Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Fedora - въпроси, новини, друго

Featured Replies

преди 23 минути, MZ/X написа:

F41 e орязана е до сакатлик за X11, за да може въобще да се работи под X11. Зависва, фрийзва, няма рефреш на десктопа.
Едвам успях да изкарам този екран:

Това не е вярно.

Имаше проба с GDM 1:47.0-1:

https://lists.fedoraproject.org/archives/list/[email protected]/thread/MWK2AXWLTA7IBRNSHGG4ZDREDSIV4QHW/

...

Цитат

Ще променя актуализацията, за да активирам отново поддръжката на X11.

...

Дали е било пропуск или умишлено действие е друг въпрос ...

Но бързо коригираха:

https://koji.fedoraproject.org/koji/packageinfo?packageID=235

:)

xnkOY7q.png

И Х11 се появи в менюто за избор. 

Също и Cinnamon X11 ...

Нямам проблеми с GNOME X11:

:)

W8HAA99.png

Но кой в днешно време ползва тази сесия?   ;)

Не виждам оплаквания за Х11 и в:

https://www.reddit.com/r/Fedora/new/

:cheers:

• Отговори 841
  • Прегледи 194,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Привет на всички! Пиша си в темата,  но касае всеки, който се интересува от тази книга! Може да си я изтегли в PDF безплатно от: Learn Linux Command Line and Shell Scripting Bible

• Абсолютно никакви проблеми. Реших да обновя дистирбуцията през Discover, а не през терминала. Свали си пакетите, поиска рестарт и рестартирах системата. При зареждането на Fedora видях, че е отишъл в

• Fedora 33 държи се стабилно.

Публикувани изображения

Сега ще проверя, пуснах нова чиста инсталация.
Останал съм с убеждението, че няма да има X11 в Gnome 47, моята информация е от https://news.itsfoss.com/fedora-41-gnome-wayland/

П.С.
Ами - няма X11. 

wZEWlfp.png

На практика ти си направил моята "хитринка", за да имаш X11. 

То си го пише и в статията от FOSS:
This means that the flagship offering will now be Wayland-only by default. 
Of course, existing users don't need to worry, as they will not be affected by this change, and upgrading to newer Fedora releases (41+) won't remove the X11 session from their installations, this only affects new installations.

преди 14 минути, MZ/X написа:

На практика ти си направил моята "хитринка", за да имаш X11. 

Никакви номера не съм правил.

Това е стара инсталация:

F37 --> F39 -->F41 

Преминала няколко пъти и през Rawhide.

С DNF5 съм от самото начало ...

И твърдиш, че при теб ги няма:

GEC7Jq0.png

И не можеш да ги инсталираш ...    ;)

Че X11 пакетите ги има в репото е факт.
НО вече не се инсталират при чиста нова инсталация на Gnome 47+
A ти си ги наследил от предишна инсталация.

П.С. Gnome Classic - също е Wayland.

преди 7 минути, MZ/X написа:

НО вече не се инсталират при чиста нова инсталация на Gnome 47+

Не можеш да ги инсталираш?   При условие, че ги има ... Не го вярвам това.

...

преди 7 минути, MZ/X написа:

A ти си ги наследил от предишна инсталация.

Нали след надграждане не работеше Х11? 

Преди малко написа:

Цитат

Зависва, фрийзва, няма рефреш на десктопа.
Едвам успях да изкарам този екран:

Не те разбирам ...

Ами ъпгрейдът  40-->41 е бил калпав за X11 явно, остатъците от 40 не работят както се очакваше.
Мога да си инсталирам по-новите пакети от 41, но не е това въпросът.
А въпросът беше че вече X11 пакетите не се инсталират по подразбиране, и вероятно във версия 42-43-44 ще ги и изхвърлят
Сега в 41 не са посмели все още.

преди 11 минути, MZ/X написа:

Мога да си инсталирам по-новите пакети от 41, но не е това въпросът.
А въпросът беше че вече X11 пакетите не се инсталират по подразбиране, и вероятно във версия 42-43-44 ще ги и изхвърлят
Сега в 41 не са посмели все още.

