Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дайте съвет за ъпгрейд

Featured Replies

• Автор

Най-после ми донесоха и Рам паметта. Продадох моята и взех две плочки по 512Мб на TwinMos. Обаче става нещо интересно. Сега имам Ubuntu инсталиран на новия диск и Windows-а е на стария. Когато заредя "прозорците" след известно време ми дава син екран и се рестартира. Помислих, че има някакъв конфликт с рамта (тя върви на 200Мх и затова я направих от биоса на 166Мх за да се "разбира" с процесора), но пък от друга страна като заредя Ubuntu-то няма никакви проблеми. Искам да ви питам дали проблема според Вас е хардуерен или Windows-а се е прецакал след инсталацията на Линукса (на два пъти го инсталирах, като минах и през няколко няколко грешки). Благодаря предварително.

• Отговори 59
  • Прегледи 6,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-после ми донесоха и Рам паметта. Продадох моята и взех две плочки по 512Мб на TwinMos. Обаче става нещо интересно. Сега имам Ubuntu инсталиран на новия диск и Windows-а е на стария. Когато заредя "прозорците" след известно време ми дава син екран и се рестартира. Помислих, че има някакъв конфликт с рамта (тя върви на 200Мх и затова я направих от биоса на 166Мх за да се "разбира" с процесора), но пък от друга страна като заредя Ubuntu-то няма никакви проблеми. Искам да ви питам дали проблема според Вас е хардуерен или Windows-а се е прецакал след инсталацията на Линукса (на два пъти го инсталирах, като минах и през няколко няколко грешки). Благодаря предварително.

Запиши и дай да видим какво е съобщението в синия екран. Погледни и в Event Viewer какво пише. Там трябва да имаш запис в момента на синия екран и описана грешката ( отбелязана е с червен кръст )

Здравей rainov ,

Като го гледам тоя дзвер(харддиска) - грехота е да го държиш за склад :P Не зная какъв ти е стария хард,но при всички случаи новия( Сийгейт с перпендикулярен запис :hush: е по-бърз от стария ;)

Ако питаш мене,вземи си инсталирай джама на новия хард ,като преди това го разцепиш и ще усетиш бързината на новата покупка - пък и евентуално можеш да избягаш от сините екрани (ако са от Уин-а).

Райнов, вече е късно, напазарувал си, но моето мнение е:

1. Най-бавната част на ПС-то е тв.диск, затова аз съм с 2 x 250GB SEAGATE SATA2/7200/8MB в RAID 0

2. Много сте изписали за паметта - аз съм с 2 x 512 MB DDR400 KINGSTON HYPERX CL2 в двоен канал - максимална произв. спрямо другите от листата но не най-скъпата..., издържа яко изшиване...

3. Първо се инсталира Вина, после Лайнукса... за да имаш минимални проблеми... Като си я започнал, след като си спасил всичко от дисковете, удари един голям формат на всичко дето се върти, и го направи като хората отначало, за да спиш спокоен biggrin.gif

• Автор
Здравей rainov ,

Като го гледам тоя дзвер(харддиска) - грехота е да го държиш за склад :speak: Не зная какъв ти е стария хард,но при всички случаи новия( Сийгейт с перпендикулярен запис :) е по-бърз от стария ;)

Ако питаш мене,вземи си инсталирай джама на новия хард ,като преди това го разцепиш и ще усетиш бързината на новата покупка - пък и евентуално можеш да избягаш от сините екрани (ако са от Уин-а).

Така и смятах да напаравя, но не ми се занимаваше. Сега обаче, когато се счупи "прозореца" ще си поиграя. Според теб от Windows-а ли е? Благодаря ти за съвета.

Редактирано от rainov (преглед на промените)

Така и мятах да нпаравя, но не ми се занимаваше. Сега обаче, когато се счупи "прозореца" ще си поиграя. Според теб от Windows-а ли е? Благодаря ти за съвета.

Има вероятност и от Уин-а да е ,но това ще го разбереш като го инсталираш наново.Иначе пусни Мемтест на паметта,както те посъветва Людмил по-горе (за всеки случай ) - да я сменят навреме ,ако се наложи :)

• Автор
gre6kaee9.th.jpg Това показва event viewer. Да преинсталирам ли или е не е от Windows-а?
gre6kaee9.th.jpg Това показва event viewer. Да преинсталирам ли или е не е от Windows-а?

