Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на Дънна платка

Featured Replies

Здравейте, 
от череният петък се хвърлих на един R7 2700Х, след доста търсене и четене из интернет се оказа доста сложна задачка да се избере дънна платка за него( поне за мен)- то не са чипсетове, то не са Фази, то не са VRM .... 

Mоля да ми помогнете с избора на дънна платка. Нямам намерение да овърклоквам, за сега. Искам да си работи стабилно процесора, и някоя друга глезотийка няма да откажа, но не са задължителни.(  например: RGB header, по висок клас аудио чип и прочие)

Гледам навсякъде предлагат MSI B450 TOMAHAWK, ама никъде я няма по магазините.
Бюджет: ~300 лева.

Благодаря предварително !

• Автор

Нищо не съм казал за Gigabyte, просто споменах TOMAHAWK,  защото всички из чуждестранните форуми, статии и прочие - канонично него споменават и препоръчват.
За Gigabyte повечето клонят към GIGABYTE B450 AORUS PRO, обаче там все коментират за лошия капак, който пречел на VRM-ите и въздушният поток.

Общо взето гледай да има добри VRM-и, както и достатъчно слотове памет. Примерно:

https://www.vario.bg/asus-prime-b450-plus-90mb0yn0-m0eay0

https://www.vario.bg/msi-b450-gaming-plus-max-7b86-016r

https://www.vario.bg/asus-rog-strix-b450-e-gaming-90mb1070-m0eay0

Аз онзи ден се оборудвах с малко бюджетни компоненти - от подписа - Ryzen 1600, Asrock Fatal1ty B450 Gaming K4, 2x8 GB Crucial Ballistix Sport LT Red DDR4-3000 и съм много доволен, понеже ги взех с връзки с големи отстъпки. В сравнение с предишния ми Xeon 3 поколение 4/8 всичко лети. Дъното има достатъчно настройки, само си чакам утре новото охлаждане, което поръчах отделно, че стоковото е много зле и шуми, и ще тествам overclock дали и колко ще мога да направя.

Asus TUF B450 PRO 

asus-prime-x370-pro

X470 Master SLI

b450-tomahawk-max

Общо взето не е като да няма избор . Повечето X370 и x470 дъна ще се справят без проблем . Има и хубави B450 , които също са отличен избор. Решението е твое.

• Автор
преди 8 часа, pepy86 написа:

Asus TUF B450 PRO 

asus-prime-x370-pro

X470 Master SLI

b450-tomahawk-max

Общо взето не е като да няма избор . Повечето X370 и x470 дъна ще се справят без проблем . Има и хубави B450 , които също са отличен избор. Решението е твое.

Тъй като гледам ше си ориентирам към tomahawk  max. Тоя магазин обаче за пръв път попадам на него.

Ще ги почакаш 1-2 седмици:

Наличност: доставка 7 до 10 дни

А и гаранцията ми се вижда малко - само 2 години.

Има и тук - пише, че са фирми и издават и фактури:

https://bazar.bg/obiava-26117408/danna-platka-msi-b450-tomahawk-max-am4-ryzen-cpu

https://www.olx.bg/ad/danna-platka-msi-b450-tomahawk-max-am4-ryzen-3000-cpu-CID632-ID7UkMt.html

X370 и X470 имат повече възможности от B450 чипсет.

30 дена??? Аз не бих издържал и 2 дни. Спокойно можеш да си избереш някоя от тези за около 300 лева, щом държиш да е точно MSI. Реално кой знае каква разлика няма да намериш:

https://www.vario.bg/komponenti-d-nni-platki?52[]=MSI&49[]=AM4&orderby=

Принципно дъното върви около 350 лв. но в случая единствено на 29-ти (черен петък) имаш отстъпка 26 лв.

В Скай беше най-ниска цената докато се намираше.

Реално струва по-малко, но като се сложи доставка + ДДС + надценка и се получават нещата.

https://pcpartpicker.com/product/q4Dkcf/msi-mpg-x570-gaming-plus-atx-am4-motherboard-mpg-x570-gaming-plus

https://www.pccomponentes.com/msi-mpg-x570-gaming-plus

Тук също я има на подобна цена най-горе, долните няма да ги коментирам.....

https://www.pazaruvaj.com/dynni-platki-c3128/msi/mpg-x570-gaming-plus-p483410619/

• Автор

Тук я има пак на тази подобна цена.  А добра ли е платката.

https://www.dig.bg/product_info.php?cPath=149_157&products_id=139765

Редактирано от tanas4o
Грешки (преглед на промените)

Не знам поради повишен интерес към някой модели търговците ли проявяват още по-голяма алчност

проблем с количествата ли има или е друга причината но първоначално и томахоук вървеше около 200 лв.

което беше горе-долу цената и в mindfactory след което изчезна а като пуснат някоя бройка цената е с 40 лв. отгоре.

MPG X570 GAMING PLUS беше например около 330 лв. в Скай и малко по-висока по-другите магазини.

Сега го гледам във Варио за над 400 лв. което е абсурдно.

Въпросния MSI MPG X570 Gaming Plus всъщност не е нищо особено . За мен лично не си заслужава парите.  Като цяло при x570 дъната , ''ниския/среден'' клас на MSI са с най-горещите vrm-и.

Клипче

• Автор
преди 1 час, pepy86 написа:

Въпросния MSI MPG X570 Gaming Plus всъщност не е нищо особено . За мен лично не си заслужава парите.  Като цяло при x570 дъната , ''ниския/среден'' клас на MSI са с най-горещите vrm-и.