Това е доста по-различно от първия ти пост тази вечер.   ;)

Който наподобяваше на писанията на спеца от „Камината", че Fedora GNOME крашва и забива през минута-две и че всичките, които ползваме дистрибуцията, лъжем ...

Do3iuNo.png

Fedora 41 вече използва Wayland по подразбиране с GNOME, това означава, че много дистрибуции, които се придържат към най-новите версии на GNOME, ще изберат Wayland като основен протокол пред х11. Fedora 41 премахва поддръжката за X11 в GNOME, което е стъпка към пълното преминаване към Wayland.

https://linuxiac.com/fedora-41-drops-the-gnome-xorg-sessions/

преди 1 час, MZ/X написа:

моята информация е от https://news.itsfoss.com/fedora-41-gnome-wayland/

July 9, 2024 . 1:08 PM

...

преди 12 минути, "Саша" написа:

On March 7, 2024

...

преди 12 минути, "Саша" написа:

Fedora 41 премахва поддръжката за X11 в GNOME

Старо инфо ...

По-горе показах, че не е премахната поддръжката на Х11. А само:

преди 39 минути, MZ/X написа:

X11 пакетите не се инсталират по подразбиране

...

Има разлика ...  :wink12:

...

Аз ползвам само Wayland от доооста време ...

Разчовърках ги F40/F41 - не съм с нещо или особено впечатлен.
Екскурзията ми из федорианските полета приключи.
Обратно към далеч по-класното и стабилно Ubuntu.

Fedora и OpenSuse не остъпват по стабилност на Ubuntu, дори напротив - с OpenSuse можеш да rollback-неш към предходен snapshot в случай на проблем след ъпдейт в рамките на минути.

Wayland е проблем само за притежатели на Nvidia видеокарти, за щастие отдавна минах на АМД :)

За Федора не съм съгласен. Федората е псевдо-стабилна, псевдо-ролинг манджа. Започваш с едни вeрсии на кърнели, драйвери, даже някои програми и завършваш със съвсем други версии в края краткия й цикъл.
Това не е стабилност. Нито пък пълен ролинг. 

Доста е пресилено твърдението за псевдо стабилност, но няма да споря и да убеждавам :)  Давай с Убунту или Дебиан и нямаш грижи.

И все пак - с Nvidia видеокарта ли си? /ако отговора е положителен, това би обяснило доста неща/

преди 26 минути, toc написа:

Доста е пресилено твърдението за псевдо стабилност, но няма да споря и да убеждавам :)  Давай с Убунту или Дебиан и нямаш грижи.

И все пак - с Nvidia видеокарта ли си? /ако отговора е положителен, това би обяснило доста неща/

С NVidia съм, естествено! 😀

Ето ти и доказателство за псевдо-стабилност, при това е само за vanilla F40, с която си поиграх.
wBffaxT.png
Инсталацията на F40 започва с кърнел 6.8 преди 6 месеца, но преди ъпгрейда към F41 e кърнел 6.11. 
С други думи имаш промени от първоначалното и състояние при релийз. Което е потенциален източник на въвеждане на нестабилност/несъвместимост, особено ако имаш и видеодрайвери, виртуализации, контейнеризации.
Забележи, че смяната на кърнела предизвиква и промени за версията на файловата система и възникване на потенциална несъвместимост за достъп от  друга OS, ако си активирал най-новите features от btrfs.

Такива изпълнения в истински стабилните за релийза си Debian/Ubuntu - няма.
Нито пък при стабилното за релийза си openSUSE - Leap.

Ами пак ще кажа - нестабилността идва основно от Nvidia карта и нейната поддръжка...

Аз предпочитам да съм с най-новите пакети, кернели и софтуер /за сметка на пренебрежителен риск нещо да е нестабилно, защото съм с АМД карта/ - затова съм избрал Fedora и OpenSuse Tumbleweed :)

преди 1 час, MZ/X написа:

Федората е псевдо-стабилна, псевдо-ролинг манджа. Започваш с едни вeрсии на кърнели, драйвери, даже някои програми и завършваш със съвсем други версии в края краткия й цикъл.
Това не е стабилност. Нито пък пълен ролинг. 

