е наличен ти трябва термометър, за да провериш градусите дали са реални.

• Автор
преди 5 минути, nikolela написа:

Настройките влизат в сила, като излезеш от биос и се зарени ос.

Логично е

току-що, Емил Костов написа:

Остави какво показва. Смени термопастата. Ако проблемът е наличен ти трябва термометър, за да провериш градусите дали са реални.

Окей, утре купувам.Безконтактен лазерен термометър върши ли работа ?

Логично е

Окей, утре купувам.Безконтактен лазерен термометър върши ли работа ?

Да, точно такъв, но си е инвестиция. Ако си навит да си купиш. Аз имам такъв и ми върши страхотна работа. Но се наложи да се взема, защото го използвам.

По-скоро с големината на половин грахово зърно ти писах. В youtube горе-долу се вижда примерно тук - "option 4":

Първо смени термопастата и виж резултата, после купувай излишни неща, въпреки че такъв термометър не бих казал, че е излишна покупка, може да се ползва за много други цели.

току-що, Raze написа:

По-скоро с големината на половин грахово зърно ти писах. В youtube горе-долу се вижда примерно тук - "option 4":

Първо смени термопастата и виж резултата, после купувай излишни неща, въпреки че такъв термометър не бих казал, че е излишна покупка, може да се ползва за много други цели.

И да сложи повече няма значение, макар че казаното от теб е вярно. Докато се науча да слагам термопаста първите десетина пъти имаше свободни съчинения, но никой не се е оплакал все още, че машината му прегрява.

• Автор
преди 3 минути, Емил Костов написа:

Да, точно такъв, но си е инвестиция. Ако си навит да си купиш. Аз имам такъв и ми върши страхотна работа. Но се наложи да се взема, защото го използвам.

Пари за инструменти не пестя :) 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.