Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Премахване на рутер на Виваком

Featured Replies

преди 11 часа, VESSSKO95 ™ написа:

Скоростта е ниска,пробвах и с качване на видео в youtube,този път с лаптопа директно включен в суича,и останалите кабели на рутера и на приемника ги махнах.За 10 минути се качиха 2% от 960 мегабайтово видео.През вивакомския рутер 5 процента се качиха за няма и 20 секунди.Разликата е очевидна.Утре ще сменя суича с Dlink,защото според мен най-вероятно е от него този проблем.

А ако закачиш директно твоят рутер без никакви суичове и без телевизия как стоят нещата? Кажи марка и модел на твоя рутер.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор

С utp кабела директно към стария ми рутер скоростите са си нормални.Рутерът е dlink dir 809

Сега разръчках рутера.Има опция "enable multicast streams" което си беше включено,но пък приемника не работи с него :D

Изпратено от моят SM-A750FN с помощта на Tapatalk

преди 8 часа, VESSSKO95 ™ написа:

С utp кабела директно към стария ми рутер скоростите са си нормални.Рутерът е dlink dir 809

Сега разръчках рутера.Има опция "enable multicast streams" което си беше включено,но пък приемника не работи с него :D

Изпратено от моят SM-A750FN с помощта на Tapatalk

Значи суичът не струва. Сменай с друг или искай от Виваком да ти сменят оборудвеането.

• Автор
преди 2 минути, Емил Костов написа:

Значи суичът не струва. Сменай с друг или искай от Виваком да ти сменят оборудвеането.

Утре взимам длинк суич и ако не стане с него ще върна вивакомския.Този който са ми дали е дефектен.

Иначе суича не дефектен защото като го вържа след рутера ъплоада си става нормален.

току-що, VESSSKO95 ™ написа:

Утре взимам длинк суич и ако не стане с него ще върна вивакомския.Този който са ми дали е дефектен.

Иначе суича не дефектен защото като го вържа след рутера ъплоада си става нормален.

Ами това е правилното окабеляване. Ако трябва искай от Виваком ще дойдат и ще ти сменят оборудването. 

• Автор
преди 2 часа, Емил Костов написа:

Ами това е правилното окабеляване. Ако трябва искай от Виваком ще дойдат и ще ти сменят оборудването. 

Проблема е решен!В нас имам един удължител RJ45<-->RJ45.Сложих го преди суича и всичко заспа.

@Емил Костов мерси за съвета да си взема суича и за желанието да помогнеш!

369_1392.jpg

преди 12 часа, VESSSKO95 ™ написа:

Проблема е решен!В нас имам един удължител RJ45<-->RJ45.Сложих го преди суича и всичко заспа.

@Емил Костов мерси за съвета да си взема суича и за желанието да помогнеш!

369_1392.jpg

Не ми представлява трудност да те посъветвам, а и по принцип такова окабеляване може да поискаш и от Виваком. Те също слагат малък суич TP-Link преди рутера, за да се раздели интернетът и телевизията. Ако си с GPON технология се процедира по същия начин. Но както написах по-горе понеже има клиенти, които не искат много устройства се слагат комбинирани. Не го прави само Виваком. Така е при всеки друг доставчик.

Не би трябвало обаче монтирането на такъв конектор да ти реши проблема със скоростите, но щом казваш че вече всичко е наред много се радвам!!

• Автор
преди 1 час, Емил Костов написа:

Не ми представлява трудност да те посъветвам, а и по принцип такова окабеляване може да поискаш и от Виваком. Те също слагат малък суич TP-Link преди рутера, за да се раздели интернетът и телевизията. Ако си с GPON технология се процедира по същия начин. Но както написах по-горе понеже има клиенти, които не искат много устройства се слагат комбинирани. Не го прави само Виваком. Така е при всеки друг доставчик.

Не би трябвало обаче монтирането на такъв конектор да ти реши проблема със скоростите, но щом казваш че вече всичко е наред много се радвам!!

