Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Fedora - въпроси, новини, друго

Featured Replies

Така... Оправих се.

Решението от линка, който съм дал горе, вероятно работи, но не и за настоящата версия на wireplumber. Порових малко из нета и се оказа, че от версия 0.4.81 вкл. са започнали една голяма промяна с преминаване от lua-базирана към json-базирана конфигурация, като до версия 0.5x са се поддържали и двата вида конфигурация и с тази версия поддръжката на lua за конфигурация отпада. Промяната включва и нови локации за конфигурацията.

Решението на моя проблем го намерих във wiki-то на Arch.

Прави се файл със следното съдържание:

monitor.alsa.rules = [
  {
    matches = [
      {
        # Matches all sources
        node.name = "~alsa_input.*"
      },
      {
        # Matches all sinks
        node.name = "~alsa_output.*"
      }
    ]
    actions = {
      update-props = {
        session.suspend-timeout-seconds = 0
      }
    }
  }
]
# bluetooth devices
monitor.bluez.rules = [
  {
    matches = [
      {
        # Matches all sources
        node.name = "~bluez_input.*"
      },
      {
        # Matches all sinks
        node.name = "~bluez_output.*"
      }
    ]
    actions = {
      update-props = {
      }
    }
  }
]

Този файл се кръщава примерно 51-disable-suspension.conf и се слага в

/etc/wireplumber/wireplumber.conf.d (глобално)

~/.config/wireplumber/wireplumber.conf.d (за конкретен потребител)

Всички папки по пътя се създават, ако ги няма.

Това, което обаче ме учуди, беше папката ми /etc/wireplumber, която изглежда по следния начин:

drwxr-xr-x.   2 root 4,0K 20 юли 03:00 bluetooth.lua.d/
drwxr-xr-x.   2 root 4,0K 20 юли 03:00 common/
drwxr-xr-x.   2 root 4,0K 30 окт 19:38 main.lua.d/
drwxr-xr-x.   2 root 4,0K 20 юли 03:00 policy.lua.d/
drwxr-xr-x.   2 root 4,0K 30 окт 20:36 wireplumber.conf.d/

Тази папка не съм я пипал никога, нито когато инсталирах F40, нито след ъпгрейда до F41 и така до днес. Като изключим wireplumber.conf.d, която създадох днес с горния файл в нея, останалите си бяха там, празни. Тези папки са от старата структура (wireplumber 0.4.17 и по-ранни), което говори, че на даден етап във F40 е била версия максимум 0.4.17 и след това е била надградена до актуалната в хранилището, която е 0.5.5. Дори и така обаче, това не обяснява как досега нямах продобен проблем, докато не надградих до F41...

• Отговори 841
  • Прегледи 194,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Привет на всички! Пиша си в темата,  но касае всеки, който се интересува от тази книга! Може да си я изтегли в PDF безплатно от: Learn Linux Command Line and Shell Scripting Bible

• Абсолютно никакви проблеми. Реших да обновя дистирбуцията през Discover, а не през терминала. Свали си пакетите, поиска рестарт и рестартирах системата. При зареждането на Fedora видях, че е отишъл в

• Fedora 33 държи се стабилно.

Публикувани изображения

преди 4 минути, Philip Petev написа:

Дори и така обаче, това не обяснява как досега нямах продобен проблем, докато не надградих до F41...

Явно при надграждането е "пипнало" нещо във файловете в тая папка. Или просто е изтрило съдържанието от .lua, защото както казваш вече не се използват. Ама защо не е прибавило това което трябва не се знае. Явно очакват, че потребителите са си го направили.

По-скоро да е трило нещо оттам, ако е имало, защото тези папки всичките са празни в момента, което обаче и така няма никакъв смисъл, защото това са локации, които вече не се поддържа от актуалната версия на wireplumber, така че каквото и да правиш в тях / с тях, е все тая.

Както и да е...

преди 5 минути, Philip Petev написа:

защото това са локации, които вече не се поддържа от актуалната версия

Да. Всъщност това е причината. Грешката е моя. Не е нужно да се трие, ако и без това не се използва. Но странното е че явно при надграждане не се добавя това, което е нужно. Интересно е при чиста инсталация на F41 дали всичко ще е наред.

преди 1 час, Philip Petev написа:

Така... Оправих се.

Решението от линка, който съм дал горе, вероятно работи, но не и за настоящата версия на wireplumber. Порових малко из нета и се оказа, че от версия 0.4.81 вкл. са започнали една голяма промяна с преминаване от lua-базирана към json-базирана конфигурация, като до версия 0.5x са се поддържали и двата вида конфигурация и с тази версия поддръжката на lua за конфигурация отпада. Промяната включва и нови локации за конфигурацията.

