Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

System Recovery проблем

Featured Replies

Здравейте, предварително се извинявам - снимките са от интернет, тъй като нямам възможност да снимам екрана си.

Преди няколко дни лаптопът ми внезапно замръзна, след като му вкарах сд карта, изключих го, и при последващо включване се откри следния прозорец:

windows-cannot-repair-this-computer-auto

При което натиснах Advanced Options и стигнах до тук:

System-Recovery-Options.jpg

Можете ли да ми обясните на какво се дължи това и как да го поправя. Четох, че е препоръчително да натисна System Restore, но така ли е наистина. Притеснявам се много да не загубя файловете си вътре, тъй като са доста и са ми важни.

Благодаря Ви предварително!

Възможно е да е умрял твърдия диск. Защо като имате важна информация разчитате само на един носител? Такива неща се държат минимум на 2 различни носителя, на колкото повече места я има информацията, толкова по-вероятно е да се възстанови. Има фирми, които се занимават с такава дейност, но цените не са ниски изобщо, а и 100% гаранция никога няма. На горната картинка като се даде където е червената стрелка "view problem details" какво пише? System restore едва ли ще помогне в случая, а ако диска е повреден, колкото повече се опитваш да правиш манипулации по него, толкова по-сериозна може да стане повредата. Най-добре в някой сервиз, където могат да диагностицират проблема и вече ако диска не може да се прочете, се праща към фирма за възстановяване на информацията.

преди 37 минути, Raze написа:

Възможно е да е умрял твърдия диск.

Диска със сигурност работи все още, но колко коректно е друг въпрос!

Моя съвет е намерете приятел който знае какво е Hiren's Boot CD - нека той да прегледа лаптопа Ви.

Успех!

Може физически да завърта и да зарежда нещо, но не се знае каква част е достъпна, без да се тества.

Обикновено System Restore дава списък на програмите, които са засегнати и може да бъдат изтрити ако се върне дадена точка за възстановяване. Би трябвало тази опция да е интегрирана и в System Restore от Recovery средата. Просто като изберете най-близката точка, натиснете Scan for affected programs за да видите списъка дали ви устройва.

wsr_11.png

• Автор

Влязох в "System restore", излезе ми екран:

image.png.bfa79f8f78fb06e44fff80b0acd1d82f.png

След което отидох в това синичкото, оградено от пунктир - "System protection", но ми изслезе следния прозорец:

"Your computer is running in a limited diagnostic state. If you use system restore in this limited state, you can not undo the restore operation. "

Лошо, явно няма никакви създадени точки за възстановяване (или поради липса на свободно пространство или друга причина - забрана на System Restore от вас или някоя програма, зловреден софтуер и т.н.).

Ако изберете Last Good Known Configuration (advanced) какво се случва?

Ако отново не зареди влезте отново в Repair Your Computer и пробвайте първо с опцията Startup Repair. Изчакайте да приключи и рестартирайте и вижте дали зарежда.

Ако не, влезте отново в Repair Your Computer => Изберете Command Prompt и въведете следната команда:

chkdsk c: /x /f /r

Натиснете Enter и изчакайте да приключи. След това въведете следната команда:

sfc /scannow /offbootdir=c:\ /offwindir=c:\windows

Натиснете Enter

Изчакайте да приключи и рестартирайте и вижте дали вече зарежда.

Ако отново не зарежда ще дам инструкции за сканиране с FRST от Recovery средата за да видим дали нещо може да се направи. Но ще ви е необходима празна флашка.

• Автор

Здравейте, благодарение на B-boy/StyLe/ проблемът вече е решен!

Цитат

Влезте пак в Recovery => Command Prompt => напишете notepad и натиснете Enter

От Notepad => File => Open => намерете папките, които са ви важни и с десен бутон ги копирайте на друг дял или на външен носител (докато Notepad още е отворен иначе няма да ви даде на Paste-вате). След като спасите данните си вече можете или да пробвате с външна клавиатура да опитате стъпките ми да спасите Windows или просто да го преинсталирате.