...

преди 33 минути, MZ/X написа:

F41 e кърнел 6.11.

...

А преди време се радваше на 6.11.RC:     :wink12:

Цитат

Другото каквото от Убунту обещаха - го направиха - Убунту започва да идва с най-последното ядро към момента с минимум RC status. В случая ядрото е 6.11. Край на старите ядра при излизане на Убунту с 6-месечен цикъл (без LTS). По тази схема 25.04 навярно ще бъде с ядро 6.14. Тази нова нагласа превръща Убунту в най-оптималното стейбл дистро с 6-месечен релийз цикъл.

Във Федора 40:

https://fedoraproject.org/wiki/Test_Day:2024-09-29_Kernel_6.11_Test_Week

И първата пусната версия е 6.11.3:

https://koji.fedoraproject.org/koji/packageinfo?packageID=8

Над 90% от постоянните потребители на Федора не преинсталират при нова версия, а просто обновяват. Всеки сам си избира кога в рамките на следващите 6 месеца. Поддръжката на всяка версия е 13 месеца

преди 33 минути, MZ/X написа:

С други думи имаш промени от първоначалното и състояние при релийз.

Непрекъснато има промени, да. Няма да стои с години на едно място. 

Fedora не е CentOS, Leap ... И не трябва да е.

И когато инсталацията ти е на няколко години, какво значение има кога се променя ядрото?

преди 46 минути, p4p написа:

А преди време се радваше на 6.11.RC

Надявам се да си схванал нюансите  в 6-месечните издания на Ubuntu спрямо тези на Fedora.
В Ubuntu промените са 'на подскоци' - подскок-стабилност. Следващият ми кърнел там ще е навярно 6.14.
Във Fedora - промените са непрекъснати, досадни и томагочещи.
Затова и предпочитам Ubutnu подхода - все пак не ползвам компа единствено за интернет браузване, текстообработка  и Kу.
Инсталирай си разни сървери, вируализации и контейнеризации и ще разбереш колко неподходяща е Федората за тези цели.

преди 5 минути, MZ/X написа:

6-месечните издания на Ubuntu

...

А цикълът на стабилните ядра е ... около 3-4 месеца:

https://kernel.org

И дали винаги началото ще съвпада с тази на новото Ubuntu?

преди 9 минути, MZ/X написа:

Във Fedora - промените са непрекъснати, досадни и томагочещи.
Затова и предпочитам Ubutnu подхода - все пак не ползвам компа единствено за интернет браузване, текстообработка  и Kу.

Твърдиш, че Федората е само за „ интернет браузване, текстообработка  и Kу"?

преди 12 минути, MZ/X написа:

Инсталирай си разни сървери, вируализации и контейнеризации и ще разбереш колко куца е Федората за тези цели.

Ти за един час много неща си разгадал ...   Браво!

Продължавай с Лозунгите, ала 10-я Конгрес ... Няма да ти преча ...

преди 11 минути, p4p написа:

Ти за един час много неща си разгадал ...   Браво!

Продължавай с Лозунгите, ала 10-я Конгрес ... Няма да ти преча ...

И ти не ми пречиш с наивните си безсмислени 'тестове' в които нищо на практика не тестваш освен инсталцията на пакети. 
Даже и най-елементарното - готови кърнели не съм те виждал да компилириш.
Смешен си ми. Наистина.

Последно пиша - ти изначално си сгрешил при избора си на дистрибуция спрямо приоритетите си.

Ако не си искал чести обновявания на критични пакети/кернели защо изобщо си стигнал до Fedora? Всяка дистрибуция си има стратегия за ъпдейти/ъпгрейди и ти си избрал неподходяща за твоите цели - толкова :)

преди 5 минути, toc написа:

Последно пиша - ти изначално си сгрешил при избора си на дистрибуция спрямо приоритетите си.

