Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталиране на windows 10

Featured Replies

Глобалната идея е втора ОС Уин 7 32бит за определна програма, която го изисква.

Настолна е.

Важна информация има и даже не е моя хах. Май първо ще прехвърля на външен хард важното. 

С това UEFI май се забърквам в тъмни дебри. В момента има Уин 7, така че май трябва да е под UEFI legacy mode. Но пък в чужди сайтове видях да препоръчват първо да се инсталира 10ката. "Трябва да инсталираш на CSM" не го разбирам май

ПП сега пък видях, че и двата дяла на въпросната машина са primary, което ми е странно. Има и още един дял 4мб, който е скрит в експлоръра и е някакво устройство на Disk soft, чуда се дали да го изтрия. 

Щом има инсталиран windows 7 не би трябвало да имаш проблеми, не променяй нищо, не търси uefi. Дай снимка от дяловете.

Ето диска:

disk.JPG.2e5b34a1e94ff7f423de71327b74d470.JPG

Щом е в легаси мод трябва само в Руфус да избера MBR for BIOS or UEFI и за двата Уиндоуса?

Азбих инсталирал директно от средата на Windows 7. Но за целта трябва първо да се преоразмери дялът от 100МБ - първият дял на диска, на 350MB.
След това дял Storage се измества най-вдясно и на празното място между сегашните дялкове С и D се създава нов логически дял, на който ще се инсtалира Windows 10.
Сeга с помощта на WinNTSetup се инсталира Windows 10:
Snap1.jpg

1. Десен клик по иконата [1] и указваш пътя до iso файла на Windows 10
2. Тук най-вероятно системата ще е разпознала автоматично boot дела (350MB)
- ВАЖНО -заграденото поле със светофара трябва да светя всички в зелено
3. Кликваш на таз и икона и указваш новосъздадения дял.
4. Ако искаш да не се занимаваш с кликане на Next>Next за конфигуриране на OOBE си създай unattend.xml за Windows10 MBR от този линк. След като създадеш файла, от [4] укази пътя до него.
От бутона [Tweaks] може да се зададат някои оптимизации.
След като всичко е готово кликваш бутон [Setup]. Когато завърши процесът потвърждаваш рестарта.

Наистина така изглежда по-бърза инсталацията, но сегашната седмица е 64 битова, а на мен ми трябва 32. И това прехвърляне на D на дясно ми се струва малко тегаво с инструменти като Mini Tool да кажем. Идеята ми е е, понеже Уин 7 ще се ползва сравнително по-рядко, да го инсталирам на най-външния дял дето е unallocated сега, като в началото на инталацията изтрия C и system reserved и ги форматирам в един нов С, а пък след това сложа инсталацията на E на 7цата. От съвета се зачудих, този system reserved дето Уин 7 го прави 100мб трябва ли да го увеличавам за 10ката? В туториалите, които гледам Уин 10 прави два-три нови систем дяла освен създадения при наличната, вече инсталация

Сега пък се зачудих, ако инсталирам 7цата на Е при създаването на нов дял инсталацията как ще сложи system reserved в началото на сегашното С... Май реда трябва да е

- изтриване на сегашните system reserved и С и създаване на нов дял на тяхно място, при което ще се задели нов system reserved в началото

- създаване на нов дял Е в (края на диска от горната снимка) , на който да инсталирам уин7

преди 4 часа, The_Nomad написа:

Наистина така изглежда по-бърза инсталацията, но сегашната седмица е 64 битова, а на мен ми трябва 32. И това прехвърляне на D на дясно ми се струва малко тегаво с инструменти като Mini Tool да кажем. Идеята ми е е, понеже Уин 7 ще се ползва сравнително по-рядко, да го инсталирам на най-външния дял дето е unallocated сега, като в началото на инталацията изтрия C и system reserved и ги форматирам в един нов С, а пък след това сложа инсталацията на E на 7цата. От съвета се зачудих, този system reserved дето Уин 7 го прави 100мб трябва ли да го увеличавам за 10ката? В туториалите, които гледам Уин 10 прави два-три нови систем дяла освен създадения при наличната, вече инсталация