Само да кажа, че потребителката спомена, че не и работи SPACE бутона и затова нямаше как да извърши гореспоменатите команди. Трябваше да се ползва евентуално външна USB клавиатура, но така или иначе самите команди не гарантираха решението на проблема. Тя искаше просто да си спаси данните и аз се сетих, че съм ползвал трика с notepad (в Bleeping) и реших да и предложа този вариант. След това вече дали ще се търси решение с незареждащата система или просто ще се преинсталира начисто е въпрос на личен избор. Тя каза, че системата работила бавно. Ако се дължи на хардуерен проблем, преинсталацията не би помогнала, но така или иначе за откриване на проблем с хардуера се кара по метода на елиминацията. Ако пък преинсталацията подобри състоянието на машината, значи проблема по всяка вероятност се е дължал на омазана Операционна Система или наличието на зловреден софтуер или друга софтуерна причина. Според мен си струва да се опита да се преинсталира, защото и без това лаптопите не подлежат много на ъпгрейд и не се знае колко е рентабилно да се наливат средства в една стара система (особено лаптоп).

Поздрави!

Space се замества чрез copy/paste, друг вариант е alt+32, alt+255, alt+0160, като се задържа alt, набира се кода с номеричната част от клавиатурата и след това се пуска alt.

Трудна работа copy/paste в RE, защото тя преписва командите от инструкциите. Не са и запаметени някъде в системата за да ги копира.

Това с Alt нещо не се получава при мен (при включен num lock) нито в notepad, нито в cmd.

Получава се навсякъде. Това са ASCII кодове. Държиш alt, набираш кода и го пускаш, след пускането излиза съответния символ. NumLock не играе роля.

https://www.irongeek.com/alt-numpad-ascii-key-combos-and-chart.html

https://tools.oratory.com/altcodes.html

Като казвам, че съм пробвал и не се получава значи е така (поне при мен). Колкото до Num Lock тук си пише, че трябва да е ON:

https://tools.oratory.com/altcodes.html

На десктоп или лаптоп пробваш? Аз съм с обикновена безжична десктоп клавиатура и няма значение като набирам кода през номеричната клавиатура дали numlock е включен. ▬↨

На десктоп. Това само за лаптоп ли е? Иначе клавиатурата е механична ако има някакво значение.

Говорих с един приятел по Телеграма (и при него не става номера) и той е с механична. Може да е от това. Иначе пробвах и в самия Телеграм с кода, но и там не се получи...там директно се въведоха числа...а в notepad се чува само едно дрънчене, но символи ЙОК... :D

Така май ще е по-лесно. Имало си вграден инструмент за целта и даже работи...дори Search намери Space и го копира успешно. Остава да се тества дали стартира в RE среда. Видях, че го има и в 7-цата.

https://www.askdavetaylor.com/add-special-characters-symbols-windows-8/

charmap има във всички версии на Windows.

преди 4 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Трудна работа copy/paste в RE

Може да се пробва с osk.

преди 3 часа, B-boy/StyLe/ написа:

На десктоп.

За въвеждане на Alt и номер на ASCII символа е задължително да се използва цифровата клавиатура (с активен NumLock).

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Да, забелязах, че charmap го има във всички версии, но остава да се тестват (заедно с osk) дали стартират от RE. Утре ще го тествам, че ми е интересно.

А иначе се оказа, че за да се използва номера с ALT + цифри е трябвало да използвам цифрите под NumLock-a, а не тези под F-овете. Така вече стана без значение дали NumLock е включен или не. Научих нещо ново. :)

Нали това обяснявам - номеричната част от клавиатурата:

https://en.wikipedia.org/wiki/Numeric_keypad

Може и да е свързано с версията на windows, но при мен работят тези кодове, независимо дали numlock е включен.

on:☺☻

off:☺☻

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.