Ако не си искал чести обновявания на критични пакети/кернели защо изобщо си стигнал до Fedora? Всяка дистрибуция си има стратегия за ъпдейти/ъпгрейди и ти си избрал неподходяща за твоите цели - толкова :)

Не мога да си представя да чакам половин месец както в Убунту например да дойде някаква актуализация. Дори и да е най-стабилната. Нещата и програмите се развиват бързо. Няма да забравя преди повече от 10 години бях с Дебиан и там GIMP беше някакъв вариант от преди 5 години. При новия GIMP толкова нови и важни неща имаше. Предпочитам да имам най-новото, защото в повечето случаи е потребно и важно. Дори и да е по-нестабилно в Линукс бързо се оправят нещата.

преди 38 минути, MZ/X написа:

И ти не ми пречиш с наивните си безсмислени 'тестове' в които нищо на практика не тестваш освен инсталцията на пакети. 

Просто показвам, че работят при мен ... :) 

преди 40 минути, MZ/X написа:

Даже и най-елементарното - готови кърнели не съм те виждал да компилириш.

Ама аз десетки пъти съм писал, че съм само Прост Любител ... Никога не съм имал претенции за друго.  :wink12:

...

преди 41 минути, MZ/X написа:

Смешен си ми. Наистина.

Свършиха аргументите и се почна с подигравките и обидите ...

...

преди 36 минути, toc написа:

Последно пиша

Да ...

Здравейте!

Вчера надградих F40 до F41. Ъпгрейда мина без проблем, но след него забелязах едно пукане в звука, ако известно време не се прави нищо, последвано от следващо пукане, когато се задейства нещо, генериращо звук. Порових из нета и намерих статии за това че pipewire заспивал след известно време, ако не се ползва, и при "събуждането" на услугата се чува това пукане. Пробвах няколко от предложените варианти (файлове с определено съдържание в etc/wireplumber/main.lua.d), но въпросната услуга wireplumber въобще не реагира на този конфиг, все едно го няма.

Някой имал ли е подобен проблем и как го е решил?

преди 6 минути, Philip Petev написа:

Здравейте!

Вчера надградих F40 до F41. Ъпгрейда мина без проблем, но след него забелязах едно пукане в звука, ако известно време не се прави нищо, последвано от следващо пукане, когато се задейства нещо, генериращо звук. Порових из нета и намерих статии за това че pipewire заспивал след известно време, ако не се ползва, и при "събуждането" на услугата се чува това пукане. Пробвах няколко от предложените варианти (файлове с определено съдържание в etc/wireplumber/main.lua.d), но въпросната услуга wireplumber въобще не реагира на този конфиг, все едно го няма.

От сайта който си дал хората казват че са доволни и решението работи. Всичко точно ли правиш?

преди 6 часа, Philip Petev написа:

Пробвах при мен (Fedora 41 Wayland) с Parole, Gapless, Rhythmbox. 

Пусках плеъра, след минута приспивах системата и след събуждане - звукът е нормален ...

Не съм променял нищо в настройките.

...

LbrD9Vj.png

п.п.

В сесия Х11 има проблеми:

- първият път заби след приспиване при работещ плеър;

- вторият - не заби, но звукът беше на бавни обороти след събуждане ... Като стопирах и пуснах отново се оправи.

A Big Thank You to the Fedora and GNOME Teams for Fixing All the Fractional Scaling Issues!

https://www.reddit.com/r/Fedora/comments/1gfnxea/a_big_thank_you_to_the_fedora_and_gnome_teams_for/

...

Цитат

Току-що надстроих до Fedora 41 и съм развълнуван да кажа, че всички проблеми с частичното мащабиране най-накрая изчезнаха! Сега всяко приложение изглежда перфектно на моя 14-инчов екран.

...

Частичното мащабиране беше най-голямата ми болка и не мога да бъда по-щастлив от това колко гладко се чувства всичко сега.
Харесвам и другите подобрения във Fedora 41 и GNOME и наистина се надявам и двата проекта да продължат да се движат в тази посока.

...

Цитат

Ентусиазирано съгласие тук!

Имам 32-инчов външен дисплей с 2560 x 1440 и 13-инчов дисплей на лаптоп с 2256 x 1504.

При новата инсталация дисплеят на моя лаптоп беше зададен по подразбиране на 150% мащабиране, а външният на 100% и без никакви настройки всичко изглежда страхотно!

...

Браво!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.