Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ще се подобри ли образованието,когато влезем в ЕС?

Featured Replies

Ти, като отидеш да си търсиш работа заплащането не те ли интересува? И какво да направят учителите - да идат да търсят учениците по заведенията и да ги замъкнат насила в час ли?

Отучете се от навика да обвинявате българския учител за това, че на голяма част от младежта не й се учи.

Некадърни учители има и винаги ще има. Така, както има и некадърни секретарки, и некадърни счетоводителки и т.н. Един некадърен учител едва ли е по-опасен от един некадърен пожарникар или лекар.

За заплащането вече говорих по-горе. Не разбирам какъв трън в очите на цялото ни общество е заплащането научителите. А когато питам някого, който ми говори така, колко си мисли, че получават, никога не може да ми отговори. Колко сме жалки в стремежа си да раздаваме правосъдие този и онзи колко да взима.

Според мен учителите искат по-добри заплати съответно ще си подобрят преподаването

Не. Искат по-добри заплати, за да си гледат по-добре семействата :) Както всички ние.

Според мен учителите искат по-добри заплати съответно ще си подобрят преподаването.Как може такива зрели хора да не учат българските деца да са образовани,а на първо място да гедат кой каква заплата ще получи angry.gif И министарът на образованието трябва да предприеми важни мерки за да се подобри малко образованието.Преди беше по-добре сега направо изхабиха българските деца.Почти всички имат 2-ки за изпитите.Можели такива работи :down: Вярно,че сега излюзоха нови техлонолгйи като компютарът,но в повечето случаи учителите са виновни.Вместо да излизат по протести да си малчат и да си учат децата :nono: Нямали пари-Че те всеки ден са по барчета.Трябва да влизаме по-бързо в ЕС,че друг изход няма.Ако и така образованието не се подобри-не виждам изход :eek: Щом сега учениците не учат-то като станат големи трябва да отиват на нивата.И тогава какви учители ще има?Възмущение! :angry:

Ти сигурно си бил от тези дето редовно са пропускали учебните часове,иначе щеше да знаеш как се пише "предприеми","министарът","можели". А и ако се беше заслушал малко по-внимателно,когато имаше стачки щеше да знаеш,че учителите не се борят само за достойно заплащане на труда си, а и имат много искания,които ще подобрят живота и дейността в училищата. :down: Нека не изкарваме другите виновни за собствените ни проблеми. sad.gif

Нищо лично,ама стани един учител и тогава коментирай кое как трябва да бъде.Не е това темата, иначе бих ти разказала колко часа работят учителите,какво работят и колко достатъчна им е заплатата. Едни от най-благородните професии са на учителя и лекаря.Мафия... ти знаеш ли какво е мафия...тежки думи са това.И колкото повече хора мислят като теб,толкова по-зле ще ни става образованието.
Заради такива като тебе, днешният учител няма авторитет. Аз, за разлика от ssnora, ще ти кажа това-онова. Само където не знам откъде да започна, че си много далеч от истината, а аз мога да ви говоря до утре.

Пъво за заплатите - аз съм на 28 г. и не съм престанала да се квалифицирам. Нямам една година, която да не съм вложила дадена сума пари за своето обучение. А заплатата ми е 250 лв. Вие ми кажете много или малко е това???

Второ за часовете ни труд - не мога да разбера защо на всички им е трън в очите нашето работно време. И кой ти каза, че като няма деца и ние нищо не правим. Ти знаеш ли, че ние и лекарите сме затрупани с писарска работа. Много често ни казват, че ние повече пишем, отколкото преподаваме. И не си мислете, че като излезем от двора на училещето, нашият работен ден е приключил. Знаеш ли какво е да преглеждаш 50 тетрадки всеки ден и да се чудиш как да поднесеш материала по-интересно на следващия.....

За последно само ще предложа на този, който смята, че нашата професия е много лесна, да се сменим за един ден и след това да говори. Вие виждате само една малка част от нашата работа и преди да я опознаете не си правете изводи.

П.С.: Извинявам се за отклонението от темата, но такива изказвания ме карат да реагирам емоционално.