Щом ще инсталираш Win 7 X86, нарави първо инсталация на Win 10, След това от Wn 10 изтрий дела на Win 7, премести дела на Win 10 наляво( на мястото, освободено от изтрития дял на Win 7, за да е на по-външни пътеки на твърдия диск), създай сега нов дял на освободеното от Win 10 място. 
Вече можеш да приложиш описания по-горе метод и за инсталиране на Win7X86 на новосъздадения дял.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 20 часа, The_Nomad написа:

Глобалната идея е втора ОС Уин 7 32бит за определна програма, която го изисква

Ако не е тайна, да споделиш коя е програмата?

Задавам така въпроса, понеже преди време и аз се борих да инсталирам втора система която да е 32 битова заради една служебна програма която се оказа че само при започване на инсталация проверяваше каква е системата и я излъгах с инсталиране на виртуален уиндоус 32 и копиране на инсталационната папка в реалната ми система уиндоус 10.

Не става в съвместим режим. Направих го по простия начин. Уин 7 на крайния unallocated дял, като си създаде 100мб систем дял. После без никакви гимнастики Уин10 на С, където досега беше стария Уин. И вече имам опция за дуал буут хех. Неудобството, което малко разваля кефа е, че буквите на дяловете се различават в двете ОС и трябва да се гледа размера. 

Ами от diskmgmt.msc си задай букви, каквиито ти трябват - десен клик по съответния дял >Change drive letter and path

преди 8 минути, The_Nomad написа:

като си създаде 100мб

Хм, това не би трябвало да е така.

Смени си имената на дяловете, за да ги разпознаваш по-лесно. Това става през windows explorer, като отвориш my computer, маркираш дяла, F2 и пишеш каквото име искаш и ти позволява.

:offtopic_s:

Аз съм с 3 диска в системата - 500 ГБ, 3 ТБ и 240 ГБ, но нямам дялове, единствено второто ми SSD има дял за линукс, който не се вижда под windows. Предпочитам папки, вместо да деля така, много объркващо ми изглежда :)

Смених името на Storage от 10ката. Пак в 10ката като сменям името на дяла дето е Уин7 ми издава предупреждение за административни права. Не знам дали няма да разваля нещо и май ще взема да ги оставя така

Нормално, променяш един вид защитени неща. Направено е така, за да не може потребител с ограничени права да го прави, трябва да си администратора на системата. Това е просто име на диск, на нищо не влияе, освен ти да го гледаш.

Ще ги означа значи да е по-ясно. Аз се чудя пермишъните дали трябва да са така, че файровете са създадени от предишен Уин - това е за диск Storage:

permis.JPG.bd71e4b1ca96afaf41d62a7f220bd81c.JPG

Също и дали мога да скрия дяла, където е инсталиран другия Уин7? Че потребителя, който ползва компа не е много опитен

преди 1 минута, The_Nomad написа:

Също и дали мога да скрия дяла, където е инсталиран другия Уин7? Че потребителя, който ползва компа не е много опитен 

Той ли?

С какъв акаунт ще го оставиш да работи?

Backup на двете операционни системи направи ли? А на файловете?

С администраторски акаунт ще си работи. За бекъп разчитаме на систем ресторе само

И като го пуснеш с пълни администраторски права - каквото и да пазиш и криеш голяма полза няма да има.

Кое те спира да си направиш image на работещите системи?

систем ресторе - дали ще опази файловете от повреда/крипто вирус?

Файловете вече са на външен диск, но започнах да се оглеждам за начин на ограничаването на ПЪЛНИТЕ права. Въпреки това желанието на собственика е да има админски акаунт. Негов компютър негова воля. Аз рисковете ги знам. Все пак целта на темата е друга и благодаря на отзовалите се.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.