Решението на моя проблем го намерих във wiki-то на Arch.

Прави се файл със следното съдържание:

monitor.alsa.rules = [
  {
    matches = [
      {
        # Matches all sources
        node.name = "~alsa_input.*"
      },
      {
        # Matches all sinks
        node.name = "~alsa_output.*"
      }
    ]
    actions = {
      update-props = {
      }
    }
  }
]
# bluetooth devices
monitor.bluez.rules = [
  {
    matches = [
      {
        # Matches all sources
        node.name = "~bluez_input.*"
      },
      {
        # Matches all sinks
        node.name = "~bluez_output.*"
      }
    ]
    actions = {
      update-props = {
      }
    }
  }
]

Този файл се кръщава примерно 51-disable-suspension.conf и се слага в

/etc/wireplumber/wireplumber.conf.d (глобално)

~/.config/wireplumber/wireplumber.conf.d (за конкретен потребител)

Всички папки по пътя се създават, ако ги няма.

Това, което обаче ме учуди, беше папката ми /etc/wireplumber, която изглежда по следния начин:

drwxr-xr-x.   2 root 4,0K 20 юли 03:00 bluetooth.lua.d/
drwxr-xr-x.   2 root 4,0K 20 юли 03:00 common/
drwxr-xr-x.   2 root 4,0K 30 окт 19:38 main.lua.d/
drwxr-xr-x.   2 root 4,0K 20 юли 03:00 policy.lua.d/
drwxr-xr-x.   2 root 4,0K 30 окт 20:36 wireplumber.conf.d/

Тази папка не съм я пипал никога, нито когато инсталирах F40, нито след ъпгрейда до F41 и така до днес. Като изключим wireplumber.conf.d, която създадох днес с горния файл в нея, останалите си бяха там, празни. Тези папки са от старата структура (wireplumber 0.4.17 и по-ранни), което говори, че на даден етап във F40 е била версия максимум 0.4.17 и след това е била надградена до актуалната в хранилището, която е 0.5.5. Дори и така обаче, това не обяснява как досега нямах продобен проблем, докато не надградих до F41...

session.suspend-timeout-seconds = 0 задава таймер за автоматично спиране на устройството. Стойността 0 означава, че устройството няма да бъде спирано автоматично. monitor.alsa.rules задава правила за ALSA и съответно monitor.bluez.rules е за Bluetooth, и стойноста "0" би трябвало да предотврати прекъсванията. Мисля, че говорим за Bluetooth аудио? : ) Аудио Bluetooth устройство.

Редактирано от "Саша" (преглед на промените)

преди 20 минути, "Саша" написа:

session.suspend-timeout-seconds = 0 задава таймер за автоматично спиране на устройството. Стойността 0 означава, че устройството няма да бъде спирано автоматично. monitor.alsa.rules задава правила за ALSA и съответно monitor.bluez.rules е за Bluetooth, и стойноста "0" би трябвало да предотврати прекъсванията. Мисля, че говорим за Bluetooth аудио? : ) Аудио Bluetooth устройство.

Точно така. Сега се сетих от твоя пост. И вчера щях да пиша че преди 2-3 години пак разисквахме тоя проблем, но не помня в коя тема беше. Не помня и с кой Линукс бях тогава, но имах същия проблем. И тогава много се ядосах, че за да пестяли енергия изключвали аудиото. Аман от тия пестения. Че колко ток дърпа че го изключват. И тогава се задаваше 0 за да не се изключва.

Това си е смях в залата. Дори в случай на лаптоп, който в момента работи на батерия, това "пестене" ще е толкова незначително, че може спокойно да се пренебрегне.

Преди да тръгна да ровя по темата, намерих едно друго решение, което включваше редакция на основния конфигурационен файл на wireplumber, /usr/share/wireplumber/wireplumber.conf, в който да се откоментира един ред, който прави повикването към suspend-node.lua, който се намира в папка /usr/share/wireplumber/scripts/node и който се грижи за това "заспиване". Това работи, но е "евтин и мръсен хак", който при следващ ъпгрейд на пакета wireplumber ще бъде заменен отново с оригиналния, немодифициран файл..

Решението от предния ми пост е значително по-устойчиво на бъдещи ъпдейти.

преди 12 минути, Philip Petev написа:

Това си е смях в залата. Дори в случай на лаптоп, който в момента работи на батерия, това "пестене" ще е толкова незначително, че може спокойно да се пренебрегне.

Западняците са се побъркали и изкукуригали на тая тема. Сакън да не се повиши въглеродния диоксид.

Fedora 41 Kinoite

https://distrowatch.com/weekly.php?issue=20241104#fedora

...

