Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Mac Mojave на Виртуалбокс

Featured Replies

Въпроса ми е как се инсталират добавките на виртуалната машина?
Излезе ми това:

392595753_Screenshot2019-11-30at10_19_34.png.a01ee52c083d14b6bd5d75cf63ae031c.png

Като отворя този диск и не знам какво трябва да се направи. Ето какво показва като съдържание диска:

958880629_Screenshot2019-11-30at10_23_08.png.92ac69dad13131a0599d9a7b6c1440d7.png

Как да ги инсталирам?

• Автор
преди 1 час, Raze написа:

Благодаря, инсталира се без проблем. Обаче пак не иска виртуалната машина да се разпъне на цял екран. В нета намирам инфо за тези виртуални добавки, че били достатъчно да се инсталират, но при мен пак не иска да се разпъне.

преди 6 минути, Бисер Петков написа:

Благодаря, инсталира се без проблем. Обаче пак не иска виртуалната машина да се разпъне на цял екран. В нета намирам инфо за тези виртуални добавки, че били достатъчно да се инсталират, но при мен пак не иска да се разпъне.

С 6 ли си?

преди 27 минути, Бисер Петков написа:

Да, то днес е изтеглена и инсталирана програмата от официалния сайт.

При нея има един трик за цял екран

Кликни на настройките на ВМ иди на Display -> Screen и от graphic controлler избери vboxVGA махни чавката на Enable 2d accelsaration

• Автор
преди 44 минути, petie1 написа:

При нея има един трик за цял екран

Кликни на настройките на ВМ иди на Display -> Screen и от graphic controлler избери vboxVGA махни чавката на Enable 2d accelsaration

Избрано е vboxVGA. Махната е чавката и пак не иска.

току-що, Бисер Петков написа:

Махната е и пак не иска.

Всичко ли направи както ти казах?

преди 5 минути, Бисер Петков написа:

Да, всичко е така, но не иска на цял екран.

Какво разбирате под цял екран? Да се разпъне прозореца докрай или  да се замени реалната машина?

Излизано е от сесията поне веднъж и настройките на монитора на виртуалната машина ги няма (в Мака), така ли?

• Автор
преди 17 минути, petie1 написа:

Какво разбирате под цял екран? Да се разпъне прозореца докрай или да се да се замени реалната машина?

От опциите на Virtualbox има "Преглед на цял екран"
Самия прозорец в който е стартирана виртуалната машина се разпъва на цял екран, но дисплея на Мака остава в същото положение без да се разпъне. Ето за това говоря:

78858373_1409501432542828_2492720236013289472_n.jpg.dc2087ca3d698bc588a20def3a96ce6d.jpg

преди 13 минути, бат'начо написа:

Излизано е от сесията поне веднъж и настройките на монитора на виртуалната машина ги няма (в Мака), така ли?

77117522_513831242559380_3187646726190137344_n.jpg.8fd1b60a6b71c57cf711a3bc4da2fe5a.jpg

преди 9 минути, Бисер Петков написа:

От опциите на Virtualbox има "Покажи на цял екран"
Самия прозорец в който е стартирана виртуалната машина се разпъва на цял екран, но дисплея на Мака остава в същото положение без да се разпъне. Ето за това говоря:

Рестартирайте ВМ и би трябвало да стане

• Автор
преди 10 минути, petie1 написа:

Рестартирайте ВМ и би трябвало да стане

Няколко пъти е рестартирано и пак не става.

преди 2 минути, Бисер Петков написа:

Няколко пъти е рестартирано и пак не става.

Ами тогава разбутай настройките на монитора в МАК на ВМ като каза бат начо

• Автор
преди 17 минути, petie1 написа:

Ами тогава разбутай настройките на монитора в МАК на ВМ като каза бат начо

Нали показах на единия скрийншот, че в Мака има само една единствена резолюция, а защо е така не знам. Пък и как може да се оправи също. В инфото което намерих в нета пишеше, че е достатъчно да се инсталират виртуалните добавки, но пак не става.