И аз не вярвах че ще помогне,но реших да пробвам.Необичайните проблеми изискват необичайни решения и наистина всичко си работи нормално,ъплоада е чук.В speedtest,замунда и youtube ъплоада си е нормален вече.Сега ще мога спокойно да си ползвам интернета и да гледам телевизия(вивакомската иптв е мега добра).

А и освен това въпросният суич е гигабитов и като ми потрябва ще мога да прехвърлям файлове в мрежата си с висока скорост.Доволен съм!

• 8 месеца по-късно...
на 14.11.2019 г. в 2:06, VESSSKO95 ™ написа:

Скоростта е ниска,пробвах и с качване на видео в youtube,този път с лаптопа директно включен в суича,и останалите кабели на рутера и на приемника ги махнах.За 10 минути се качиха 2% от 960 мегабайтово видео.През вивакомския рутер 5 процента се качиха за няма и 20 секунди.Разликата е очевидна.Утре ще сменя суича с Dlink,защото според мен най-вероятно е от него този проблем.

Ако все още имаш проблем, свържи суича в последователността която съм описал на снимката и всичко ще е наред. Ползвам същия пакет като вашия 100 Мbps Download / 50 Мbps Upload.

646464.jpg

35555454.jpg

Прочетох само малк част от дебата, само простотии видях и не си направих труда да прочета останалото!

Така ако искате да сте като белите хора пичове!

Се прави така:

Виваком предоставя услугите си обикновенно с оптично влакно до хоум!
От там се преобразува в мед!

Този меден пач кабел влиза в техният умрял и хакваем за 2 секунди ZTE рутер :)

Отивате до магазина купувате си един Mikrotik Hap Ac2 двубандов 2,4 и 5 GHz с убав arm 4 ядрен процесор, 5 гигабитови порта!

Тук може да се разклонят сценариите на 2, зависи как искате да управлявате и ползвате тв трафика и интернет трафика :)
След микротика и двата трафика или след микротика само интернет трафик.

Аз предпочитам след Микротика да има само интернет трафик :)

Медният пач кабел от виваком го свързвам към гигабитов управляем суич или неуправляем 100 мегабитов, тук вече зависи на каква скорост сте, ако сте на 100 мегабита или 50, става и с неуправляем 100 мегабитов суич :)

Към този суич си връзвате линукс STB приемниците на виваком, по подразбиране ще потече IPTV трафик :)

След суича връзвате и Микротика си :)

Примерно ако етер1 на микротика ще ви е ван интерфейса, взимате му мак адреса, влизате в майконтактс и си слагате мака на етер1 за да може вашият рутер да си вземе по DHCP адрес от виваком!
Защото 100% са заключени ван портовете на рутерите на виваком по мак към майконтактс.

Това за мен е най чистият подход :)

;)

Но виждам че тук се търсят някакви мегабити двуцифрени .....

За да е бетон, препоръчвам ползване на гигабитов управляем суич  с вилани  и гигабитов рутер.
Мисля че ще се получи перфектно с TL-SG108E и Mikrotik Hap Ac 2.

Сега ако някой промърмори че много сложно са се настройвали нещата.

Еми лесно няма, който има мерак ще си ги настрои успешно нещата.

Успех ;)

преди 28 минути, Taner Rasim написа:

Прочетох само малк част от дебата, само простотии видях и не си направих труда да прочета останалото!

Така ако искате да сте като белите хора пичове!

Се прави така:

Виваком предоставя услугите си обикновенно с оптично влакно до хоум!
От там се преобразува в мед!

Този меден пач кабел влиза в техният умрял и хакваем за 2 секунди ZTE рутер :)

Отивате до магазина купувате си един Mikrotik Hap Ac2 двубандов 2,4 и 5 GHz с убав arm 4 ядрен процесор, 5 гигабитови порта!

Тук може да се разклонят сценариите на 2, зависи как искате да управлявате и ползвате тв трафика и интернет трафика :)
След микротика и двата трафика или след микротика само интернет трафик.