Цитат

В миналото съм управлявал Silverblue на Fedora, когато беше млад клон на дистрибуцията. По това време Silverblue все още имаше известни болки в растежа и очаквах да има някои грапавини, когато опитах Kinoite тази седмица. В по-голямата си част обаче бях доволен от това колко добре се представи Kinoite. Имаше няколко визуални проблеми в Discover и дублиращите се имена на хранилища бяха объркващи в софтуерния център, но иначе Fedora Kinoite се представи добре.

Системният инсталатор на Anaconda все още е неудобен в сравнение с други масови инсталатори за разпространение, но работи. По същия начин Plasma 6 е прекалено тежка и няколко от нейните опции за конфигурация са заровени под купища екрани за персонализиране, но също работи. Сесията на Wayland беше приятно отзивчива и стабилна.

Мисля, че Kinoite е намерил добър баланс в доставката на достатъчно приложения, които да бъдат полезни веднага, без да претрупват менюто на приложенията. Благодарение на хранилището на Flathub имаме достъп до множество настолни приложения и игри.

Едно от оплакванията ми относно изпълнението на атомни дистрибуции е колко неудобно е да инсталирам нови контейнери и да стартирам софтуер в тях, когато искам компилатор или допълнителни помощни програми за командния ред. Kinoite все още има този проблем, но помощната програма Toolbx/Toolbox прави много, за да опрости процеса и да направи по-удобно извличането и стартирането на допълнителни програми по класическия начин.

Като цяло ми хареса настройката на Kinoite. Това е малко тежко, малко неудобно на моменти, но основната концепция (атомарни актуализации, комбинирани с пакети и контейнери Flatpak) работи добре. Това е едно от най-добрите преживявания, които съм имал с клон на Fedora през последните години.

Едно от малкото ми оплаквания, докато работех с Fedora Kinoite тази седмица, не беше относно това, което беше включено в дистрибуцията (на практика всички включени инструменти работеха добре), а какво не беше предложено. Нещо, което ми харесва в Mint и openSUSE, са начините, по които тези дистрибуции обединяват своите компоненти. Те не са просто колекции от отделни пакети, а мрежа от компоненти, които работят заедно. Fedora, според мен липсва в тази област. Във Fedora има много страхотни технологии (Btrfs, Discover, Flatpak, Toolbx и атомни системни изображения), но те не работят заедно.

...

Fedora Linux Flatpak cool apps to try for November

https://fedoramagazine.org/fedora-linux-flatpak-cool-apps-to-try-for-november-2/

:cheers:

Като стана дума за Wayland, не знам при вас как е било, но когато бях с F40, всички Chrome-базирани браузъри тръгваха със софтуерно рендване на страниците, когато накараш Electron-а да върви през Wayland (--ozone-platform=wayland от командния ред или съответния флаг, включен през вътрешната страница за флагове). Това с антична карта AMD Radeon R9-270x.

Във F41 нямам такива проблеми, изглежда има пипано там.

• 1 месец по-късно...

Fedora официално се присъединява в поддръжката си на Microsoft WSL.
https://www.windowscentral.com/software-apps/microsofts-wsl-2-looks-like-it-could-be-getting-even-stronger-with-official-support-from-fedora 
------------------------------------------------
Явно усещат окаяното си разпространение и позиция в светa на Linux , и искат да ги подобрят - парадоксално чрез WSL в Windows.
Смешното е, че Microsoft активно търсеше Ubuntu и Debian за WSL, докато Fedora сама се натиска на Microsoft за облагите му.

• 1 месец по-късно...
  • Автор

За много години!

Бъдете здрави и с много успехи в личен и професионален план!

През Новата година се върнах отново на Федора с КДЕ.

Доволен съм от дистрото и графичната среда. Не съм професионалист Линуксар, а обикновен потребител.

fedora41.png

На всички желая успешна и богата 2025г.!

преди 27 минути, Гошко21 написа:

За много години!

Бъдете здрави и с много успехи в личен и професионален план!

През Новата година се върнах отново на Федора с КДЕ.

Доволен съм от дистрото и графичната среда. Не съм професионалист Линуксар, а обикновен потребител.

За много години! Живи и здрави :) 
Да, Fedora и KDE много добре си пасват, а преди това не го вярвах. Дистрибуцията я използвам малко повече от месец и съм приятно изненадан от нейната стабилност и гъвкавост :) 
BDMr6T1.png

• 1 месец по-късно...

Привет - имам едно интересно питане.
Как да използвеам наличните си дялове на лаптопа от друга инсталация за да мога да инсталирам Федора Косимик за тест?
Когато се опитвам да ги форматирам през Advanced опциите ми казва че дяловете ми са прекалено малки.  Те реално са 28 GiB  за root и 45 GiB за home.