Сигурно ли е, че трябва да бъде зададено  vboxVGA? Питам защото по принцип за инренет се задава NAT опцията, но с нея нямам интернет на Мака. Зададох мостови адаптор от опциите и нета тръгна.

преди 16 минути, Бисер Петков написа:

Нали показах на единия скрийншот, че в Мака има само една единствена резолюция, а защо е така не знам. Пък и как може да се оправи също. В инфото което намерих в нета пишеше, че е достатъчно да се инсталират виртуалните добавки, но пак не става.

Сигурно ли е, че трябва да бъде зададено  vboxVGA? Питам защото по принцип за инренет се задава NAT опцията, но с нея нямам интернет на Мака. Зададох мостови адаптор от опциите и нета тръгна.

Разръчкай ги всички  опции в графичния контролер

Аха, ти беше дето качваше малки "красиви" снимки и очакваше, че имаме на комповете микроскопи (като програма), за да ги видим (прасни снимка не екрана както е при тебе, пък който иска ще намери как да я види и на миниатюрен екран).

Та сега по темата точно - ти си този който му е интересно, ти трябва да изнамериш "защо се получава така", дали от версията на Бокса или от неправилни настройки, или от неправилно инсталирано нещо си..., или пък от оринагълдъ образа, дето се пробва.

И от тук ли не става?След инсталиране на добавките в гостуващата ОС секцията с резолюции в менюто "Виртуален екран" би трябвало да е активна.

jSF5gNY.png

преди 10 часа, petie1 написа:

Разръчкай ги всички  опции в графичния контролер

Не е толкова лесно и не зависи само, дори почти не зависи от VirtualBox и виртуализацията като цяло, каква ще е разделителната способност на дисплея. Линукс дистротата имат леко преимущество от тази гледна точка, защото си идват с guest пакети, а ако нямат, може да се инсталират допълнително (напр. virtualbox-guest-utils ). Тук вече зависи от самата МакОС, дали и как е оптимизирана за виртуализации. Аз, на Дебиан 10, му забивам в GRUB каква да му е резолюцията, че да ми оголеми поне малко екранчето. При мен е много дразнещо, защото имам голям дисплей с висока ppi и 800х600 ми излиза едно мъничко квадратче (ако е на 100% от ВиртуалБукс-а). Отделно от това, без да пипам абсолютно нищо, като кача xrdp и клиентът сам си наглася дисплей, шрифтове и т.н. според размерите на дисплея на телефона. Та, според мен, това зависи от guest OS, а не от virtualbox-a. Да, той има опции да скалва и т.н., но дали дисплеят ще е 800x600, 1024x768 и т.н., си зависи от съответната ОС - как засича дисплей/монитор, как се конфигурира и т.н. Надявам се някой да даде адекватен отговор, но шансът е 0.01% Ако някой линуксджия с афинитет към графика, сесии и т.н. (в този форум преобладават), сподели как ОС засича не само размера, а и вида на дисплея, ще е супер. Конкретно при мен, ако пусна Дебаин на вбокс, с примерно 2048х980 разделителна способност, си я засича като нормален десктоп. С ВНЦ обаче, това не върши абсолютно никаква работа, защото на смартфон със същата резолюция има 5.5 инча дисплей и ти трябва лупа, за да разчиташ и пишеш. Играх си с шрифтове, размери на менюта и т.н. - частичен успех. В Мозилата има опция да игнорира настройките на сайтовете, но не сработва. 30% от сайтовете си показват малки букви. С rdp всичко тръгна без нито една настройка - каквото му е по подразбиране. Показва си големи менюта, големи шрифтове навсякъде. После като се логна от вбокса и дисплеят е като на телефон, а не на десктоп. Ама ме устройва, защото таз виртуалка ми е само за телефона.. Но, храна за размисъл.