Клипче

Тука разнищва доста за това дъно. Уж Gamers Nexus ги дават "reputable". Ta тоя казва че с 12 ядра ще се справя, а аз има 8 ядра. 

П.С ДОбре гледах видеота с температури ( тестваха с 3900х) и се представи най зле. Пак отиваме да търсим... Оф лека за сега. 
Благодаря за помощта. 

Редактирано от tanas4o
допълнение (преглед на промените)

То като захранваща схема може да е добре , но след като прегряват vrm-ите каква е файдата ? :)  При положение ,че има дъна за по 250лв , които ще ти свършат по-добра работа , не виждам защо ти е тази дънна платка.  Дори и тук не го дават да е ОК.  За 8-ядреника вероятно няма да имаш никакви грижи, след като и моя x470 master SLI се справя без драми. Идеята е , ако решиш за в бъдеще да ъпгрейдваш към някой от следващите поколения 12+ ядрени процесори , да не сменяш пак дънната платка. 

• Автор

Абе, не че съм се разколебал  ама разглеждах пак дънните платки какво ще кажете за тази 

https://www.vario.bg/gigabyte-x470-aorus-ultra-gaming

А попринцип поръчах msi просто стой още като регистрирана поръчка.

Има достатъчно ревюта , разгледай ги де. Не знам какво очакваш точно от едно дъно? Както споменахме  вече и по-евтини дънни платки ще ти свършат работа . По-горе коментирах дъната само и единствено от гледна точка на евентуален бъдещ ъпгрейд и как се представят при поставянето на по-мощен процесор като 3900x , 3950x.   

Темата вече е на майната си, но 300лв за X470 дъно не се дават. За среден клас система или X570 към 350лв, или B450 към 200лв, което за процесори до 3600/3700X също е предостатъчно. Евтиното X570 дъно е е едно - ASUS PRIME X570-P. За B450 вариантите са K4 на AsRock или най-добре MSI B450-A Pro MAX, Gaming Plus MAX, Tomahawk MAX. X470 за масовия потребител не дава почти нищо повече - SLI, някой друг порт - а като VRM и радиатори е идентично.

Пепи, тоя ASRock X470 Master SLI, дето като някои B450 платки го има във вариант с Nikos мосфети, няма какво да се коментира изобщо. Хоп. Троп. И като съм почнал:

на 28.11.2019 г. в 14:04, pepy86 написа:

- първите три не знам откъде ги измисли, че в момента са добър избор. Успех на автора.

2-та и 3-тата дънна платка ги имам. Ползвал съм ги и съм ги тествал през различни периоди както с 3600x , така и с 1700Х ,  2700Х , 1600 .  Специално x370 Pro Asus-a  е за мен е най-добрата за цената си дънна платка с опция за бъдещ ъпгрейд /стига да не се ограничи от размера на биоса в последствие/ .  До преди 2 седмици това дъно беше на 230-240лв във Варио. 2-ра ръка с остатъчна гаранция е 150. Отлично охладени врми , добра захранваща схема (6 фази) и достатъчно екстри за нормално ползване. X470 Master SLI не е нищо особено , но изпада често на промоция и под 200лв. Моето го купих на 180 от Румънците. За тези пари каква алтернатива предлагаш?  След като датчика на врмите не ми е минавал 60-65градуса с 2700Х на сток , все си мисля че няма да има момчето грижи и с това дъно .

Продължавам да не разбирам за какво се предлагат безбожно скъпи дънни платки за въпросните райзени , като в не малко случаи инвестицията се оказва неоправдана и е по-добре разликата в парите да се пренасочи другаде . Имал съм и няколко безумно скъпи дъна , да ти кажа ли какво предимство видях от тях ?  Масовия потребител освен да се радва на 2-3 глезотии като bluetooth , wi-fi , няма и да разбера останалите ползи от него.

А твоите забележки на какво се базират ? Опит , клипчета от нета ? 

Третото го имаш, щото толкова и разбираш...

Prime X370-Pro хардуерно е добро дъно, но при такъв избор на нови B450 платки с добре реализиран VRM и радиатори, не е задължително да се препоръчва такава на няколко години. Даже 2700X малко го осмисля, че ако беше 3то поколение, щеше да има чуденки с BIOS версията и поддръжната на процесорите. Те даже не са и такива клокъри, че тая платка да подлежи на сериозен коментар, освен ако някой не държи на ALC1220 аудио с интелски мрежов адаптер и убеждението, че дъното е клокърско.

Това колко градуса ти държи Master SLI-то в зоната на регулаторите не променя факта, че е с различни варианти на ползваните мосфети и че по същество не предлага почти нищо повече от читаво B450 на MSI с MAX маркировка. А като VRM и радиатори дори отстъпва. То ако си говорим “момчето” дали ще има проблеми, или не, може и да стигнем до дъно за 140лв, но не е това идеята нали? А да се предложи най-доброто за дадена сума.

Ся, ти имаш претенции, че си в час, понеже за 2-3 години ти е минало някакво желязо през ръцете и аз нямам нищо против, но си чувал приказката - голям залък лапни, голяма дума не казвай. Че горе и ти си пуснал разни клипчета и мнения от въздуха. Препоръчват се X370/X470 дъна по 250-300лв, после аз съм нямал опит - как да се мерим, като не практикувам чекибойство. ;) 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.