• Автор

Добро утро!

От няколко дни не бях включвал лаптопа с Федората.

И тази сутрин...бам...Плазма 6.3.0

Plasma6-3.png

Хубав и топъл ден ви желая!

• 1 месец по-късно...
на 29.10.2019 г. в 9:31, p4p написа:

- кодеци:

sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm
sudo dnf groupupdate multimedia

Актуално ли е това за кодеците Федора 41? Поставих я на тестова машина. За това питам.

До колко е адекватна командата дадена от този форум за инсталация на Кодеците? - 

sudo dnf install @multimedia @sound-and-video ffmpeg-libs gstreamer1-plugins-{bad-*,good-*,base} gstreamer1-plugin-openh264 gstreamer1-libav lame*

Друго което ме интересува е как да премахна цялостно Libre Office - смятам да ползвам Only Office.
Не на последно място искам да попитам има ли възможност за отваряне на архиви директно в Наутилус като файлов мениджър. Благодаря предварително.

преди 3 часа, Колчо написа:

До колко е адекватна командата дадена от този форум за инсталация на Кодеците?

Аз лично половината не съм ги инсталирал, защото не ми трябват за момента. Единствено съм инсталирал gstreamer1-plugins-*, ffpmeg и плъгините за pipewire.

Друго което ме интересува е как да премахна цялостно Libre Office - смятам да ползвам Only Office.

sudo dnf remove libreoffice*

Не на последно място искам да попитам има ли възможност за отваряне на архиви директно в Наутилус като файлов мениджър. Благодаря предварително.

Nautilus не предлага тази възможност, но с двоен клик можете да разархивирате доста лесно и бързо. Такава възможност предлага Dolphin с опцията "Open archives as folder" :) 
hrtSUh1.jpeg

Не на последно място искам да попитам има ли възможност за отваряне на архиви директно в Наутилус като файлов мениджър.

Виж как изглеждат engrampa и xarchiver, и дали покриват в някаква част това което искаш.

преди 14 минути, pnn написа:

Аз лично половината не съм ги инсталирал, защото не ми трябват за момента. Единствено съм инсталирал gstreamer1-plugins-*, ffpmeg и плъгините за pipewire.

sudo dnf remove libreoffice*

Nautilus не предлага тази възможност, но с двоен клик можете да разархивирате доста лесно и бързо. Такава възможност предлага Dolphin с опцията "Open archives as folder" :) 
hrtSUh1.jpeg

Като за начало ще направя един образ с Clonezilа надеждата при инсталация на Кодеците да не осера нещо.
Друго което ме притеснява е че имам един чисто нов прясно форматиран дял под Ext4 на който не мога да пиша и създавам директории.

преди 5 минути, Колчо написа:

Като за начало ще направя един образ с Clonezilа надеждата при инсталация на Кодеците да не осера нещо.

Няма какво да се издъни тук. Всичко е точно с команда. Можеш да действаш смело :)

преди 5 минути, Колчо написа:

Друго което ме притеснява е че имам един чисто нов прясно форматиран дял под Ext4 на който не мога да пиша и създавам директории.

Тук може да са много причините. Можеш ли да монтираш дяла с тази команда и да пробваш пак?
sudo mount -o remount,rw <пътя до ext4 дяла>? 

преди 36 минути, Колчо написа:

Щото не е Уйн. И се приема като външен диск с файлова система, дето поддържа права и т.н.. А сега за него, след монтиране, само root-a ти има права.

преди 1 час, на40 написа:

Щото не е Уйн. И се приема като външен диск с файлова система, дето поддържа права и т.н.. А сега за него, след монтиране, само root-a ти има права.

Оправих се и със това. Остава да поставя кодеци някой декодер. Освен това ще поставя Немо като 2ри мениджър на файлове за всеки случай.

• 2 седмици по-късно...

Абсолютно никакви проблеми. Реших да обновя дистирбуцията през Discover, а не през терминала. Свали си пакетите, поиска рестарт и рестартирах системата. При зареждането на Fedora видях, че е отишъл в режим "Offline Updates". Там се обнови и си направи автоматичен рестарт.
След това обновената Fedora 42 вече си се зареди нормално без никакви проблеми. Доста изпипано са направили това голямо обновяване, за което шапки долу :) 
Веднага забелязах промяната в наименованието на дистрибуцията. При Fedora 41 си беше (KDE Plasma), а сега - KDE Plasma Desktop Edition) :) 

Единствено виждам някаква разлика при шрифтовете след това сериозно обновяване, но нито самото KDE се е обновило, нито пък съм сменявал шрифтовете...
5OAiB6Z.jpeg

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.