Знаем що за професия е учителската. Но на днешно време на никой не му се занимава с даскалъка, защото всички знаят що за кенеф е цялата ни образователно с-ма. Та в този ред на мисли има преподаватели, които си вършат съвестно работата и ми е жал за тях, защото за тях всичко е като подигравка. Отдават се на професията си с цялата си душа, а не получават нищо. Това обаче са изключения. Изключения са не за друго, а по-горе обясних защо - защото на повечето кадърни хора не им се занимава. Намират си друга професия и като цяло остава боклукът! :clap:

Същото е и с лекарите. И аз съм склонен да каже, че те са мафия - не ми се сърдете, но си е така.

Добре, давате предложения да се повишат заплатите и така да се привличат кадърните преподаватели, да съгласен съм напълно, че преподавател, върщещ съвестно работата си заплата от 200 лв. му е смешна, но на повечето даскали в момента и това им е много. И като се увеличи заплатата какво? - Само тя ли е причината? - Кадърните хора не отказват да стават учители само заради ниската заплата - изобщо всичкото е подигравка. Ще се вдигнат заплатите, но хората пак така няма да искат да стават учители.

И аз например предпочитам да стана чистач отколкото учител в образователната ни с-ма, такава каквато е днес. Това съвсем сериозно! :)

Добре, давате предложения да се повишат заплатите и така да се привличат кадърните преподаватели, да съгласен съм напълно, че преподавател, върщещ съвестно работата си заплата от 200 лв. му е смешна, но на повечето даскали в момента и това им е много. И като се увеличи заплатата какво? - Само тя ли е причината? - Кадърните хора не отказват да стават учители само заради ниската заплата - изобщо всичкото е подигравка. Ще се вдигнат заплатите, но хората пак така няма да искат да стават учители.

Мисля, че един учител става учител, защото има желание за това. Още докато е в училище/университет, това да е сред други деца, да е заобиколен с живот. Иска и да научи на нещо другите, защото гледа, че има нередности и си казва "Аз като стана учител ще променя това и това.." Вярно, че резултата не е такъв, какъвто се иска, ама не са виновни те. Виновна е цялата система. Това, че директора примерно е корумпиран и всеки, който не го следва - да си търси нова работа. Не може всички да искат да станат чистачи. То, ако беше така - скоро няма да ходим в училище, а в чистилище :)

Една заплата не е причината, но как с 200 лв на месец може да се гледа дете, семейство..и т.н. Учителската работа не е лесна, защото натоварването там е по-скоро психическо. Всички знаем как гъзарчетата "на мама и тати" се опитват да почернят деня на всекиго, е ако в един клас половината са такива, какво му е на учителят с всички тях? :computer2:

Та така..не мисля, че само некъдърни и боклуци са учители. Има ги всякакви, да.. Но повечето стават учители, защото имат такова желание.

• 2 седмици по-късно...

20 години съм начална учителка и с чиста съвест мога да кажа, че няма нищо по-хубаво от това сутрин рано да посрещнеш малките палавници на вратата на класната стая. Откъснатите сутрин кокичета или нарисуваните детски рисунки(винаги с надпис колко ме обичат)-eто това ме кара да забравя всички пакости и да отивам всяка сутрин с усмивка на работа. За това мисля, че да си учител е призвание и не трябва да ни наричат мафия. Вярно е, че и в нашата професия има хора, които не вършат съвестно работата си, но така е във всяка една професия-лекари, полицай, митничари...Вината за лошата ни образователна система е в липсата на единна стратегия за образование. Правят се промени, но те не достигат до край, защото следващото правителство започва нови и т.н. и т.н. Никой не довърши нищо. Още по-лошо е, че за нито една от промените не се иска мнението на нас простите учители, които влизаме всеки ден в час. Много от учебниците и от учебните програми са направени от хора, които седят зад бюро в някои инспекторат. Промените в образованието трябва да започнат от учебници, от натовареност на ученици и учители, от отношение към ученици и учители, пък дори и от заплати. Надявам се, че това ще стане, когато влезем в ЕС.

Редактирано от meri1966 (преглед на промените)

"Прост народ лесно се управлява". Затова ни развалиха образованието и затова няма да го оправят.

• Автор
"Прост народ лесно се управлява". Затова ни развалиха образованието и затова няма да го оправят.

Какъв е този израз angry.gif Какъв ти прост народ-Та хората се стремят да постигнат все поголям успех.Колко ученици ходят на частни урои само и само да се стремят към образование.Сега като влезем в ЕС ще стане по-стегнато образованието и по-лесно.

Колко ученици ходят на частни урои само и само да се стремят към образование.

