Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кои неща могат да заемат толкова памет в disc C?

Featured Replies

Нямам много снимки и видеоклипове в компа, но паметта е доста пълна.  Ще изтрия много папки, но ме е страх да не изтривам нещо важно. Имам няколко програми с голям размер, но не мисля, че само заради това е пълна паметта. Най-много простронство заема папката Program Files.

Трябваше да кажеш,колко памет е заета и свободна.Каква е системата?Има ли някоя програма за видео обработка,защото те съхраняват големи файлове.

Свали на десктопа Windirstat Portable, стартирай и следвай съветника. на десктопа ще се появи папка Windirstat - влез в нея и стартирай изпълнимия файл. Посочи дял С и следвай съветника. Като завърши, ще се появи шарена картинка на разпшределението на файловетте. Натисни F5 да се покаже и свободното пространство. Покажи картинка наситуацията.

• Автор

Windows 10

22gb от 126gb

имам много програми за обработване на снимки и видеоклипове

имам я виндир, показва големите файлове, но не знам дали са за изтриване.

преди 52 минути, moonluna написа:

Нямам много снимки и видеоклипове в компа, но паметта е доста пълна.  Ще изтрия много папки, но ме е страх да не изтривам нещо важно. Имам няколко програми с голям размер, но не мисля, че само заради това е пълна паметта. Най-много простронство заема папката Program Files.

Първо отваряш C:\users\user\Appdata\Local\Temp и я изпразваш, това е папката в която се садържат а честo и задържат повече от необходимото всички временни файлове на програмите и игрите и изобщо на всичко което ползваш на компютъра.

Второ - Провери си размера на папка Desktop ще останеш доста изненандан, ако се окажа прав, почисти го.

Трето - Ако си с Уиндоус10 огледай внимателно С:\ дали случайно няма папка с името Windows.old ако да, то това е старата версия на уиндоуса преди някой от големите ъпдейти на системата и размера е почти колкото на папката на текущото ОС. При това положение НЕ се трие директно, начина да я изтриеш е : Отваряш My Computer/This Computer избираш с десния бутон на мишката C:\ и опцията Properties, там избираш Clean disk и в отворения прозорец слагаш отметката на clean system files. След като зареди системата ще видиш опция за изтриване на въпросната папка, Voilà.

Провери си и My documents, Downloads и т.н. папки които се използват по често, прехвърли част от информацията на друг носител.

Успех! :)

П.П.

Виждам че сетърси програма за почистване, лично мое мнение е че най добрата програма за почистване е задклавиатурното устройство.

преди 31 минути, Bubbles написа:

С:\ дали случайно няма папка с името Windows.old

Ама хубави съвети...А ако/като(не дай боже) се срине системата, що да има от къде да я възстанови.

преди 37 минути, Raze написа:

Пробвай с това:

https://www.jam-software.com/treesize_free/

Твоята крава да е по-мъжка, а? Бива...

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

• Автор

и трисайз я имам, но ще ги пробвам пак.

не е от временните файлове, изтривам ги винаги

Да, мисля че може да е свързано с Windows.old, но такава папка няма.

Преди използвах 8, после минах към 10, да не би да е останало нещо от 8, защото преди време излизаха уведомления, за да изтрия старата версия...

Изтрий и съдържанието на %windir%\temp, и папката %windir%\SoftwareDistribution
Но най-добре е да видим графично съдържанието на диск С.

преди 22 минути, DarkEdge написа:

Ама хубави съвети...А ако/като(не дай боже) се срине системата, що да има от къде да я възстанови.

Папка Windows.old остава след ъпдейт на ОС и се трие, дори самата ти система ти припомня сегиз-тогиз да я изтриеш. А като искаш възстановяване на системата си създаваш точка за възстановяване или направо огледало  на ОС-то,

Баси и ти си модератор в софтуерен форум...

преди 26 минути, DarkEdge написа:

Това какво трябва да означава, че само ти можеш да предлагаш софтуер и ако някой даде алтернатива няма да го преживееш? Освен това връката ти не работи!

преди 21 часа, Bubbles написа:

Папка Windows.old остава след ъпдейт на ОС и се трие, дори самата ти система ти припомня сегиз-тогиз да я изтриеш. А като искаш възстановяване на системата си създаваш точка за възстановяване или направо огледало  на ОС-то,

Баси и ти си модератор в софтуерен форум...

Явно не си срещал опцията за възстановяване "Върни предходна версия"...