преди 10 часа, DebianBuster написа:

Не е толкова лесно и не зависи само, дори почти не зависи от VirtualBox и виртуализацията като цяло, каква ще е разделителната способност на дисплея. Линукс дистротата имат леко преимущество от тази гледна точка, защото си идват с guest пакети, а ако нямат, може да се инсталират допълнително (напр. virtualbox-guest-utils ). Тук вече зависи от самата МакОС, дали и как е оптимизирана за виртуализации. Аз, на Дебиан 10, му забивам в GRUB каква да му е резолюцията, че да ми оголеми поне малко екранчето. При мен е много дразнещо, защото имам голям дисплей с висока ppi и 800х600 ми излиза едно мъничко квадратче (ако е на 100% от ВиртуалБукс-а). Отделно от това, без да пипам абсолютно нищо, като кача xrdp и клиентът сам си наглася дисплей, шрифтове и т.н. според размерите на дисплея на телефона. Та, според мен, това зависи от guest OS, а не от virtualbox-a. Да, той има опции да скалва и т.н., но дали дисплеят ще е 800x600, 1024x768 и т.н., си зависи от съответната ОС - как засича дисплей/монитор, как се конфигурира и т.н. Надявам се някой да даде адекватен отговор, но шансът е 0.01% Ако някой линуксджия с афинитет към графика, сесии и т.н. (в този форум преобладават), сподели как ОС засича не само размера, а и вида на дисплея, ще е супер. Конкретно при мен, ако пусна Дебаин на вбокс, с примерно 2048х980 разделителна способност, си я засича като нормален десктоп. С ВНЦ обаче, това не върши абсолютно никаква работа, защото на смартфон със същата резолюция има 5.5 инча дисплей и ти трябва лупа, за да разчиташ и пишеш. Играх си с шрифтове, размери на менюта и т.н. - частичен успех. В Мозилата има опция да игнорира настройките на сайтовете, но не сработва. 30% от сайтовете си показват малки букви. С rdp всичко тръгна без нито една настройка - каквото му е по подразбиране. Показва си големи менюта, големи шрифтове навсякъде. После като се логна от вбокса и дисплеят е като на телефон, а не на десктоп. Ама ме устройва, защото таз виртуалка ми е само за телефона.. Но, храна за размисъл.

Ами всъщност аз не съм запознат с Мак, ама имам бая Дебиан-и във ВМ и всички си разпознават монитора на ВМ, само един път се бях изциганил да кача Дебиан от диска а не от хранилището та резултата беше само една резолюция ама като му добавих драйверите на видеото и работата заспа

Цитат

2: Full Screen Mode in macOS 10.14 Mojave in VirtualBox

The main problem with Virtualbox for macOS 10.14 Mojave is screen resolution. Because, by default the screen resolution is low. And there is no option for changing the screen resolution. Therefore, we are going to configure the resolution correctly to below.

Step 1. Click on Mojave VirtualBox machine name and copy your Virtual machine’s name. Then Close it

Step 2. Click on start button in windows 10 and in search write CMD. Then Right click on the command prompt and click on “Run as Administrator”. Then the a black screen will open up.

Run as adminitrator CMD

Step 3. Now you have to change the “Your Virtual Machine Name” in the following with your macOS virtual machine name. Further, Where X can be one of  the following resolution.

• 1920×1080
  • 1280×720
  • 2048×1080
  • 2560×1440
  • 3840×2160
  • 1280×800
  • 1280×1024
  • 1440×900
  • 1600×900

Therefore, One by one your have to enter the code in command prompt.

1
2
cd "C:\Program Files\Oracle\Virtualbox"

VBoxManage setextradata Your Virtual Machine Name VBoxInternal2/EfiGraphicsResolution X

Screen Mode CMD

Screen Mode CMD

Намасте! :D 

цялата статия

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.