С всичко друго казано от теб съм съгласна, освен с това :speak: Половината ходят на частни уроци, защото са заставени от родителите да учат повече, като те (родителите) мислят, че в училище не се научава нищо. Други смятат, че училището е просто място за отмора и пренебрегват знанията, които получават там, та намират уж нужното в частните уроци. И едвам 1/3 от учениците отиват с учебна цел на частните уроци :)

• Автор
С всичко друго казано от теб съм съгласна, освен с това :speak: Половината ходят на частни уроци, защото са заставени от родителите да учат повече, като те (родителите) мислят, че в училище не се научава нищо. Други смятат, че училището е просто място за отмора и пренебрегват знанията, които получават там, та намират уж нужното в частните уроци. И едвам 1/3 от учениците отиват с учебна цел на частните уроци :)

Е,браво!Вярно малка част от учениците ходят на училище и повечето ги пращат родитеите им.

Както се казва:Насила хубост не става! cool.gif

Незнам какво да ви кажа, учители, поне от тези, с които съм имал взаимоотношения в живота си досега, 70% дори за чеп за зеле не стават, след като аз мога да им обяснявам неща от предмета, който преподават, в случая информатика, английски и немски, а по музика и история, да ми преподават учители, които ми бъркаха години и композитори - НЕ БЛАГОДАРЯ, по останалите предмети имах преподаватели обичащи работата си и стараещи се да преподават, така че да е интересен предмета им на учениците, евала на тези преподаватели, но на посочените първо от мен, дори най-ниската заплата на учител им е много, а някой от тях взимат и по-високи заплати, ето това е то корупцията при нас и т.нар. "шуро-баджанащина" понеже роднина на директора или пък негова любовница, но за Средното образование както и да е, там нямам кой знае каква причина да не съм доволен. Проблем основен в нашата образователна система е образованието след Средното, а именно Колежанското и Висшето Образование, където корупцията си играе ролята в пълна сила и в случая дори имаме печално известни с тази си слава университети - имената, на които предполагам всички знаем, там също си има и роднинските връзки, като масово децата на преподавателите учат във същото ВУЗ, в което преподават родителите им, поради факта, че влизат на кандидат-студентския изпит с учебника с темите по предмета или знаещи предварително темата, задачите и т.н. понеже всичко се знае, а и никой не им прави проблем, че ползват тези помощни материали по време на изпита, а след като са влезли в съответното ВУЗ изпитите им биват уреждани пак от въпросните роднини или родители, дори на някои изпити тези студенти не се и явяват, а оценката им бива дадена лично, а понякога и вкъщи.

Докато имаме такава открита корупция, за която всеки знае, но му е по-изгодно да мълчи и да му се дава парче от цялостния пай (в случая парите дадени за даден изпит) и докато има, и "шуро-баджанащината" в нашите ВУЗ, то няма да можем да говорим за добро Висше образование в България, а на всички ни е ясно, че именно то дава насока на развитие в живота на човек, а не общите науки изучавани в Средното образование.

Тук не казвам, че не трябва да има корупция, защото това е невъзможно, но поне да го правят прикрито, а не да го излагат на показ пред всички и всички да го знаят, така правят поне в ЕС и там се знае, че има корупция, но всичко става по-прикрито, защото там едно оплакване от корупция в някой ВУЗ техен означава, масова проверка в този ВУЗ и съответно последици след тази проверка, докато при нас най-много, ако се оплаче някой студент да го изключат с някакво нелепо основание от Учебното заведение, в което учи.

Критиките ви очаквам с отворени обятия, защото знам, че такива ще има.

Благодаря на всички съвестни учители, които ми преподаваха през годините, и плюя на онези, които споменах по-горе спечелили искреното ми презрение.

Моето лично мнение:Образованието в европейският съюз е много спаднало.Също така според образованието някои хора имат много ниска култура.

Пример:Във Испания по предмет История децата учат само за тяхната държава.Според мен когато влезем в Европейският съюз образованието в България както и в другите държави,който са в него рязко ще спадне.Тук разгледайте и научете повече подробности.Изкажете си мнението.Може да не съм прав.

Благодаря за вниманието. :baby:

Ако съдя по това, което слушам от мойте бивши съученици нивото на образованието слиза все по-надолу и не знам до къде ще стигнем!

Това, че на учениците от обикновените училища не им пука от нищо, говори само за себе си!

колкото до ЕС!? Едва ли нещо се промени! трябва по-малки институции да се заемат с подобряването на нашето образование!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.