Ето това намерих за грешката.Попрочети ако искаш по-подробно,но ми се струва,че трябва да преинсталираш Уиндоус-а sad.gif

• Автор
Ето това намерих за грешката.Попрочети ако искаш по-подробно,но ми се струва,че трябва да преинсталираш Уиндоус-а sad.gif

Съжалявам, че пиша на такива големи интервали, но просто нямам време sad.gif . Направих тест на паметта и нямаше грешки. Тръгнах да преинсталирам Windows-а и дори по време на инсталацията имаше няколко рестарта със сини екрани. Утре ще ходя до офиса от където си купих новите компоненти, пък да видим те какво ще кажат, защото още не мога да си обясня, защо Ubuntu-то нямаше такива проблеми. И искам да попитам нещо. Инсталирах Прозорците на новия хард, който е secondary. И сега партишъна на Windows-а е с означение "F". Как да направя новия хард primary и по този начин ще се оправи ли буквеното означение на дяловете?

Редактирано от rainov (преглед на промените)

Буквеното означение на дяловете може да се оправи винаги,като просто смениш буквите ;) Като казваш новия хард е Секондари - първия ти хард ,Макстора , и той ли е Сата , и изобщо как си конфигурирал хардовете :wors:

• Автор

Да, и Макстора е Сата. Какво имаш предвид под конфигуриране на хардовете?

rainov, когато сложи новата рам, направи ли CMOS-Reset (да преместиш джъмпера или да извадиш батерията за около 10 сек.)? Ако не си го направи, предполагам че ще помогне.

• Автор
rainov, когато сложи новата рам, направи ли CMOS-Reset (да преместиш джъмпера или да извадиш батерията за около 10 сек.)? Ако не си го направи, предполагам че ще помогне.

Да си призная много съм зле с Биос настройките, а също и с разглобяването. Рамта я сложиха в кутията още в офиса, от където я купих и човека правеше някакви настройки по биоса, но наистина не знам какво. Oбясни малко по-подробно как се прави тоя CMOS-Reset.

Да, и Макстора е Сата. Какво имаш предвид под конфигуриране на хардовете?

Имам предвид да направиш една проба - да откачиш Макстора и да оставиш само новия хард ,при това положение да инсталнеш Уин-а , или ако вече си го инсталирал- просто пробвай как ще работи без втория хард с Убунту-то. А и направи нулирането на биоса,което ти обяснява iovi .

Това означава да извадиш батерията и по този начин да принудиш биоса да разпознае хардуеъра наново. Няма гаранция, че това ще се случи от самосебе си, а шанса настройките на старата и новата ти рам да са съшите не е голям. Имам предвид тайминги и напрежение.

Та казано по друг начин изключи компютъра ОТ КОНТАКТА, отвори кутията и извади батерията за около 10 секунди. След това влез в биоса и си настрой часа, датата и последователността за бутване. После стартирай и кажи дали проблема се е оправил. Проблема силно ми напомня нестабилност на компютъра след клокване на рам или игра с таймингите. И понеже ти едва ли ще си клокнеш новата рам на първия ден...остава биоса да не си е резетнал настройките :wors:

• Автор
Това означава да извадиш батерията и по този начин да принудиш биоса да разпознае хардуеъра наново. Няма гаранция, че това ще се случи от самосебе си, а шанса настройките на старата и новата ти рам да са съшите не е голям. Имам предвид тайминги и напрежение.

Та казано по друг начин изключи компютъра ОТ КОНТАКТА, отвори кутията и извади батерията за около 10 секунди. След това влез в биоса и си настрой часа, датата и последователността за бутване. После стартирай и кажи дали проблема се е оправил. Проблема силно ми напомня нестабилност на компютъра след клокване на рам или игра с таймингите. И понеже ти едва ли ще си клокнеш новата рам на първия ден...остава биоса да не си е резетнал настройките ;)

След като направих това стана по-зле. Рестарт още като включа куфара. Днес ходих до сервиза и там се чудиха 4 часа какво може да е, защото инсталацията стига до копирането на файловете и после рестарт. Накрая обаче тръгна (сигурно някакво чудо стана) и сега ви пиша от новия Windows. Човека от офиса миказа, че няма да има голяма разлика, ако го сложа на новия диск, защото дъното ми не поддържа S-ATA2 и харда всъщност ще е съвсем малко по-бърз. Това така ли е? Още един път ви благодаря за отзивчивостта и отделеното време ;) .

След като направих това стана по-зле. Рестарт още като включа куфара. Днес ходих до сервиза и там се чудиха 4 часа какво може да е, защото инсталацията стига до копирането на файловете и после рестарт. Накрая обаче тръгна (сигурно някакво чудо стана) и сега ви пиша от новия Windows. Човека от офиса миказа, че няма да има голяма разлика, ако го сложа на новия диск, защото дъното ми не поддържа S-ATA2 и харда всъщност ще е съвсем малко по-бърз. Това така ли е? Още един път ви благодаря за отзивчивостта и отделеното време :cupid: .