Аз предпочитам след Микротика да има само интернет трафик :)

Медният пач кабел от виваком го свързвам към гигабитов управляем суич или неуправляем 100 мегабитов, тук вече зависи на каква скорост сте, ако сте на 100 мегабита или 50, става и с неуправляем 100 мегабитов суич :)

Към този суич си връзвате линукс STB приемниците на виваком, по подразбиране ще потече IPTV трафик :)

След суича връзвате и Микротика си :)

Примерно ако етер1 на микротика ще ви е ван интерфейса, взимате му мак адреса, влизате в майконтактс и си слагате мака на етер1 за да може вашият рутер да си вземе по DHCP адрес от виваком!
Защото 100% са заключени ван портовете на рутерите на виваком по мак към майконтактс.

Това за мен е най чистият подход :)

;)

Но виждам че тук се търсят някакви мегабити двуцифрени .....

За да е бетон, препоръчвам ползване на гигабитов управляем суич  с вилани  и гигабитов рутер.
Мисля че ще се получи перфектно с TL-SG108E и Mikrotik Hap Ac 2.

Сега ако някой промърмори че много сложно са се настройвали нещата.

Еми лесно няма, който има мерак ще си ги настрои успешно нещата.

Успех ;)

Не предоставят само такова нещо. В зависимост от мрежата се предоставя и оптика до клиента с чисто или комбинирано ОНТ. Както и не дават само рутери ZTE. Дават още TP-Link, Smartcom, a комбинираното устройство е Nokia. Разбира се клиентът може да си сложи негов рутер ако пожелае.

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Не предоставят само такова нещо. В зависимост от мрежата се предоставя и оптика до клиента с чисто или комбинирано ОНТ. Както и не дават само рутери ZTE. Дават още TP-Link, Smartcom, a комбинираното устройство е Nokia. Разбира се клиентът може да си сложи негов рутер ако пожелае.

И все пак ако си на ти с нещата, ще искаш след WAN порта си целият контрол да е в теб :)

Етоimage.png.b42a21ae38230c7b7d2378ae1ca4e8f0.png ти една мрежа след виваком :)

току-що, Taner Rasim написа:

И все пак ако си на ти с нещата, ще искаш след WAN порта си целият контрол да е в теб :)

Етоimage.png.b42a21ae38230c7b7d2378ae1ca4e8f0.png ти една мрежа след виваком :)

Ти може да искаш много работи. Доставчикът ти дава услуга, а ти не си длъжен да я използваш или да подписваш договор. Не знам какво имаш в предвид WAN портът да е под твой контрол, но от Виваком предллагат чисто ОНТ и след него клиентът си слага негов рутер и да се спасява.

Това че ти слагат HUAWEI суич и от него пускат UTP също не виждам какъв проблем е. Пак клиентът си слага него рутер и отново си има контрол над устройството.

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Ти може да искаш много работи. Доставчикът ти дава услуга, а ти не си длъжен да я използваш или да подписваш договор. Не знам какво имаш в предвид WAN портът да е под твой контрол, но от Виваком предллагат чисто ОНТ и след него клиентът си слага негов рутер и да се спасява.

Това че ти слагат HUAWEI суич и от него пускат UTP също не виждам какъв проблем е. Пак клиентът си слага него рутер и отново си има контрол над устройството.

Aз каквото искам постигам, не ме интересува доставчика!

• 6 месеца по-късно...
  • Автор

UPDATE:

HUAWEI WS5200
С този рутер няма проблем с телевизията,тв приемника на Vivacom се връзва директно към рутера и се активира опцията IPTV от настройките му,няма нужда от суич,както и в моя шантав случай от удължителя RJ45<->RJ45.Всичко става мазно,рутера е на достъпна цена и с 2-ядрен процесор.Много доволен!

Huawei_WS5200_-_Рутер_с_големи_възможности_и_достъпна_цена__(5) (1).jpg

• 4 месеца по-късно...

