Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Една сборка на основата на Лубунту 18.04 64бита

Featured Replies

Пробвах се как бих искал да изглежда.и съдържа.

Линк.

преди 1 час, Raze написа:

?

Той си прави собствени доработки. Понеже е пускал и преди, навярно не вижда смисъл от още пояснения.

• Автор

Открих един невероятно голям пропуск , който на чист български език се изразява така  ;)

sudo sed -i 's/Prompt=lts/Prompt=never/g' /etc/update-manager/release-upgrades

не, че ще има ефект когато приключи поддръжката на 18.04 версията. Просто това си е последния мохикан на официално Убунту с LXDE.

• Автор

:) Не разбирам, какви неща? Стандартно Лубунту, сменени стандартните му програми с такива с повечко опции (уж) и "разбираеми" на БГ

galculator/mate-calc

evince/atril

abiword/libreoffice-writer

gnumeric/libreoffice-calc

mtpaint/pinta

leafpad/pluma

gnome-mpv/vlc

file-roller/engrampa

(на компа съм с Xubuntu, пък и от край време си харесвам неговите тема и икони). Добавени още няколко програми (от видимите)

gdmap

smtube

bleachbit

drill-search

clipit

skypeforlinux

gnome-screenshot (умишлено не съм го задал за подразбираща снимачка)

aisleriot

gnome-chess

gnome-klotski

скрити някои стартери, други пък видими (compton, libreoffice-math/xfce4-notifyd-config)...

Трябва да пусна лаптопа да видя още какво има, какво съм променял/добавял/сменял.

П.П. Забравих, образа го доработих, сложих още 2 стартера "за лесност" и "килнах" ел-те-еса.

• Автор

Пропуснал съм fbreader. Хранилището на stacer е добавено, но не съм го инсталирал. Ако потрябва графично спиране/пускане на сервизи, за всеки случай.

За инсталираното с apt

pluma /var/log/apt/history.log

Подписващите ключове на хранилищата на mono, libdvdcss и skypeforlinux, както и deb-пакетите на bleachbit и drill-ui съм ги вкарал локално през /tmp папката и са инсталирани с dpkg.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Доремонтирах го. Исках да направя всичко което искам на един път, без да пропусна нищо. Стана чак след третия път, не мисля да опитвам пак. На линка вече наистина е последния ми опит.

Уцелил си "неподходящо време" за сваляне, бях зает и нямах време да изтрия "грешката".

Плимута и звука от ХП, както и тапета (ми идва на ума), че съм ги "мъчил" и друг път , просто сега докато джурках в нета пак ми "излязоха" и ги сложих.

преди 1 минута, бат'начо написа:

Уцелил си "неподходящо време" за сваляне, бях зает и нямах време да изтрия "грешката".

Да, днес го инсталирах на един лаптоп и видях проблемите. Не помнеше промените по панела след рестарт. Ще пробвам и новата версия. 

Тази от 10.06, която съм сложил на моя лаптоп, е без грешка. :)

Без екстри, но много бързо и пъргаво.

Тръгна и на един лаптоп от 2007 г. Браво!

• Автор

То това е украсено Лубунту. Просто го правя с изглед на "рекламно лице".

Най -добре е да се инсталира оригинала, пък после да се украси "на вкус".

• Автор
преди 43 минути, p4p написа:

Тази от 10.06, която съм сложил на моя лаптоп, е без грешка. :)

Там съм редактирал директно оригиналните файлове, докато сега само там където не може да е другаде настройката. И програмите са различни вече.

Не знам колко си запознат с LXDE. Лубунту 18.04 няма snap, няма и интеграция за десктоп-файловете (и за flatpak няма), трябва да се правят ръчно ако се ползват. И най-удачно е  за "ползване от въздуха" на appimage-и, понеже си питат за създаването им. И после "на вкус" може да се смени категорията в която да се визуализират от ~/.local/share/applications (ако не ни харесва) . То и сега командата на pcloud-a ми е env XDG_CURRENT_DESKTOP=Ubuntu:XFCE "/home/na4ko/Плот/NEW/pcloud" %U .

преди 1 час, бат'начо написа:

Не знам колко си запознат с LXDE.

Само бегло. И нямам намерение да задълбавам. След няколко години работа с Плазмата няма начин да избера LXDE. :wink12:

Но ми стана интересно, а и твоята сборка е идеална за зарибяване - бързо зарежда от флашка, лесно се инсталира, всичко важно го има и е с добра поддръжка на български език. А и върви на доста слаби машини. На моя лаптоп е като трета система. Ако случайно нещо липсва в openSUSE, да го намеря в Ubuntu. Нали там има всичко? Но досега не ми се е случвало.  :)

• Автор

:)  Оказа се, че съм изтървал zenity и няма как апимиджа "да попита" дали да си създаде десктоп-файл. Ще правя упражнението още един път, за да е както го искам.

Според мен едно минималистично без програми ще е по-добре ,демек всеки да си слага каквото му душа иска :) труда ти е безценен  все пак .

• Автор

Да-ммм, ще трябва да е WPS, a.k.a. малко повече занимавка заради йероглифите които ме дразнят и преоткриване какво е писал за него cybercop. Важното е, че съм избистрил за мен си какво трябва да има и защо, с две дилеми -xdm да до има или да го няма и gpicview или viewnior.

Когато го зае** xdm (така се случва) ми идва на гости  един приятел и "добре, де, Линукс, как да сваля клип, в Уйн го мога навсякъде, така ми е направено" и ... "оживява". Даже почнах и превод да му правя и доизкусурявам, ама и него за***х.

• Автор

Това вярно ли е - трябва да слагам добавка на wps-а, за да поддържа отворени формати или инфото е старо? Да си гледат работата, няма да пробвам.

• Автор

Да, да, ама не. Има една съществена грешка в настройките (ако искам да го "направя просто"). И ако с оправяне там не се получи (най-вероятно ще е така) ... ще трябва да си направя сесия... и ако ще правя, то ще си направя направо мета-пакет и става "какво исках, какво се получи". :)

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

Обикновено като давам връзка, пиша че е силно препоръчително да се ползва (поне за сваляне) официално легитимно издание и място за сваляне. Правих промени, трих и т.н. и съм пропуснал.

Та, аз лично не бих ползвал това реално. Защото дори и направено доброномерено, то е направено от програма. Няма гаранция, че всичко е станало "както трябва". Възможно е и всичко да е по реда си. По-добрия вариант е да си инсталираш едно Лубунту и да си го направиш после пак такова (според мен).

• 4 седмици по-късно...
  • Автор
преди 13 минути, gogi87 написа:

Изпробвах и новото Xubuntu на бат Начо :

spacer.png

С каква ширина е монитора ти? Панела изглежда приемливо, за което питах в друг форум. Направо ми идваш като десерт. Трябва да пусна тото.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.