Радвам се,че проблема се е оправил,макар и незнайно как :offtopic_s:

Колкото до новия диск,той може да се прехвърли да работи като Сата само :nono: Това става с помощта на едно джъмперче отзад вдясно на панела на харда - всъщност диска пристига с джъмперчето поставено да ограничи скоростта на харда в режим Сата,ако искаш да го прехвърлиш да работи като Сата 2 - махаш джъмперчето.

Така че в момента диска ти е в режим Сата.Малко по-бърз,но все пак по-бърз :wors:

След като направих това стана по-зле. Рестарт още като включа куфара. Днес ходих до сервиза и там се чудиха 4 часа какво може да е, защото инсталацията стига до копирането на файловете и после рестарт. Накрая обаче тръгна (сигурно някакво чудо стана) и сега ви пиша от новия Windows. Човека от офиса миказа, че няма да има голяма разлика, ако го сложа на новия диск, защото дъното ми не поддържа S-ATA2 и харда всъщност ще е съвсем малко по-бърз. Това така ли е? Още един път ви благодаря за отзивчивостта и отделеното време ;) .

Хубаво, че се е оправил и вече можеш да пишеш от него. Да си го ползваш със здраве!

Колкото до скоростта на хардовете-може разликата да не е голяма, но защо да не се възползваш от нея, след като я има :wors:;)

Редактирано от iovi (преглед на промените)

• Автор
Радвам се,че проблема се е оправил,макар и незнайно как :wors:

Колкото до новия диск,той може да се прехвърли да работи като Сата само ;) Това става с помощта на едно джъмперче отзад вдясно на панела на харда - всъщност диска пристига с джъмперчето поставено да ограничи скоростта на харда в режим Сата,ако искаш да го прехвърлиш да работи като Сата 2 - махаш джъмперчето.

Така че в момента диска ти е в режим Сата.Малко по-бърз,но все пак по-бърз :hush:

Да, знам за джъмпера, но сега няма смисъл да го махам (нали дъното не го поддържа). Като допълня ъпгрейда с ново дъно, процесор и видео карта (сигурно догодина) пак ще се допитам до Вас. Благодаря Ви!

• Автор

Направо ме е яд, че ви се похвалих. Пак има непланувано рестартиране sad.gif Ъпдейтнах биоса и пак същото. Изключих автоматичния рестарт при system failure за да видя поне какви са грешките и се оказа, че почти всеки път са различни (4 или 5 са). Попаднах на една статия (благодарение на bozko), специализирана по този проблем (рестартирането). Въпросната статия. Понеже когато извадих батерията на дъното рестартите се зачестиха, се усъмних в батерията на дъното. В статията също пише, че може да е от нея, но все пак реших и вас да попитам дали може да е от нея.

Ем свали батерията и я измери с уред колко Волта е, аз наскоро смених мойта, защото беше паднала под 3.0V biggrin.gif

• Автор
Ем свали батерията и я измери с уред колко Волта е, аз наскоро смених мойта, защото беше паднала под 3.0V biggrin.gif

2,96V да я сменям ли?

Ами според мен е желателно да се смени, пък и не са скъпи :)

Смени батерията, но мисля, че проблемът ти не е в нея. Функцията и е да "помни" настройките, датата и часа на биоса. Че е отслабнала се разбира, когато всеки път се налага да свиряваш часовника. Погледни функцията на графичната карта Fast Write дали е фключена и ако е така я спри. Случвало ми се е да имам мизерии от нея, а като казваш, че рестартите са зачестили след резета, може да е от нея. Тя по подразбиране е пусната. Другият момент е да видиш в страницата на производителя на дъното ти, дали поддържат новата ти рам. И не на последно място-проблема може да е и от захранването, все пак си сложил нови компоненти, които също харчат ток. Сигурно си писал каква ти е точната конфигурация, но съм изморен от работа и не ми се търси, дай я пак да сметнем колко ток и трябва.

Извинявай, видях я в подписа ти, по-късно ще сметна и ще пиша пак, само кажи какво ти е захранването

Редактирано от iovi (преглед на промените)

• Автор

Наистина се оказа рам паметта. Сега съм с 2*256Мб на A-Data и чакам да ми доставят 2*512Мб на същата марка. Благодаря на всички за отделеното време и помощта която ми оказахте :sobbing: .

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.