Здравейте, от скоро сме в ново жилище и предварително прекарахме LAN кабели към всяка стая. Съответно в 2 от тях имаме и Set top box на Виваком и гледаме ТВ. Това което се опитвам да направя е от този един кабел който стига съответно до едната стая да извадя сигнал към Set top box-a от една страна и интернет от друга. Дали ще е през рутер или суич, нямам претенции. Имам в момета собствен рутер който е свързан след рутера на Виваком и го използвам за wifi. LAN Кабела който стига до стая с телевизор работи добре, но като опитах със switch не ми искара интернет т.е. продължи със сигнала към Set top box-a, но се надявавах на другите портове да може да има нормален интернет. Switch-a е модел TP link tl-sg105e. Предполагам е въпрос до настройки на ниво суич, та ако някой има опит какво да се направи, благодаря предварително. Накратко би трябало да се получи такава последователност : Виваком рутер => Суич TP Link => интернет (на всички портове с изключение на един) + връзка към Set top box-a (на един от портовете).

преди 21 часа, Gencho 123 написа:

Здравейте, от скоро сме в ново жилище и предварително прекарахме LAN кабели към всяка стая. Съответно в 2 от тях имаме и Set top box на Виваком и гледаме ТВ. Това което се опитвам да направя е от този един кабел който стига съответно до едната стая да извадя сигнал към Set top box-a от една страна и интернет от друга. Дали ще е през рутер или суич, нямам претенции. Имам в момета собствен рутер който е свързан след рутера на Виваком и го използвам за wifi. LAN Кабела който стига до стая с телевизор работи добре, но като опитах със switch не ми искара интернет т.е. продължи със сигнала към Set top box-a, но се надявавах на другите портове да може да има нормален интернет. Switch-a е модел TP link tl-sg105e. Предполагам е въпрос до настройки на ниво суич, та ако някой има опит какво да се направи, благодаря предварително. Накратко би трябало да се получи такава последователност : Виваком рутер => Суич TP Link => интернет (на всички портове с изключение на един) + връзка към Set top box-a (на един от портовете).

Едва ли от виваком ще ти дадат VLAN ID-та..... А и аз си мисля, че специлно виваком работят с Q-in-Q VLAN, така, че не мисля, че ще стане номера.

Пускаш отделни кабели за IPTV и LAN от граничния рутер до стаите

Едит: След еднодневно слухтене - виваком, при FTTH абонатите наистина ползват Q-in-Q... По оптиката върви нетагнат трафик за STB-тата, но в него има вкаран тагове за нет, които явно се разтагват в клиентското, гранично у-ство. Скоро ще хвана и при FTTB какво правят

• 1 месец по-късно...

Здравейте! За да не отварям нова тема ще пиша тук. От днес съм на Vivacom EON Full пакета с 500мегабита. Техниците издърпаха оптика до апартамента ми и сложиха комбиниран рутер Nokia, който е конвертор, суич и рутер. След него съм вързал моя микротик. Как мога да премахна техния рутер и директно да сложа моя? Варианта да купя Недин конвертор от оптика към Лан и оттам лан кабел в рутера възможен вариант ли е? Нямам настройките и предполагам рутера ще си вземе по dhcp настройките. И в рутера бодвам Еон приемника. Това възможен вариант ли е и ако не е моля за съвет? Поздрави.

преди 3 часа, pivaylov написа:

рутер Nokia, който е конвертор, суич и рутер.

Всичко друго, но не и рутер е. Просто прави NAT.

Варианта да купя Недин конвертор от оптика към Лан и оттам лан кабел в рутера възможен вариант ли е?

Да, ако от бибаком ти кажат какво точно устройство ти трябва (според вида на оптиччната опорна мрежа). Естествено, и те трябва да го конфигурурат

и предполагам рутера ще си вземе по dhcp настройките. И в рутера бодвам Еон приемника.

Зависи от дребния текст в договора - те си играят а VLAN или multicast трафика... a на доста места видях и Q-in-Q ... зависи кого са купили, като опорна инфраструктура.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.