преди 21 часа, Raze написа:

Това какво трябва да означава, че само ти можеш да предлагаш софтуер и ако някой даде алтернатива няма да го преживееш? Освен това връката ти не работи!

Въобще не беше това идеята на репликата ми, а това, че авторът/ката на темата може да изпта затруднение от заливане с предложения...
Изобщо не съм имал за цел предложенотто от мен да е единствено.
Смешен си ти, че не изчака отзив от автора/ката и ако не се справила с предложеното от мен да предложиш тогава...Ама нееее, е'ни гърди напред трее си.
Айде оставям те да водиш...

преди 1 минута, DarkEdge написа:

Въобще не беше това идеята на репликата ми, а това, че авторът/ката на темата може да изпта затруднение от заливане с предложения...
Изобщо не съм имал за цел предложенотто от мен да е единствено.
Смешен си ти, че не изчака отзив от автора/ката и ако не се справила с предложеното от мен да предложиш тогава...Ама нееее, е'ни гърди апред трее си.
Айде оставям те да водиш...

Дали?

преди 25 минути, moonluna написа:

и трисайз я имам, но ще ги пробвам пак.

не е от временните файлове, изтривам ги винаги

Да, мисля че може да е свързано с Windows.old, но такава папка няма.

Преди използвах 8, после минах към 10, да не би да е останало нещо от 8, защото преди време излизаха уведомления, за да изтрия старата версия...

Ама като си казал...

• Автор

Благодаря ви за отговорите, ще разглеждам всичко, което сте писали, но в момента искам да си почивам, само исках да получа информия и получих повече, отколкото очаквах. Видях, че се получи малко неразбирателство между коментиращите, виновен е ретроградния Меркурий.

преди 45 минути, DarkEdge написа:

Срещал съм я, ама това е малко по-друга бира, версията обикновено я връщаш още в първите часове след ъпдейта, след това като е минало сума време от тоя ъпдейт и дето се вика идва друг вече(щото те напоследък нещо доста зачестиха) та тогава да се сетиш да връщаш предходната версия ми се струва леко късничко.
Пък ако е толкова зор се прави оглдало а предходната още преди да разрешиш новия ъпдейт, също ще свърши работа. Но поне аз намирам за твърде глупаво да си пълниш диска със тари версии на ОС-то.

Защо не пуснете един Disk Cleanup по следния начин:

С десен бутон в търсачката въведете CMD.exe и изберете с десен бутон Run As Administrator

След това въведете cleanmgr.exe /sageset и натиснете Enter

Сложете всички отметки и потвърдете с OK.

Сега въведете отново само cleanmgr.exe и натиснете Enter. Трябва да е избран системния дял. Натиснете OK.

Изчакайте проверката да приключи. Сложете всички отметки и натиснете OK и след това Delete Files.

Докато сте в CMD.exe можете да изчистите и старите сенчести копия ако има такива с командата:

vssadmin delete shadows /all

• Автор
Цитат

Благодаря, но ме е страх да не изтрия нещо важно, сигурен ли сте, че няма да се случи нещо опасно :D

преди 20 часа, DarkEdge написа:

Принципно си прав, но говорите за съвсем различни неща.

При „надграждане / upgrade“ на ОС - части от старата версия ще останат. За да може да се направи (при нужда) downgrade.

Обаче - какво става при „чиста“ инсталация на по-висока версия? Независимо дали на отделен дял (дуалбоот) или върху старата?

преди 20 часа, Bubbles написа:

преди 21 часа, DarkEdge написа:

Точката на възстановяване / mirror връща едно конкретно състояние (положение) със всичките му параметри. Downgrade е нещо друго!

Пп. moonluna -  - не се чуди. Стават и грешки!

:offtopic_s:

преди 42 минути, jhoro написа:

Независимо дали

Много е важно и е зависимо

преди 43 минути, jhoro написа:

Обаче - какво става при „чиста“ инсталация на по-висока версия? Независимо дали на отделен дял (дуалбоот) или върху старата?

Това, което е на друг дял и друга ОС си се отнася за другата ОС. Windows.old се отнася за Windows на същия дял.

преди 43 минути, jhoro написа:

Точката на възстановяване

Никой не говори за точка на възстрановяване!!! Става дума за възстановяване наизданието/версията преди надграждане. И Windows си предлага тази опция като "Go back to the previous build"

restoring-previous-version-of-windows-10.png

Естествено ако съществува папка Windows .old на дял C

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.